Connect with us

FONDURI EUROPENE

Fondurile europene pentru Resurse Umane au fost deblocate

Published

on

România va primi 480 de milioane de euro de la Comisia Europeană în următoarele două săptămâni.

Autorităţile de la Bruxelles au deblocat Programul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, suspendat în luna martie, a anunţat ministrul Fondurilor Europene.

euro-money“După soluționarea acestor întreruperi de plăți, sumele pe care le avem la ora actuală, astăzi, în casă și pe care le putem procesa spre trimitere la Comisia Europeană indică un procent de 62% absorbție în acest moment. Până în decembrie România are toate șansele să aibă un procent de absorbție de 70%. Depindem foarte mult de facturile care vor veni. După cum bine știți, beneficiarii au obligația de a plăti în decembrie chiar și în ultima zi a anului, dar facturile pot fi aduse și în ianuarie, februarie, martie în cursul anului viitor spre a fi procesate și trimise la Comisia Europeană”, a spus ministrul, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Nica a adăugat că din estimările beneficiarilor “procentul de absorbție este mai mare, se duce undeva spre 75-78%”.

“Dar sunt estimările beneficiarilor, vin în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu fiecare beneficiar pe parcursul lunii iulie. Ei au spus că-și termină și-și finalizează aceste proiecte. Rămâne să vedem dacă se va întâmpla acest lucru. Eu vă vorbesc de 70% la sfârșitul anului pe estimările noastre și pe o pondere pe care am făcut-o pe estimările beneficiarilor”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Despre faptul că, în aceste condiții, un procent de 20-30% reprezintă fonduri care se vor pierde, Nica a arătat: “Nu, o altă sumă, o diferență, se va regăsi în proiectele pe care le-am trimis la Comisia Europeană și undeva la nivelul lunii septembrie-octombrie sunt supuse acelui proces de fazare de a fi finalizate din fondurile 2014-2020, unde așteptăm o decizie a Comisiei Europene”.

“Avem sume care sunt blocate în investigații și unde, în urma dialogului instituțional, sperăm să avem o decizie cu ele. Sumele respective sunt achitate în mare parte către beneficiari în anumite proiecte și pe care, de asemenea, pe parcursul anului viitor, le putem declara la Comisie în cazul finalizării acestor investigații. De aceea procentele acestea pot depinde foarte mult și de alte demersuri, dar ceea ce v-am spus — 70% — reprezintă un procent fără această fazare, fără sumele pe care le avem blocate în investigații”, a mai precizat ministrul.

 

.

.

FONDURI EUROPENE

Primăria Sibiu va construi un parc verde de 6,2 hectare cu ajutorul fondurilor europene

Published

on

©️ Calea Europeană/ Diana Zaim

Primăria Sibiu va deschide ofertele pentru proiectarea unui parc de 6,2 ha, care va deveni al doilea cel mai mare parc al orașului, relatează Turnul Sfatului.ro

Cei 62.000 de mp pe care ar urma amenajat noul parc al Sibiului au fost folosiți până acum cinci ani drept spațiu de depozitare a deșeurilor de construcții. De altfel, acest fapt este și unul din motivele pentru care Primăria a ales locul pentru o astfel de investiție: pentru că în actualul exercițiu financiar european sunt alocate sume importante pentru reconversia și refuncționalizarea terenurilor degradate (iar noul parc din Tilișca va fi realizat cu cofinanțare din fonduri europene, proiectul fiind depus de anul trecut la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, fiind în faza de precontractare).

© Planșă ărezentare parc – Sursă Foto: TurnulSfatului

Din cele 12,4 milioane de lei (fără TVA) necesare implementării proiectului de amenajare unui parc pe fosta groapă de deșeuri din capătul străzii Preot Bacca, pentru construcțiile și montajul viitorului parc sunt necesari 9,2 milioane de lei.

Terenul va fi astfel modelat încât să fie amenajat un loc generos de joacă, pentru grupa de vârstă 8 – 15 ani. “Mobilierul dedicat nu se limitează la obișnuitele leagăne și balansoare tipice, ci vor fi reprezentate de ansambluri complexe de joacă de tipul labirinturilor, ansambluri de cățărare, echipamente multifuncționale, cu rol important în dezvoltarea abilităților copiilor“, se arată într-un raport întocmit de Direcția Strategie, programe și prognoze din cadrul Primăriei Sibiu, pe tema viitorului parc.

Parcul va mai beneficia și de o zonă de fitness, destinate gimnasticii în aer liber, dar și diferitelor exerciții specifice celor care își “cultivă trupul“. În zona centrală a parcului este prevăzut un teren de minigolf, iar la bază (înspre Câmpșor), un teren de sport, de 694 de mp, pentru fotbal, baschet și volei.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Președintele PNL Ludovic Orban somează Guvernul să accelereze absorbția fondurilor europene: ”Riscăm să pierdem peste 10 miliarde de euro”

Published

on

© Partidul Național Liberal/ Facebook

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut luni Guvernului să accelereze toate procedurile pentru absorbţia de fonduri europene, subliniind că în caz contrar România riscă să piardă 10 miliarde de euro la care are dreptul în cadrul exerciţiului financiar 2014 – 2020.

“Tragem un semnal de alarmă în ceasul al 12-lea şi somăm Guvernul să accelereze toate procedurile privitoare la absorbţia de fonduri europene. După ce ne-au minţit la elaborarea bugetului că vor absorbi miliarde în cursul acestui an, Guvernul recunoaşte în rectificarea bugetară că nivelul absorbţiei va fi sub nivelul prognozat, deoarece la rectificare au recunoscut, scăzând veniturile care provin din decontările de la nivelul Comisiei Europene ale fondurilor europene alocate pentru proiectele din România cu o sumă de peste un miliard”, a declarat Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al Partidului Național Liberal.

”Treziţi-vă, pentru că altfel riscăm să pierdem peste 10 miliarde de euro, bani care pot fi folosiţi pentru o infrastructură modernă, spitale regionale, modernizarea instituţiilor de învăţământ”, a continuat acesta.

Luna trecută, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a afirmat că România absorbit fonduri europene în valoare totală de 9,25 miliarde de euro, din alocarea 2014-2020, reprezentând o rată de 30% și aflându-se astfel sub media europeană, rata la nivelul UE fiind de 33%. 

România beneficiază și în exercițiul financiar 2014-2020 de regula N+3, potrivit căreia va putea absorbi fondurile aferente actualului cadru bugetar multianual până în anul 2023.

Pentru următoarea perioada financiară, respectiv 2021-2027, România ar urma să beneficieze de al patrulea cel mai mare buget, aproximativ 31 miliarde de euro, conform propunerii Comisiei Europene.

 

 

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministerul Fondurilor Europene: Luna viitoare lansăm apeluri de proiecte în valoare de 968 milioane euro

Published

on

© Calea Europeană

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru PO Infrastructura Mare, va lansa, luna viitoare, două apeluri de proiecte în valoare de 968 milioane euro.

În mesajul transmis pe pagina de Facebook se regăsesc mai multe informații despre aceste apelurile, care vor finanța următoarele:

– creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității ariilor naturale, prin implementarea planurilor de management de conservare pentru ariile naturale protejate și pentru speciile de interes comunitar (inclusiv cele situate în mediul marin) – Axa Prioritară 4;

– modernizarea rețelelor electrice de transport, precum liniile electrice aeriene și stațiile aferente dar și dezvoltarea sistemului național de transport al gazelor naturale, prin construcția unor noi conducte. Este prevăzută, totodată, îmbunătățirea funcționării interconectăriii cu sistemele de transport ale statelor vecine – Axa Prioritară 8.

Mai multe informații aici.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending