Connect with us

U.E.

Germania, orientare profund pro-europeană în politica externă: Annalena Baerbock a susținut la Bruxelles consolidarea suveranității strategice a UE și a capacității de acțiune prin crearea de alianțe

Published

on

© European Union, 2021

Noul ministru de externe german, Annalena Baerbock, l-a asigurat pe Înaltul Reprezentant Josep Borrell de orientarea profund pro-europeană a Germaniei în politica externă, exprimându-și sprijinul pentru consolidarea suveranității strategice a Uniunii Europene și a capacității de acțiune  prin crearea de alianțe, potrivit declarațiilor comune de la finalul vizitei inaugurale a acesteia la Bruxelles.

Vizita, considerată de șeful diplomației UE „extrem de simbolică”, a fost efectuată de Baerbock la doar o zi de la preluarea mandatului, pentru a transmite că „ o politică externă germană puternică are nevoie de o Uniune Europeană puternică”, care „este și rămâne punctul de cotitură al schimburilor noastre de politică externă”, potrivit unor mesaje transmise de aceasta pe Facebook, înainte și după întâlnirea cu Josep Borrell și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. 

 

„Este o mare plăcere să vă urez bun venit aici – la doar o zi după ce ați preluat mandatul. Această vizită la Bruxelles este extrem de simbolică – imediat după ce ați preluat funcția. Ea arată importanța pe care dumneavoastră și guvernul german o acordați Uniunii Europene și politicii externe și de securitate europene. Personal, apreciez foarte mult acest lucru. Vă mulțumesc!”, a declarat Josep Borrell. 

În cadrul întâlnirii celor doi, Baerbock explicat prioritățile Germaniei și planul de politică externă „profund pro-european” al guvernului german, care împărtășește „prioritatea clară” a UE de a-și spori suveranitatea strategică și capacitatea de acțiune”. 

„Am fost foarte încântat să aud despre ambiția de a consolida acțiunea externă a Uniunii Europene și de a promova valorile și interesele Uniunii Europene cu mai multă fermitate. Este cu siguranță foarte necesar. Împărtășim o prioritate clară – să ne sporim suveranitatea strategică și capacitatea de acțiune, așa cum se afirmă în Acordul de coaliție. Sunt nerăbdător, dragă Annalena, să lucrăm împreună în anii următori pentru a consolida împreună acțiunea externă a Uniunii Europene și promovarea valorilor și intereselor acesteia, pentru ca Uniunea Europeană să devină un actor global mai credibil”, a precizat Înaltul Reprezentant al UE. 

De asemenea, Annalena Baerbock l-a asigurat pe Josep Borrell că diplomația germană, condusă de aceasta, „își va continua angajamentul și dedicarea europeană puternică, căutând soluții europene comune și construind punți ori de câte ori este necesar – pentru a promova unitatea europeană în ceea ce privește politica noastră externă”.

„Am venit aici ca un adevărat european din suflet și ca ministru de externe al unui guvern european din Germania. Înțelegerea noastră este că politica europeană comună este mai mult decât 27 de politici externe ale celor 27 de state europene, deoarece viitorul țării mele este pentru totdeauna integrat în destinul european comun. Am discutat astăzi, așa cum ați spus, diferite subiecte, începând de la o mai mare integrare în Europa, o înțelegere strategică comună a unei viitoare Europe, o înțelegere comună a viitorului Uniunii Europene. Și am discutat, de asemenea, pentru că acest lucru este important pentru o prietenie profundă, despre provocările viitoare și despre subiecte asupra cărora și țările europene au opinii diferite. Dar atunci când vorbim despre viitorul Europei, când vorbim despre provocările unei politici externe europene comune, în care avem încă unanimitate, trebuie să înțelegem întotdeauna că există probleme mai mari sau mai mici, dar nu trebuie să uităm povestea incredibilă de succes a Uniunii noastre europene și a trecutului, și dorim să ne bazăm pe acest lucru pentru viitor. (…) Prima și cea mai importantă chestiune referitoare la această Europă suverană nu este doar capacitatea militară, ci puterea cetățenilor noștri, puterea valorilor noastre și puterea pieței noastre economice și tehnologice, piața internă”, a mai subliniat noul ministru de externe al Germaniei. 

În ceea ce privește amenințările și provocările globale, Josep Borrell a punctat că se bazează pe angajamentul „puternic și continuu” din partea Germaniei, în special în privința definitivării „Busolei Strategice”, care va defini obiectivele de securitate și apărare ale UE pentru următorii ani. De asemenea, șeful diplomației europene mai consideră „un semnal bun” din partea Germaniei și faptul că ministrul său de externe va fi și reprezentantul internațional al țării pe probleme climatice, în contextul în care „această problemă globală va fi discutată la cel mai înalt nivel anul viitor în multe foruri diplomatice”. 

În vederea promovării și apărării valorilor și intereselor UE,  pe agenda discuțiilor celor doi s-au regăsit și consolidarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina, China, diplomația climatică și alte chestiuni urgente de politică externă, precum Iran, Belarus, Balcanii de Vest.

Ministrul de externe german s-a mai văzut la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a mulțumit Germaniei pentru contribuțiile sale vitale la Alianță, inclusiv pentru desfășurările aeriene și maritime, pentru desfășurările Bundeswehr în Lituania și pentru contribuțiile la misiunea NATO de menținere a păcii din Kosovo. De asemenea, Stoltenberg a precizat că prezența Annalenei Baerbock la sediul NATO, la doar o zi după preluarea mandatului, este „un semn clar al rolului de lider al Germaniei în securitatea transatlantică”.

Anterior, în aceeași zi, noua șefă a diplomației germane a întreprins prima sa vizită externă în Franța, la Paris, unde s-a întâlnit cu omologul francez Jean-Yves Le Drian. Cei doi au dezbătut subiecte de actualitate bilaterală, europeană și de politică externă, inclusiv situația dintre Rusia și Ucraina, criza climatică globală, situația de la frontiera polono-belarusă, precum și pe marginea viitorului Uniunii Europene și a președinției franceze a Consiliului.

În context, cu toate că Baerbock a subliniat importanţa deosebită a relaţiilor franco-germane pentru Uniunea Europeană, susținând că „Germania nu are altă prietenie mai strânsă decât cu Franța”, ministrul de externe german a punctat cu claritate poziția divergentă a țării sale de cea a Franței în privința utilizării energiei nucleare ca sursă alternativă în tranziția energetică.

De asemenea, Baerbock i-a transmis omologului francez că gestionarea provocărilor generate de schimbările climatice se află printre prioritățile sale de politică externă.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Reacție comună Macron-Scholz privind legea “influenței străine” de la Tbilisi: “Calea europeană a Georgiei a fost trasată. Viteza și direcția de înaintare depind de Georgia”

Published

on

© Olaf Scholz/ Twitter

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au emis duminică o declarație comună prin care își exprimă îngrijorarea vis-a-vis de situația din Georgia, unde Parlamentul a adoptat o lege a “influenței străine”, inspirată din Rusia, dar intrarea ei în vigoare a fost întârziată de veto-ul simbolic al președintei Salome Zourabichvili.

“Noi, Germania și Franța, suntem profund îngrijorate de situația din Georgia. Ambele noastre țări au fost susținători fermi ai parcursului european al Georgiei și au sprijinit în mod activ decizia Consiliului European de a acorda statutul de candidatură în decembrie 2023”, au transmis Macron și Scholz.

Ambii lideri iau act “cu profund regret” de decizia guvernului georgian și a partidului de guvernământ “de a se abate de la această cale, acționând împotriva valorilor noastre europene comune și a aspirațiilor poporului georgian, cum ar fi prin adoptarea așa-numitei legi privind transparența influenței străine”.

Calea europeană a Georgiei a fost trasată – dar viteza și direcția de înaintare depind de Georgia“, au mai subliniat cei doi lideri.

 

Declarația celor doi lideri continuă luările de poziție de la nivel european și transatlantic cu privire la situația din Georgia. NATO, UE și SUA au condamnat această iniţiativă a guvernului georgian.

Președinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a ”agenților străini”, care a suscitat proteste masive în această ţară din Caucaz.

Parlamentarii georgieni au aprobat planurile controversate de a califica sute de ONG-uri și instituții media drept agenți străini, deschizând calea ca proiectul să devină o lege de inspirație rusească.

Tot duminică, președintele Consiliului European Charles Michel a cerut politicienilor din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de vetoul președintei Zurabişvili asupra legii privind ”influența străină”.

Totodată, președinta Zurabișvili i-a cerut preşedintelui francez, Emmanuel Macron, să vină la Tbilisi pentru a “scoate definitiv Caucazul (…) de sub influenţa rusă”. “Să vină!”, a cerut ea, referindu-se la liderii Uniunii Europene.

“Emmanuel Macron mi-a promis practic încă de la alegerea mea, în 2018, că va veni. Trebuie să o facă înainte de începerea campaniei electorale (pentru alegerile legislative din Georgia) în septembrie”, a spus preşedinta, în conflict deschis cu guvernul, într-un interviu pentru jurnalul La Tribune Dimanche.

În decembrie anul trecut, Consiliul European a acordat Georgiei statutul de țară candidată la UE, în ciuda avertismentelor conform cărora Georgia a dat înapoi în ceea ce privește aspecte cheie legate de drepturile omului și nu a reușit să implementeze pe deplin reformele cerute de Comisia Europeană, printre care se numără și combaterea polarizării politice. UE a declarat că proiectul de lege este “incompatibil cu valorile europene” și ar putea bloca încercarea țării din Caucazul de Sud de a deveni membră a blocului european. Georgia este, de asemenea, stat care aspiră să adere la NATO.

Continue Reading

ROMÂNIA

Mecanismul de protecție civilă al UE: România a furnizat civililor palestinieni din Gaza un ajutor umanitar format din 88.000 de conserve

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

România a furnizat civililor palestinieni din Fâșia Gaza peste 88.000 de conserve, costurile de transport ale acestei livrări fiind asigurate de Comisia Europeană, care a anunțat că a fost înființat un centru logistic al UE în Cipru pentru a contribui la gestionarea fluxului de asistență către Gaza.

”Sosirea primului transport de asistență din partea UE la noul debarcader american din Gaza prin intermediul coridorului maritim este o veste excelentă. Livrările de alimente românești au fost canalizate prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE. Aceasta arată calea de urmat. Vom continua să furnizăm ajutor umanitar palestinienilor care au nevoie”, a precizat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twiter.

La rândul său, comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a salutat ”disponibilitatea României de a participa la acest prim transport de ajutoare UE via noul debarcader american”.

”Salut sprijinul acordat de Cipru prin intermediul unui centru logistic al UE stabilit acolo și disponibilitatea României de a participa la acest prim transport de ajutoare UE via noul debarcader plutitor construit de SUA. UE va continua să facă tot ce îi stă în putință pentru a atenua suferința civililor din Gaza. Cu toate acestea, este evident că nu există un substitut semnificativ pentru rutele terestre prin Egipt și Iordania și punctele de intrare din Israel în Gaza pentru livrarea de ajutoare la scară largă. Coridorul maritim nu poate fi decât o parte a unui efort susținut de a aduce ajutoare umanitare și mărfuri comerciale în Gaza prin toate căile posibile.  În conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional umanitar, solicit Israelului să extindă livrările pe cale terestră și să deschidă imediat puncte de trecere suplimentare pentru a introduce mai multe ajutoare în Gaza și în întreaga Gaza fără obstacole”, a menționat comisarul european într-un comunicat al instituției omonime.

Centrul de coordonare a răspunsurilor de urgență al UE rămâne în strânsă legătură cu statele membre și cu partenerii umanitari pentru a mobiliza ofertele de asistență prin intermediul coridorului maritim, în vederea creșterii numărului de ajutoare.

