ROMÂNIA
Eurostat: România, printre țările Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a abandonului școlar prematur
Published
2 years agoon
By
Andreea Radu
Rata abandonului școlar prematur, un termen care se referă la persoanele care părăsesc timpuriu sistemul de educație și formare profesională (cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani), a scăzut constant în Uniunea Europeană în ultimii 10 ani, de la 13,8% în 2010 la 9,9% în 2020, informează Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În 2020, mai mulți bărbați tineri au abandonat timpuriu educația și formarea profesională decât femeile: 11,8% dintre bărbați, comparativ cu 8,0% dintre femei. Față de 2019, ponderea tinerilor care au părăsit timpuriu sistemul de învățământ a rămas aceeași, în timp ce în cazul femeilor a scăzut uşor, cu 0,4 puncte procentuale.
Statele membre ale UE și-au stabilit obiectivul de a reduce rata abandonului şcolar prematur la sub 9% la nivelul UE până în 2030
Comparativ cu 2010, aproape toate statele membre ale UE au raportat un procentaj mai mic în ceea ce privește abandonul școlar prematur în 2020, cu excepția Slovaciei, Cehiei, Ungariei, Suediei, Luxemburgului și Bulgariei, care au raportat o ușoară creștere (sub 3 puncte procentuale).
În 2020, cea mai scăzută rată a abandonului timpuriu în sistemele de educaţie şi formare profesională s-a înregistrat în Croația (2,2 %), Grecia (3,8 %), Slovenia (4,1 %), Irlanda (5,0 %) și Polonia (5,4 %). În schimb, cea mai mare rată s-a înregistrat în Malta (16,7%), Spania (16%), România (15,6%), Italia (13,1%) şi Bulgaria (12,8%).

Deja 18 state membre au atins obiectivul de reducere a ratei abandonului școlar prematur sub 9% până în 2030: Belgia, Cehia, Estonia, Irlanda, Grecia, Franța, Franța, Croația, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.
În 2020, ponderea celor care au părăsit prematur sistemul de educație și formare profesională a fost mai mică în cazul femeilor tinere decât în cazul bărbaților tineri în toate statele membre UE, cu excepția României și a Cehiei.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani
Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului
UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)
“Vântul schimbării”: Donald Tusk, desemnat cea mai puternică persoană din Europa în topul Politico 28 – clasamentul celor mai influente persoane din Europa
Liderul celui mai mare partid din UE avertizează cu privire la un Parlament European de extremă dreapta dacă UE nu va gestiona migrația
Ursula von der Leyen, “profund impresionată” că Ucraina îndeplinește “aproape” toate cerințele pentru a începe negocierile de aderare la UE în ciuda războiului
ROMÂNIA
Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României
Published
13 hours agoon
November 30, 2023
Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis succes în activitate noului şef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, subliniind că mandatul acestuia trebuie să constituie încă un pas în consolidarea capacităţii de apărare a României şi în creşterea prestigiului Armatei ca pilon de bază al societăţii noastre, garantul independenţei, suveranităţii şi unităţii statului, al integrităţii teritoriale a ţării şi al democraţiei constituţionale.
Acesta a participat, joi, la ceremonia de învestire a noului şef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, eveniment desfăşurat pe esplanada Monumentului Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”.
“Domnule general – locotenent Gheorghiţă Vlad, preluaţi astăzi mandatul de şef al Statului Major al Apărării, într-un context de securitate deosebit de dinamic şi dificil. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a continua procesul de adaptare a Armatei la noile provocări şi de a menţine un nivel ridicat de pregătire pentru luptă a forţelor. Din această perspectivă, se impune efectuarea unei analize strategice a apărării, pentru a determina dacă actuala structură de forţe a Armatei României şi nivelul aprobat de Parlament în urmă cu mai mult de două decenii mai corespund actualelor riscuri şi ameninţări, în continuă evoluţie. (…) Domnule şef al Statului Major al Apărării, mandatul dumneavoastră trebuie să constituie încă un pas în consolidarea capacităţii de apărare a României şi în creşterea prestigiului Armatei ca pilon de bază al societăţii noastre, garantul independenţei, suveranităţii şi unităţii statului, al integrităţii teritoriale a ţării şi al democraţiei constituţionale.Vă felicit pentru numirea în această funcţie de mare răspundere şi vă doresc mult succes”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Știrile TVR.
Acesta a subliniat că este nevoie de măsuri mai hotărâte pentru relansarea industriei naţionale de apărare, inclusiv prin acţiuni de cooperare industrială.
“Avem în derulare şi în perspectivă programe majore de înzestrare, având în vedere că alocarea bugetară pentru Apărare a crescut în acest an la 2,5% din PIB .Este nevoie, însă, de măsuri mai hotărâte pentru relansarea industriei naţionale de apărare, inclusiv prin acţiuni de cooperare industrială, astfel încât să putem produce în ţară o parte mai mare din muniţia şi tehnica necesare. Acestea, alături de un nivel ridicat de instruire a militarilor, vor asigura o capacitate de apărare puternică şi credibilă, adaptată noilor provocări de securitate”, a declarat Iohannis.
El punctat faptul că se impune şi o atenţie permanentă pentru asigurarea unor condiţii bune de pregătire profesională a angajaţilor MApN.
“Personalul militar şi civil care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Armatei României reprezintă cea mai importantă resursă şi, de aceea, se impune o atenţie permanentă pentru asigurarea unor condiţii bune de pregătire profesională şi, totodată, trebuie luate măsuri pentru creşterea atractivităţii profesiei militare”, a declarat Iohannis.
În context, șeful statului l-a felicitat pe generalul Daniel Petrescu, pentru modul în care a asigurat conducerea Statului Major al Apărării şi pentru realizările obţinute în mandatul său, în care s-a confruntat cu două crize majore, cea sanitară, determinată de pandemia de COVID-19, şi cea de securitate, generată de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, care a evidenţiat clar importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.
“În acest mediu impredictibil şi dificil, Armata României, alături de aliaţi şi parteneri, a acţionat ferm pentru asigurarea unei posturi de descurajare şi apărare credibile pe Flancul Estic al NATO şi pentru sprijinirea Ucrainei. Consolidarea prezenţei aliate pe teritoriul naţional şi operaţionalizarea completă a structurilor de comandă NATO au adus un plus de securitate României, iar intensificarea procesului de instruire în context multinaţional a condus la creşterea nivelului de pregătire pentru luptă a Armatei”, a declarat Iohannis.
Președintele a subliniat că toate eforturile depuse de Armata României, precum şi de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii şi apărării au contribuit la consolidarea profilului ţării noastre de furnizor de securitate şi stabilitate la nivel regional şi aliat.
La ceremonia de învestire a noului şef al Statului Major al Apărării au mai participat, alături de alte oficialităţi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
ROMÂNIA
Premierul Ciolacu și ministrul Odobescu regretă dispariția lui Henry Kissinger: Un mare om de stat care a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei mondiale
Published
13 hours agoon
November 30, 2023
Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de externe Luminița Odobescu l-au omagiat joi pe Henry Kissinger, fostul șef al diplomației americane și ex-consilier pentru securitate națională al președinților Nixon și Ford care a decedat la vârsta de 100 ani.
“Regret trecerea în neființă a unui mare om de stat, dr. Henry Kissinger. Contribuția sa va continua prin moștenirea sa în domeniul politicii externe și al ideilor politice și va rămâne o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare de diplomați și lideri”, a scris premierul, pe rețeaua de socializare X.
I regret the passing of a great statesman, dr. Henry Kissinger. His contribution will continue through his legacy in foreign policy and political ideas and will remain inspirational for future generations of diplomats & leaders. pic.twitter.com/sIOK1A4ZzG
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) November 30, 2023
“O voce importantă a diplomației internaționale a încetat din viață. Personalitate de excepție, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Henry Kissinger a fost una dintre figurile marcante ale secolului și a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei mondiale. Condoleanțe poporului american și familiei sale”, a scris Luminița Odobescu, pe platforma X (ex-Twitter).
A leading voice of international diplomacy has passed away. Exceptional personality, Nobel Peace Prize laureate, Henry Kissinger was one of the outstanding figures of the century and he left an indelible mark on world history. Condolences to the American people and his family. pic.twitter.com/nlPljVguIb
— Luminita Odobescu (@Odobes1Luminita) November 30, 2023
Un actor cheie în diplomaţia mondială în perioada războiului rece, Henry Kissinger a murit joi, în casa sa din Connecticut. Evreu german născut pe 27 mai 1923 în Bavaria, Henry Kissinger el a continuat să fie faimos şi o voce influentă timp de decenii după ce şi-a părăsit responsabilităţile în planul afacerilor internaţionale.
Iniţiind apropierea de Moscova şi Beijing în anii 1970, acest laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi-a văzut însă imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, precum sprijinul pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia Timorului de Est în 1975 şi, desigur, războiul din Vietnam.
NATO
Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO
Published
13 hours agoon
November 30, 2023
Avioane F-16 ale Forţelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru a efectua misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comandă NATO, a anunţat joi MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Potrivit sursei citate, patru aeronave F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Turce au aterizat joi, 30 noiembrie, în Baza 86 Aeriană “Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea.
Detaşamentul, format din aproximativ 80 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi patru aeronave F-16, va executa, împreună cu militarii Forţelor Aeriene Române, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, menţionează un comunicat transmis de Biroul de presă al MApN.
Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi Forţele Aeriene Turce.
Concrete & Design Solutions

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

Premierul Ciolacu și ministrul Odobescu regretă dispariția lui Henry Kissinger: Un mare om de stat care a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei mondiale

“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Situația din Israel și Fâșia Gaza: Ministrul Luminița Odobescu consideră că soluția celor două state reprezintă ”singura garanție pentru securitatea și stabilitatea în regiune”
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Sănătății semnalează: În România nu producem niciun medicament inovativ. Un model economic care să încurajeze industria, necesar
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Ministrul Odobescu, la reuniunea G7+ privind infrastructura energetică a Ucrainei: România lucrează la îmbunătățirea conexiunii Ucrainei și R. Moldova la infrastructura europeană
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European solicită ca primatul dreptului UE să fie înscris în tratatele Uniunii Europene: Doar Curtea de Justiție a UE poate interpreta dreptul european
- ROMÂNIA1 week ago
Președintele ARPIM Cecilia Radu: Industria farmaceutică inovatoare, unul dintre cele mai importante motoare ale ecosistemului de inovație european