Connect with us

U.E.

Eurostat: Belgia, Olanda și Austria au cei mai fericiți cetățeni din Uniunea Europeană. În România, mai puțin de jumătate dintre locuitori se declară fericiți

Published

on

România se situează spre coada clasamentului țărilor europene cu cei mai fericiți oameni, arată datele publicate de Eurostat. La polul opus, cei mai fericiți cetățeni europeni sunt belgienii.

În 2018, peste 62% dintre persoanele cu vârsta de peste 16 ani au declarat că sunt fericite tot timpul, 14% dintre locuitorii statelor UE au spus că sunt fericiți de cele mai multe ori, 48% au afirmat că au fost fericiți în ultimele patru săptămâni, în vreme ce 11% au declarat că au fost rareori sau deloc fericiți.

Belgia, Olanda, Austria și Finlanda au cei mai fericiți cetățeni: aproximativ 76% dintre cetățenii din fiecare stat au menționat că sunt fericiți tot timpul sau în cea mai mare parte a timpului în ultimele patru săptămâni.

Clasamentul este completat de Luxemburg (74%), Spania, (72%) și Danemarca (70%).

La polul opus, în Letonia, doar 3 din 10 persoane s-au simțit fericite tot timpul sau în majoritate timpului, în ultima lună. În Bulgaria, s-au declarat fericiți 35% din oameni, în Croația 42%, iar în Lituania 45%.

România se numără și ea printre statele aflate în partea inferioară a clasamentului, cu un procent de 46% de oameni fericiți, la fel ca Grecia.

Comparativ cu situația din 2013, ponderea persoanelor fericite din Uniunea Europeană a crescut cu două puncte procentuale, respectiv de la 60% la 62%.

Fericirea nu este singura variabilă care influențează percepția asupra bunăstării.

Unul dintre cele mai importate aspecte ale bunăstării este satisfacția cetățeanului asupra vieții, în general.

În 2018, satisfacţia asupra vieţii în rândul rezidenţilor UE cu vârsta peste 16 ani a fost de 7.3, în creştere faţă de 7.0 în 2013, arată datele publicate de Eurostat.

Statele cu cei mai mulți cetățeni mulțumiți cu viața lor au fost Austria, Finlanda, dar și Norvegia sau Elveția, cu un scor aproape/ ușor mai mare de 8.0.

Bulgaria a înregistrat cel mai mic scor la acest capitol, cu un scord de 5.4, fiind singurul stat cu un rating mai mic de 6.0. Acesteia i se alătură țări precum Croația, Grecia, Lituania, Ungaria, Letonia și Portugalia.

Astfel, există un pattern geografic, deoarece statele din nordul și centrul Uniunii au cetățeni care sunt mai mulțumiți cu viața lor, comparativ cu europenii din statele aflate în est și sud.

Tinerii tind să fie mai mulțumiți de calitatea vieții lor

Dincolo de diferențele între state, există puncte distinctive și între categoriile de vârstă. Factorii socio-demografici precum vârsta, venitul sau nivelul de educație au o influență semnificativă asupra condițiilor de viață și așteptărilor pe care și le crează oamenii, satisfacția asupra vieții fiind astfel influențată.

Satisfația față de viață scade odată cu înaintarea în vârstă. Prin urmare, numărul persoanelor nemulțumite de calitatea vieții crește, iar ponderea persoanelor extrem de satisfăcute de viața lor scade odată cu înaintarea în vârstă.

În 2018, rata europeană a celui mai mic grup cu vârsta între 16-24 de ani a fost de 7.8. 11% dintre respondenții din acest grup au declarat că au nivel scăzut de satisfacție asupra vieții, 34% dintre ei declarându-se mulțumiți.

La polul opus, satisfacția în rândul cetățenilor europeni cu vârsta peste 75 de ani a fost de 6.9, cu 30% dintre aceștia declarând că sunt nemulțumiți de calitatea vieții, în vreme ce doar 19% au spus că sunt mulțumiți.

Satisfacția față de viață și venitul

Există o legătură între cuantumul veniturilor și satisfacția generală asupra vieții.

Astfel, satisfacția asupra vieții în rândul cetățenilor europeni aflați în prima cvintilă de venit (cei mai prost plătiți 20% dintre salariați) a înregistrat în rating de 6.6, categorie urmată de cei din cea de-a doua cvintilă de venit, cu un scor de 7.1.

Categoriile din cea de-a treia și a patra cvintilă de venit au înregistrat un rating de 7.3, respectiv 7.6 în ceea ce privește mulțumirea față de calitatea vieții. Topul este întregit de cei din ultima cvintilă de venit (cei mai bine plătiți 20% dintre salariați), care a înregistrat un scor de 7.8.

Austria și Finlanda au cele mai ridicate scoruri la acest capitol, cu un rating de 8.4, respectiv 8.5 în rândul cetățenilor aflați în a cincea cvintilă de venit. La polul opus, se află Bulgaria, cu o scor de 6.6 în rândul bulgarilor aflați în cea de-a cincea cvintilă de venit.

Satisfacția profesională

Un alt aspect estențial îl reprezintă jobul, având în vedere că angajații petrec cea mai mare parte a timpului la locul de muncă. Dacă oamenii sunt mulțumiți de jobul pe care îl au, se pot dezvolta,  își pot obiectivele personale, percepția asupra propriei bunăstări este pozitiv influențată.

În 2018, 7.2 din 10 cetățeni europeni erau mulțumiți de locul de muncă.

Pozițiile fruntașe la această categorie sunt ocupate de Finlanda și Norvegia, cu un scor de 8.1 fiecare, urmate de Austria, unde 8 din 10 austrieci erau mulțumiți de jobul lor.

La polul opus se situau Grecia și Bulgaria, cu un scor de 6.0.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European, la inițiativa grupului PPE, se pregătește să înființeze o nouă comisie de specialitate destintă luptei împotriva cancerului

Published

on

© https://eucanbeatcancer.eu/

Strategia europeană pentru combaterea cancerului se va putea consolida cu ajutorul unei comisii speciale pe care Parlamentul European se pregătește să o înființeze, a anunțat luni Grupul Popularilor Europeni.

Președintele celei mai mari familii politice din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat că Grupul PPE a fost cel care a militat pentru o comisie specială în Parlamentul European, care să  ghideze și să promoveze un plan european împotriva cancerului.

Manfred Weber, vicepreședintele Parlamentului European, Ewa Kopacz, și purtătorul de cuvânt al sănătății publice, Peter Liese, salută decizia Parlamentului European de a crea o comisie specială, dedicată luptei împotriva cancerului.

Vicepreședintele Parlamentului European, Ewa Kopacz a declarat: „Împreună putem crea un plan european pentru combaterea cancerului, o strategie europeană pentru prevenirea oncologică și o strategie europeană pentru depistarea timpurie. Cu această comisie specială, dorim să oferim un nou impuls la cercetarea oncologică și sunt mândră că sunt printre inițiatorii săi. “

“În cadrul comisiei speciale putem să punem la dispoziție expertiza din fiecare comisie relevantă a Parlamentului European, să consultăm experți și, mai ales, pacienți. Vrem să arătăm oamenilor o valoare adăugată europeană în prevenirea cancerului”, a concluzionat Peter Liese.

Înființarea acestei comisii face parte dintr-o campanie mai amplă a Grupului PPE pentru mobilizarea tuturor  resurselor posibile din Europa în lupta împotriva cancerului.

Totodată, Grupul PPE a inițiat o campanie de informare și conștientizare privind cancerul, boala care provoacă unul dintre patru decese în Europa.

EUCanBeatCancer este campania prin care grupul PPE cere o mai bună cooperare între centrele de cercetare din Europa, mai mulți bani pentru cercetarea privind depistarea cancerului, dar și o îngrijire echitabilă și accesibilă în toată Europa pentru cetățeni.

Citiți și:#EUCanBeatCancer: Grupul PPE din Parlamentul European lansează campania europeană de informare și conștientizare privind cancerul

© EPP/ Facebook

Continue Reading

U.E.

Donald Tusk va prezenta o evaluare a raportului cu privire la partidul Fidesz al premierului Ungariei, Viktor Orban, la viitoarea Adunare Politică a PPE

Published

on

© European Council

Donald Tusk, actualmente președinte al Partidului Popularilor Europeni, anunță că la viitoarea Adunare politică a PPE va prezenta evaluarea raportului privind statutul partidului de guvernare din Ungaria, Fidesz, condus de Viktor Orban. 

Într-un mesaj postat pe Twitter, Donald Tusk a menționat că a avut loc o consultare la nivelul Comitetului de Evaluare, comitet format din Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel și Hans-Gert Pöttering, cu privire la Fidesz. 

 

Potrivit site-ului PPE, următoarea Adunare politică a PPE va avea loc la Bruxelles în perioada 3-4 din luna februarie. 

Popularii Europeni au decis la 20 martie 2018 cu largă majoritate suspendarea calității de membru al PPE a partidului Fidesz, după mai multe apeluri ca partidul condus de premierul ungar Viktor Orban să fie supus unor măsuri disciplinare pentru încălcarea principiilor statului de drept.

Totodată, deputații din Fidesz ai premierului ungar Viktor Orbán rămân în grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, în ciuda faptului că au fost suspendați din partidul pan-european în sine, a declarat un membru senior al grupului pentru Politico.eu.

Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a fost “la un pas” de a părăsi joi Partidul Popular European (PPE).

Citiți și: Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a fost “la un pas” de a părăsi PPE. Viktor Orban: Majoritatea acestei familii politice din PE “ne-a trădat”

Viktor Orban a făcut această mențiune în contextul în care Parlamentul European a votat o rezoluție în plenul de la Strasbourg, prin care deputații europeni au subliniat că situația statului de drept din Polonia și din Ungaria s-a deterioriat, cerând în același timp crearea unui mecanism permanent pentru democrație, statul de drept și drepturile fundamentale.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu va patrona în Estonia un proiect de comunicare pentru tineri: ”Scopul principal este de construi un canal de comunicare între reprezentanții politici și participanți”

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu va patrona în perioada 18-26 ianuarie, în Estonia, proiectul “Letz’ discuss”. În candrul evenimentului vor fi prezenți tineri din diferite state membre și vor lua parte la un dialog strucuturat.

Fostul comisar european se declară convinsă că, participând în acest proiect, tinerii vor deprinde abilitățile care le vor permite să comunice eficient prioritățile lor – inclusiv cei pentru care exprimarea propriei opinii reprezintă, încă, o provocare.

Corina Crețu definește tânăra generație drept ”forța motrice în dezvoltarea oricărei societăți”. 

”Scopul principal al acestei întâlniri este acela de construi un canal de comunicare între reprezentanții politici și tinerii participanți la acest seminar, influențând astfel procesul de elaborare a politicilor și făcând vocea tinerilor auzită, în special a celor defavorizați, precum și reprezentarea nevoilor acestora”, mai menționează aceasta în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Mai multe informații despre proiectele KA3 Erasmus+,  aici.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending