Connect with us

U.E.

Eurostat: Belgia, Olanda și Austria au cei mai fericiți cetățeni din Uniunea Europeană. În România, mai puțin de jumătate dintre locuitori se declară fericiți

Published

on

România se situează spre coada clasamentului țărilor europene cu cei mai fericiți oameni, arată datele publicate de Eurostat. La polul opus, cei mai fericiți cetățeni europeni sunt belgienii.

În 2018, peste 62% dintre persoanele cu vârsta de peste 16 ani au declarat că sunt fericite tot timpul, 14% dintre locuitorii statelor UE au spus că sunt fericiți de cele mai multe ori, 48% au afirmat că au fost fericiți în ultimele patru săptămâni, în vreme ce 11% au declarat că au fost rareori sau deloc fericiți.

Belgia, Olanda, Austria și Finlanda au cei mai fericiți cetățeni: aproximativ 76% dintre cetățenii din fiecare stat au menționat că sunt fericiți tot timpul sau în cea mai mare parte a timpului în ultimele patru săptămâni.

Clasamentul este completat de Luxemburg (74%), Spania, (72%) și Danemarca (70%).

La polul opus, în Letonia, doar 3 din 10 persoane s-au simțit fericite tot timpul sau în majoritate timpului, în ultima lună. În Bulgaria, s-au declarat fericiți 35% din oameni, în Croația 42%, iar în Lituania 45%.

România se numără și ea printre statele aflate în partea inferioară a clasamentului, cu un procent de 46% de oameni fericiți, la fel ca Grecia.

Comparativ cu situația din 2013, ponderea persoanelor fericite din Uniunea Europeană a crescut cu două puncte procentuale, respectiv de la 60% la 62%.

Fericirea nu este singura variabilă care influențează percepția asupra bunăstării.

Unul dintre cele mai importate aspecte ale bunăstării este satisfacția cetățeanului asupra vieții, în general.

În 2018, satisfacţia asupra vieţii în rândul rezidenţilor UE cu vârsta peste 16 ani a fost de 7.3, în creştere faţă de 7.0 în 2013, arată datele publicate de Eurostat.

Statele cu cei mai mulți cetățeni mulțumiți cu viața lor au fost Austria, Finlanda, dar și Norvegia sau Elveția, cu un scor aproape/ ușor mai mare de 8.0.

Bulgaria a înregistrat cel mai mic scor la acest capitol, cu un scord de 5.4, fiind singurul stat cu un rating mai mic de 6.0. Acesteia i se alătură țări precum Croația, Grecia, Lituania, Ungaria, Letonia și Portugalia.

Astfel, există un pattern geografic, deoarece statele din nordul și centrul Uniunii au cetățeni care sunt mai mulțumiți cu viața lor, comparativ cu europenii din statele aflate în est și sud.

Tinerii tind să fie mai mulțumiți de calitatea vieții lor

Dincolo de diferențele între state, există puncte distinctive și între categoriile de vârstă. Factorii socio-demografici precum vârsta, venitul sau nivelul de educație au o influență semnificativă asupra condițiilor de viață și așteptărilor pe care și le crează oamenii, satisfacția asupra vieții fiind astfel influențată.

Satisfația față de viață scade odată cu înaintarea în vârstă. Prin urmare, numărul persoanelor nemulțumite de calitatea vieții crește, iar ponderea persoanelor extrem de satisfăcute de viața lor scade odată cu înaintarea în vârstă.

În 2018, rata europeană a celui mai mic grup cu vârsta între 16-24 de ani a fost de 7.8. 11% dintre respondenții din acest grup au declarat că au nivel scăzut de satisfacție asupra vieții, 34% dintre ei declarându-se mulțumiți.

La polul opus, satisfacția în rândul cetățenilor europeni cu vârsta peste 75 de ani a fost de 6.9, cu 30% dintre aceștia declarând că sunt nemulțumiți de calitatea vieții, în vreme ce doar 19% au spus că sunt mulțumiți.

Satisfacția față de viață și venitul

Există o legătură între cuantumul veniturilor și satisfacția generală asupra vieții.

Astfel, satisfacția asupra vieții în rândul cetățenilor europeni aflați în prima cvintilă de venit (cei mai prost plătiți 20% dintre salariați) a înregistrat în rating de 6.6, categorie urmată de cei din cea de-a doua cvintilă de venit, cu un scor de 7.1.

Categoriile din cea de-a treia și a patra cvintilă de venit au înregistrat un rating de 7.3, respectiv 7.6 în ceea ce privește mulțumirea față de calitatea vieții. Topul este întregit de cei din ultima cvintilă de venit (cei mai bine plătiți 20% dintre salariați), care a înregistrat un scor de 7.8.

Austria și Finlanda au cele mai ridicate scoruri la acest capitol, cu un rating de 8.4, respectiv 8.5 în rândul cetățenilor aflați în a cincea cvintilă de venit. La polul opus, se află Bulgaria, cu o scor de 6.6 în rândul bulgarilor aflați în cea de-a cincea cvintilă de venit.

Satisfacția profesională

Un alt aspect estențial îl reprezintă jobul, având în vedere că angajații petrec cea mai mare parte a timpului la locul de muncă. Dacă oamenii sunt mulțumiți de jobul pe care îl au, se pot dezvolta,  își pot obiectivele personale, percepția asupra propriei bunăstări este pozitiv influențată.

În 2018, 7.2 din 10 cetățeni europeni erau mulțumiți de locul de muncă.

Pozițiile fruntașe la această categorie sunt ocupate de Finlanda și Norvegia, cu un scor de 8.1 fiecare, urmate de Austria, unde 8 din 10 austrieci erau mulțumiți de jobul lor.

La polul opus se situau Grecia și Bulgaria, cu un scor de 6.0.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Liderul opoziției britanice, Jeremy Corbyn, a prezentat scuze alegătorilor săi pentru rezultatul obținut la alegerile legislative: “Îmi pare rău că nu am fost la înălţime şi îmi asum responsabilitatea”

Published

on

© Jeremy Corbyn/ Facebook

Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a prezentat scuze alegătorilor săi, duminică, pentru rezultatul foarte prost obţinut de partidul său în timpul alegerilor legislative care au avut loc joi în Regatul Unit, apărând totodată programul Partidului Laburist, informează AFP, relatează Agerpres.

“Îmi pare rău că nu am fost la înălţime şi îmi asum responsabilitatea”, a declarat Corbyn într-o scrisoare deschisă publicată de Sunday Mirror.

Partidul Conservator al premierului Boris Johnson a câștigat alegerile legislative anticipate din Marea Britanie și va obține o majoritate absolută în Parlamentul de la Londra care îi oferă șefului guvernului britanic oportunitatea de a duce la capăt procesul de ieșire a Regatului Unit din UE.

Alegerile de joi din Marea Britanie au fost al treilea scrutin legislativ din Regatul Unit în mai puțin de cinci ani și primul care a avut loc în luna decembrie în aproape 100 de ani, după alegerile din 1923. Considerate ”scrutinul unei întregi generații” pentru viitorul țării, acest proces electoral a fost dominat de situația generată în urma referendumului privind Brexit din 2016.

Scrutinul legislativ a fost convocat după ce fostul Parlament de la Londra a refuzat să aprobe acordul negociat de Boris Johnson pentru ieșirea Regatului din Uniunea Europeană, fapt care a determinat prelungirea Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: ”Premiul Charlemagne acordat Președintelui României este un prilej de bucurie pentru fiecare român”

Published

on

© Dan Motreanu- Facebook

Eurdeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) salută distincția internațională pe care o va primi președintele Klaus Iohannis prin acordarea Premiului Charlemagne: ”Acest premiu acordat Președintelui României este un prilej de bucurie pentru fiecare român”.


”Prin tradiţie, ceremonia de decernare are loc în sala festivă a Primăriei oraşului Aachen în ziua în care se sărbătoreşte Înălţarea Domnului. Lui Klaus Iohannis îi va fi înmânat premiul anul viitor în data de 21 mai”, mai transmite acesta pe pagina de Facebook.

 

Preşedintele Klaus Iohannis va primi anul viitor premiul Carol cel Mare acordat de oraşul german Aachen pentru merite europene.

Anunţul a fost dat publicităţii de conducerea Societăţii de Decernare a Premiului Internaţional Carol cel Mare, informează Deutsche Welle.

Consiliul director al Societăţii de Decernare a Premiului Internaţional Carol cel Mare, format din 17 membri, a precizat că anul viitor va fi omagiat “un militant proeminent pentru valorile europene, pentru libertate şi democraţie, pentru drepturile minorităţilor şi diversitate culturală”. Cu mare angajament şi succes , Klaus Iohannis a condus România pe calea unei politici pro-europene şi de apărare a statului de drept – se mai arată în motivarea deciziei. În plus, consiliul director evidenţiază că preşedintele României întăreşte Uniunea Europeană, îşi asumă ţelurile ei şi stimulează cooperarea între ţările membre. Prestaţia sa reprezintă unul din cele mai mari progrese sub aspectul integării, din 1989 încoace – se mai menţionează în comunicat. Societatea din Aachen elogiază de asemenea meritele viitorului laureat în privinţa apărării statului de drept şi a independenţei justiţiei din România.

Premiul Carol cel Mare se decernează anual începând din anul 1950 unor personalităţi care s-au remarcat prin activitatea depusă în slujba ideii europene şi poartă numele împăratului medieval considerat părintele Europei unite. Cu acest premiu au fost onoraţi, de-a lungul timpului, între alţii: Papa Francisc, Winston Churchill, Helmut Kohl, Angela Merkel, François Mitterrand şi regina Beatrix a Olandei. Anul trecut prestigioasa distincţie a revenit preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, iar în acest an secretarului general al ONU, António Guterres.

Continue Reading

U.E.

Brexit: Parlamentarii britanici vor vota până de Crăciun acordul care permite Marii Britanii să se retragă din Uniunea Europeană

Published

on

© Boris Johnson/ Istagram

Parlamentarii britanici vor vota până de Crăciun acordul de Brexit pe care premierul conservator Boris Johnson l-a convenit cu Bruxellesul, a declarat acesta sâmbătă, conform Agerpres și Digi.24, care citează agenția dpa.

După ce a câștigat majoritatea absolută în Parlamentul britanic, se pare că prim-ministrul Boris Johnson nu mai este nevoit ”să moară într-un șanț”, pentru a duce la bun sfârșit procesul Brexit, deoarece aprobarea acordului de Brexit în Parlament, care permite Marii Britanii să se retragă din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, este de aşteptat să fie o formalitate acum, când conservatorii deţin o majoritate largă după alegeri.

Reaminitm că premierul britanic Boris Johnson a promis în luna septembrie că nu va amâna ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, stabilită după ultima amânare convenită de Londra și liderii europeni pentru 31 octombrie, el afirmând că ar prefera mai degrabă să ”moară într-un şanţ” decât să facă aşa ceva. Cu toate acestea amânarea a avut loc, iar viitorul Brexit este programat pentru 31 ianuarie 2020.

Noua legislatură de după alegeri va începe pe 19 decembrie, conform unui calendar publicat de agenţia britanică de presă Press Association.

Boris Johnson, care a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate de joi, a făcut declaraţia despre aprobarea acordului Brexit până de Crăciun la Sedgefield, în nord-estul Angliei, fieful fostului premier laburist Tony Blair, unde conservatorii au obţinut un număr istoric de voturi din partea simpatizanţilor Partidului Laburist, de opoziţie.

Acordul la care au ajuns UE și guvernul lui Boris Johnson, aprobat de Consiliul European în luna octombrie, a fost modificat într-o proporție scăzută față de precedentele sale forme, însă noua înțelegere înlătură mecanismul de backstop (plasa de siguranță). Acordul convenit între Londra şi Bruxelles prevede că Irlanda de Nord va fi de facto în interiorul vamal britanic, însă de jure va rămâne aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, pentru a se evita reapariţia unei frontiere între Irlanda şi Irlanda de Nord şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Majoritatea celorlalte prevederi ale acordului – drepturile cetățenilor, angajamentele financiare ale Regatului Unit și perioada de tranziție – au rămas în termenii negociați anterior.

Citiți și: “Mai bine aș muri într-un șanț” decât să amân Brexit-ul: Boris Johnson a trimis nesemnată scrisoarea de prelungire, dar a semnat o a doua scrisoare în care spune că amânarea este o greșeală

Conservatorii britanici au câştigat 365 de locuri în parlamentul cu 650 de locuri, cu 48 de mandate mai multe decât înainte, graţie electoratului laburist favorabil Brexitului. Laburiştii au pierdut, în schimb, 59 de locuri şi au acum 203 parlamentari în Westminster, faţă de 262 anterior. Este cel mai slab rezultat al laburiştilor din 1935.

Potrivit lui Boris Johnson, victoria sa rezultă din „decizia irefutabilă, irezistibilă şi incontestabilă” a britanicilor de a „ajunge în sfârşit la Brexit” până la 31 ianuarie, așa cum a promis în campanie.

Citiți și: Președintele Franței, Emmanuel Macron, transmite un mesaj ”prietinilor britanici”: ”Prin Brexit părăsiți Uniunea Europeană, dar nu și Europa”

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending