Connect with us

U.E.

Franța vinde Armeniei echipamente de apărare antiaeriană, existând temeri provocate de ambițiile regionale ale Azerbaidjanului

Published

on

© Sébastien Lecornu/ Twitter

Franța vinde Armeniei echipamente militare, cum ar fi sisteme de apărare antiaeriană, a anunțat luni guvernul francez, în contextul în care există temeri că Azerbaidjanul ar putea continua atacurile asupra vecinului său după preluarea controlului Nagorno-Karabah, informează Politico Europe.

Anunțul Parisului vine la o lună după ce Azerbaidjanul și-a proclamat victoria în urma unei ofensive militare fulgerătoare în Nagorno-Karabah, forțând peste 100.000 de etnici armeni care trăiesc în regiunea separatistă să își părăsească locuințele.

Îngrijorarea, evocată și de secretarul de stat american Antony Blinken, este aceea că ambițiile regionale ale Azerbaidjanului nu s-ar opri aici. Toate privirile sunt îndreptate acum spre coridorul Zangezur, o fâșie de teritoriu care se întinde de-a lungul graniței Armeniei cu Iranul. Riscul este ca o nouă acțiune a forțelor de la Baku să inflameze un conflict în Caucazul de Sud, zonă în care Turcia, Rusia și Iranul au interese strategice.

Franța, țara europeană cu cea mai numeroasă comunitate armeană, a clarificat că nu va sta cu brațele în sân.

”Chiar dacă nu facem parte din aceleași alianțe militare și politice, ne asumăm această relație în materie de apărare, care se bazează pe principiul simplu că trebuie să fii capabil să te aperi pe tine însuți și populația ta civilă”, i-a spus ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, omologului său armean, Suren Papikyan, în cadrul unei conferințe de presă.

Sprijinul politic tot mai mare din partea Occidentului vine în contextul în care Armenia încearcă să se distanțeze de Rusia.

În pofida faptului că face parte din blocul militar CSTO condus de Moscova, apelurile Armeniei pentru ajutor militar îndreptate către Putin s-au lovit de urechi surde, iar premierul Nikol Pashinyan a declarat luna trecută pentru Politico că a venit timpul să nu se mai bazeze pe protecția Rusiei.

Parisul a început să intensifice cooperarea în domeniul apărării cu Erevanul în septembrie anul trecut, dar ofensiva Azerbaidjanului a accelerat dorința Franței de a aprofunda legăturile militare. Luna trecută, Franța a trimis un atașat militar la ambasada franceză din capitala armeană.

Luni, Armenia a semnat un contract pentru cumpărarea a trei radare Ground Master 200 fabricate de Thales – aceleași care au fost livrate Ucrainei pentru a contracara agresiunea Rusiei – și un alt contract cu Safran pentru echipamente, inclusiv binocluri și senzori. Armenia și Franța au semnat, de asemenea, o scrisoare de intenție pentru demararea unui proces de achiziționare a sistemelor de apărare aeriană Mistral fabricate de MBDA.

În lunile următoare, guvernul francez va trimite un oficial militar francez pentru a acționa drept consultant în domeniul apărării pentru puterea executivă armeană în probleme precum instruirea forțelor armate, a declarat Lecornu. De asemenea, Franța va instrui soldați armeni și va ajuta Erevanul să efectueze un audit al apărării aeriene a Armeniei pentru a identifica punctele moarte.

Întâlnirea dintre miniștrii apărării francez și armean a avut loc în aceeași zi în care Azerbaidjanul a dat startul unor exerciții militare majore în Nagorno-Karabah și în apropierea graniței cu Iranul, antrenându-se alături de trupe ale aliatului său apropiat, Turcia.

În același timp, miniștrii de externe rus, turc și iranian s-au întâlnit la Teheran cu omologii lor armeni și azeri pentru discuții privind evitarea unui nou conflict. Potrivit agenției de presă de stat iraniene, formatul a fost conceput pentru a evita ”interferența țărilor non-regionale și occidentale”.

În Armenia există temeri că Azerbaidjanul ar putea să forțeze granița recunoscută la nivel internațional și să pună stăpânire pe regiunea sudică Syunik, despre care președintele azer Ilham Aliyev a declarat anterior că ar trebui să găzduiască un ”coridor” care să facă legătura între țara sa și exclava sa din Nakhchivan, care este separată de restul Azerbaidjanului de teritoriul armean.

La câteva săptămâni după atacul Azerbaidjanului asupra Nagorno-Karabah, Blinken i-a informat pe membrii Congresului american că Washingtonul monitorizează posibilitatea unei invazii a Azerbaidjanului în Armenia. Baku neagă aceste acuzații. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk

Published

on

© European Union 2018

Premierul polonez Donald Tusk a declarat vineri, cu câteva zile înainte de învestirea președintelui american ales, Donald Trump, că va căuta să coopereze „cât mai strâns posibil” cu Statele Unite, în ciuda unor „dificultăți obiective”, notează AFP, potrivit Agerpres.

Polonia, membră a UE și NATO, este unul dintre principalii aliați ai Kievului în fața armatei ruse de la începutul invaziei teritoriului ucrainean, în februarie 2022.

Trump, care își preia luni mandatul, a insistat că va pune capăt rapid luptelor, imediat după preluarea mandatului. Ceea ce stârnește îngrijorări în Ucraina că ar putea fi obligată să facă concesii teritoriale majore în schimbul păcii.

Vineri, Tusk a promis „cea mai strânsă cooperare posibilă cu Statele Unite, cu Canada, atât în contextul războiului din Ucraina, dar și mai larg”.

Vorbind alături de premierul britanic Keir Starmer, Tusk a adăugat că cei doi lideri vor lucra pentru a se asigura că relațiile transatlantice sunt „la cel mai înalt nivel posibil, indiferent de dificultățile sau incertitudinile uneori obiective”.

Tusk și Starmer au anunțat lansarea negocierilor privind „un nou tratat de securitate și apărare între Regatul Unit și Polonia”.

„Este vorba în special despre aprofundarea legăturilor dintre industriile noastre de apărare”, le-a declarat Starmer jurnaliștilor.

Polonia este singurul stat membru al NATO care alocă 5% din Produsul Intern Brut pentru apărare, și-a exprimat săptămâna trecută susținerea față de apelul lui Donald Trump, ca statele aliate să investească 5% din PIB în bugetele lor militare, o solicitare considerată piperată de mai multe state membre, printre care și Germania.

„Nu este locul meu să solicit partenerilor NATO să urmeze exemplul Poloniei în ceea ce privește cheltuielile militare (…) dar fără îndoială că poziția agresorului (…) ar fi incomparabil mai proastă dacă capacitățile individuale ale diferitelor țări din NATO ar fi astăzi mult mai importante și dacă ar corespunde potențialului nostru economic real”, a subliniat Tusk.

În ultimii ani, Polonia a semnat o serie de contracte cu Statele Unite pentru achiziționarea de echipamente militare, în special elicoptere de atac Apache și tancuri Abrams.

În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ţinta de 2% din PIB pentru bugetele apărării asumată în cadrul Alianţei. O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

De asemena, secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a cerut statelor membre ale Alianţei, în primul său discurs major de la preluarea funcției, să treacă la o “mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele apărării către 3% din PIB, motivând că “Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.

Continue Reading

ROMÂNIA

Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a participat, în perioada 16 – 17 ianuarie 2025, la reuniunea informală Snow Meeting, desfășurată la Trakai și Vilnius, în Lituania. Evenimentul, dedicat temelor de politică externă și de securitate, este organizat anual de către MAE lituanian și reunește miniștri de externe din state membre UE și NATO, precum și înalți oficiali și reprezentanți ai mediului academic din Europa și SUA. 

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, în intervențiile sale, șeful diplomației române a subliniat necesitatea menținerii ordinii internaționale bazate pe reguli, inclusiv prin acțiunile europene, transatlantice și împreună cu partenerii globali. A prezentat viziunea României cu privire la subiectele majore de pe agenda NATO, inclusiv în perspectiva Summit-ului NATO de la Haga.

În context, Emil Hurezeanu s-a referit la amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Totodată, ministrul afacerilor externe s-a referit la cele mai recente încălcări ale spațiului aerian național, în urma atacurilor Federației Ruse din 16 ianuarie asupra infrastructurii fluviale ucrainene de la Dunăre.

Oficialul român a reiterat imperativul continuării sprijinului oferit Ucrainei și s-a referit la asistența constantă și pe multiple paliere oferită Ucrainei de la începutul agresiunii Rusiei asupra statului vecin. A punctat și necesitatea sprijinirii altor state vulnerabile, cu accent pe Republica Moldova.

Citiți și: Ministrul de Externe Emil Hurezeanu și omologul lituanian au discutat despre aprofundarea coordonării în privința consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO

În marja participării la reuniunea Snow Meeting, ministrul Emil Hurezeanu a avut întrevederi cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Radosław Sikorski, și cu ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia, Margus Tsahkna.

În cadrul întrevederii cu omologul polonez, ministrul Emil Hurezeanu a salutat caracterul dinamic al dialogului româno-polon, subsumat Parteneriatului Strategic bilateral și reflectat de o excelentă colaborare în plan securitar, economic și sectorial. A exprimat susținere pentru prioritățile Președinției poloneze a Consiliului UE, subliniind importanța unității și generării de soluții în special pentru creșterea rezilienței împotriva amenințărilor hibride. Cei doi oficiali au subliniat importanța consolidării Flancului Estic al NATO și continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova.  

În cadrul întrevederii cu omologul eston, ministrul Emil Hurezeanu a salutat relațiile excelente dintre cele două țări, buna coordonare în cadrul UE și NATO, precum și al formatelor regionale. A avut loc un schimb de opinii privind substanțializarea cooperării bilaterale, cu accent pe oportunitățile de intensificare a relațiilor economice și sectoriale. Dialogul pe temele de actualitate de pe agenda europeană și de securitate a reliefat similitudinea de abordări, pornind de la preocuparea comună a ambelor state pentru avansarea proiectului european, consolidarea Flancului Estic al NATO și continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova. 

Continue Reading

U.E.

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”

Published

on

© Radoslaw Sikorski/ X

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat vineri că Europa se află “sub asaltul Rusiei”, cu atacuri hibride ce variază de la crime politice și război cibernetic până la acte de sabotaj și incendieri, referindu-se inclusiv la alegerile din România ca la un “apel de trezire”, relatează dpa.

În cadrul unei conferințe de presă la Berlin, Sikorski a afirmat că mandatul Poloniei la președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va fi “axat pe securitate”, țara simțindu-se “îndreptățită” că avertismentele sale repetate privind amenințarea reprezentată de Moscova s-au dovedit a fi corecte, subliniază Agerpres.

La aproape trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Sikorski a subliniat atacurile cu multiple fațete comise de Rusia pe teritoriul european, inclusiv un asasinat notoriu din 2019 la Berlin și “crime politice” în Regatul Unit.

“În alte țări, există acte de sabotaj: în Republica Cehă, în Lituania, în Polonia”, a spus Sikorski, referindu-se la cazuri de incendiere, amenințări și întreruperi ale infrastructurii care au provocat semnale de alarmă în Europa de Est în ultimii ani.

Evenimentele pot fi legate direct de serviciile secrete ruse GRU, a mai spus Sikorski. “Am reținut oameni care au fost recrutați de GRU, care au fost instruiți și plătiți pentru a incendia locuri”, a mai spus el.

Atacuri ale Rusiei asupra securității europene au loc în mediul online de mulți ani, a mai declarat Sikorski. El a avertizat că țările europene sunt supuse unor “atacuri cibernetice constante”, menționând “interferența” în referendumul privind Brexitul.

Evenimentele din România – în care primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat în decembrie după victoria neașteptată a unui candidat pro-rus, puțin cunoscut publicului – trebuie să servească drept “un apel la trezire”, a subliniat Sikorski. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL27 minutes ago

Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk

IRAN53 minutes ago

Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului

ROMÂNIA1 hour ago

Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic

U.E.1 hour ago

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE18 hours ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

U.E.18 hours ago

Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic

MAREA BRITANIE19 hours ago

Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump

NATO20 hours ago

Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending