Franţa este pregătită pentru cedarea suveranităţii fiscale către zona euro, dacă ar rezolva criza

Franţa este pregătită să cedeze suveranitate către partenerii din zona euro, dacă ar încuraja statele din uniune să fie mai deschise către distribuirea comună a poverii financiare presupuse de moneda unică, a declarat ministrul francez pentru afaceri europene, Bernard Cazeneuve, potrivit Mediafax.ro.

“Suntem conştienţi că mai multă solidaritate presupune mai multă integrare, adică mai puţină suveranitate. Problema Franţei nu este suveranitatea. Criza este extrem de profundă, vrem să organizăm această solidaritate pentru a fi puternici în faţa pieţelor”, a spus Cazeneuve într-un interviu, citat de Bloomberg şi preluat de sursa citată.

Preşedintele francez Francois Hollande a promovat ideea obligaţiunilor comune, asumate de toate cele 17 state din zona euro, pentru a ajuta statele aflate în dificultate să se împrumute mai ieftin.

Mai mulţi politicieni germani au replicat atunci că, dacă Franţa vrea euro-obligaţiuni unice, ar trebui să fie pregătită să cedeze suveranitatea asupra finanţelor publice către instituţii europene.

Cancelarul german Angela Merkel a indicat că ar accepta ideea obligaţiunilor comune în zona euro numai după o integrare politică profundă în Europa.

Cazeneuve a afirmat să se aşteaptă ca guvernele din zona euro să convină până la sfârşitul anului un sistem comun de supraveghere bancară, a cărui implementare va reduce tensiunile de pe pieţele financiare.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  flickr.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.