Relațiile dintre Berlin și Washington nu se vor îmbunătăți automat dacă actual președintele american Donald Trump pierde alegerile prezidențiale din Statele Unite, care vor avea loc la începutul lunii noiembrie, a precizat luni ministrul german de externe, Heiko Maas, în cadrul unui interviu acordat publicației germane Rheinische Post, citat de Politico Europe.
”Cei din Europa care își pun speranțele în schimbarea de la Casa Albă ar trebui să fie pregătiți pentru situația în care, chiar dacă va fi această schimbare, (n.r. relațiile) nu vor mai fi la fel de destinse cum au fost odată”, a explicat Maas, completând că ”politica externă și de securitate a Statelor Unite s-a schimbat și nu doar de când Trump a devenit președinte”.
Ministrul german de externe, a cărui țară deține președinția Consiliului Uniunii Europene, a menționat că Berlinul depune eforturile necesare pentru ca ”relația transatlantică să reziste testului timpului în pofida diferențelor de opinie”.
”Am observat că dialogul a devenit mai dificil, iar Casa Albă ia decizii fără a discuta în prealabil cu partenerii săi europeni”, a deplâns Maas situația între Uniunea Europeană și Statele Unite.
Cu toate acestea, oficialul german a completat că Statele Unite ”rămân cel mai important partener al nostru din afara Europei” și că ”avem nevoie de SUA în viitor, fiind valabil și viceversa”.
Poziția ministrului german de externe se înscrie în liniile directoare ale președinției Germaniei la Consiliul Uniunii Europene, care punctează că relația cu Statele Unite rămâne cea mai importantă pe plan extern pentru Uniunea Europeană, cancelarul german Angela Merkel poziționându-se în favoarea consolidării comunității transatlantice de apărare și securitate nucleară. În egală măsură, Germania urmărește să abordeze și relațiile UE cu Rusia și cu China, cu aceasta din urmă Berlinul solicitând reciprocitate și dorind un acord de protejare a investițiilor.
Întrebat despre sugestia președintelui american Donald Trump de a invita Rusia la masa G7, Heiko Maas a transmis că ”motivele de a exclude Rusia au fost anexarea peninsulei ucrainene Crimeea și intervenția în estul Ucrainei. Atât timp cât nu avem o soluție acolo, nu văd nicio şansă”.
Amintim că în luna mai, președintele american și-a exprimat dorința de a invita și alte state la reuniunea G7, precum Australia, India, Rusia și Coreea de Sud, și a anunțat că va amâna summitul Grupului celor Șapte pentru luna septembrie, care urma să aibă loc în luna iunie a acestui an, după ce cancelarul german Angela Merkel a declinat invitația de a participa ”în persoană” la o astfel de întâlnire, invocând situația epidemiologică.
De altfel, cu prilejul unei convorbiri telefonice cu președintele Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă i-a prezentat acestuia intențiile sale de a organiza un summit G7 lărgit.
Regatul Unit și Canada au respins ideea de a reprimi Rusia în grup. Un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a afirmat că acesta va respinge prin veto o astfel de propunere, în vreme ce prim-ministrul Justin Trudeau a reamintit că Rusia a fost exclusă ca urmare a invadării Crimeii și că a continuat să ignore standardele și regulile internaționale.
O reacție în acest sens a venit și din partea Uniunii Europene, care, prin vocea Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a amintit că acest lucru nu este posibil în prezent în contextul în care Rusia încalcă în continuare prevederile internaționale.