Fondurile europene pentru Resurse Umane au fost deblocate

România va primi 480 de milioane de euro de la Comisia Europeană în următoarele două săptămâni.

Autorităţile de la Bruxelles au deblocat Programul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, suspendat în luna martie, a anunţat ministrul Fondurilor Europene.

euro-money“După soluționarea acestor întreruperi de plăți, sumele pe care le avem la ora actuală, astăzi, în casă și pe care le putem procesa spre trimitere la Comisia Europeană indică un procent de 62% absorbție în acest moment. Până în decembrie România are toate șansele să aibă un procent de absorbție de 70%. Depindem foarte mult de facturile care vor veni. După cum bine știți, beneficiarii au obligația de a plăti în decembrie chiar și în ultima zi a anului, dar facturile pot fi aduse și în ianuarie, februarie, martie în cursul anului viitor spre a fi procesate și trimise la Comisia Europeană”, a spus ministrul, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Nica a adăugat că din estimările beneficiarilor “procentul de absorbție este mai mare, se duce undeva spre 75-78%”.

“Dar sunt estimările beneficiarilor, vin în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu fiecare beneficiar pe parcursul lunii iulie. Ei au spus că-și termină și-și finalizează aceste proiecte. Rămâne să vedem dacă se va întâmpla acest lucru. Eu vă vorbesc de 70% la sfârșitul anului pe estimările noastre și pe o pondere pe care am făcut-o pe estimările beneficiarilor”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Despre faptul că, în aceste condiții, un procent de 20-30% reprezintă fonduri care se vor pierde, Nica a arătat: “Nu, o altă sumă, o diferență, se va regăsi în proiectele pe care le-am trimis la Comisia Europeană și undeva la nivelul lunii septembrie-octombrie sunt supuse acelui proces de fazare de a fi finalizate din fondurile 2014-2020, unde așteptăm o decizie a Comisiei Europene”.

“Avem sume care sunt blocate în investigații și unde, în urma dialogului instituțional, sperăm să avem o decizie cu ele. Sumele respective sunt achitate în mare parte către beneficiari în anumite proiecte și pe care, de asemenea, pe parcursul anului viitor, le putem declara la Comisie în cazul finalizării acestor investigații. De aceea procentele acestea pot depinde foarte mult și de alte demersuri, dar ceea ce v-am spus — 70% — reprezintă un procent fără această fazare, fără sumele pe care le avem blocate în investigații”, a mai precizat ministrul.

 

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.