Connect with us

COMUNICATE DE PRESĂ

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană lansează a XI-a ediție a Forumului Eurosfat 2023: Uniunea Europeană și noi orizonturi

Published

on

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană lansează a XI-a ediție a Forumului EUROSFAT 2023: Uniunea Europeană și noi orizonturi pe data de 28 septembrie, în București, la Hotelul J.W. Marriott (Calea 13 Septembrie).

Forumul EUROSFAT reprezintă, an de an, un model de succes în conectarea cetățenilor din România cu agenda europeană, fiind un for de dezbateri între decidenți de la nivel european, național și local, și societatea civilă, jurnaliști, mediul de afaceri și mediul academic, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Anul acesta, Forumul EUROSFAT are parte de 2 inovații:

A. Dimensiunea locală. Pentru prima dată Forumul EUROSFAT va ajunge în mai multe orașe ale țării

  •  28 Septembrie – București
  • 13-15 Octombrie – Timișoara
  •  9-10 Noiembrie – Craiova

B. Dimensiune regională. Pentru prima dată Forumul EUROSFAT trece granița în Republica Moldova

  •  27 Noiembrie – Chișinău
  •  28 Noiembrie – Bălți, Ungheni, Cahul, Comrat

1 zi, 7 sesiuni, peste 40 de vorbitori, o muncă prin care Europuls, câștigătorul național al Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni 2022, oferă cetățenilor români cadrul propice pentru a discuta următoarele direcții strategice ale României în Uniunea Europeană.

În cadrul acestei ediții, sesiunea plenară, organizată sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România și președinției spaniole la Consiliul Uniunii Europene, reprezintă un dialog între decidenți și societatea civilă pentru a contura un răspuns coerent la o provocare actuală importantă a Uniunii Europene: euroscepticismul și naționalismul extremist.

Europuls va lansa și prima platformă pentru combaterea euroscepticismului într-o perioadă importantă pentru România, luând în considerare cele 4 rânduri de alegeri care vor avea loc în anul 2024.

În cadrul evenimentului de la București vor fi abordate următoarele subiecte:

  • Orizonturi europene în 2024 – Cum combatem euroscepticismul?
  • Unde ne sunt fondurile europene și ce facem cu ele?
  • Absorbția și diversificarea fondurilor europene
  • Economia platformelor online – unde suntem?
  • Mai multă sau mai puțină Inteligență Artificială?
  • Criza locuirii: tu îți permiți spațiul tău?

Vă puteți înregistra pentru Forumul EUROSFAT accesând website-ul: https://eurosfat.ro/. 

EUROSFAT este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România. Bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis, forumul reprezintă oportunitatea de a dezbate subiecte actuale la nivel european, național și regional.

În 2022, Forumul EUROSFAT a câștigat Premiul Charlemagne Youth Prize la nivel național, premiu oferit anual de către Uniunea Europeană celor mai bune inițiative de tineret care contribuie la aducerea UE mai aproape de cetățeni. Fiecare dintre edițiile precedente a găzduit peste 600 de participanți, peste 50 de vorbitori, 30 de sponsori și parteneri.

În fiecare an, conferința este organizată sub patronajul Parlamentului European, Comisiei Europene și președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene și, de asemenea, în parteneriat cu diverse instituții internaționale, companii private și reprezentanți ai societății civile române și europene.

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, inițiatorul și fondatorul forumului Eurosfat, este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene.

Scopul Europuls este de a promova procesul de integrare europeană în România, dar și de a contribui la dezvoltarea unui spațiu public european.

Europuls urmărește să încurajeze dezbaterile publice pe teme europene prin articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri, ateliere de lucru și conferințe, în timp ce membrii Comisiei Europene, ai Parlamentului European, ai Guvernului și ai Parlamentului, reprezentanți ai societății civile și mediului de afaceri, experți și jurnaliști se întrunesc pentru a discuta temele relevante din cadrul Uniunii Europene.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMUNICATE DE PRESĂ

Consiliul Investitorilor Străini trage un semnal de alarmă: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

Published

on

© FIC

Consiliul Investitorilor Străini (FIC)  trage un semnal de alarmă asupra recentelor propuneri de modificări fiscale, care nu doar schimbă substanțial legislația fiscală și introduc o serie de taxe noi sau majorări, dar totodată, anulează principiul fundamental al Codului care acorda un timp de 6 luni necesar pentru ajustarea afacerilor la noile reguli. Pentru multe dintre noile măsuri fiscale este imposibil de estimat impactul cu acuratețe, iar având în vedere situația precară a bugetului și economiei, este important ca alegerea măsurilor să fie făcută doar în funcție de capacitatea de a estima impactul acestora, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

În lipsa unor schimbări majore de gestionare a finanțelor publice, de reducere a cheltuielilor cu administrarea serviciilor publice, de îmbunătățire a colectării, de asigurare a echității fiscale și de reducere a zonelor gri, sustenabilitatea bugetului de stat rămâne fragilă. Totodată, impozitarea disproporționată a marilor contribuabili pune în pericol capacitatea de redresare a economiei, cu riscul chiar ca unele companii să nu mai poată continua activitatea în țara noastră pentru că își vor pierde rentabilitatea sau să migreze unele activități în alte țări UE. Competitivitatea României în raport cu alte state ar putea fi periclitată de o astfel de impozitare a cifrei de afaceri, această practică fiind aproape inexistentă în țările dezvoltate. De asemenea, impozitarea cifrei de afaceri poate produce distorsiuni competitive chiar și pe piața internă, favorizând firmele deja prezente pe o piață, prin comparație cu firmele nou create și crează condiții de concurență inegală în rândul producătorilor competitivi de bunuri similare.

În plus, accelerarea procesului legislativ care vizează modificări substanțiale ale Codului Fiscal periclitează încrederea investitorilor în România. Este vital ca pachetul de proiecte legislative să fie discutat și analizat împreună cu mediul de afaceri pentru a avea o imagine completă a efectelor pe termen mediu și lung asupra economiei reale, și implicit, asupra societății.

Investițiile private reprezintă unul dintre motoarele de creștere a economiei, dar și una dintre principalele surse de finanțare a bugetului de stat. FIC analizează periodic percepția marilor investitori asupra economiei din România, în comparație cu alte locații în care sunt prezente companiile pe care aceștia le reprezintă, cu ajutorul instrumentului intitulat „Business Sentiment Index” (BSI). De-a lungul celor 10 ani în care FIC a derulat acest sondaj la nivelul CEOs, stabilitatea și predictibilitatea cadrului fiscal au rămas criterii vitale pentru investițiile private. Ultimele luni de incertitudine sunt reflectate și în cele mai recente date transmise de Banca Națională a României (BNR) referitoare la ISD, care arată că investițiile străine directe în România au scăzut cu 14% în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022.

România se află într-un proces important de aderare la OECD, organizație ce are la bază promovarea creșterii incluzivă și durabilă la nivel mondial prin cooperare internațională și reforme de politici în sprijinul investițiilor. Măsurile recent publicate vor îngreuna și întârzia procesul României de aliniere la standardele impuse de OECD pentru creștere economică sustenabilă și sprijinirea investițiilor.

FIC reiterează necesitatea unui cadru legislativ predictibil și consultarea cu mediul de afaceri pentru a ajunge la cele mai bune soluții care să asigure sustenabilitatea bugetului de stat și a economiei, evitarea hiperinflației ca efect al majorării preţurilor de consum și în același timp, retransmite deschiderea pentru dialog cu autoritățile statului pentru a pune la dispoziție analizele și cunoștințele experților din mediul privat. Rămânem partenerii Guvernului pentru a identifica acele măsuri durabile pentru reforma fiscală, dar și pentru a asigura dezvoltarea economică a României.


Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din țară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înființarea organizației, companiile membre FIC au susținut întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități. Pentru a contribui la stabilirea direcției de creștere economică a României, FIC publică la fiecare doi ani Cartea Albă, care este un set de recomandări ale membrilor pentru cele mai importante sectoare, cum ar fi fiscalitatea, tranziția energetică, capitalul uman și sănătatea, tehnologia și digitalizarea etc., pentru a descoperi cele mai bune soluții pentru dezvoltarea durabilă a economiei României.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Începe cea de-a XII-a ediție a festivalului Strada de C’Arte! Iubitorii de știință și artă se reunesc sub sloganul ”bucuria culturii urbane”

Published

on

Între 21 și 24 septembrie, Biblioteca Centrală Universitară Carol I creează cel mai dinamic dialog între iubitorii de știință și artă, pe care îi reunește în jurul unui târg de carte cu edituri de prestigiu, sub umbrela festivalului Strada de C’Arte, ajuns la cea de-a XII-a ediție.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro partener media al evenimentului, instituția devine locul de întâlnire al artelor, urmărind un flux intens de manifestări, desfășurate sub sloganul ”bucuria culturii urbane”: concerte, lansări de carte, expoziții, teatru, ateliere pentru copii, proiecții de film & performance-uri, la care se adaugă întâlniri cu scriitorii, dezbateri între specialiști și nelipsitele tururi ghidate, pentru a descoperi istoria și arhitectura bibliotecii.

Anul acesta, stradadecarte.ro își propune să consacre Biblioteca Centrală Universitară Carol nu doar ca loc de studiu, ci și ca loc preferat de socializare pentru studenți și absolvenți, încurajând inițiativele acestora prin colaborarea cu: ELSA – Asociația Europeană a Studenților la Drept, care vine în întâmpinarea colegilor din anul întâi cu evenimentul Fresher’s Week, Alumni FABIZ – ASE, care se reunesc Back to the library și absolvenți ai Facultății de Arte -Universitatea Hyperion, care pun în scenă o piesă de teatru.

Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, a descris ediția de anul acesta ca fiind ”o nouă oportunitate de a deschide și menține apetitul pentru lectură și cultură. Conceptul festivalului pornește de la ideea de cadru prietenos, care pune la dispoziție activități variate, aduce invitați din arii de interes pentru toate categoriile de vârstă și folosește vizualuri moderne. Prin astfel de metode reușim, cu fiecare ediție, să împachetăm conținuturi serioase în ambalaje atractive și să le livrăm unei audiențe diversificate, cu potențial de a deveni prieteni de durată ai bibliotecii.”

Programul complet poate fi consultat AICI, iar intrarea la cele 30 de evenimente este liberă.

Proiect cultural finanțat cu sprijinul: Ministerul Culturii.

Sponsori: EximBank, UniCredit Bank, Transgaz, BAT România, Marea Lojă Națională din România, Clinicile Dr. Leahu – Regina Maria

Parteneri: Muzeul Național al Literaturii Române, APLER, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Tg. Jiu, Complexul Educațional Laude-Reut, ELSA, Rubik School, Filimon Iordache, Tiger Security, Pokedise

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

La Breb, în Maramureș, s-au pus bazele Cartei Albe a Biodiversității și ​Schimbărilor ​Climatice – Destinația Eco Maramureș, exemplu de bună practică în conservarea biodiversității și a patrimoniului cultural

Published

on

© ​Asociația Teatrul Vienez de ​Copii​/Asociația Eco​Logic

Asociația Teatrul Vienez de Copii – Copiii joacă teatru, în colaborare cu Asociația EcoLogic, a pus bazele Cartei Albe a Biodiversității și Schimbărilor Climatice  în cadrul taberei de sustenabilitate organizate la Breb, la sfârșitul lunii august, se arată într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Întâlnirea a relevat faptul că zona Cosău-Mara-Creasta Cocoșului este un reper în ceea ce privește dezvoltarea durabilă bazată pe ecoturism. Este o zonă în care se integrează natura și patrimoniul local în experiențe turistice, generatoare de venit pentru comunitatea locală. De asemenea, o concluzie importantă a fost luarea în considerare a informațiilor și a “know-how”-ului tradițional pentru menținerea și creșterea potențialului de dezvoltare a zonei. 

Printre temele dezbătute de specialiști în zona de mediu, reprezentanți ai sectorului neguvernamental și ai mediului academic, au fost: 

  • Destinația Eco Maramureș – exemplu de bună practică în conservarea biodiversității și a patrimoniului cultural;
  • Ariile protejate și efectul schimbărilor climatice;
  • Coridorul ecologic din perspectiva habitatelor forestiere; conviețuire om și faună;
  • Rolul pădurii în reducerea impactului schimbărilor climatice;
  • Gestionarea deșeurilor. 

Participanții, alături de jurnaliști, au explorat la pas coridorul ecologic din Creasta Cocosului și au descoperit modul de trai al comunității  din Breb. 

Întâlnirile precum cele cu Ioan Petric, sculptorul în lemn, cu cloparul Vasile Borodi și cu antreprenorii de la Hanul lui Cobâlă, familia Nemeș, au adus în prim plan meseriile tradiționale dezvoltate în armonie cu mediul înconjurător. 

Vizita instalațiilor de tehnică țărănească  acționate de apa râului Cosău, la casa lui Vasile Haiducean din satul Sârbi și întâlnirea cu “Coconii din Breb”— exemplu de program de educație pentru copii și tineri prin patrimoniu cultural – au scos la iveală racordarea tradiției la viața contemporană, aspecte subliniate și de prof. dr. Măriuca Verdeș, Asociația Rădăcinilor Străbune, la finalul taberei. 

************************************************************************************

Acțiunea face parte din proiectul „Conștientizarea ecologică – Carta albă a Biodiversității și Schimbărilor Climatice”, implementat de Asociația Teatrul Vienez de Copii cu sprijinul financiar al Ambasadei Germaniei la București, în colaborare cu Asociația EcoLogic. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ONU7 hours ago

De la tribuna ONU, președintele sud-coreean atrage atenția asupra pericolului unor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord: Nu vom privi cu indiferență această ”provocare directă”

COMUNICATE DE PRESĂ7 hours ago

Consiliul Investitorilor Străini trage un semnal de alarmă: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

U.E.8 hours ago

Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă

MAREA BRITANIE8 hours ago

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Polonia și Ucraina sunt gata să înceapă negocierile pentru a stinge disputele în spirală cu privire la cerealele ucrainene

MAREA BRITANIE9 hours ago

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

SUA9 hours ago

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

ROMÂNIA11 hours ago

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

U.E.11 hours ago

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

Victor Negrescu13 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA13 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 day ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU1 day ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.1 week ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending