Connect with us

RUSIA

Germania amenință Rusia cu sancțiuni pe fondul asasinării la Berlin a unui cetățean georgian de origine cecenă

Published

on

© Auswartiges Amt/ Twitter

Procurorii federali germani au acuzat joi un cetățean rus de uciderea unui  georgian anul trecut, la Berlin , crimă care susțin că a fost executată la comanda guvernului rus, ceea ce l-a determinat pe ministrul german de externe, Heiko Maas, să amenințe Kremlinul cu sancțiuni, informează Deutsche Welle

„Guvernul își rezervă în mod expres dreptul de a lua măsuri suplimentare în acest caz”, a declarat Maas joi, la Viena, caracterizând situația drept o „chestiune extrem de serioasă” și spunând că este „indispensabil” ca acum să fie rezolvată în instanță. De asemenea, demnitarul german a menționat că ambasadorul rus a fost din nou invitat la ministerul de externe pentru o întâlnire.

Relațiile diplomatice dintre Germania și Federația Rusă erau deja tensionate pe fondul dezvăluirilor privind un atac cibernetic care a vizat în 2015 Camera Deputaţilor şi biroul parlamentar al cancelarului Angela Merkel. Acest atac cibernetic, despre care există indicii puternice” că ar fi fost efectuat de un suspect pe atunci membru al serviciului rus de informaţii militare GRU, ar putea să ducă la sancţiuni din partea Uniunii Europene, avertiza la finele lunii mai Ministerul german de Externe. 

În decembrie 2019, ministerul de externe a expulzat doi diplomați ruși de la Berlin, invocând o lipsă de cooperare în ancheta cu privire la asasinarea în plină zi a unui georgian de 40 de ani, de origine cecenă, care luptase împotriva trupelor ruse din Cecenia și a supraviețuit mai multor încercări anterioare de asasinat.

Procurorii au înaintat acuzații pentru omor și încălcarea legii armelor împotriva unui cetățean rus, pe care l-au identificat ca Vadim K., cunoscut sub aliasul de Viasim S. Potrivit acestora, forțe guvernamentale ruse ar fi fost în spatele crimei.

La un moment dat anul trecut, „agențiile de stat ale guvernului central al Federației Ruse” l-au însărcinat cu „lichidarea” victimei, au declarat procurorii într-un comunicat citat de Deutsche Welle, precizând că suspectul „a acceptat misiunea de ucidere din partea statului fie pentru că spera la o recompensă financiară, fie pentru că a împărtășit motivele celor care l-au însărcinat să ucidă un adversar politic și să se răzbune pentru participarea sa la conflicte anterioare cu Rusia.”

„Circumstanțele din spatele uciderii contractuale au fost legate de opoziția victimei față de statul rus, de guvernele republicilor sale autonome Cecenia și Ingushetia și de guvernul pro-rus al Georgiei”, a mai declarat parchetul din Karlsruhe.

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

RUSIA

Asasinat la Berlin: Ministrul de externe al Germaniei avertizează Rusia să se aștepte la noi consecințe dacă se confirmă complicitatea statului rus

Published

on

© MFA Russia/ Flickr

Ministrul de externe german Heiko Maas a avertizat marţi Rusia împotriva unor noi consecinţe dacă o instanţa germană va decide că statul rus a fost complice la presupusa asasinare comandată a unui cetăţean georgian la Berlin anul trecut, potrivit DPA.

“În cazul în care vor exista astfel de constatări în această decizie, se poate presupune că vom răspunde din nou”, a declarat şeful diplomaţiei germane după o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov la Moscova, unde s-a aflat într-o vizită de o zi, informează Agerpres.

Cu ocazia acestei vizite, Heiko Maas intenţiona să clarifice o serie de probleme care au tensionat relaţiile dintre Moscova şi Berlin, în particular cazul uciderii unui georgian anul trecut la Berlin de către un asasin rus.

Această crimă a generat o furtună diplomatică între Germania şi Rusia, inclusiv expulzări reciproce de diplomaţi şi ameninţări cu impunerea de sancţiuni. Un georgian de 40 de ani, care trăia în exil în Germania şi care ar fi luptat ‘în al doilea război ruso-cecen’, a fost ucis în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin de către un asasin trimis de serviciile speciale ruse, conform media germane şi ruse.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat marți, înaintea unei vizite pe care efectuează la Moscova și la Sankt Petersburg, că relațiile germano-ruse sunt “prea importante pentru a fi lăsate la voia întâmplării”, mai ales că raporturile dintre Berlin și Moscova sunt marcate de “ape tulburi” de evoluțiile din ultimii ani.

Vizita șefului diplomației germane în Rusia, a doua deplasare externă după cea din Israel de la debutul președinției germane a Consiliului UE, survine și în contextul în care Uniunea Europeană, sub președinție germană, a adoptat primul set de acțiuni împotriva unor atacuri cibernetice desfășurate inclusiv de hackerii GRU.

După scurta escală la Moscova, ministrul german de externe urma să se deplaseze la Sankt-Petersburg pentru a aduce un omagiu victimelor asediului Leningradului (numele oraşului din perioada sovietică) din partea Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a indicat biroul său într-un comunicat. Sute de mii de oameni au decedat în timpul asediului de peste doi ani, din 1941 până în 1944, în mare parte din cauza foametei. 

Continue Reading

RUSIA

De la Moscova, ministrul german de externe critică presiunile SUA asupra UE: Niciun stat nu are dreptul să ne dicteze politica energetică

Published

on

© MFA Russia/ Flickr

Germania, țara care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a respins, marţi, sancțiunile extrateritoriale ale administraţiei Donald Trump asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, subliniind că est dreptul suverani al țării sale și al Europei să își aleagă sursele de energie.

Declarația a fost făcută de ministrul de externe german Heiko Maas, aflat marți în vizită la Moscova.

“Niciun stat nu are dreptul de a dicta Uniunii Europene politica energetică. Iar aceste acţiuni nu vor avea succes”, a spus Maas, citat de Radio Europa Liberă, după convorbiri pe care le-a avut cu omologul său rus Serghei Lavrov.

“Sancţiunile asupra partenerilor sunt în mod clar un pas pe un drum greşit”, a subliniat Heiko Maas, referindu-se la ameninţările Washingtonului privind impunerea de sancţiuni din cauza proiectului gazoductului dintre Rusia şi Germania.

Heiko Maas a mai spus că, pe durata mandatului la preşedinţia Consiliului UE, Germania va încerca să consolideze suveranitatea Uniunii Europene.

De asemenea, șeful diplomației germane, Heiko Maas, a criticat marți, într-un interviu acordat presei ruse înaintea unei vizite la Moscova, sancțiunile aplicate de administrația SUA în raport cu gazoductul Nord Stream 2 care urmează să lege Rusia de Europa prin Germania.

Germania este însă aspru criticată de SUA pentru faptul că nu își crește contribuțiile financiare la apărarea comună în cadrul NATO, unde Rusia este privită ca o amenințare, iar în același timp Berlinul avansează în colaborarea energetică cu Rusia.

UE, Rusia și Germania au denunţat în mod repetat ingerinţa Statelor Unite în politica energetică europeană și în dezvoltarea economiei altor stateRecent, Germania a condamnat din nou intenția Statelor Unite de a aplica noi sancțiuni privind gazoductul Nord Stream 2 acuzând SUA de „ingerință în securitatea energetică europeană și în suveranitatea Uniunii Europene”.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

OMS nu garantează siguranța administrării vaccinului dezvoltat de Rusia împotriva COVID-19

Published

on

© OncoGen/ Facebook

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu poate garanta siguranța administrării pe scară largă a vaccinului împotriva noului coronavirus dezvoltat în Rusia până când acesta nu va fi evaluat conform standardelor stabilite de organizație, informează EFE și Reuters, preluat de Agerpres

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că un vaccin dezvoltat local pentru Covid-19 a primit aprobarea după mai puțin de două luni de teste clinice pe oameni, precizând, de asemenea, că fiicei sale i-a fost deja administrat. Oficialii ruși au transmis că plănuiesc să înceapă vaccinarea în masă în octombrie.

În acest context, experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viteza cu care Rusia a ajuns la obținerea unui vaccin, sugerând că cercetătorii ar putea „să o fi luat pe scurtături” care pot pune în pericol sănătatea oamenilor. 

Astfel, pe fondul temerii că siguranța acestora ar fi putut fi compromisă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut Rusiei săptămâna trecută să urmeze orientările internaționale pentru producerea unui vaccin împotriva Covid-19. De asemenea, marți, OMS a declarat că a purtat discuții cu autoritățile ruse despre efectuarea unei evaluări a vaccinului.

„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. „Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat el.

În prezent, vaccinul rus nu este pe lista OMS printre cele șase vaccinuri care au ajuns la studiile clinice din faza a treia, care implică testări mai răspândite pe oameni.

Peste 100 de vaccinuri din întreaga lume sunt în curs de dezvoltare, unele dintre acestea fiind testate pe oameni în studiile clinice. În ciuda progresului rapid, majoritatea experților consideră că niciun vaccin nu poate deveni disponibil pe scară largă până la mijlocul anului 2021.

Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

Potrivit directorului fondului suveran rus RDIF implicat în proiect, Kirill Dmitriev, peste 20 de ţări au precomandat circa un miliard de doze din acest vaccin, care pentru pieţele externe va avea denumirea ”Sputnik V”, nume ce aminteşte de primul satelit lansat pe orbită, şi începutul producţiei industriale este preconizat pentru luna septembrie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending