Connect with us

Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă: Comisia Europeană propune soluții la problemele cu migrația exprimate de Austria în contextul acceptării României în spațiul Schengen

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Comisia Europeană propune soluții la problemele cu migrația exprimate de Austria în contextul acceptării României în spațiul Schengen, transmite eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Comisia Europeană a raportat rezultatele monitorizării regimului Uniunii Europene fără vize în relația cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, precum și Georgia, Moldova și Ucraina. Mai mult, în cazul Georgiei și Ucrainei, țări care au obținut scutiri de viză cu mai puțin de șapte ani în urmă raportul oferă și o evaluare mai detaliată a altor acțiuni întreprinse pentru a asigura îndeplinirea continuă a criteriilor de referință.

Problemele legate de migrație cu care se confruntă statele membre UE au soluții europene. Comisia Europeană a prezentat astăzi noua strategie europeană privind migrația pe ruta Balcanilor de Vest, iar planul prezentat vine în ajutorul acelor state membre, precum Austria, ce se confruntă în aceasta perioadă cu un număr crescut de refugiați la granițe pe această rută. Concret, Comisia propune consolidarea gestionării frontierelor de-a lungul rutelor stabilite, proceduri rapide de azil și sprijinirea capacității de primire, combaterea introducerii ilegale de migranți, consolidarea cooperării privind returnarea, alinierea politicilor în domeniul vizelor”, a transmis eurodeputatul Gheorghe Falcă

Europarlamentarul PNL/PPE a concluzionat că raportul Comisiei Europene „este o veste bună ce vine pentru a răspunde nevoilor exprimate de state precum Austria. În plus, „planul prezentat astăzi demonstrează și că România nu reprezintă o cauză a problemelor cu migrația din Europa și nu are legătură cu problema rutei Balcanilor de Vest a fluxului de refugiați”, a adăugat politicianul.

În ceea ce privește evaluarea privind regimul UE de liberalizare a vizelor, Comisia consideră că toate țările în cauză au luat măsuri pentru a răspunde recomandărilor formulate în raportul anterior și continuă să îndeplinească cerințele privind liberalizarea vizelor. Cu toate acestea, toate cele 8 țări trebuie să continue să ia măsuri suplimentare pentru a răspunde diferitelor preocupări legate de lupta împotriva criminalității organizate, a fraudei financiare și a spălării banilor, precum și pentru a aborda problema corupției la nivel înalt și a migrației ilegale. Pentru a asigura o bună gestionare a migrației și a mediului de securitate și pentru a preveni fluxurile de migrație ilegală către UE, țările evaluate trebuie să asigure o aliniere suplimentară la politica UE în materie de vize. De asemenea, țările în cauză ar trebui să ia măsuri pentru a elimina în mod eficient și treptat sistemele de acordare a cetățeniei investitorilor sau să se abțină de la acordarea sistematică a cetățeniei prin investiții.

Planul de acțiune privind Balcanii de Vest identifică 20 de măsuri operaționale structurate pe 5 piloni: (1) consolidarea gestionării frontierelor de-a lungul rutelor; (2) accelerarea procedurilor de azil și sprijinirea capacității de primire; (3) combaterea contrabandei cu migranți; (4) consolidarea cooperării în materie de readmisie și a returnărilor, precum și (5) realizarea alinierii politicii în materie de vize.

Măsurile se concentrează pe sprijinul acordat partenerilor din Balcanii de Vest sau pe acțiunile întreprinse de aceștia, precum și pe acțiunile din UE. Obiectivul este de a consolida cooperarea în materie de migrație și de gestionare a frontierelor cu partenerii din Balcanii de Vest, având în vedere statutul lor unic în perspectiva aderării la UE și eforturile lor continue de aliniere la normele UE.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Am votat pentru consolidarea modului de aplicare a principiului ”plată egală pentru muncă egală” la nivelul statelor membre UE

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) sprijină consolidarea modului de aplicare a principiului ”plată egală pentru muncă egală sau de valoare egală” la nivelul statelor membre UE.

”Astăzi, în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European, am votat pentru întărirea modurilor de aplicare, la nivelul Statelor Membre UE, ale principiului plată egală pentru muncă egală, sau de valoare egală. Am făcut cu această ocazie, și salut faptul că acest text a trecut la vot în Comisie cu o largă majoritate, un pas important pentru a asigura egalitatea dintre femei și bărbați la locul de muncă, în spiritul principiului enunțat. Și nu trebuie uitat, apropo de valoarea egală a muncii, faptul că, în multe țări și în multe societăți europene, munca neplătită a femeilor, mai ales acasă, în familie, pentru familie, nu este cuantificată”, a precizat Falcă într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Citând un Eurostat, ”în medie, o femeie din România petrece peste cinci ore pe zi muncind în propria gospodărie și având grijă de familie. Asta înseamnă 35 de ore pe săptămână, 140 de ore pe lună. Este printre cele mai mari valori din UE. Când vine vorba de îngrijirea copiilor, a bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilități din familie, 46% dintre românce alocă pentru asta măcar o oră pe zi”, a completat eurodeputatul.

După această etapă, urmează procedurile parlamentare specifice și sper ca în cel mai scurt timp posibil să venim în plenul Parlamentului European cu o propunere de Directivă care să cuprindă măsuri clare atât pentru a asigura transparența la nivel de salarizare dar și mecanismele de aplicare.

Legislația UE în acest domeniu urmărește să amelioreze condițiile de viață și de muncă ale tuturor lucrătorilor din UE, precum și să promoveze progresul economic și social. În acest scop, ea stabilește cerințe minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevăzute de legislația națională și/sau de acordurile colective și ameliorează accesul efectiv al lucrătorilor la protecția salariului minim.

Noua directivă ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau raporturi de muncă. Țările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme și nici să facă acordurile respective universal aplicabile.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România va primi 1,39 miliarde de euro prin Planul REPoweEU. Fondurile sunt destinate investițiilor în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

România urmează să primească 1,39 miliarde de euro din Planul REPowerEU, care a fost aprobat de Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European, a anunțat eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) într-un comunicat remisa CaleaEuropeană.ro.  

Fondurile vor fi folosite pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice.

Planul urmează să fie implementat ”de către statele UE prin introducerea unui nou capitol în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, partea de granturi din Mecanismul UE de Redresare și Reziliență (MRR) va fi majorată cu 20 miliarde de euro. Prin acest mecanism, România va avea acces la încă 1,39 de miliarde de euro, în plus față de suma de 29,2 miliarde de euro, obținută prin PNRR. De asemenea, este prevăzută finanțarea retroactivă a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Țările care vor dori să investească și mai mult în proiecte energetice vor putea utiliza și fondurile rămase neutilizate din Mecanismul de Redresare și Reziliență, aproximativ 200 miliarde de euro”, a detaliat eurodeputatul.

Falcă a completat că, prin acest plan, sunt permise finanțările pentru creșterea producției de energie regenerabilă, investiții în sectorul gazelor naturale, eficiența energetică, dar și finanțare pentru sprijinul pentru gospodăriilor, IMM-urilor și microîntreprinderilor vulnerabile.

”În grupul PPE, am reușit să introducem în posibilitățile de finanțare și sectorul energiei nucleare, un sector care se va dezvolta semnificativ în țară noastră până în 2030. Planul REPowerEU urmează să fie pe ordinea de zi a plenului Parlamentului European în luna februarie”, a mai spus europarlamentarul.

Printre obiectivele-cheie ale REPowerEU se vor număra îmbunătățirea rezilienței, a securității și a durabilității sistemului energetic al Uniunii prin reducerea necesară a dependenței de combustibilii fosili și diversificarea aprovizionării cu energie la nivelul Uniunii, inclusiv prin creșterea gradului de utilizare a surselor regenerabile, sporirea eficienței energetice și creșterea capacității de stocare a energiei.

Capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor membre trebuie să prezinte reformele și investițiile noi, inițiate începând cu 1 februarie 2022, și/sau partea extinsă a reformelor și a investițiilor incluse în PNRR deja adoptate, cu jaloanele și țintele lor corespunzătoare.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Avem motive reale de speranță în 2023. România se află într-o situație stabilă și, mai ales, promițătoare

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Așa cum repet cu fiecare ocazie, eu consider că datoria unui politician este aceea de a le spune oamenilor adevărul. Din acest motiv, ceea ce scriu în continuare reprezintă ceea ce cred. Sunt lucruri la care m-am gândit și despre care am convingerea că e util să discutăm în aceste ultime momente ale lui 2022.

La fel ca majoritatea românilor, sunt o persoană optimistă. Am avut, în viață, suficiente provocări, inclusiv trecerea printr-o boală cumplită, dar au fost provocări care mi-au întărit atât încrederea în oameni, în bunătatea lor înnăscută, cât și convingerea că există lucruri aflate mult dincolo de controlul nostru, lucruri care, dacă ne gândim la ele obsesiv, ne paralizează, la propriu, orice inițiativă, orice dorință de progres. 

De aceea, optimismul meu și speranțele mele pentru noi toți în 2023 se bazează pe ceea ce eu cred că ține de noi. Viitorul, și e spre binele nostru, ascunde multe necunoscute dar și multe oportunități și avem, fie la nivel individual, fie la nivel de comunitate, de societate, o singură șansă de a le face față cât mai bine cu putință: aceea de a fi pregătiți. 

La nivel individual, este destul de clar: trebuie să ne îngrijim de sănătate, să ne oferim un stil de viață cât mai activ și echilibrat posibil, să dăm și să primim dragoste și bunătate și să încercăm mereu să învățăm. 

La nivel de comunitate, de popor, avem datoria, așa cum am spus și după momentul în care guvernul austriac s-a făcut de râsul Europei, în cazul Schengen, să ne consolidăm economia, productivitatea, să facem din România și mai mult, o forță economică regională! 

Oricât ar încerca unii să ne convingă de altceva, guvernul Ciucă, guvernul condus de PNL, a contribuit la acest proces. Suntem în acest moment, conform FMI, peste Finlanda, Cehia, Portugalia, Grecia, Ungaria, Slovacia, Luxemburg, Bulgaria, Croația, Slovenia, Serbia sau țările baltice la PIB! 

Românii sunt, așadar, tot mai productivi și sunt sigur că împreună, în câțiva ani, nu mulți, vom depăși și PIB-ul Austriei! Dacă vrem răzbunare, aceea să fie! Să îi batem pe austrieci la PIB. Și știu bine că putem face asta și că vom face asta! Mai știu că atâta vreme cât PNL se va afla la guvernare, ceea ce scriu este o certitudine.  

Este destul să vedem cum, după haosul creat de ruși pe piețe, guvernul Ciucă a reușit să controleze prețul carburanților, a reușit să facă ordine în facturile la curent, a reușit să treacă un buget robust prin Parlament, a reușit să dea speranță pensionarilor dar și antreprenorilor! Nu este totul perfect, nu voi spune asta niciodată, dar dacă privim onest situația și contextul internațional, guvernul Ciucă a reușit până acum să ne treacă mult mai bine prin crizele suprapuse decât au reușit guvernele altor țări. 

Speranța de dragul speranței, desigur, se poate transforma în ceva păgubos, în frustrare de cele mai multe ori. Însă, speranța bazată pe o cât mai bună înțelegere a realității ne poate da motivația și imboldul de a face mai mult și mai bine, ca țară, ca popor, în noul an. Ceea ce am înșirat mai sus ne arată că se poate, că avem motive de a spera la mai mult și la mai bine. Spun asta fără nicio rezervă.

Bineînțeles, scriu aceste lucruri într-o regiune afectată grav de războiul declanșat de ruși în Ucraina. Scriu într-o regiune în care unele guverne vecine par să fi ales altă cale decât cea a democrației sau a adevărului. Și mai scriu, ca parlamentar european, într-un moment în care o membră a forului legislativ european, socialista Eva Kaili, a fost prinsă ascunzând sute de mii de euro primiți ca mită sub pătuțul propriului copil! 

Au fost multe provocări în 2022 și, să nu ne amăgim, vor fi și în 2023. Pe unele le putem intui, pe altele nu. Nu știm ce se va întâmpla mai departe în Ucraina, nu știm cum va evolua situația din Balcani, sau cea din Taiwan. Nu știm dacă, în urma noilor decizii de la Beijing, un nou val, mondial, de covid, nu ne va lovi din nou. Deja, citim în presă, sunt avioane venite din China în Europa unde peste jumătate din pasageri sunt infectați. 

Știu însă că România se află într-o situație stabilă și, mai ales, promițătoare. Președintele Iohannis este un factor apreciat de calm și echilibru la nivel european, dar și pe plan național. Guvernul, atâta vreme cât din el face parte și PNL, va continua reformele necesare, va continua atragerea a zeci de miliarde de euro, prin PNRR și va consolida economia și, prin urmare, va îmbunătăți viața fiecărui român! 

Ca membri NATO și UE, chiar dacă la granițele noastre e război, pentru prima dată în istorie, deși avem obligația de a fi vigilenți, nu ne temem! Aliații noștri au trimis mii de soldați în România, pentru a arăta clar că NATO funcționează și că este o organizație pregătită și puternică. 

Pentru toate aceste motive, chiar dacă nu știu ce va aduce 2023, știu sigur că avem dreptul de a spera la un an mai bun! Sunt, cum am spus, lucruri pe care nu le putem controla și evenimente pe care nu le putem bănui. Dar din cele ce țin de noi, de președinte, de Guvern, de Uniunea Europeană, eu cred că trebuie să dăm dovadă de încredere, de optimism și, mai ales, de inițiativă, de cât mai multă inițiativă, într-o societate vie, într-o Românie a celor activi, liberi, competenți și responsabili, singurii în măsură să dea un nou sens, modern și european, parteneriatului între cetățeni și stat. În acel stat, pentru care noi cei din PNL luptăm, puterea aparține celor onești, oamenilor de valoare, liderilor autentici și profesioniștilor. 

Sunt mulți astfel de oameni în România. Sunt și suntem milioane. Pe ei și noi trebuie să ne bazăm în noul an. Până la urmă, dacă avem încredere în noi înșine, nimic nu ne poate opri nici ambiția și nici realizările.

Tuturor celor care simțiți la fel, vă doresc un an cu multă sănătate, cu multe activități și cu multe împliniri! 

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Presa americană: Joe Biden ar putea vizita Europa în jurul datei de 24 de februarie pentru a marca un an de la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei

NATO6 hours ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA6 hours ago

Miniștrii sănătății din România și Franța au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru organizarea sistemelor de sănătate, donarea și transplantul de organe, prevenirea și controlul bolilor transmisibile

ROMÂNIA DIGITALĂ6 hours ago

Ministerul Digitalizării și ADR au lansat aplicația mobilă ghișeul.ro. Sebastian Burduja: Orice român va putea plăti cu câteva click-uri taxele și impozitele

Daniel Buda6 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda, întâlnire cu ministrul agriculturii din R. Moldova: Eliminarea contingentelor tarifare pentru produsele moldovenești pe piața UE trebuie să fie următorul pas în intensificarea relațiilor

CONSILIUL UE7 hours ago

Consiliul JAI: Ministrul de interne a solicitat un plan concret pentru deblocarea aderării României la Schengen și a cerut Austriei să își reconsidere poziția

U.E.7 hours ago

Platforma de coordonare a donatorilor internaționali în sprijinul redresării și reconstrucției din Ucraina își începe activitatea

ROMÂNIA7 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

Eugen Tomac7 hours ago

Eugen Tomac avertizează că în absența unei decizii pentru un calendar clar în Consiliul JAI privind aderarea României la Shengen, „situația va rămâne neschimbată pentru mult timp”

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Aer curat: Comisia Europeană solicită României și altor 13 țări membre UE să reducă emisiile generate de mai mulți poluanți atmosferici

NATO6 hours ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA7 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

INTERNAȚIONAL1 day ago

SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei

NATO2 days ago

Secretarul general al NATO are încredere că decizia trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina va veni în curând: Este un moment crucial al războiului

POLITICĂ3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române din 1859

INTERNAȚIONAL6 days ago

Șeful diplomației române, la Forumul de la Davos: Nu ne permitem niciun fel de ambiguitate strategică. Ucraina este victima agresiunii, iar Rusia este agresorul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Secretarul general NATO cere o creștere a sprijinului militar pentru Ucraina: Armele sunt calea spre pace. Negocierile depind în totalitate de forța de pe câmpul de luptă

NATO1 week ago

Mircea Geoană a deschis reuniunea Șefilor de Stat Major din țările NATO: Trebuie să investim mai mult în apărare și să ne pregătim pentru potențiale viitoare războaie

Team2Share

Trending