Financial Times ironizează Uniunea Europeană „pusă la punct” de Putin în criza din Crimeea: „Putin putting Europe in its place”

Un material de opinie publicat, joi, de Financial Times ironizează răspunsul Uniunii Europene faţă de manevrele militare ruseşti în Crimeea (Ucraina), comentând printr-un joc de cuvinte că preşedintele rus, Vladimir Putin, „a pus la punct” UE în această criză, scrie gandul.info.

„Putin pune Europa la locul ei”. Acesta este titlul unui comentariu apărut în Financial Times joi, în timp ce la Bruxelles se desfăşura reuniunea Consiliului European pe tema crizei din Ucraina. Printr-un joc de cuvinte şi o serie de mesaje imaginare în care liderul de la Kremlin râde de cancelariile europene, autorul textului vine cu o critică fină la adresa atitudinii şovăielnice de care ar fi dat dovadă UE şi marile puteri europene de la escaladarea tensiunilor ruso-ucrainene. FT

„În primul rând, aş vrea să vă cer scuze pentru eventualele dificultăţi pe care vi le-a cauzat decizia noastră de a lansa misiunea umanitară în Crimeea, în acest sfârşit de săptămână, îngreunând procesul la nivelul UE de a veni cu un răspuns rapid şi eficient”, ar fi introducerea mesajului imaginar pe care Putin l-ar fi transmis, joi, liderilor europeni reuniţi la Bruxelles. Mesajul continuă în felul următor: „După ce v-am aşteptat timp de cinci zile să organizaţi o reuniune de urgenţă, înţeleg acum că v-am pus într-o ipostază stânjenitoare şi sunt pregătit să promit că toate intervenţiile viitoare vor avea loc lunea, la orele după-amiezii. Federaţia Rusă va accepta şi să evite alte gesturi de eliberare în luna august, pentru că ştiu că vă place să plecaţi câteva săptămâni în concediu”.

Mai departe, textul prezintă un Putin care se declară „dezamăgit şi frustrat” de răspunsul venit dinspre Europa de când ruşii au lansat ceea ce preşedintele lor numeşte „o misiune umanitară” în Crimeea: „Este crucial pentru voi să ieşiţi din summit câtuşi de puţin credibili şi ameninţători. În acest moment, pot să spun că am văzut mai multă intimidare din partea unor şcolăriţe din Smolensk”.

Dacă până şi politiciana din Alaska Sarah Palin, controversata candidată la prezidenţialele americane, a anticipat evenimentele din Crimeea, cei care conduc acum Europa ar trebui să îşi pună mari semne de întrebare în ceea ce priveşte inteligenţa lor politică, se mai arată în mesajul imaginar al lui Putin pentru omologii europeni.

„Sincer să fiu, mă puneţi într-o poziţie dificilă. Sunt deja îngrijorat că, dacă răspunsul vostru este prea slab, nu voi avea de ales şi voi înainta în Ucraina”, ar mai spune Putin, după care îi „învaţă” pe liderii europeni cum să îl pedepsească.

Uniunea Europeană nu a reuşit să aibă un răspuns coerent în acest moment privind sancţiunile economice care ar urma să fie aplicate Rusiei pe fondul intervenţiei sale în Ucraina, deoarece economia europeană ar fi puternic afectată, dat fiind volumul mare de schimburi comerciale UE-Rusia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.