EXCLUSIV Corina Crețu, reacție la perspectiva tăierii banilor europeni pentru Coeziune: “Susțin ferm o politică de coeziune pentru toți cetățenii europeni, regiunile lor și toate statele membre”

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu susține primul scenariu privind viitorul Politicii de Coeziune, dintre cele trei lansate, astăzi, la Bruxelles, de Comisia Europeană. Două dintre cele trei scenarii prevăd tăieri masive, de zeci de miliarde sau chiar peste o sută de miliarde de euro din fondurile de coeziune.

În primul rând, aceasta nu este propunerea Comisiei Europene, a explicat comisarul Corina Crețu, într-o declarație acordată în exclusivitate pentru CaleaEuropeana.ro.

”Prezentarea acestor scenarii arată dificultatea opțiunilor cu care ne confruntăm și câte diviziuni implică reducerea politiciide coeziune la câteva state membre sau regiuni.

Pentru aceste motive, susțin ferm o politică de coeziune pentru toți cetățenii europeni, regiunile lor și toate statele membre. Dintre politicile europene, politica de coeziune este cea mai apropiată de cetățeni și europenii simt în fiecare zi efectele pozitive ale banilor europeni alocați acestui domeniu.

Statele membre trebuie să analizeze cu atenție diferitele scenarii și să decidă ce fel de Europă doresc să avem. Dacă vor înțelege nevoia unei politici de coeziune eficiente și continuității acesteia, liderii care se vor reuni pe 23 februarie la Bruxelles vor trebui să găsească cea mai bună soluție, care să acopere inclusiv resursele pentru noile priorități la nivelul Uniunii: migrație, securitate, protejarea frontierelor. Acest lucru ar fi posibil prin acceptarea creșterii nivelului de contribuție națională la bugetul UE“, a susținut comisarul european.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat astăzi planurile executivului european pentru viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM), abordând și problematica finațării prin intermediul fondurilor de coeziune. Astfel, Comisia a propus trei scenarii pentru perioada post 2020, incluzând tăieri de până la 124 de miliarde de euro.

”Cred că trebuie să se facă niște reduceri în domeniul politicii agricole comune și în domeniul politicii de coeziune dacă vrem să respectăm toate prioritățile noi pe care ni le-am propus”, a anunțat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bruxelles.

Liderii europeni, printre care și Președintele Klaus Iohannis, alături de alți șefi de state sau de guvern vor discuta, săptămâna viitoare, la Bruxelles, pentru a lua o decizie privind cum vor fi alocați banii din viitorul Cadru Financiar Multi-anual. Negocierile se vor închide în prima parte a anul viitor, când România va deține Președinția rotativă a Consiliului UE. Liderii UE doresc să grăbească închiderea negocierilor, pentru a evita situația pentru Bugetul 2014-2020, negociat până în decembrie 2013, ceea cea generat mari dificultăți statelor membre în cheltuirea banilor europeni.

Citiți și: 

Bugetul UE. Fondurile Politicii Agricole Comune ar putea fi reduse cu până la 120 de miliarde de euro. Scenariile propuse de Comisia Europeană

Viitorul Politicii de Coeziune. Comisia Europeană propune trei scenarii și tăieri ale bugetului cu până la 124 de miliarde de euro

Finanțarea apărării europene: Comisia Europeană propune trei scenarii cu fonduri de până la 10 miliarde de euro pentru crearea unei ”autentice Uniuni a Apărării”

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.