Connect with us

S&D

Grupul S&D și eurodeputatul Victor Negrescu organizează o conferință privind viitorul buget UE și planul de relansare economică (LIVE, 19 noiembrie, ora 11:00)

Published

on

Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European organizează joi, la inițiativa eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D), o conferință internațională privind viitorul buget european și planul de relansare economică.

Conferința, care va începe la ora 11:00 și va fi transmisă LIVE pe CaleaEuropeană.ro, reprezintă o invitație la dialog privind modul în care fondurile europene ar trebui folosite la nivel european și național.

La conferința organizată cu sprijinul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților privind Viitorul Buget UE și planul european de relansare, Comisarul European pentru Bugete, Johannes Hahn, va adresa un mesaj video. De asemenea vor participa Margarida Marques, europarlamentar și raportor al Grupului S&D pentru viitorul buget multianual, Dan Nica, liderul Delegației României în Grupul S&D, Radu Magdin, coordonatorul studiului, Roxana Mînzatu, deputat, expert fonduri europene și fost Ministru al Fondurilor Europene, și Adrian Câciu, analist economic.

“Avem un buget european record 1.800 de miliarde de euro la nivel european, din care 80 de miliarde de euro o să revină României. O sumă mai mică decât era preconizată inițial, dar o alocare bugetară absolut necesară pentru ca țara noastră să treacă peste criza generată de pandemie. Din păcate, statisticile europene arată că România înregistrează a doua cea mai mare scădere economică în medie din UE, pe trimestrul II și trimestrul III al anului acesta, cu o contracție de 6% din PIB. Viitorul buget european trebuie să fie motorul modernizării României. De aceea am propus, și susțin, alocarea a minim 10% din planul de relansare economică pentru educație și formarea continuă. Ne trebuie o strategie reală de dezvoltare sustenabilă pentru România care să pună accent pe oameni și pe prioritățile clare în domenii precum infrastructura, digitalizarea, antreprenoriatul sau educația” a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.

În vederea expunerii acestor obiective, europarlamentarul S&D a inițiat un studiu complet și complex privind impactul planului european pentru relansare asupra României și identificarea unor obiective de dezvoltare pe care grupul progresist din Parlamentul European le va susține la nivelul instituției europene.

“Prin organizarea acestei conferințe și realizarea unui studiu specializat în domeniu căutăm să prezentăm viziunea grupului nostru politic privind modul în care resursele europene, și în mod special planul european de relansare economică, pot fi folosite de către România pentru a atinge obiectivele de dezvoltare necesare țării noastre. Practic, facem ceea ce nu au făcut decidenții din România, și este recomandat de Uniunea Europeană, organizând consultări publice cu toți cei interesați pentru a defini direcțiile de acțiune și modul în care fondurile europene pot fi folosiți în interesul cetățenilor. Avem nevoie de un consens politic național privind folosirea banilor europeni, în acord cu direcțiile stabilite la nivel european, pentru ca țara noastră să nu piardă această oportunitate oferită de UE” a concluzionat Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

S&D

Grupul S&D din Parlamentul European cere demisia directorului FRONTEX după luni de acuzații privind implicarea agenției în practici ilegale și încălcări ale drepturilor fundamentale ale migranților

Published

on

© EC - Audiovisual Service / Wojtek Radwanski

Grupul S&D din Parlamentul European (PE) a cerut marți, 1 decembrie, ca directorul executiv al Frontex, agenția UE pentru gestionarea frontierelor, să demisioneze după luni de acuzații privind implicarea agenției în practici ilegale și încălcări ale drepturilor fundamentale ale migranților, potrivit unui comunicat

În audierea de marți a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din PE, directorul Frontex, Fabrice Leggeri, nu ar fi răspuns satisfăcător la întrebările referitoare la implicarea agenției în respingerea ambarcațiunilor cu migranți la frontierele externe ale UE, cu scopul de a împiedica intrarea solicitanților de azil în UE.

În urma audierii, deputații S&D au concluzionat că poziția lui Leggeri în fruntea Frontex nu este durabilă, mai ales în lumina rolului important al Frontex în noul Pact privind migrația și azilul.

Eurodeputata Kati Piri, vicepreședinte S&D pentru migrație și membru LIBE, a declarat:

„În gestionarea acestor acuzații, directorul executiv Fabrice Leggeri ne-a pierdut complet încrederea și a venit timpul să demisioneze. După luni de zile în care Grupul S&D a solicitat explicații, directorul Leggeri a avut șansa de lămuri lucrurile. Dar există încă mult prea multe întrebări fără răspuns cu privire la implicarea Frontex în practicile ilegale”, a spus aceasta. 

Conform unor investigaţii jurnalistice, nave ale Frontex au respins cel puţin de şase ori migranţi pe Marea Egee prin aşa-numitele operaţiuni de „pushback” pentru a împiedica ambarcaţiuni cu migranţi să ajungă în Grecia. Săptămânalul german ‘Der Spiegel’ a susţinut pe 23 octombrie că a investigat aceste incidente împreună cu publicaţiile online olandeză Lighthouse Reports şi britanică Bellingcat, precum şi cu televiziunea germană ARD şi cu cea japoneză Asahi.

„Pushback-urile reprezintă o încălcare a dreptului internațional și fiecare incident trebuie investigat în totalitate. Avem încredere în Frontex pentru a ne asigura că presupusele incidente sunt investigate în mod corespunzător? După ziua de azi, răspunsul este nu. Atâta timp cât acuzațiile atârnă asupra Frontex, reputația sa rămâne grav deteriorată și are nevoie disperată de reparații. În opinia noastră, directorul Leggeri nu este persoana potrivită pentru a remedia lucrurile”, a mai precizat eurodeputata Kati Piri. 

Cu toate acestea, Frontex a negat acuzaţiile şi a asigurat că membrii misiunii sale protejează drepturile fundamentale ale migranţilor şi respectă dreptul de nereturnare. La rândul său, și guvernul grec a negat categoric acuzaţiile.

De altfel, Leggeri nu a recunoscut că ar fi gestionat prost lucrurile, ci a explicat că a fost blocat de legislația UE, de ciocnirile politice dintre Turcia și Grecia și de piedicile interne privind angajarea unor observatori pentru respectarea drepturilor fundamentale.

În apărarea sa, Leggeri a susținut că regulamentul UE din 2014 privind supravegherea frontierelor este vag din punct de vedere juridic, fiind de părere că „lucrurile ar trebui clarificate”, notează EUObserver. El a spus că regulamentul stabilește regulile de căutare și salvare, dar devine confuz într-o situație în care Turcia, de exemplu, trimite avioane F-16 pentru a hărțui un avion Frontex operat de danezi.

Același regulament stabilește și reguli de interceptare, Leggeri menționând că unei bărci i se poate ordona să-și schimbe cursul și să nu intre în apele teritoriale grecești.

De asemenea, el a afirmat că a raportat prin scrisori autorităților grecești încercarea de respingere a migranților în Marea Egee din noaptea dinspre 18 spre 19 aprilie, dar nu a putut acționa atunci când acestea au transmis că nu au fost încălcate prevederi legale. 

„Îmi pare rău, dar în sistemul Uniunii Europene, dacă un guvern național, dacă un ministru trimite o scrisoare directorului unei agenții UE și spune că totul a fost conform legii, nu-i pot spune că nu am încredere în tine”, a punctat Leggeri, citat de EUObserver

Directorul Frontex a fost, de asemenea, întrebat în legătură cu lipsa observatorilor pentru respectarea drepturilor fundamentale, care ar fi trebuit să fie angajați până la finalul primei săptămâni din decembrie. 

În apărarea sa, Leggeri a declarat că a fost nevoit să retragă anunțul pentru ocuparea acestor posturi din cauza unei dispute tehnice cu Comisia Europeană, care susținea că nu reprezintă o funcție managerială, deși i s-a pus în vedere că implică gestionarea a aproximativ 50 de persoane și a unui buget de 2 milioane de euro.

Mai mult, a afirmat că serviciile Comisiei au avut nevoie de luni de zile „pentru a înțelege situația”, urmate de alte întârzieri legate de modul în care s-ar asigura independența observatorilor. 

Cu toate acestea, eurodeputata Birgit Sippel, coordonatorul grupului S&D în Comisia LIBE a subliniat că „nu este suficient să se dea vina pe obstacole birocratice pentru întârzierea unei astfel de sarcini importante” și că Leggeri „a eșuat în multe dintre responsabilitățile sale și trebuie să suporte consecințele acțiunilor sale”. De altfel, Sippel a menționat că și rolul Comisiei în această întârziere necesită o examinare suplimentară.

Continue Reading

S&D

Miniștrii sănătății din PES pledează pentru o abordare coordonată la nivel european a vaccinului împotriva COVID-19

Published

on

© PES/Facebook

Miniștrii sănătății din Partidul Socialiștilor Europeni solicită ca vaccinurile împotriva COVID-19 care vor fi aprobate pentru comercializarea lor în Europa să fie distribuite rapid și să ajungă la toți cetățenii statelor membre, se arată în comunicatul oficial.

De asemenea, miniștrii sănătății din PES vor urmări îndeaproape procesul de aprobare de către Agenția Europeană pentru Medicamente a viitoarelor vaccinuri împoptriva COVID-19. 

„Din fericire, vaccinurile pentru acest virus par foarte promițătoare. Dar asta nu înseamnă nimic dacă nu ajung la toată lumea și rapid. În calitate de socialiști și democrați, ne concentrăm pe asigurarea garanțiilor că nimeni nu va rămâne în urmă cu aceste vaccinuri. O lansare cu succes în întreaga UE va fi vitală pentru depășirea pandemiei în următoarele luni. Cei care sunt vulnerabili – persoanele în vârstă, cei cu probleme de sănătate și persoanele care lucrează în prima linie – trebuie să aibă acces rapid. În același timp, trebuie să rămânem atenți și să punem în aplicare recomandări și măsuri acum pentru a preveni viitoarele focare”, a transmis președintele ședinței PES, ministrul suedez pentru sănătate și afaceri sociale, Lena Hallengren.

Totodată, ministrul sănătății din Suedia susține că o abordare coordonată la nivel european a vaccinului trebuie să fie începutul unei cooperări europene îmbunătățite în domeniul sănătății, una care să asigure medicamente de înaltă calitate, eficiente, accesibile și sigure pentru toți.

 

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Victor Negrescu, de Ziua Națională a României: Investiția în educație, modernizarea reală a țării noastre

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru cultură și educație din Parlamentul European, reiterează de Ziua Națională importanța unui viitor digital pentru a avea cu adevărat o Românie modernizată. 

„De Ziua Națională trebuie să celebrăm istoria României și memoria înaintașilor noștri, învățând cât de important este să fim uniți în jurul unor proiecte care să ajute țara să meargă înainte. Ori viitorul este digital, iar pentru asta modernizarea reală a României, prin investiția în educație, trebuie să fie o prioritate. Nu merge cu jumătăți de măsură”, a transmis Victor Negrescu într-o declarație pentru Calea Europeană.

Potrivit deputatului european, „atragerea fondurilor europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, reprezintă cheia pentru viitorul României”.

Cu toate acestea, Victor Negrescu subliniază că există riscul să se rateze acest moment politizând un document cu caracter național și încălcând recomandările europene exact pe acele puncte legate de viitorul țării.

„Spre exemplu, pentru digitalizarea României au alocat direct doar 2,12% din totalul fondurilor alocate, la care se adaugă 0,6% pe zona de digitalizarea a IMM-urilor, deși recomandarea instituțiilor europene este de a aloca minim 20%, iar nevoile de informatizare și competențe digitale sunt tot mai necesare în contextul actual. Mai mult, deși termenul de digitalizare este evocat pe parcursul documentului, direcțiile de acțiune sunt similare cu proiecte existente, o parte fiind deja finanțate din fonduri europene sau din resurse externe”, a explicat acesta.

Educația, alocată cu mult prea puține fonduri

„La fel se întâmplă și cu educația, pentru care au alocat doar 3,18% din plan, deși recomandarea este de a aloca minim 10%. Mai mult proiectele centrale menționate nu cuprind întreg spectru de nevoi de finanțare iar obiectivele sunt modeste. Digitalizarea educației, creșterea competențelor digitale, modernizarea unităților școlare ar fi trebuit transpuse în proiecte concrete”, a mai adăugat Victor Negrescu.

Victor Negrescu mai menționează faptul că acest plan riscă să fie respins, dacă recomandările europene vor fi încălcate: „Cei care ne conduc nu înțeleg cât de important este ca acest plan să fie axat pe dezvoltarea și modernizarea României. Mai mult, încălcând încă o dată recomandările instituțiilor europene, acest plan riscă să fie respins. Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie amendat și aprobat de Parlamentul României ca urmare a unui acord național între toți actorii relevanți din mediul politic, asociativ, sindical și patronal.”

„De Ziua Națională este important să înțelegem nevoia de a regândi modul în care vrem să arate România în viitor investind în sectoarele care pot să pregătească românii pentru economia și societatea de mâine. Am încredere în români. La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor românilor!”, a conchis Victor Negrescu în mesajul său.

Citiți și: DOCUMENT Planul Național de Redresare și Reziliență: Cum vor fi investite cele 30,44 miliarde de euro pe care Guvernul se angajează să le folosească integral pentru dezvoltarea României

Continue Reading

Facebook

U.E.25 mins ago

Franța: A murit fostul președinte Valéry Giscard d’Estaing, sub auspiciile căruia au fost create G7 și Consiliul European și cel care a prezidat Convenția Europeană pentru Tratatul Constituțional

U.E.12 hours ago

Comisia Europeană solicită ca Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi să fie operațional la 1 martie 2021

NATO12 hours ago

Jens Stoltenberg, despre creșterea prezenței NATO pe flancul estic și la Marea Neagră: Plănuiesc să prezint recomandări strategice pentru liderii aliați la summitul de anul viitor

NATO13 hours ago

Jens Stoltenberg, despre intenția României de a înființa un Centru euro-atlantic pentru reziliență: NATO trebuie să evalueze consecințele investițiilor Chinei în infrastructura noastră critică

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

COVID-19: Comisia Europeană a prezent strategia privind rămânerea în siguranță în cursul iernii: În acest an, salvarea de vieți omenești trebuie să aibă prioritate față de sărbătoriri

Cristian Bușoi16 hours ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru Programul EU4Health: În PNRR trebuie incluse proiecte de sănătate competitive și care pot fi implementate în patru ani pentru a primi finanțare de la UE

U.E.17 hours ago

Premierul Ludovic Orban, interviu pentru Le Monde în care critică Ungaria și Polonia pentru blocarea pachetului financiar de 1.824 de miliarde de euro: Toate țările UE trebuie să respecte statul de drept

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, discuție cu omologul italian Luigi di Maio despre măsurile luate pentru buna desfășurare în Italia a alegerilor din 5-6 decembrie

U.E.17 hours ago

Donald Tusk cere, din nou, excluderea, partidului lui Viktor Orban din PPE: Ce altceva mai trebuie să facă pentru a vedea că nu se potrivesc cu familia noastră?

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană prezintă instrumente digitale adaptate și extinde oferta de formare judiciară pentru modernizarea sistemelor de justiție din UE

Cristian Bușoi16 hours ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru Programul EU4Health: În PNRR trebuie incluse proiecte de sănătate competitive și care pot fi implementate în patru ani pentru a primi finanțare de la UE

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA5 days ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE1 week ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.2 weeks ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu2 weeks ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Advertisement
Advertisement

Trending