Această nouă livrare de ajutor pe cale maritimă se adaugă celor peste 2 000 de tone de ajutoare livrate deja prin intermediul zborurilor de pe puntea aeriană umanitară a UE și la cele 193 de milioane de euro de finanțare umanitară a UE alocate în acest an pentru palestinienii aflați în dificultate.

Coridorul maritim este complementar și nu este menit să înlocuiască rutele terestre existente către Gaza, cum ar fi cele prin punctele de trecere Kerem Shalom și Rafah. UE solicită Israelului să acorde un acces susținut folosind noi rute, cum ar fi prin punctul de trecere Erez și prin utilizarea portului Ashdod.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel cere politicienilor din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de vetoul președintei Zurabişvili asupra legii privind ”influența străină”: Mențineți țara pe ”direcția europeană”

Published

on

© European Union, 2021

Președintele Consiliului European, Charles Michel, face apel la toți politicienii și liderii din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de președinta Salome Zurabişvili, care a respins prin veto legea privind ”influența străină”, și să mențină țara pe ”direcția europeană”, pe care ”populația o sprijină”.

”Vetoul exprimat de președinta Zurabişvili asupra legii privind transparența oferă un moment suplimentar de reflecție. În forma sa actuală – legea nu este în concordanță cu valorile și calea UE.  Fac apel la toți politicienii și liderii din Georgia să folosească bine această fereastră de oportunitate și să se asigure că Georgia rămâne pe cursul european pe care populația îl susține. Continui să monitorizez îndeaproape evoluțiile din Georgia”, a menționat Michel într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

Președinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a ”influenţei străine”, care a suscitat proteste masive în această ţară din Caucaz.

Parlamentarii georgieni au aprobat planurile controversate de a califica sute de ONG-uri și instituții media drept agenți străini, deschizând calea ca proiectul să devină o lege de inspirație rusească.

Legiuitorii din această țară au ignorat astfel avertismentele venite din partea Occidentului și nemulțumirea manifestată de populație, care a ieșit în stradă pentru a-și arăta opoziția față de legislația care riscă să deturneze parcursul european al țării.

Citiți și: Parlamentul Georgiei a adoptat legea “agenților străini” inspirată din Rusia, sfidând avertismentele UE. Protestele din Tbilisi iau amploare

SUA ar putea ”reevalua” relația cu Georgia după adoptarea controversatei legi privind ”influența străină”. UE avertizează Tbilisi că legislația afectează ”progresul țării pe calea Uniunii Europene”

Este posibil ca partidul aflat la putere, “Visul georgian”, iniţiatorul legii, să nu renunțe și să o adopte definitiv, având în vedere că dispune în Parlament de numărul necesar de voturi.  

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.7 hours ago

Reacție comună Macron-Scholz privind legea “influenței străine” de la Tbilisi: “Calea europeană a Georgiei a fost trasată. Viteza și direcția de înaintare depind de Georgia”

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Volodimir Zelenski respinge propunerea lui Macron de suspendare a ostilităților pe durata Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris: ”Suntem împotriva oricărui armistițiu care face jocul inamicului”

ROMÂNIA8 hours ago

Mecanismul de protecție civilă al UE: România a furnizat civililor palestinieni din Gaza un ajutor umanitar format din 88.000 de conserve

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu îl felicită pe Andrej Plenkovic pentru reconfirmarea în funcția de prim-ministru al Croației: Aștept cu nerăbdare să consolidăm colaborarea noastră în UE și NATO

CONSILIUL EUROPEAN12 hours ago

Charles Michel cere politicienilor din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de vetoul președintei Zurabişvili asupra legii privind ”influența străină”: Mențineți țara pe ”direcția europeană”

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Președinta Georgiei se opune printr-un veto mai mult simbolic legii “agenților străini” și îi cere lui Macron să vină la Tbilisi pentru a scoate Caucazul de sub influența rusă

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Maia Sandu a primit, la Leipzig, premiul inaugural Robert Blum pentru democrație pentru “angajamentul său de neclintit față de democrație și cooperarea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.1 day ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

ROMÂNIA2 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA2 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL4 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA6 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending