Connect with us

Siegfried Mureșan

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: UE trebuie să trimită un grup de experţi care să sprijine autorităţile de la Chişinău. Aproape 80% din măsurile necesare implementării Acordului de asociere cu UE nu au fost realizate

Published

on

Republica Moldova are restanţe serioase în ce privește implementarea acţiunilor incluse în cadrul Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, afirmă europarlamentarul Siegfried Mureşan (PPE), care atenţionează că va urmări foarte atent măsurile pe care le va întreprinde Guvernul Filip.

siegfried muresan plen pe„79% din acţiunile planificate în Planul naţional pentru implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană pentru perioada 2014 – 2016 nu au fost realizate de autorităţile din Republica Moldova până în decembrie 2015, arată un raport al Euromonitor publicat ieri la Chişinău. Din cele 731 de acţiuni doar 21% au fost realizate, 60% sunt în curs de realizare, iar 19% sunt acţiuni pentru care nici nu s-a început implementarea, deşi toate acţiunile trebuie terminate până la finalul acestui an”, susţine europarlamentarul român.

„Vedem astfel foarte clar unde a dus instabilitatea politică de la Chişinău din ultimele trei luni, iar fiecare zi de întârziere în implementarea reformelor este în defavoarea cetăţenilor moldoveni. De aceea, Uniunea Europeană trebuie să trimită cât mai repede un grup de experţi europeni care să sprijine autorităţile de la Chişinău pentru implementarea reformelor prevăzute în Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Am cerut acest lucru şi în plenul Parlamentului European de săptămâna trecută. O cer şi astăzi pentru că datele pe care Euromonitor le-a epp group logopublicat arată o situaţie cu adevărat îngrijorătoare, a trecut mai bine de jumătate din perioada de timp alocată realizării planului de acţiune, dar au fost implementate doar 1/5 din aceste acţiuni, iar la alte 1/5 din acţiuni încă nici măcar nu s-a început să se lucreze”, mai spune Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul mai adaugă că va urmări foarte atent măsurile concrete pe care le va lua Guvernul de la Chişinău, „dar şi dacă noua coaliţie majoritară din Parlamentul Republicii Moldova va permite legiferarea în termenii stabiliţi a proiectelor de legi care fac subiectul Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de asociere UE – Republica Moldova”.

.

.

Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan: Planul REPowerEU, din care România primește 1,39 mld. de euro pentru a depăși criza energetică, a fost aprobat în comisiile de specialitate ale PE

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Planul REPowerEU – din care România primește 1,39 miliarde de euro pentru a depăși criza energetică – a fost aprobat în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, a anunțat vicepreședintele grupului PPE, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan.

„Tocmai am aprobat, în Comisia pentru bugete și în Comisia pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European, forma finală a Planului european „REPowerEU” de reducere a dependenței energetice față de Federația Rusă. Planul a fost adoptat cu largă majoritate, cu 69 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 3 abțineri. Țara noastră va primi 1,39 de miliarde de euro din acești bani pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii din domeniu. Acești bani sunt fonduri noi, în plus față de cele 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”, scrie Siegfried Mureșan într-o postare pe Facebook.

REPowerEU va ajuta, de asemenea, consumatorii vulnerabili și întreprinderile care au cel mai mult de suferit de pe urma scumpirilor facturilor la energie, mai spune acesta.

În calitate de co-raportor al Parlamentului European pe acest dosar, Siegfried Mureșan a promis anul trecut că vom depune eforturi pentru ca acest instrument de sprijin să intre în vigoare cât mai repede, la începutul anului 2023.

„Mă bucur că ne-am ținut de promisiune. După votul de astăzi, urmează votul final în februarie în plenul Parlamentului European, apoi Planul REPowerEU intră în vigoare, iar banii pot merge acolo unde este nevoie de ei”, a precizat eurodeputatul PNL.

Planul REPowerEU,  în condițiile existenței unei urgențe duble de a transforma sistemul energetic al Europei, vizează eliminarea dependenței UE de combustibilii fosili ruși, care sunt utilizați ca armă economică și politică și care îi costă pe contribuabilii europeni aproape 100 de miliarde de euro pe an, și abordarea crizei climatice. În legătură cu abordarea schimbărilor climatice, tranziția ecologică la care s-a angajat UE per ansamblu,  va consolida creșterea economică, securitatea și acțiunile climatice pentru Europa și partenerii săi.

Măsurile din Planul REPowerEU pot răspunde acestei ambiții, prin economii de energie, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și accelerarea implementării energiei regenerabile pentru a înlocui combustibilii fosili în locuințe, în industrie și în producția de energie.

Continue Reading

Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan: Acord final între Parlamentul European și Consiliul UE privind Planul REPowerEU din care România va primi 1,39 miliarde de euro

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Echipele de negociatori ale Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene au ajuns în această dimineață la un acord privind forma finală a Planului REPowerEU de reducere a dependenței energetice față de Federația Rusă, din care România va primi 1,39 miliarde de euro, a anunțat eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE, într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), unul dintre cei trei coraportori ai Parlamentului European privind Mecanismul European de Redresare și Reziliență și Planul REPowerEU, a declarat la finalul reuniunii că rezultatul negocierii este unul benefic pentru România.

„Cea mai bună veste este că am reușit să obținem un acord privind Planul REPowerEU înainte de finalul anului, așa cum ne-am asumat. Acest lucru înseamnă că REPowerEU va intra în vigoare la începutul anului viitor. Prin intermediul acestui nou fond punem la dispoziție aproximativ 20 miliarde de euro pentru a sprijini statele membre, oamenii, întreprinderile și regiunile care se confruntă cu efectele crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina.

România va primi din acest fond 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
 
Acordul dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene prevede ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni REPowerEU din planurile de redresare. De asemenea, acesta prevede finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federației Ruse în Ucraina.
 
„Este o veste foarte bună pentru România și celelalte țări membre care au fost nevoite să ia o serie de măsuri pentru a reduce dependența energetică de Federația Rusă. Acordul la care am ajuns oferă statelor membre de la început mai mulți bani pentru proiectele de investiții în securitatea energetică și permite acoperirea cheltuielilor efectuate și în trecut în contextul invaziei Federației Ruse în Ucraina prin REPowerEU.”, a mai spus deputatul european Siegfried Mureșan.
 
Acordul mai prevede ca fondurile rămase neutilizate din Mecanismul de Redresare și Reziliență, aproximativ 200 miliarde de euro, să poată fi utilizate de țările care doresc să investească mai mult în proiecte energetice. Astfel, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naționale de redresare și reziliență vor avea la dispoziție doar 30 de zile de la intrarea în vigoare a REPowerEU pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenția lor de a accesa aceste fonduri. În cazul în care nu intenționează să acceseze aceste fonduri, statele în cauză vor pierde prioritatea în accesarea fondurilor din componenta de credite.

„Pentru România, aceasta este o veste foarte importantă deoarece țara noastră deja și-a anunțat intenția de a accesa toate creditele și, dacă vor rămâne bani nealocați din creditele celorlalte state, vom putea accesa astfel credite suplimentare în condiții foarte bune pentru investiții în domeniul energetic”, a adăugat deputatul european Siegfried Mureșan la finalul negocierilor cu Consiliul.
 
Acordul dintre negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene urmează să fie ratificat în mod formal în Consiliul Uniunii Europene și votat de Parlamentul European pentru a deveni legislație europeană și pentru ca REPowerEU să intre în vigoare în mod oficial.

Planul REPowerEU vizează o serie de măsuri menite să reducă rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia și să accelereze tranziția verde, sporind în același timp reziliența sistemului energetic din Uniunea Europeană.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan cere UE să respingă populismul generat de veto-ul Austriei: România nu este sursa migrației. Obiectivul nostru este să aderăm la spațiul Schengen

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) a cerut, marți, în plenul Parlamentului European, respingerea populismului și argumentelor nejustificate prin care Austria a blocat aderarea României la spațiul Schengen, afirmând că România nu este sursa migrației, țara securizându-și frontierele conform standardelor Schengen, reformând justiția și fiind pregătită să adera la zona de liberă circulație.

“Aderarea României la spațiul Schengen este un obiectiv fundamental pentru țara mea, România. Oamenii vor acest lucru tocmai fiindcă sunt pro-europeni, fiindcă vor să fie mai aproape de Europa. Pentru a atinge acest obiectiv, am făcut foarte multe eforturi. Am securizat frontiera României conform celor mai înalte standarde internaționale, am îndeplinit toate condițiile, lucru confirmat de Comisia Europeană în repetate rânduri. Am reformat Justiția astfel încât Mecanismul de Cooperare și Verificare să fie ridicat. Toate evaluările Comisiei și ale experților statelor membre confirmă că România este pregătită să adere la spațiul Schengen și că acest lucru ar face întreg spațiu Schengen mai sigur.  Am reușit să avem sprijinul a 26 din 27 de state membre.  Totuși, Consiliul Justiție și Afaceri Interne nu a luat o decizie favorabilă din cauza opoziției unui singur stat: Austria. Dezaprobăm poziționarea Austriei, o considerăm nejustificată, este o nedreptate la adresa oamenilor. Știm că argumentele sunt în favoarea noastră, știm că cifrele sunt în favoarea noastră. Vă cer să respingem populismul. Vă cer să respingem ca Parlament European toate argumentele nejustificate. Să folosim argumente obiective, cifre oficiale ale instituțiilor europene. România nu este sursa migrației. Nu a fost niciodată. Obiectivul nostru este să aderăm la spațiul Schengen și vom lucra cu toată lumea pentru a ne atinge acest obiectiv cât de curând”, a afirmat Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE și al Partidului Popular European, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, consacrată deciziei Consiliului JAI privind extinderea spațiului Schengen.

Veto-ul Austriei din cadrul reuniunii Consiliului JAI face obiectul unei dezbateri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, care are loc marți, la solicitarea celor trei mari grupuri politice, PPE, S&D și Renew Europe, iar președintele Consiliului European Charles Michel a anunțat că printre temele de discuție de la summitul UE din 15 decembrie se va afla și vecinătatea sudică, cu accent pe relațiile cu Balcanii de Vest și gestionarea migrației.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a promis luni că miercuri, înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, va prezenta “două-trei acțiuni” pe care le va iniția pentru a putea progresa pe dosarul Schengen.

Austria și Olanda au votat joia trecută, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație. În același timp, statele membre ale UE care fac parte și din Schengen, 22 dintre acestea, au votat aderarea Croației la spațiul Schengen. Austria este singura ţară din UE care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată şi de către Austria și de către Olanda. Olanda și-a clarificat votul exprimat, explicând în minuta consemnată a reuniunii că este în favoarea aderării României la Schengen, așa cum au decis Guvernul și Parlamentul de la Haga. Votul a fost negativ deoarece România a fost inclusă la pachet cu Bulgaria, Țările de Jos considerând că Sofia nu este pregătită să adere.  De altfel, ministrul de interne austriac Gerhard Karner anunțase în ajunul reuniunii JAI că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, precizând că veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. 

În același timp, reprezentanții Comisiei Europene, prin vicepreședintele Margaritis Schinas, au cerut un vot pozitiv pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul de liberă circulație. Susținere pentru România a fost manifestată și de Germania, Franța, Slovacia, Suedia și Spania, ultimele două fiind țările care vor deține anul viitor, câte șase luni, președinția Consiliului Uniunii Europene.

În prima sa reacție, imediat după veto-ul Austriei, președintele Klaus Iohannis a avertizat că această decizie politică “riscă să afecteze unitatea europeană” și a afirmat că “România merita un vot favorabil” și că “nu ne vom opri până nu vom adera” la Schengen.

Drept răspuns politico-diplomatic la veto-ul Austriei, România a decis chemarea ambasadorului Emil Hurezeanu pentru consultări, într-un semnal clar al părții române de a sublinia poziția de dezacord ferm cu conduita Austriei și de a diminua nivelul actual al relațiilor cu acest stat. Mai mult, Bucureștiul a avertizat că vor exista “consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale ca urmare a poziției Austriei.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Președintele Poloniei: Joe Biden ar putea veni în luna februarie în partea noastră de Europă, Europa Centrală, care se întinde din România până în Estonia

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

Eurodeputatul Rareș Bogdan, apel către președinția suedeză a Consiliului UE să supună la vot aderarea României la Schengen: Românii contribuie esențial la stăvilirea migrației ilegale

MAREA BRITANIE11 hours ago

Discuțiile dintre Marea Britanie și UE privind Irlanda de Nord sunt ”foarte constructive”, dar nu s-a ajuns încă la un acord, clarifică Ursula von der Leyen

ROMÂNIA11 hours ago

Eurostat: Cu o pondere de circa 25% din cheltuielile gospodărești, românii sunt europenii care cheltuie cel mai mult pe alimente și băuturi fără alcool

SCHENGEN12 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, asigurat de omologul estonian că “România poate să conteze solid și ferm pe Estonia pentru aderarea la Schengen”

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Legea privind serviciile digitale: CE oferă orientări pentru platformele online și motoarele de căutare cu privire la publicarea numărului de utilizatori în UE

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Mortalitatea prin cancer în România este peste media Uniunii, această boală reprezentând a doua cauză principală de deces din țara noastră, după bolile cardiovasculare, relevă raportul UE și OCDE

ENERGIE13 hours ago

Ursula von der Leyen salută inițiativa Transgaz și a operatorilor de transport gaze naturale din Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea UE cu Azerbaidjan

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

NATO14 hours ago

Turcia privește pozitiv cererea Finlandei de aderare la NATO, dar Suedia ”să nu se deranjeze în acest moment” pentru că nu vom spune ”da” candidaturii sale, anunță președintele Recep Tayyip Erdogan

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

NATO5 days ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.5 days ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO6 days ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO6 days ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

Team2Share

Trending