Connect with us

U.E.

Fostul șef de cabinet al premierului Maltei, eliberat în cazul asasinării jurnalistei Daphne Caruana de Galizia. Tot mai multe voci de la nivelul UE cer demisia premierului Muscat pentru gestionarea cazului

Published

on

Fostul şef de cabinet al prim-ministrului maltez, Keith Schembri, a fost eliberat şi acuzaţiile împotriva lui, în cazul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia, au fost retrase, au declarat joi autoritățile din Malta, în timp ce tot mai multe voci de la nivelul Uniunii Europene cer demisia premierului Joseph Muscat, potrivit cotidianului La Libre Belgique, preluat de Agerpres și EUobserver. 

Keith Schembri a fost adus marţi în fața investigatorilor pentru a da declarații în cadrul uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia în 2017, ceea ce a atras demisia ulterioară a acestuia. 

Numele şefului de cabinet al premierului Joseph Muscat, începând din 2013, a fost legat în anchetă cu cel al omului de afaceri Yorgen Fenech, arestat săptămâna trecută şi considerat de familia jurnalistei şi de unele media locale drept unul dintre cei care a ordonat asasinatul.

Cu toate acestea, poliția malteză a considerat că nu mai există motive pentru reținerea fostului oficial guvernamental, iar Schembri a fost eliberat la câteva minute după ce avocații suspectului Yorgen Fenech au declarat că omul de afaceri era pregătit să ofere informații privind implicarea lui Schembri și a altor două persoane în asasinarea jurnalistei malteze, în schimbul unei grațieri prezidențiale. De asemenea, Fenech a făcut un denunț prin care cerea ca investigatorul-șef din acest caz să fie înlăturat pe motivul că i-ar fi furnizat informații confidențiale despre mersul anchetei direct fostului șef de cabinet al premierului Muscat. 

Toate aceste evenimente din Malta aveau loc în același timp în care grupurile politice ale Parlamentului European (PE) au convenit să trimită o misiune „urgentă” în statul insular cât mai curând posibil, pe fondul solicitărilor tot mai vocale ca Malta să fie sancționată de UE dacă premierul Muscat nu-și prezintă demisia, informează EUobserver. 

Potrivit lui Manfred Weber, liderul german al grupului Partidului Popular European de centru-dreapta, cel mai mare dintre PE, ,,situația din Malta are consecințe asupra întregului proiect european”. 

,,Șeful de cabinet al lui Muscat și doi dintre miniștrii săi au fost implicați în asasinatul care a avut loc în urmă cu doi ani, dar „Muscat i-a protejat în tot acest timp și i-a apărat mereu, în timp ce îi ataca pe cei care doreau să le expună faptele “, a explicat Weber, care consideră că ,,legăturile politice clare trebuie să aibă consecințe politice clare”. 

De asemenea, eurodeputatul german, Sven Giegold, din grupul Verzilor a spus că ,,prim-ministrul maltez … i-a protejat și i-a apărat pe acești miniștri”, adăugând că ,,Malta trebuie să respecte statul de drept și valorile europene”, cu trimitere la impactul pe care acest caz îl are la nivelul UE în ceea ce privește eficacitatea justiției. 

Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Trei bărbaţi – fraţii Alfred şi George Degiorgio şi Vince Muscat – au fost puşi sub acuzare pentru plasarea bombei, în faţa instanţei, ei pledând nevinovat, relatează Agerpres. 

Pe lângă demisia lui Keith Schembri, în această săptămână, alți doi miniştri ai guvernului maltez au demisionat după ce au fost legaţi de ancheta penală. Ei nu au fost puşi sub acuzare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac solicită din nou acțiuni ferme ale UE împotriva regimului Lukașenko: Este datoria Europei civilizate și democratice

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Este datoria Europei civilizate și democratice să respingă și să condamne cu fermitate violarea drepturilor omului, arestările masive nejustificate și utilizarea forței fizice împotriva protestatarilor din Belarus, a afirmat eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE).

“Nu mai încape îndoială că manevrele dictatoriale ale lui Lukașenko – ultimul tiran al Europei, fost șef de colhoz – de a rămâne la putere nu vor stăvili. Putin în este exemplu într-ale propagandei, dictaturii și manipulării. De 26 de ani, Lukașenko continuă să încalce drepturile fundamentale ale propriilor cetățeni prin represiuni masive asupra libertății de exprimare și a presei, a libertății de întrunire și de asociere politică”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

“Campania electorală neechitabilă în timpul căreia mai mulți opozanți au fost arestați nejustificat, rezultatul falsificat al scrutinului de duminică și actele de violență disproporționate ale KGB-ului împotriva zecilor de mii de cetățeni care protestează pentru democrație sunt dovezi clare că Belarus se află sub tiranie. Încă din 9 iulie, am atras atenția, în plenul Parlamentului European, asupra situației în care se află populația din Belarus. Am solicitat încă de atunci acțiuni ferme ale Uniunii Europene împotriva acestui regim. Aceste nedreptăți trebuie să înceteze, deținuții trebuie eliberați, iar populația din Belarus trebuie susținută în lupta sa pentru democrație”, a mai spus el.

Uniunea Europeană a denunţat marţi alegeri prezidenţiale ”nici libere, nici echitabile” în Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe și cu revizuirea relațiilor UE cu Belarus, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Continue Reading

U.E.

Comisia Europeană lansează noua versiune a SELFIE, instrument care ajută școlile cu utilizarea tehnologiilor digitale pentru predare și învățare

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat miercuri, 12 august, o nouă versiune a SELFIE: instrumentul de auto-reflecție care ajută școlile să profite la maxim de tehnologiile digitale pentru predare și învățare, potrivit unui comunicat. 

Pe măsură ce școlile încep să se redeschidă în Europa, SELFIE a fost actualizat pentru a le ajuta să reflecte asupra modului în care pot face față învățării la distanță în timpul pandemiei coronavirusului și pentru a planifica anul școlar următor pe baza nevoilor elevilor și profesorilor.

Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, responsabilă pentru Centrul Comun de Cercetare, a declarat:

„Pandemia coronavirusului a provocat cea mai mare perturbare a educației din istoria recentă a Europei, majoritatea predării și învățării mutându-se online. Pentru mulți educatori și studenți, aceasta a fost prima dată când au folosit pe deplin tehnologiile digitale în acest fel. Instrumentul SELFIE actualizat va ajuta școlile să reflecte asupra acțiunilor pe care le pot întreprinde pentru a profita la maximum de aceste tehnologii și pentru a maximiza oportunitățile de învățare pentru copiii.”

SELFIE (Auto-reflecție asupra Învățării Eficiente prin Promovarea utilizării Tehnologiilor Educaționale Inovatoare) este un instrument gratuit, ușor de utilizat și personalizabil. Orice școală interesată se poate înscrie pe platformă și poate rula SELFIE.

Instrumentul colectează puncte de vedere anonime ale elevilor, profesorilor și directorilor de școală pentru a produce o imagine a punctelor tari și a punctelor slabe în utilizarea tehnologiilor digitale pentru învățare.

De la lansarea sa în 2018, peste 7.000 de școli și aproape 700.000 de utilizatori din 57 de țări au beneficiat de SELFIE. Este disponibil în 31 de limbi, inclusiv în toate cele 24 de limbi ale UE.

Continue Reading

U.E.

Josep Borrell convoacă de urgență o reuniune virtuală a miniștrilor de externe din UE pentru a discuta despre Belarus, Liban și Turcia

Published

on

© European Union, 2020

Șeful diplomației din Uniunea Europeană, Josep Borrell, a convocat de urgență vinerea aceasta o videconferință a miniștrilor de externe din statele membre pentru a discuta despre tulburările din Belarus, iscate după alegerile prezidențiale de duminică, criticate pentru lipsa de transparență și existența unor fraude electorale masive care i-ar fi adus liderului de la Minsk, Aleksandr Lukashenko, al șaselea mandat prezidențial.

Într-o postare pe Twitter, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate anunță convocarea reuniunii virtuale care mai are pe agenda discuțiilor de pe 14 august situația din Liban și Mediterana de Est, unde tensiunile sunt exacerbate de acțiunile Turciei de forare în căutarea de gaze naturale în ape teritoriale disputate cu Grecia. 

 

Acest anunț survine la o zi distanță de apelul făcut de cinci state membre pentru o reuniune de urgență a miniștrilor de externe din UE. Grecia a dorit discutarea relațiilor cu Turcia, în timp ce Polonia, Letonia, Estonia și Finlanda au solicitat analizarea crizei politice din Belarus. 

Citiți și Statele UE amenință Belarusul cu sancțiuni și cu revizuirea relațiilor: Alegerile prezidențiale nu au fost nici libere, nici echitabile

O reuniune prin videoconferinţă nu permite luarea de decizii, dar miniştrii pot da undă verde unor grupuri de lucru să înceapă pregătirea de ‘concluzii’ adoptate prin procedură scrisă, a indicat o sursă europeană, citată de Agerpres.  „Aceasta poate accelera procesul pentru adoptarea de acţiuni concrete”, a explicat sursa.

Totuși, sefii diplomaţiilor din UE urmează să se reunească în persoană în zilele de 27-28 august la Berlin pentru a pregăti decizii în perspectiva summitului UE programat la 24 şi 25 septembrie la Bruxelles.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending