Connect with us

G7

G7 încearcă să stabilizeze sistemul economic global după haosul provocat de politica tarifară a administrației Trump

Published

on

© G7/ Flickr

Ministrul canadian de Finanțe, François-Philippe Champagne, a declarat marți reuniunea miniștrilor de Finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din G7, desfășurată în stațiunea Banff, Alberta, are ca obiectiv esențial „readucă stabilitatea” sistemului economic global, afectat de „haosul” provocat de politica tarifară promovată de fosta administrație Trump, informează EFE, preluat de Agerpres.

Rolul nostru este readucem stabilitatea și creșterea. Eu spune acestea sunt principalele obiective”, a afirmat Champagne, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marchenko.

Champagne a recunoscut se așteaptă la discuții tensionate privind taxele vamale în dialogul cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, care participă la summit, alături de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell. „Suntem încântați secretarul Bessent este aici, la Banff (…). Vom continua ne angajăm într-o discuție foarte constructivă”, a spus oficialul canadian.

Întotdeauna am vorbit despre temele centrale. Nu este nicio îndoială suntem uniți. Dar întotdeauna există tensiuni în privința taxelor, cum este de așteptat. În același timp, putem realiza multe împreună”, a adăugat el.

Sprijin pentru Ucraina și sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei

Referindu-se la războiul din Ucraina, Champagne a subliniat prezența ministrului finanțelor, Serhii Marchenko, transmite „un mesaj puternic G7 își reafirmă angajamentul de a sprijini Ucraina”. Cei doi miniștri s-au întâlnit marți dimineață cu reprezentanții fondurilor de pensii și investitori instituționali pentru a discuta despre reconstrucția Ucrainei, estimată la peste 500 miliarde de dolari.

Ministrul ucrainean a pledat pentru scăderea plafonului de preț aplicat exporturilor de petrol ale Rusiei: „Credem este un moment bun pentru a-l coborî, pentru ca economia Rusiei sufere, deoarece folosesc aceste venituri cu scopuri militare.”

Marchenko a mai afirmat speră să-i reitereze secretarului Bessent necesitatea impunerii unor sancțiuni suplimentare de către SUA: „Este unica modalitate posibilă de a exercita presiunea necesară pentru a ajunge la acorduri atunci când sunt negocieri legate de război.”

Reuniunea G7, care continuă până joi, are loc într-un moment delicat pentru economia globală, iar oficialii participanți vizează un front comun pentru a combate instabilitatea economică, practicile comerciale incorecte și efectele geopolitice ale conflictelor în curs.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

G7

Zelenski a discutat cu premierul Japoniei despre finanțarea producției de drone ucrainene și creșterea presiunii internaționale asupra Rusiei

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit, marți, cu premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, în marja summitului G7 desfășurat în Canada. Potrivit Administrației Prezidențiale de la Kiev, discuțiile au vizat sprijinul oferit de Japonia Ucrainei, colaborarea în industria de apărare și necesitatea intensificării presiunii internaționale asupra Rusiei în contextul continuării agresiunii împotriva statului ucrainean și al eforturilor internaționale pentru obținerea păcii. 

Șeful statului ucrainean a mulțumit Japoniei și poporului japonez pentru sprijinul constant acordat încă de la începutul invaziei ruse.

„Am suferit lovituri majore împotriva poporului nostru, în primul rând asupra infrastructurii civile și a sistemului energetic. Ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută – 440 de drone iraniene Shahed – este încă un exemplu al comportamentului Rusiei. Vreau să vă mulțumesc pentru sprijinul oferit securității sistemului nostru energetic, pentru ajutorul umanitar și pentru pachetele solide de sprijin acordate poporului ucrainean”, a declarat Volodimir Zelenski.

Premierul japonez a punctat că țara sa a oferit Ucrainei asistență de peste 12 miliarde de dolari și a reamintit că, la începutul lunii iunie, Japonia și Ucraina au semnat un acord prin care vor fi alocați 3,3 miliarde de dolari suplimentari, proveniți din dobânzile generate de activele rusești înghețate.

„Poziția Japoniei rămâne neschimbată și fermă: o pace justă și durabilă trebuie instaurată în Ucraina cât mai curând posibil. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu comunitatea internațională și cu G7 pentru a sprijini eforturile Ucrainei”, a afirmat Shigeru Ishiba.

Cei doi lideri au discutat despre cooperarea dintre Rusia, Coreea de Nord și Iran, pe care o consideră o amenințare reală nu doar pentru Europa, ci și pentru întreaga lume, în special pentru regiunea Asiei de Sud-Est. Atât Zelenski, cât și Ishiba au exprimat un punct de vedere comun: pentru a forța Rusia să accepte pacea, este nevoie de o intensificare a presiunii internaționale și de impunerea unor sancțiuni mai dure.

Președintele ucrainean l-a informat pe prim-ministrul japonez cu privire la principalele nevoi de apărare ale Ucrainei, necesare pentru a proteja populația de atacurile cu rachete și drone ale Rusiei. În acest context, cei doi oficiali au discutat despre cooperarea bilaterală în industria de apărare, cu accent pe posibilitatea unor investiții directe din partea Japoniei în producția de drone ucrainene.

De asemenea, în cadrul întâlnirii au fost abordate pregătirile pentru programul de reconstrucție a Ucrainei, Japonia exprimându-și interesul de a participa la proiectele de redresare postbelică.

Continue Reading

G7

Canada anunță un nou pachet de sprijin de 4,3 mld. de dolari pentru Ucraina și impune sancțiuni dure asupra Rusiei 

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Canada a anunțat un nou pachet de sprijin financiar pentru Ucraina, în valoare de peste 4,3 miliarde de dolari. Anunțul a fost făcut marți de prim-ministrul Mark Carney, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, înaintea unei întâlniri bilaterale desfășurate în marja summitului G7 din Kananaskis, Alberta, potrivit unui comunicat al guvernului canadian.

Premierul canadian a precizat că sprijinul include 2 miliarde de dolari sub formă de asistență militară suplimentară, destinată achiziției de drone, muniție și vehicule blindate, precum și 2,3 miliarde de dolari sub formă de împrumut, pentru reconstrucția infrastructurii și a serviciilor publice afectate de război. Acest sprijin financiar face parte din contribuția Canadei la programul de împrumut al G7, în valoare totală de 50 miliarde de dolari, finanțat din veniturile generate de activele rusești înghețate.

„Acest lucru subliniază importanța de a fi pe deplin solidari cu Ucraina, cu poporul ucrainean, și am avut o discuție aseară între liderii G7… Am subliniat importanța utilizării presiunii maxime împotriva Rusiei, care a refuzat să vină la masa negocierilor”, a declarat Mark Carney, reafirmând angajamentul Canadei pentru o pace justă.

În paralel, Canada a impus cele mai extinse sancțiuni de până acum împotriva Rusiei, vizând sute de persoane, entități și nave comerciale implicate în susținerea războiului. Ministrul de externe, Anita Anand, a anunțat că noile măsuri afectează 77 de indivizi și 39 de organizații care contribuie la finanțarea agresiunii sau beneficiază de pe urma acesteia, precum și pe cei implicați în dezvoltarea tehnologiilor cuantice pentru armata rusă. În plus, 201 nave din așa-numita „flotă-fantomă” a Rusiei, utilizate pentru a ocoli sancțiunile occidentale și a transporta armament, petrol și gaze, au fost adăugate pe lista neagră, numărul total al vaselor sancționate depășind acum 300.

Canada va introduce și restricții comerciale suplimentare asupra exportului de echipamente care pot fi folosite în producția de arme chimice și biologice, bunuri industriale și tehnologii sensibile. De asemenea, sunt vizate importurile de cărbune, metale și alte resurse prin care Rusia obține venituri.

„Pachetul de sancțiuni este cel mai mare impus vreodată de Canada împotriva flotei comerciale ruse și unul dintre cele mai importante de la începutul invaziei în 2022”, a subliniat Anand.

Președintele Zelenski a mulțumit Canadei pentru ajutorul oferit:

„Sunt recunoscător pentru impunerea de noi sancțiuni împotriva flotei fantomă a Rusiei, a unui număr de persoane fizice ruse și a peste 40 de companii din Rusia și din alte țări care ajută Rusia să eludeze sancțiunile. Mulțumesc în mod special Canadei pentru noua asistență militară acordată Ucrainei – drone, elicoptere și muniție în valoare de peste 2 miliarde de dolari – și pentru tranșa viitoare de peste 2 miliarde de dolari finanțată din veniturile provenite din activele rusești înghețate”, a afirmat liderul ucrainean, într-un mesaj pe X.

El a mai adăugat că Ucraina este pregătită pentru un armistițiu necondiționat, dar că presiunea internațională este esențială pentru ca Rusia să accepte dialogul.

Zelenski a vorbit și despre atacul masiv care a vizat capitala ucraineană în noaptea precedentă, cel mai grav din acest an. Kievul a fost bombardat cu 32 de rachete și peste 440 de drone, iar autoritățile au anunțat că cel puțin 16 persoane au murit și alte 134 au fost rănite. „Este o tragedie uriașă pentru noi și avem nevoie de sprijinul aliaților”, a spus președintele ucrainean.

Premierul Carney a reiterat apelul Canadei pentru un armistițiu de 30 de zile în Ucraina, în acord cu inițiativa diplomatică promovată de Statele Unite. „Pentru a fi cât se poate de clar: sprijinul va fi neabătut până vom obține o pace justă pentru Ucraina și poporul ucrainean”, a declarat șeful guvernului canadian.

Continue Reading

G7

Zelenski, mesaj pentru liderii G7: Diplomația este în criză. Presiunea asupra Rusiei trebuie menținută ”în toate direcțiile”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Volodimir Zelenski, prezent la reuniunea G7, a pledat pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei care să îi afecteze cu adevărat exporturile de petrol, pentru a aduce în sfârșit pacea. De asemenea, acesta a solicitat liderilor sprijin sporit pentru apărarea aeriană a Ucrainei, pentru a face față atacurilor, cu drone iraniene Shahed, tot mai intense ale armatei ruse.

„Rusia ignoră toate ofertele diplomatice făcute de comunitatea internațională. Diplomația este în criză. Și există un motiv clar – Putin a respins în mod deschis toate inițiativele de pace. Rusia continuă să efectueze atacuri teroriste și acțiuni ofensive pe linia frontului. Și Rusia nu se confruntă cu noi consecințe în schimb. Rusia s-a adaptat la acest nivel de război – și acum își intensifică atacurile”, a semnalat Volodimir Zelenski. 

De asemenea, acesta a îndemnat statele G7 să colaboreze cu Statele Unite: „Chiar dacă președintele american nu exercită acum o presiune suficient de puternică asupra Rusiei, adevărul este că America are în continuare cele mai multe interese globale și cei mai mulți aliați. Toți vor avea nevoie de o protecție puternică. Va trebui să continuăm să colaborăm – cu cel mai înalt nivel posibil de coordonare. Nu doar la nivel politic și diplomatic, ci și la nivel tehnologic și investițional.”

Liderul de la Kiev susține că este necesar un plafon de 30 de dolari pe baril pentru a lovi cu adevărat Rusia: „În prezent, plafonul propus este de 45 de dolari pe baril, dar mulți experți sunt de acord că un nivel cu adevărat eficient este de 30 de dolari. Împreună, trebuie să facem acest lucru dureros pentru Rusia. Al 18-lea pachet de sancțiuni al UE trebuie să lovească și energia și băncile rusești.”

Totodată, acesta a precizat că este important ca Ucraina să aibă un sprijin bugetar anual de 40 de miliarde de dolari.

„Acest război continuă din cauza Rusiei. Trebuie să menținem presiunea – în toate direcțiile – pentru a aduce în sfârșit pacea”, a conchis președintele Volodimir Zelenski.

   Citiți și: Donald Trump consideră că excluderea Rusiei din G8 a fost o greșeală pentru că „nu am mai fi avut un război” în Ucraina și crede că nu este „o idee rea” ca Beijingul să se alăture formatului

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO12 hours ago

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ROMÂNIA14 hours ago

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

NATO15 hours ago

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

ENERGIE16 hours ago

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

BUSINESS16 hours ago

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

ROMÂNIA17 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

ROMÂNIA20 hours ago

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

U.E.2 days ago

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

INTERNAȚIONAL7 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Trending