Financial Times: Aproximativ 7 milioane de angajați din România vor suferi o scădere semnificativă a pensiilor viitoare ca urmare a reformelor Guvernului

Șapte milioane de angajați din România vor cunoaște să scădere semnificativă a pensiilor lor viitoare în urma reformelor adoptate luna aceasta de către Guvernul condus de premierul Mihai Tudose, informează Financial Times, citat de Agerpres.

Confrom sursei citate, România a decis să diminueze contribuțiile la fondurile private de pensii pentru că Executivul depune eforturi pentru a-și respecta angajamentele ambițioase referitoare la reducerile de taxe și majorările salariale, fără a a depăși pragul de deficit bugetar impus de Uniunea Europeană, cel de 3% din PIB.

Potrivit legislației, românii cu vârstă sub 35 de ani direcționează o parte din contribuțiile sociale spre schemele de pensii private care vor completa pensia de la stat. Cu toate acestea, Guvernul de la București a decis să reducă contribuțiile la pilonul II de pensii private de la 5.1% până la 3.75%, începând din 2018.

Secretarul general al Asociației pentru Pensiile Administrate Private din România (APAPR), Mihai Bobocea, susține că reducerea contribuțiilor a dat o lovitură importantă sistemului de pensii adăugând că va diminua încrederea în pensiile private. “Estimăm că această decizie este posibil să ducă la reducerea veniturilor viitorilor pensionari cu cel puțin 20% și, de asemenea, va oferi mai puțin capital pentru finanțarea afacerilor locale via Bursa de Valori”, a afirmat Mihai Bobocea.

Potrivit unui studiu european independent, realizat de Federația Asociațiilor de Consumatori de Produse Financiare ( Better Finance), între 2008 și 2016, fondurile private de pensii din România au înregistrat randamente anuale de 5,3% după deducerea comisioanelor și inflației, unele din cele mai bune randamente din rândul schemelor de pensii din Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.