Germania, îngrijorată de declarațiile lui Donald Trump privind NATO. Franța face apel la unitatea europenilor

Șefii diplomațiilor din mai multe țări europene au reacționat luni, în marja primului Consiliu Afaceri Externe al anului, la declarațiile recente ale lui Donald Trump cu privire la NATO și la UE, acordate în interviurile pentru The Times și Bild.

Șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, a calificat drept îngrijorătoare declarația lui Trump potrivit căreia NATO este o structură învechită.

Vom vedea care vor fi consecințele pentru politica americană“, a spus Steinmeier, care a sosit la Consiliu după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, notează Agerpres.

Ministrul de externe al Franței, Jean-Marc Ayrault, a apreciat că cel mai bun răspuns la afirmațiile făcute de Trump este “unitatea europenilor”.

“La fel ca în cazul Brexit, trebuie să rămânem uniți, să facem front comun, să nu uităm că forța europenilor stă în unitatea lor. Aștept cu nerăbdare ca noul secretar de stat american să își preia funcția ca să ne întâlnim și să discutăm despre chestiuni importante: relația cu Rusia, chestiunea ucraineană, sancțiunile, acordul nuclear cu Iranul, acordul de la Paris”, a spus Ayrault.

Printre alte reacții, ministrul de externe al Slovaciei, Miroslav Lajcak, a făcut un apel la răbdare, în vreme șeful diplomației belgiene, Didier Reynders, a spus că așteaptă primele contacte cu viitoarea administrație americană, încheie sursa citată.

Cu câteva zile înainte să își preia mandatul de președinte, Donald Trump a emis din nou teza începută în campania electorală cu privire la NATO, calificând Alianța ca fiind foarte învechită și reproșând statelor membre că nu-și achită contribuția la apărarea comună.

Mai mult decât atât, Trump a spus că Uniunea Europeană este un vehicul pentru Germania și că Marea Britanie a adoptat o decizie inteligentă atunci a votat pentru ieșirea din UE.

Șefii diplomațiilor din țările UE se reunesc luni la Bruxelles pentru primul Consiliu Afaceri Externe din acest an, pe agenda lor aflându-se evoluțiile din Siria, relațiile UE-Maroc, procesul de pace din Cipru și stadiul negocierilor în cadrul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.