Connect with us

U.E.

Galerie FOTO. Heiko Maas, prima vizită în Polonia în calitate de ministru de Externe al Germaniei: Avem o responsabilitate comună pentru menţinerea Europei unite

Published

on

Noul ministru german de Externe, Heiko Maas, și-a început vineri vizita în Polonia, a doua sa vizită oficială într-o țară străină în noua sa calitate, pe fondul unor relații tensionate pe axa Bruxelles-Varșovia a urmare a încălcării statului de drept de către ultima menționată, anunță DPA, citat de Agerpres.

Foto: Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas și prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki || Twitter/Auswärtiges Amt

Acesta a avut întrevederi cu președintele polonez Andrzej Duda, cu premierul Mateusz Morawiecki şi cu omologul său Jacek Czaputowicz. Aceasta este cea de-a doua vizită a lui Maas în calitate de ministru de Externe, prima dintre ele fiind efectuată la Paris, imediat după ce a preluat mandatul de la predecesorul său, Sigmar Gabriel, pentru a discuta cu omologul francez despre proiectul președintelui Emmanuel Macron, acela de a îmbunătăți integrarea în zona euro.

Foto: Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas și prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki || Twitter/Auswärtiges Amt

Europa nu poate fi concepută fără o reconciliere şi prietenie între Germania şi Polonia. Prin urmare, avem o responsabilitate comună pentru menţinerea Europei unite”, a declarat Mass cu prilejul noii sale vizite.

Foto: Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas și președintele Poloniei, AndrzejDuda || Twitter/Auswärtiges Amt

”Pledăm pentru un parteneriat mai strâns cu Polonia, în pofida perspectivelor diferite pe care ţările noastre le au în unele domenii”, a declarat Maas.

Foto: Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas și președintele Poloniei, AndrzejDuda || Twitter/Auswärtiges Amt

Şeful diplomaţiei germane s-a referit la divergenţele actuale între Polonia şi celelalte ţări din UE cu privire la reforma sistemului judiciar polonez, reformă care în opinia Bruxelles-ului şi a Berlinului constituie un atac contra independenţei justiţiei, şi la controversata lege poloneză privind Holocaustul, act normativ ce a iritat foarte tare Berlinul.

Foto: Ministrul de Externe al Germaniei || Twitter/ Auswärtiges Amt

La rândul său, Varșovia a criticat-o pe Angela Merkel pentru politica ușilor deschise privind refugiații, dar și pentru construirea gazoductului care să lege Rusia de Germania, ocolind Polonia, decizie care a atras opoziția Statelor Unite, dar și a statelor baltice, care se tem că proiectul în cauză va crește dependența Uniunii Europene de gazul rusesc.

Citiți și Contre între Germania și Polonia pe chestiunea refugiaților: ”Este inacceptabil ca unele state UE să nu accepte refugiați” / ”O atitudine dăunătoare pentru Europa”

De altfel, purtătorul de cuvânt al Parlamentului polonez a semnat o scrisoare deschisă, alături de omologii săi din Estonia, Letonia și Lituania, prin intermediul căreia solicită statelor membre UE să se opună construirii Nord Stream II.

Citiți și Heiko Maas, primul discurs în calitate de ministru de Externe: Germania trebuie să promoveze o mai strânsă coeziune la nivelul Uniunii Europene

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Măsurile privind schimbările climatice ar trebui aplicate după redresarea economiilor afectate de pandemie

Published

on

© European Parliament Media Center

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) susține că măsurile privind schimbările climatice ar trebui aplicate după redresarea economiilor afectate de pandemia cu coronavirus. 

În mesajul postat pe pagina oficială de Facebook, deputatul european menționează că, într-adevăr, planul de redresare post-pandemie al economiei Uniunii Europene s-ar putea ridica la 500 de miliarde de euro, ”sumă care pare să fi fost acceptată de Franța și Germania.”

Reamintim că Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au propus luni un plan de relansare pentru Uniunea Europeană de 500 de miliarde de euro pentru a face faţă impactului economic provocat de noul coronavirus, care a aruncat Europa într-o recesiune de o amploare istorică.

Referitor la planul de redresare economică pe care Comisia Europeană îl pregătește fără consultarea Parlamentului European, Marian-Jean Marinescu subliniază incertitudinea asupra nerambursării viitorilor bani: ”Deși nu a consultat Parlamentul cu privire la Planul de redresare, Comisia Eurpeană îl va face public la finalul acestei luni. Problema este că nu se știe încă ce parte a acestor fonduri vor fi bani neramburisabili și cat reprezintă credite.”

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

European Youth Event: Președintele Parlamentului European va încheia sesiunea online dedicată tinerilor cu privire la rolul UE în contextul crizei COVID-19

Published

on

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, va participa la sesiunea de închidere intitulată „Cum e să fii Președintele PE?”, pentru a-și prezenta activitatea zilnică, în special în aceste momente dificile, precum și răspunsul Parlamentului în față provocărilor COVID-19 și calea de urmat după criză.

Programul „EYE online” a debutat la 7 aprilie după confirmarea faptului că evenimentul bienal de la Strasbourg nu putea avea loc în acest an din cauza pandemiei de coronavirus. Ultima săptămână (25-29 mai) include mai multe sesiuni interactive, cum ar fi, printre altele, o dezbatere cu importanți factori de decizie din UE, activități pentru a înțelege mai bune ce înseamnă să fii eurodeputat sau interpret, și seminare pe diverse teme.

 

Președintele Sassoli va participa la sesiunea de închidere intitulată „Cum e să fii Președintele PE?”, pentru a-și prezenta activitatea zilnică, în special în aceste momente dificile, precum și răspunsul Parlamentului în față provocărilor COVID-19 și calea de urmat după criză.

Această ediție online urmărește să răspundă așteptărilor unui număr de peste 13.000 de tineri care s-au înscris la evenimentul din luna mai, dar și să permită participarea unui public mai larg. Până în prezent, activitățile s-au bucurat de peste 500.000 de vizualizări. Activitățile sunt transmise în direct pe pagina de Facebook a EYE.

Continue Reading

U.E.

Comitetul European al Regiunilor invită administrațiile locale și regionale să participe la cea de-a VI-a ediție a Forumului European pentru Migrație

Published

on

© CoR

Comitetul European al Regiunilor invită administrațiile locale și regionale să participe la cea de-a șasea ediție a Forumului European pentru Migrație. Evenimentul, organizat în colaborare cu Comisia Europeană, va avea loc la Bruxelles, în perioada 2-3 iunie la sediul CoR și EESC.

Potrivit comunicatului oficial al CoR, această ediție se va concentra pe legătura dintre politicile de integrare destinate migranților și refugiaților și politici sociale (politici de coeziune socială, cultură, educație și sport), pe necesitatea unui sprijin de integrare personalizat și pentru facilitarea întâlnirilor și interacțiunilor dintre migranți și cetățeni.

Se vor discuta, de asemenea, căi legale și sigure pentru cei care au nevoie de protecție internațională și despre modul de maximizare a integrării lor în societățile gazdă.

Participanții pot prezenta proiecte de succes privind integrarea migranților în societate. În plus, va avea loc o discuție cu privire la prioritățile viitoare în domeniul integrării, având în vedere strategia viitoare a UE și planul de acțiune în curs de pregătire.

Evenimentul va avea o abordare interactivă, participativă. Toți participanții trebuie să contribuie la discuții și să lucreze în grup. În timp ce organizatorii își propun să ofere participanților servicii de interpretare în mai multe limbi, este foarte recomandat ca participanții să aibă o bună stăpânire a limbii engleze sau franceze. Având în vedere formatul evenimentului, nu este prevăzută participarea la nivel politic. 

Cheltuielile legate de participare vor fi acoperite de Comisia Europeană. Funcționarii autorităților administrative selectate vor fi anunțați și vor primi invitații ulterior în acest proces. Autoritățile locale și regionale nu trebuie să depună un formular de depunere a cererii către CESE sau Comisia Europeană. CoR este responsabil de procedura de selecție. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending