Financial Times: Consecințele ieșirii Greciei din zona euro

Posibilitatea ieșirii Greciei din zona euro nu mai este subiect de fantezie. După ce 70% din electoratul grecesc a acordat votul unor partide care resping condițiile fondului de salvare, mulți analiști, investitori și lideri politici consideră acest lucru foarte posibil, scrie Adevarul în ediția electronică, preluând un articol al Financial Times.

Publicația financiară „Financial Times” oferă o analiză în detaliu asupra situației din Grecia și asupra consecințelor ieșirii acestei țări din zona euro, încercând să găsească un răspuns la cele mai fierbinți întrebări de pe buzele investitorilor, analiștilor și politicienilor.

Deși 80% din greci se arată, în continuare, dornici să rămână în zona euro, rezultatele alegerilor pun sub semnul întrebării capacitatea acestora de a-și asuma responsabilitățile care vin din calitatea de membru. Partenerii europeni ai Greciei spun că și una și alta nu se poate și că guvernul de la Atena trebuie să-și respecte obligațiile asumate.

Alexis Tsipras, liderul Syriza, partid care s-a clasat pe locul secund la alegerile de acum o săptămână, insistă, însă, că liderii de la Bruxelles și Berlin nu vor forța Grecia să părăsească zona euro de teama efectelor pe care acest act l-ar avea asupra celorlalte state periferice. El a cerut renunțarea la implementarea condițiilor de austeritate fondului de salvare și a cerut și noi angajări pentru a reduce impactul șomajului.

Noul fond permanent de urgență, ESM, în valoare de 500 de miliarde de dolari, susținut de un tratat internațional și având posibilitatea de a achiziționa obligațiuni suverane pe piață și de a injecta fonduri în băncile europene, face pe mulți lideri europeni să creadă că efectele unei ieșiri a Greciei din zona euro ar putea fi controlate, la fel ca și consecințele restructurării obligațiunilor suverane grecești de luna trecută.

Cu toate acestea, incertitudinea asupra felului în care un Grexit va afecta sistemul bancar european rămâne principala îngrijorare. Schimbarea bruscă a economiilor grecilor din euro în drahme i-ar putea forța pe cetățenii celorlalte state periferice să-și retragă banii din băncile naționale și să-i depună în conturile unor bănci aparent mai sigure, probabil din Germania. Acest lucru ar putea distruge sectorul bancar din țările periferice.

În cazul în care Grecia nu-și va respecta obligațiile, aceasta va fi forțată să părăsească zona euro din simplul motiv că va rămâne fără banii necesari pentru a plăti asistența socială și salariile bugetarilor. Mai mult, Banca Centrală Europeană ar putea bloca fondurile necesare băncilor grecești, fapt care ar provoca prăbușirea acestora. În acest caz, guvernul de la Atena va fi forțat să introducă o nouă lege monetară, redenominând toate contractele de pe piața domestică într-o nouă drahmă, să securizeze granițele pentru a preveni fuga capitalului și să introducă noi bancnote, lucru destul de dificil.

După ieșirea din zona euro, Grecia va trebui să-și renegocieze și apartenența la UE. Tratatele UE prevăd părăsirea Uniunii de către o țară, dar nu prevăd doar părăsirea zonei euro. Aceste negocieri ar putea fi împovărate de intrarea în incapacitate de plată a Greciei față de Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF, fondul temporar de urgență al UE), BCE și FMI. În acest caz, Grecia se va alătura unui grup mic și select de state printre care Zimbabwe, Somalia și Sudan, țări care au refuzat să-și plătească datoriile la FMI.

Continuarea articolului aici.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  youpayyourcrisis.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.