Connect with us

ROMÂNIA

FNGCIMM va putea acorda garanții financiare prin programul Invest EU

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) va putea acorda garanții financiare prin programul INVEST EU, facilitând astfel accesul IMM-urilor din România la o gamă largă de instrumente financiare și asistență tehnică, pentru susținerea proiectelor de investiții și a unor inițiative cu impact economic și social semnificativ, potrivit unui comunicat.

La data de 24 iunie, Comisia Europeană a transmis Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) rezultatul oficial al evaluării pe piloni, în vederea acceptării FNGCIMM în calitate de partener de implementare în cadrul Programului InvestEU.

Rezultatul pozitiv al Raportului de evaluare pe piloni și aprobarea acestuia de către Comisia Europeană, reflectă progresele semnificative înregistrate de FNGCIMM SA IFN în planul definirii unui statut instituțional pe deplin compatibil cu exigențele legislative și operaționale comunitare. FNGCIMM SA IFN va deveni, astfel, primul fond de garantare agreat de CE pentru un parteneriat în cadrul Invest EU, alăturându-se instituțiilor financiare proprii ale UE, Banca Europeană de Investiții, Fondul European de Investiții, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, precum și altor instituții financiare prestigoase din Italia, Franța, Spania Olanda, Belgia, Ungaria, Polonia, Bulgaria și Cehia.  

Acestă scrisoare de acceptamță marchează încheierea cu succes a unui proces complex de verificare, atât într-o fază națională, cât și la nivelulul Comisiei Europene. Este un proiect pe care l-am lansat în urmă cu trei ani și care, acum, deschide o perspectivă mult mai largă pentru finanțarea IMM-urlor din România. Transferăm în același timp, către programul de garantare european, riscul pe care și l-a asumat în ultimii ani statul român și bugetul de stat, care în  perioada 2020 – 2023 au asigurat circa 85.000 de garanții în valoare de 54,3 miliarde lei, pentru susținerea accesului IMM-urilor la finanțare, Prin cele optsprezece programe guvernamentale de garantare, am acordat un număr record de garanții la nivel european, ceea ce reflectă disponibilitatea  sectorului antreprenorial din România de a accesa instrumente financare mai sofisticate. Aceste garanții nu au avut doar rolul de a asigura o infuzie semnificativă de capital în economie, dar au mai realizat un pas important, acela de a deschide apetitul băncilor să finanțeze sectorul IMM-urilor, care la rîndul lor, au fost stimulate să dezvolte planuri de afaceri mai sustenabile și să adopte o etică a afacerilor, astfel încăt să devină bancabile”, a declarant Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM.

Fondul InvestEU, cea mai importantă componentă a Programului InvestEU, este un instrument creat pentru a sprijini investițiile în domenii de acțiune prioritară a Uniunii Europene, în vederea remedierii deficiențelor pieței sau a unor domenii cu investiții suboptime. Programul funcționează prin intermediul a patru  linii de de politici care reflectă prioritățile politice cheie ale Uniunii : (1) Infrastructura Durabilă; (2) Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea; (3) IMM-urile; și (4) Investițiile Sociale și Competențele.

Odată cu primirea Scrisorii de Confirmare de la Comisia Europeană, FNGCIMM SA IFN va putea iniția demersurile pentru a participa la cel de-al doilea apel pentru selectarea partenerilor de implementare în cadrul Programului InvestEU organizat de Comisia Europeană în anul 2024, apel pentru care sunt alocate fonduri în sumă de 1,37 miliarde euro (garanție UE).     

În continuare, prezentăm pe scurt, produsele de garantare pe care FNGCIMM le pregătește pentru a fi propuse selectării CE în scopul obținerii garanției UE.

GARANȚIA PLAFONATĂ DE PORTOFOLIU HEALTH & MEDICAL 

Garanția plafonată de portofoliu va susține accesul la credite pentru capital de lucru și investiții pentru beneficiarii din sectorul medical și cele conexe, pentru prestatorii de servicii de sănătate și de servicii sociale ale tuturor formelor de organizare a activităților medicale și sănătate sub inițiativă privată, inclusiv a intreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie și a companiilor mari. 

Suma maximă garantată este de max 200.000 EUR per operațiune/împrumut. Rata de acoperire a garanției este de până la 80% din facilitatea de împrumut, din care 25% este acoperită de FNGCIMM și 75% de garanția UE. Solicitanții sunt IMM-uri sau orice alte forme private de organizare a activitatilor cu caracter medical, în stadiu de creștere care încep cu al patrulea an de activitate. Minim 20% din costul total al proiectului urmează să fie finanțat din resurse proprii ale beneficiarilor.

GARANŢII PENTRU CREDITE DESTINATE EFICIENTEI ENERGETICE A LOCUINŢELOR INDIVIDUALE 

Garanția va avea ca obiectiv accesul la finanțări destinate renovărilor pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor individuale.Beneficiarii sunt persoanele fizice care deţin în proprietate (minim 50%) o locuinţă invidiuală pe care doresc să o renoveze în scopul îmbunătăţirii eficienţei sale energetice.

Finanțarea poate fi de maxim 100.000.000 euro, din care valoarea maximă a finanţării garantate va fi de pînă la 50.000 euro. Rata de acoperire a garanției este de până la 80% din facilitatea de împrumut, din care 16% este acoperită de FNGCIMM și 64% de garanția UE. 

GARANŢII SCALEUP

Beneficiari eligibili sunt întreprinderele care au cel puţin 10 salariaţi cu 3 ani înainte de data ultimelor situaţii financiare depuse şi a căror rată medie de creştere anuală a cifrei de afaceri sau a numărului de salariaţi a fost mai mare de 10% conform mediei ultimilor 3 ani financiari încheiaţi.

Suma maximă per finanțare va fi de 1.000.000 EUR, rata de acoperire a instituţiei de credit – 350.000 eur (35% din credit), rata de garantare 650.000 euro, din care 325.000 eur garanţia UE (32,5% din împrumut) şi 325.000 eur garanţia partenerului de implementare (32,5% din împrumut). Se va acorda sprijin pentru finanțarea pe o durată de 7 ani pentru investitii, respectiv 3 ani pentru linii de credit cu posibilitate de prelungire pe inca 3 ani.

GARAȚIA PLAFONATĂ DE PORTOFOLIU AGRICULTURĂ SUSTENABILĂ

Beneficiarii sunt toate categoriile de fermieri, inclusiv IMM-uri, întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie, intreprinderile mari, începând cu trei ani de activitate 

Suma maximă per finanțare sau operațiune de investiție susținută prin intermediul garantiei de portofoliu de InvestEU va fi de 200.000 EUR. Acoperirea riscului este susținută în proporție de până la 80% de garanția UE, din care 25% din FNGCIMM.

Se va acorda sprijin pentru finanțarea pe termen scurt și mediu, cu o durată de până la 60 de luni.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA DIGITALĂ

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

Published

on

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță semnarea luni, 15 iulie, a contractului pentru dezvoltarea platformei de e-learning aferentă investiției 19 „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri” finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta C7 – Transformare digitală, Operațiunea D „Competențe digitale capital uman și utilizarea internetului”, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Aducem viitorul mai aproape! În platforma de e-learning a cărei implementare începe astăzi, angajații a peste 2000 de IMM-uri vor găsi cursuri pentru meseriile viitorului. Avem 17.000 de euro pentru fiecare IMM românesc și peste 2000 de IMM-uri beneficiare. Prin fonduri totale de 36 de milioane de euro, pregătim următoarea generație de specialiști IT a României”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Acest proiect este esențial pentru creșterea competitivității IMM-urilor românești. Angajații vor învăța să utilizeze tehnologii avansate, să fructifice potențialul imens al datelor și să implementeze soluții de inteligență artificială în afacerea lor. Astfel, vom sprijini digitalizarea și inovarea în sectorul privat”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.

Proiectul va sprijini transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii prin consolidarea competențelor digitale ale angajaților lor și specializarea forței de muncă în nouă domenii tehnologice avansate:

 1. Internet of things
 2. Cloud technologies
 3. Big Data
 4. Învățarea Automată
 5. Inteligența Artificială
 6. Automatizarea proceselor robotice
 7. Blockchain
 8. Cyber-Physical Systems
 9. Additive manufacturing

Proiectul va aborda direct necesitatea de recalificare și perfecționare a angajaților din IMM-uri, oferindu-le acces la traininguri finanțate integral din fondurile PNRR. Aceste programe vor ajuta companiile să adopte tehnologii moderne și să îmbunătățească procesele de business, crescând astfel competitivitatea și capacitatea de inovare.

MCID, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, implementează proiectul „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri,” Proiectul are termen de finalizare 16 decembrie 2025 și vizează îmbunătățirea nivelului de cunoștințe, competențe și aptitudini ale angajaților din IMM-urile românești.

Proiectul are o valoare totală de 36 de milioane de euro, iar fiecare IMM poate primi până la 17.000 de euro pentru participarea angajaților la aceste cursuri.

Pentru mai multe informații despre proiect și înscriere, folosiți adresa office@mcid.gov.ro.

Continue Reading

ROMÂNIA

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că instituția pe care o conduce face tot posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur.

Astăzi, 15 iulie 2024, acesta a prezidat Comandamentul de Vară pentru Sectorul Energetic și am adoptat măsuri imediate pentru a asigura funcționarea eficientă a rețelei energetice.

”Știu că mulți dintre voi treceți printr-o perioadă dificilă, cu zile foarte fierbinți, care generează o stare profundă de disconfort, și vreau să vă asigur că facem tot posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur”, a menționat Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook.

Printre măsurile adoptate pentru o bună funcționare a rețelei energetice se numără:

 • Monitorizarea Permanentă a Rețelelor: Ministerul intensifică monitorizarea și intervine rapid în caz de avarii.
 • Coordonare cu Transelectrica și Operatorii de Distribuție: Ministerul Energiei gestionează consumul de energie pentru a preveni supraîncărcările.
 • Creșterea Capacității de Producție: Dispeceratul Energetic Național și centralele electrice sunt pregătite să funcționeze la capacitate maximă.

Ministrul Energiei a lansat un apel la populație pentru a evita supraîncărcarea rețelei, sugerând următoarele acțiuni:

 • Eficientizarea Consumului de Energie: ”Utilizați energia electrică responsabil, evitând consumul excesiv în orele de vârf (18:00 – 22:00)”, a menționat Sebastian Burduja.
 • Utilizarea Responsabilă a Aparatelor de Aer Condiționat: ”Setați termostatele la 24-26°C pentru a evita suprasolicitarea rețelei. Prioritatea noastră este siguranța energetică și confortul fiecăruia dintre voi”, a sugerat ministrul.

Ministerul Energiei dă asigurări că ”va continua să monitorizeze situația și să asigure furnizarea continuă și sigură a energiei electrice”.

”După 34 de ani de investiții reduse în sectorul energetic, nu ne putem aștepta la miracole peste noapte. Cu toate acestea, într-un singur an, am reușit să atragem finanțări nerambursabile de 13,6 miliarde de euro pentru producție, transport și distribuție. România este pe drumul cel bun!”, a conchis Sebastian Burduja.

Continue Reading

ROMÂNIA

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanții Google și a participat la semnarea unui memorandum de înțelegere între Guvernul României și această companie, în contextul proiectelor pe care țara noastră le va dezvolta în infrastructura digitală, inovare și cercetare, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Memorandumul de înțelegere a fost semnat, din partea Guvernului, de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

“Avem proiecte ambițioase de reformă a administrației publice, care implică utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligența Artificială, îmbunătățirea eficienței operaționale, creșterea securității digitale, promovarea inovației în sectorul public și adoptarea cloud-ului. Avansăm în ceea ce privește transformarea digitală a serviciilor publice, suntem în linie dreaptă cu modernizarea sistemului fiscal pentru detectarea fraudelor și creșterea colectării, iar fiecare zi ne arată cât este de importantă creșterea rezilienței cibernetice. De asemenea, ne-am asumat operaționalizarea cloud-ului guvernamental. Expertiza și contribuția Google sunt esențiale pentru a pune în practică servicii publice performante și sigure pentru români”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a subliniat că România este o piață atractivă pentru investitorii din domeniul tehnologiei informațiilor, atât prin oportunitatea proiectelor majore în centre de date și servicii de cloud, cât și datorită specialiștilor cu înaltă formare profesională și a legislației avansate.

“A fost o onoare să mă întâlnesc cu Marcel Ciolacu, premierul României, și cu ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, pentru a discuta despre accelerarea transformării digitale pentru serviciile publice din România și oportunitățile de implementare a inteligenței artificiale”, a spus Thomas Kurian, CEO al Google Cloud.

“Google Cloud este dedicat să contribuie la creșterea adoptării tehnologiilor cloud și la facilitarea serviciilor publice digitale inovatoare, în conformitate cu obiectivele României de transformare digitală și cu țintele Deceniului Digital al Europei pentru 2030”, a continuat reprezentantul Google.

Reprezentanții Google și-au reafirmat, de asemenea, sprijinul pentru a contribui la creșterea rezilienței cibernetice a structurilor guvernamentale prin schimbul de bune practici, consolidarea competențelor digitale de bază și avansate și adoptarea tehnologiilor de cloud computing.

Această colaborare vizează utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligența Artificială, îmbunătățirea eficienței operaționale, îmbunătățirea experiențelor cetățenilor, sporirea securității digitale a Guvernului și promovarea inovației în sectorul public.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ2 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.5 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.6 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA6 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA7 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA9 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA9 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA11 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO3 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending