Regatul Unit va încerca marți să își convingă partenerii din G7 să convină acțiuni decisive, menite să protejeze democrațiile împotriva amenințărilor globale, cum ar fi cele reprezentate de China și Rusia, anunță Reuters, citat de Agerpres.
Gazda celei de-a doua zi a reuniunii miniștrilor de externe din G7, ce are loc la Londra, care pregătește summitul liderilor din iunie, ministrul britanic de externe, Dominic Raab, va prezida discuții pe tema amenințărilor la adresa democrației, libertăților și drepturilor omului.
”Preşedinţia britanică a G7 este o oportunitate de a reuni societăţi deschise şi democratice şi de a demonstra unitate într-un moment în care aceasta este foarte necesară pentru a aborda provocările comune şi ameninţările în creştere”, a spus Raab într-un comunicat.
Pe lângă membrii G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi SUA), Marea Britanie a invitat în această săptămână la Londra şi miniştri din Australia, India, Africa de Sud şi Coreea de Sud.
Această primă întrevedere cu prezență fizică după doi ani este privită de Regatul Unit ca o șansă de a consolida sprijinul pentru sistemul internațional bazat pe reguli într-un moment în care influența economică a Chinei și activitarea periculoasă a Rusiei prezintă amenințări.
Luni, după în discuție cu Dominic Raab, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că este nevoie să se încerce stabilirea unei alianţe globale între ţările iubitoare de libertate, subliniind, pe de altă parte, că nu doreşte să ţină China sub control, ci să se asigure că aceasta respectă regulile.
Marți, miniștrii de externe vor discuta despre lovitura de stat din Myanmar ce necesită acţiuni mai puternice împotriva juntei militare sub formă de sancţiuni extinse, sprijin pentru embargourile asupra armelor şi mai multă asistenţa umanitară.
În cursul după-amiezii, discuţiile se vor concentra asupra Rusiei, inclusiv din perspectiva unui răspuns la manevrele trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina şi la situaţia liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare.
De altfel, Regatul Unit a anunțat că va propune celorlalte state din G7 să cadă de acord asupra unui mecanism comun de ripostă pentru a contracara dezinformarea rusă.
”Vrem ca G7 să se unească cu un mecanism rapid de respingere, astfel încât, atunci când vedem difuzate aceste minciuni, această propagandă sau ştiri false, să putem (…) dezminţi şi să restabilim adevărul, pentru oamenii din această ţară, dar şi din Rusia sau din China şi din întreaga lume”, a declarat reporterilor ministrul de externe britanic.
Potrivit Sunday Times, un studiu finanţat de Foreign Office a constatat că ”trolii proruşi” postează comentarii rău intenţionate pe site-urile ziarelor britanice pentru a da impresia că publicul susţine agresiunea rusă împotriva Ucrainei.
Acestea sunt apoi utilizate de mass-media de stat ruse pentru a face să pară că opinia publică britanică sprijină Moscova, potrivit ziarului, care susţine că acelaşi proces este folosit şi împotriva mass-media din alte 14 ţări, inclusiv unii membri ai G7, cum ar fi Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite.
Acest studiu urmează să fie prezentat marţi la Londra, la prima reuniune cu prezenţa fizică a miniştrilor de externe din G7 din ultimii doi ani.
De asemenea, un raport al UE a relevat că presa din Rusia și China încearcă în mod sistematic să semene neîncredere în vaccinurile occidentale împotriva COVID-19, în cele mai recente campanii de dezinformare, menite să divizeze Occidentul.
Din decembrie 2020 până în aprilie anul acesta, presa de stat din cele două țări a promovat știri false în mai multe limbi, accentuând preocupările privind siguranța vaccinurilor, făcând legături nedovedite între vaccin și decese în Europa și promovând vaccinurile rusești și chinezești ca fiind superioare, potrivit raportului.
Kremlinul și Beijingul neagă acuzațiile de dezinformare ale UE, în condițiile în care blocul european încearcă să colaboreze cu Google, Facebook , Twitter și Microsoft pentru a limita răspândirea știrilor false.