ENERGIE
Eurostat: România, locul trei în UE la independența energetică
Published
8 years agoon

Dependenţa energetică a Uniunii Europene era în 2014 de 53,4%, ceea ce înseamnă că blocul comunitar a trebuit să importe mai mult de jumătate din energia pe care a consumat-o.
Cu toate acestea în rândul statelor membre cele mai puţin dependente de importurile de energie au fost Estonia (8,9%), Danemarca (12,8%) şi România (17%), arată datele publicate (04.02.2016) de Oficiul european de statistică (Eurostat).
România se află, astfel, în primele trei state din Uniunea Europeană cel mai puțin dependente de importurile de energie, potrivit datele publicate de Eurostat.
La polul opus, statele membre cu cea mai mare dependenţă energetică erau în 2014: Malta (97,7%), Luxemburg (96,6%), Cipru (93,4%), Irlanda (85,3%), Belgia (80,1%) şi Lituania (77,9%).
De asemenea, datele Eurostat arată că dependența energetică a UE era mai mare în 2014 decât în 1990, crescând de la 44,2% la 53,4%. În schimb, nouă state membre, printre care se număr și România, au înregistrat în 2014 cea mai mică dependență energetică de după 1990. În cazul României, dependența de importurile de energie s-a înjumătățit practic, ajungând de la 34,3% în 1990 până la 17% în 2014.
Singurul stat membru UE care în 2014 a înregistrat cea mai ridicată dependență de importurile de energie de după anul 1990 este Cehia.
.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români se opun ideii ca România iasă din UE și NATO. Roexit-ul, în creștere, fiind susținut de 25% dintre cetățeni
”Uniți în diversitate”: Comisia Europeană dă forță mottoului UE printr-un apel la acțiune împotriva tuturor formelor de ură, în contextul proliferării discursurilor și infracțiunilor motivate de ură
Legea privind infrastructura Gigabit și Legea privind solidaritatea în spațiul cibernetic: Statele membre fac pași înainte privind configurarea peisajului digital al UE
Acord la Bruxelles privind protecția juridică a design-urilor industriale
Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”
Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE
2 Comments
Leave a Reply
Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
ENERGIE
George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană
Published
1 day agoon
December 5, 2023
Consiliul Director al Asociației Române pentru Energie Eoliană (Romanian Wind Energy Association RWEA) l-a ales pe George Agafiței, Director Afaceri Instituționale și Sustenabilitate al Grupului PPC România, în funcția de Președinte al Asociației, potrivit unui comunicat al companiei.
Agafiței preia conducerea de la Carlo Pignoloni, cel care a condus Asociația în ultimii trei ani.
George Agafiței și-a început cariera în mediul privat, iar în ultimii 11 ani a activat în sectorul public în cadrul Guvernului României unde a fost, începând din 2016, Consilier Personal al Viceprim-ministrului și Ministrului Economiei, Consilier al Ministrului Apărării Naționale, precum și Consilier de Stat pentru sectorul economic și energetic în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, coordonând comitetul interministerial pentru energie în perioada decembrie 2021 – iulie 2023.
Sub coordonarea lui George Agafiței, RWEA va continua promovarea energiei regenerabile și a Tranziției Energetice în România, capitalizând experiența internațională a membrilor Asociației, arată comunicatul.
“Este un context celebrativ și un moment special pentru asociație, astfel că vreau să îi felicit pe toți cei care au ajutat la parcursul neîntrerupt și plin de dinamism al asociației. Este o onoare să preiau poziția de președinte în RWEA și sper ca acest moment reper să marcheze intrarea asociației într-o noua etapa, în care să predomine stabilitatea, dezvoltarea sustenabilă și buna funcționare a pieței. RWEA are multe motive de celebrare: a 15-a aniversare, un număr de peste de membri, buna reprezentativitate în peisajul industriei și implicarea continuă în definirea unor politici strategice pentru dezvoltarea energiei regenerabile.” a declarat George Agafitei.
“În perioada următoare, RWEA va continua promovarea energiei regenerabile şi a tranziţiei energetice în România. Asociația are ca mandat să continue expansiunea, să rămână receptivă la nevoile industriei și mereu prezentă în dezbaterile la nivel naţional şi european. Reglementările și actele legislative care stau la baza dezvoltării surselor regenerabile necesită consecvență și armonizare cu liniile directoare europene, iar RWEA va semnala și aborda în mod continuu discrepanțele care ar putea perturba sau periclita dezvoltarea surselor regenerabile”, mai arată asociația.
RWEA este prezentă în România din 2008, fiind vocea tranziției energetice și a industriei energiei eoliene din România. RWEA reprezintă membri ce dețin caoacități cu o putere instalată în România de aproximativ 3 GW de energie eoliană, realizate prin investiţii de peste 5 miliarde de euro. Asociaţia și-a mărit numărul de membri în ultimul an la peste 50 de companii – producători de energie electrică, producători de turbine, dezvoltatori, case de avocatură, bănci și furnizori de servicii conexe acestei industrii.
ENERGIE
Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi
Published
3 days agoon
December 3, 2023
Președintele Klaus Iohannis a avut duminică o întrevedere cu reprezentantul special al președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, în marja participării la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), în Dubai, Emiratele Arabe Unite, context în care șeful statului a anunțat că România se alătură Angajamentului Global privind Metanul, o inițiativă susținută de Statele Unite și Uniunea Europeană, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Întâlnirea vine în contextul dorinței de a extinde componenta legată de schimbări climatice, mediu și tranziție verde a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. În pregătirea COP28 a existat o cooperare foarte bună între România și Statele Unite pe domenii legate de energia cu emisii reduse de dioxid de carbon sau de managementul eficient al carbonului.
În contextul COP28, România se alătură și la Global Methane Pledge (Angajamentul Global privind Metanul), o inițiativă susținută de SUA și de Uniunea Europeană. Inițiativa presupune reducerea cu 30% la nivel global până în 2030 a emisiilor de metan.
În cadrul întrevederii, președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța extinderii cooperării dintre România și Statele Unite în ceea ce privește energia cu emisii reduse de dioxid de carbon. De asemenea, a reiterat angajamentul țării noastre de a coopera strâns cu Statele Unite în dezvoltarea și implementarea tehnologiei nucleare mai noi, reactoarele modulare mici (SMR-urile).
Șeful statului a remarcat că tot mai mulți actori economici și investiționali doresc să se implice în a contribui la limitarea și gestionarea schimbărilor climatice alături de guverne, ceea ce arată că acțiunea climatică poate fi accelerată și eficientizată.
În acest context, președintele Klaus Iohannis a subliniat nevoia de a consolida cooperarea cu Statele Unite în ceea ce privește economia verde și în special fabricarea de tehnologii verzi în România.
Citiți și
Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite.
ENERGIE
COP28. Klaus Iohannis: Securitatea energetică a României va crește prin aderarea țării noastre la Alianța Solară Internațională
Published
3 days agoon
December 3, 2023
Securitatea energetică a României va creşte prin faptul că ţara noastră s-a alăturat, duminică, Alianţei Solare Internaţionale, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Iohannis a afirmat, la evenimentul în cadrul căruia România a aderat la Alianţa Solară Internaţională, că aceasta arată angajamentul ferm al ţării noastre de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon şi prin utilizarea surselor regenerabile de energie.
Preşedintele şi-a exprimat convingerea că, prin aderarea la Alianţa Solară Internaţională, România va avea o cooperare mai largă şi mai profundă cu India, gazda Secretariatului Alianţei, precum şi cu alte ţări interesate în accelerarea atenuării schimbărilor climatice.
“România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile. De asemenea, pentru asta este necesar să cooperăm la nivel global, prin alianţe precum aceasta, în ceea ce priveşte finanţarea, dezvoltarea tehnologiei şi consolidarea capacităţii solare. Alăturarea la această alianţă va susţine România în implementarea obiectivelor ambiţioase privind energia solară incluse în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.
El a punctat că, până în 2030, România îşi propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile.
Potrivit şefului statului, angajamentul României de a-şi creşte capacitatea instalată de energie solară este pe deplin aliniat la Strategia Uniunii Europene privind energia solară şi va contribui la implementarea Acordului de la Paris.
“O ambiţie mai mare în domeniul climei se traduce, de asemenea, în mai multe oportunităţi pentru economia şi cetăţenii noştri. România intenţionează să contribuie la lanţurile valorice globale ale energiei solare şi să îşi sporească competitivitatea în această industrie prin valorificarea capacităţilor actuale de manufactură ale României în produse conexe. Cetăţenii României sunt deschişi şi susţin noile tehnologii de generare a electricităţii”, a spus şeful statului.
El a menţionat că până în septembrie aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 gigawaţi de surse de energie distribuită conectate la reţea, majoritatea covârşitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică.
Klaus Iohannis a adăugat că România găzduieşte la Constanţa cel mai mare centru de calificare pentru locuri de muncă în domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est. Potrivit acestuia, centrul a pregătit deja mii de tehnicieni din România şi din străinătate, toţi lucrând în industriile eoliană şi solară, inclusiv foşti mineri.
“De asemenea, intenţionăm să deschidem noi centre de formare şi să le punem la dispoziţia cursanţilor din ţările în curs de dezvoltare. Vă încurajez să lucrăm împreună şi să învăţăm unii din experienţele altora pentru a profita la maximum de această sursă energetică valoroasă, soarele! Alianţa Solară Internaţională constituie o platformă excelentă în acest sens”, a subliniat el.
Citiți și
Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite.
Concrete & Design Solutions

Dan Motreanu, printre inițiatorii propunerii grupului PPE care ar urma să asigure fermierilor români subvenții PAC apropiate de cele primite de fermierii din țările din vestul și sudul Europei

Autoritățile locale au la dispoziție 500 milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare, pentru investiții în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile

Înaintea vizitei lui David Cameron în SUA, Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva a zeci de firme care furnizează echipamente militare Rusiei: Îl vor lovi pe Putin acolo unde îl doare

EU4Health: 4 milioane de euro pentru a îmbunătăți asistența medicală pentru refugiații ucraineni din România și alte nouă țări din UE

Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români se opun ideii ca România iasă din UE și NATO. Roexit-ul, în creștere, fiind susținut de 25% dintre cetățeni

”Uniți în diversitate”: Comisia Europeană dă forță mottoului UE printr-un apel la acțiune împotriva tuturor formelor de ură, în contextul proliferării discursurilor și infracțiunilor motivate de ură

Ministrul Cătălin Predoiu, către omologii din UE: Trebuie să avem curajul să luăm decizia corectă și dreaptă de a extinde spațiul Schengen cu România și Bulgaria

Grecia și Turcia trebuie să-și consolideze încrederea reciprocă, subliniază Recep Tayyip Erdogan înaintea unei vizite la Atena: Nu există vreo problemă pe care nu o putem rezolva prin dialog

Sebastian Burduja: Încă un pas înainte către recuperarea circuitului nuclear integrat în cadrul Nuclearelectrica, un operator puternic și strategic

Ministrul german al Apărării: Livrările de sisteme de apărare antiaeriană și muniție către Ucraina sunt întârziate, dar creștem capacitățile

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”
- U.E.1 week ago
“Vântul schimbării”: Donald Tusk, desemnat cea mai puternică persoană din Europa în topul Politico 28 – clasamentul celor mai influente persoane din Europa
- POLITICĂ1 week ago
Ciolacu afirmă că lipsa digitalizării afectează eficiența Guvernului: Ca prim-ministru n-am informațiile atât de repede ca să fiu eficient și să iau decizii care se impun în timp real
- U.E.1 week ago
Comisia Europeană a propus statelor membre să prelungească măsurile de urgență ale UE pentru gestionarea crizei energetice
Pingback: România este pe locul trei în UE la independența energetică | Mihai Toader-Pasti
Pingback: Dacian Cioloș: Dincolo de interconectarea energetică cu Occidentul, e important pentru România să asigurăm conectările cu Republica Moldova şi cu Ucraina | caleaeuropeana.ro