EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Gheorghe Falcă atrage atenția asupra scăderii populației din România și cere Ministerului Familiei să vină cu ”măsuri reale și eficiente” pentru a inversa fenomenul
Published
7 months agoon
By
Teodora Ion
Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) consideră că ”viitorul României stă în încurajarea și sprijinirea familiei”, astfel că a lansat un apel la programe ”cu eficacitate dovedită” în contextul în care ”trendurile demografice de la noi prevăd o scădere continuă a populației”.
”Populația planetei a depășit anul trecut opt miliarde de locuitori, prognozele pentru 2050 arătând o creștere până la 9,8 miliarde, iar pentru 2100 o creștere până la 11.2 miliarde. Aceste cifre amețitoare, deși creșterea globală a populației pare că va încetini, ridică mari probleme în ceea ce privește urbanizarea sustenabilă, clima, resursele, dar și la nivel social, date fiind transformările accelerate și uneori radicale prin care trece economia, transformări care, în multe zone, generează deja un surplus de forță de muncă, șomaj, presiune pe sistemele de pensii. Pentru noi însă, în România, problema este una inversă. Trendurile demografice de la noi prevăd o scădere continuă a populației, iar adevărul este clar deja: ne confruntăm cu o problemă demografică gravă, care va aduce provocări majore din punct de vedere social, economic, dar și cultural. Familia, în toată Europa din păcate, se află într-o poziție fragilizată și aș fi dorit și doresc ca în țara noastră să inversăm acest trend”, a trans un semnal de alarmă Falcă.
Acesta a evidențiat că dorește să ”întărim ideea de familie în România, vreau să întărim ideea de sanctitate a căsătoriei, desigur, respectând libertatea absolută și individuală a fiecăruia, dar acum, vorbind despre acest subiect, despre familie, vreau să văd mai mult interes și mai multă responsabilitate pentru viitorul României”.
Gheorghe Falcă salută faptul existența unui Minister al Familiei, dar a solicitat ”măsuri reale, necesare și eficiente” din partea acestei instituții pentru ”a sprijini creșterea demografică”.
”E păcat pentru că, dacă ministerul ar fi fost creat cu gândul la FAMILIE și nu la persoana care va ocupa postul de ministru, poate am fi văzut și o activitate cât de cât relevantă. Nu este cazul. În realitate, Ministerul Familiei din România are în centru persoana ministrului și în niciun caz FAMILIA, iar acest lucru nu poate continua așa, consider eu. Nu poți fi ministru, nu poți conduce un minister și, mai grav, nu poți obține rezultate pentru oameni, pentru familii, dacă singurul tău scop e să te promovezi electoral, așa cum face actualul ministru, cu gândul unei candidaturi la Primăria București. Mai rămâne tot restul țării! Unde sunt planurile concrete, așa cum fac polonezii sau lituanienii, de a încuraja diaspora să revină acasă? Unde sunt programele cu eficacitate dovedită, nu doar vorbită, care vin în ajutorul părinților, al mamelor, al orfanilor care vor deveni adulți? Rămâne faptul că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România, problema demografică, rămâne ne-adresată tocmai de una dintre instituțiile care trebuiau să fie în prima linie, să genereze idei și să realizeze proiecte. Iar când vorbesc despre ce ar trebui făcut, aș vrea să fie clar că mă refer la întreaga țară, nu doar la Capitală. Acest minister trebuia deja să fie prezent în județe, să mobilizeze toți actorii relevanți din fiecare zonă a României și, mai ales, să vină în întâmpinarea celor care, din multe motive întemeiate, se tem să pună bazele unei familii”, a mai spus Falcă.
Acestea fiind spuse, el a solicitat Ministerului Familiei ”să coboare, dacă îi este posibil, printre oameni, să vadă lucrurile la nivel local, județean și abia apoi la nivel național. Avem nevoie de acțiuni specifice, localizate, dacă ne dorim efecte pe termen lung”.
”Să vedem de exemplu, de ce într-o zonă rata divorțurilor este mai mare, să înțelegem motivele profunde care duc la aceste situații și care creează multă suferință pentru copii, pentru viitorii adulți, pentru viitorii părinți. Din fotoliul ministerial doar, aceste detalii nu au cum să se vadă și cauzele nu pot fi combătute! Eu vreau un Minister al Familiei pro-activ, care să transmită celorlalte ministere o estimare de impact asupra familiilor din România în toate inițiativele legislative propuse! Oare visez eu, sau exemplul pe care îl ofer reprezintă nu doar baza, dar și cel mai simplu lucru pe care acest minister ar fi obligat să îl facă? Am putea vedea și ar trebui să vedem multe, pentru că timpul nu are răbdare cu noi, pentru că problemele demografice ne vor lovi din plin, pentru că familiile, de multe ori, au mult prea multe probleme cu care se confruntă în viața de zi cu zi pentru a mai avea vreme să se gândească și la ele însele”, a conchis Gheorghe Falcă.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Comisia ITRE din PE a adoptat regulamentul privind o infrastructură interoperabilă de servicii publice digitale transeuropene pentru care Gheorghe Falcă a fost responsabil ca raportor al Grupului PPE
Gheorghe Falcă și-a lansat noua carte intitulată ”Lumini și umbre”
Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE, evidențiază rolul central al orașelor și regiunilor în tranziția energetică: Urmează să avem în iunie o dezbatere cu reprezentanții CoR
Eurodeputatul Gheorghe Falcă : Socialiștii europeni vor să sărăcească și să împovăreze cetățeanul european
Avizul elaborat de Cristian Bușoi referitor la Spațiul european al datelor privind sănătatea, adoptat cu largă majoritate de Comisia pentru cercetare din Parlamentul European
Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE, va face toate demersurile pentru a susține obiectivele R. Moldova în instituțiile europene: Suntem și vom fi alături de Republica Moldova
Mircea Hava
Eurodeputatul Mircea Hava: Viitorul UE este unul în care granițele interne sunt nimic mai mult decât linii pe o hartă
Published
14 hours agoon
December 11, 2023By
REDACTIA
Europarlamentarul Mircea Hava susține că „viitorul Uniunii Europene este unul în care granițele interne sunt nimic mai mult decât linii pe o hartă, iar vămile nu mai există între statele membre”, în contextul în care nu s-a ajuns la un acord în privința inițiativei IMERA – Internal Market Emergency and Resilience Act, care își propune să asigure și să întărească libera circulație a cetățenilor, precum și a bunurilor necesare în situații de urgență.
„Uniunea Europeană trebuie să depășească ideea unor limitări protecționiste, invocate de unele state membre. Trebuie să înțelegem că suntem, cu toții, parte a unei mari familii, iar libera circulație a bunurilor și persoanelor trebuie să devină normalitate. Orice formalități birocratice, care îngreunează libera circulație în cazul situațiilor de urgență, trebuie să dispară”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook.
De asemenea, oficialul european a informat că în cadrul ultimelor întâlniri între reprezentanții Parlamentului European și ai statelor membre nu s-a ajuns la un acord în privința acestei inițiative, una extrem de importantă pentru tot ce înseamnă acces la bunuri, servicii și specialiști în situații de criză și urgență.
„E regretabil că n-am învățat lecțiile pandemiei și nu reușim să cădem de acord asupra faptului că bunuri esențiale în situații de urgență, ori personal calificat, să poată avea o libertate de mișcare neîngrădită de vămi, atunci când există circumstanțe extraordinare, situații de urgență”, a mai adăugat acesta.
Mircea Hava
Eurodeputatul Mircea Hava: Grupul PPE susține revizuirea legislației pentru a avea o piață energetică ”predictibilă, corectă și lipsită de abuzuri”
Published
5 days agoon
December 7, 2023By
REDACTIA
Europarlamentarul Mircea Hava pledează pentru o piață energetică „corectă, predictibilă și lipsită de abuzuri ale unor actori în căutare de profituri cât mai mari, pe seama și cheltuiala cetățenilor și a mediului de afaceri”, în contextul în care plafonarea la energie, în România, nu este complet reglementată, inclusiv cu situația de azi, când prețurile pe piață au scăzut.
„Grupul PPE, cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, susține revizuirea legislației actuale, prin intermediul proiectului REMIT, un set de reguli care va duce la o mai bună protecție a pieței energetice împotriva speculei și posibilelor manipulări ale acesteia”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook.
Potrivit oficialului european, „o piață liberă nu înseamnă o piață lipsită de orice reglementare, o piață în care autoritățile privesc pasive la posibile abuzuri și manipulări de preț, lipsite de instrumente de intervenție”: „Era de dorit ca plafonarea la energie, în România, de exemplu, să fie reglementată până la capăt, inclusiv cu situația de azi, când prețurile pe piață au scăzut.”
De asemenea, acesta subliniază că noul set de reguli a fost negociat cu succes de către colegii din PPE, împreună cu Comisia și reprezentații statelor membre, urmând să existe o mai mare atenție acordată protecției consumatorilor, prin lărgirea pârghiilor de acțiune ale ACER – Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniu Energiei – cu privire la investigarea posibilelor cazuri de manipulare trasfrontalieră a piețelor de energie, „fiind pentru prima dată când agenția va ava puterea de a efectua controale și investigații în teren, de a verifica și lua măsuri în privința autorizațiilor.”
„Am încredere că măsurile convenite în urma negocierilor purtate de colegii din PPE vor fi adoptate cât mai curând de către Parlamentul European și transpuse în legislație de către statele membre, astfel încât să avem o piață energetică corectă, predictibilă și lipsită de abuzuri ale unor actori în căutare de profituri cât mai mari, pe seama și cheltuiala cetățenilor și a mediului de afaceri”, a conchis Mircea Hava.
Dan Motreanu
Dan Motreanu, printre inițiatorii propunerii grupului PPE care ar urma să asigure fermierilor români subvenții PAC apropiate de cele primite de fermierii din țările din vestul și sudul Europei
Published
5 days agoon
December 6, 2023By
Teodora Ion
Eurodeputatul Dan Motreanu a aprobat împreună cu colegii din grupul PPE din Parlamentul European documentul referitor la agricultură în Uniunea Europeană prin care popularii europeni susțin ”majorarea sumelor alocate de UE pentru agricultură, distribuția corectă a banilor între țările membre, sprijinirea tinerilor fermieri, creșterea veniturilor agricultorilor”.
Documentul a fost prezentat la Congresul european al tinerilor fermieri, unde m-am numărat printre invitați.
”Partidul Popular European (PPE) este și va rămâne apărătorul fermierilor și al comunităților rurale”, a precizat Motreanu într-un mesaj publicat pe Facebook.
Grupul PPE susține majorarea bugetului alocat pentru Politica Agricolă Comună (PAC), argumentând că ”fermierii asigură siguranța alimentară a UE”, în pofida multiplelor crize care arată că aceștia au nevoie de sprijin suplimentar.
”Vrem creșterea sprijinului pentru tinerii fermieri pentru a asigura reînnoirea generațională. Am obținut deja majorarea alocărilor pentru tinerii fermieri cu 20 de milioane de euro prin bugetul UE pe anul 2024”, amintește eurodeputatul.
Popularii europeni susțin distribuția echitabilă a banilor din PAC între țărilor UE. Parlamentul European a aprobat propunerea privind egalizarea subvențiilor PAC în toate statele membre. ”În acest fel, sumele acordate fermierilor români ar urma să crească și să fie cât mai apropiate de cele din statele din vestul si sudul Europei. M-am numărat printre inițiatorii propunerii și am avut sprijinul PPE”, anunță Motreanu.
În viziunea grupului PPE, ”fermierii trebuie să primească un preț echitabil pentru munca lor și să nu mai fie dezavantajați în relația cu marile companii comerciale”.
”Directiva de abordare a practicilor comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente a fost aprobată cu sprijinul PPE. Printre practicile comerciale interzise se numără: plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor sau refuzul contractelor scrise. Pentru ca fermierii din UE să rămână competitivi, PPE vrea condiții de concurență echitabile. Orice țară care exportă în UE trebuie să respecte aceleași reguli pe care le stabilim pentru fermierii din UE”, explică europarlamentarul.
În cele din urmă, documentul adoptat de popularii europeni stipulează că ”trecerea la economia verde trebuie susținută prin investiții în agricultura de înaltă performantă, nu prin reglementări împotriva fermierilor”.
Concrete & Design Solutions

MApN solicită aprobarea Parlamentului pentru ca România să achiziționeze 200 de rachete pentru sistemele Patriot

Donald Tusk redevine premier al Poloniei. Parlamentul de la Varșovia l-a ales în fruntea unei coaliții care pune capăt epocii conservatoare

Klaus Iohannis: Aderarea României la Schengen ar transmite un mesaj puternic de unitate europeană; deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina ar fi “o decizie istorică”

Directorul general al ICI București: Implementarea tehnologiilor AI oferă soluții inovatoare pentru a răspunde nevoilor și cerințelor tot mai complexe ale utilizatorilor

Premierul Bulgariei respinge ideea unor condiții specifice pentru aderarea la Schengen: Negocierile cu Austria sunt în desfășurare

Olaf Scholz cere liderilor din UE să transmită un mesaj de unitate prin continuarea sprijinului pentru Ucraina. Mark Rutte solicită evitarea unui ”dublu blocaj” al ajutorului pentru Kiev pe ambele maluri ale Atlanticului

Nicolae Ciucă: Bugetul pentru 2024 va fi un buget pentru dezvoltarea României. Pentru prima dată în istorie, bugetul educației crește cu 61%. 7,3% din PIB sunt alocați pentru investiții

Într-o reacție ce pare îndreptată spre Ungaria, Dmitro Kuleba spune că ”nu puteți merge împotriva cursului istoriei”: Ucraina va deveni membră a UE. Singura întrebare este dacă cineva va încetini procesul

Ministrul german de externe subliniază importanța continuării sprijinirii Ucrainei pentru a-și putea ”elibera poporul din iad”: Este în interesul nostru de securitate

Consiliul UE subliniază “valoarea adăugată” a Misiunii UE în R. Moldova pentru “politica de securitate și apărare comună” în actualul mediu geostrategic

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească
Trending
- CONSILIUL UE1 week ago
“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot
- ENERGIE1 week ago
Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi
- ENERGIE1 week ago
Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă
- COMUNICATE DE PRESĂ6 days ago
eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile
- ROMÂNIA1 week ago
Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Nu insist să reveniți în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună, precum includerea României în Visa Waiver