PARLAMENTUL EUROPEAN
Guvernanța datelor: Parlamentul European aprobă noi reguli care stimulează schimbul de date în interiorul UE
Published
3 years agoon
Miercuri, deputații europeni au votat o nouă legislație pentru a crește disponibilitatea datelor pentru start-up-uri și întreprinderi, pentru a stimula inovarea, informează Parlamentul European.
Legea privind guvernanța datelor (DGA), convenită cu Consiliul în noiembrie 2021, vizează creșterea încrederii în schimbul de date, crearea de noi norme UE privind neutralitatea piețelor de date și facilitarea reutilizării anumitor date deținute de sectorul public. Acesta va institui spații comune de date europene în domenii strategice precum sănătatea, mediul, energia, agricultura, mobilitatea, finanțele, producția, administrația publică și competențele.
În cadrul negocierilor cu miniștrii UE, deputații europeni s-au asigurat că nu există lacune care să permită operatorilor din țări din afara UE să abuzeze de acest sistem. Au făcut acest lucru prin consolidarea dispozițiilor privind încrederea și accesul echitabil. De asemenea, Parlamentul a asigurat cerințe precise cu privire la serviciile care vor intra sub incidența noii DGA.
„Obiectivul nostru cu DGA este de a pune bazele unei economii de date în care oamenii și întreprinderile să aibă încredere. Schimbul de date poate înflori doar dacă încrederea și corectitudinea sunt garantate, stimulând noi modele de afaceri și inovare socială. Experiența a arătat că încrederea – fie că este vorba de încrederea în viața privată sau în confidențialitatea datelor comerciale valoroase – este o chestiune primordială. Parlamentul a insistat asupra unui domeniu de aplicare clar, asigurându-se că crezul încrederii este înscris în viitorul economiei de date din Europa“, a declarat Angelika Niebler (PPE, DE), eurodeputata responsabilă cu trecerea acestei legi prin Parlament. „Suntem la începutul erei inteligenței artificiale și Europa va avea nevoie de tot mai multe date. Această legislație ar trebui să faciliteze și să asigure siguranța exploatării silozurilor de date bogate răspândite în întreaga UE. Revoluția datelor nu va aștepta Europa. Trebuie să acționăm acum dacă întreprinderile digitale europene doresc să aibă un loc printre inovatorii digitali de top din lume”, a adăugat aceasta.
Altruismul datelor pentru a sprijini cercetarea, asistența medicală și combaterea schimbărilor climatice
Deputații europeni au făcut presiuni pentru a valorifica la maximum datele puse la dispoziție în mod voluntar pentru obiective de interes general, cum ar fi cercetarea științifică, asistența medicală, combaterea schimbărilor climatice sau îmbunătățirea mobilității. Serviciile de schimb de date sigure vor fi mai vizibile și vor folosi un logo european comun care să certifice conformitatea lor cu DGA.
Organismele din sectorul public vor trebui să evite crearea de drepturi exclusive pentru reutilizarea anumitor date, iar acordurile exclusive ar trebui să fie limitate la o perioadă de 12 luni pentru noile contracte și la doi ani și jumătate pentru cele existente, pentru a pune mai multe date la dispoziția IMM-urilor și a întreprinderilor nou-înființate.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, cantitatea de date generate de organismele publice, întreprinderi și cetățeni se va multiplica de cinci ori între 2018 și 2025. Aceste noi norme ar permite utilizarea datelor, deschizând calea pentru spații europene de date sectoriale în beneficiul societății, al cetățenilor și al întreprinderilor.
Textul a fost aprobat de Parlament cu 501 voturi pentru, 12 împotrivă și 40 de abțineri. Acesta va trebui acum să fie adoptat în mod oficial de Consiliu înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial și de a intra în vigoare.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
PE, apel către statele UE să impună sancțiuni împotriva liderilor politici pro-ruși din Georgia pentru îndepărtarea dramatică a țării de calea sa europeană
Metsola: Rusia încearcă să ne destabilizeze democrațiile. Polonia va prelua președinția Consiliului UE într-un moment foarte critic
”Președinția poloneză la Consiliul UE să reafirme angajamentul față de valorile UE, după ce Viktor Orban doar a defăimat”, apelul făcut de social-democrații din PE
ICI București a primit vizita a peste 200 de studenți ai ASE: Reflectă misiunea noastră de a sprijini tinerii în procesul lor de formare. Dorim să consolidăm legătura dintre cercetare, inovare și educație
Deputații europeni, critici la adresa TikTok: „Spuneți că publicitatea electorală trebuie semnalată, dar un candidat reușește să atragă milioane de vizualizări, într-o proporție mult mai mare decât alți candidați”
Directorul general ICI București, la Bucharest Security Conference 2024: Investițiile în tehnologie sunt importante pentru a răspunde provocărilor referitoare la securitatea cibernetică
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Victor Negrescu: A fi pro-european și pro-NATO înseamnă fonduri europene, libera circulație, dreptul de a lucra în alte state europene, pace și securitate
Published
1 day agoon
December 5, 2024By
Andreea RaduA fi pro-european și pro-NATO înseamnă fonduri europene, libera circulație, dreptul de a lucra în alte state europene, pace și securitate, dar și respectul pentru identitatea noastră națională și creștină, a declarat eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu.
„Partidul Social Democrat și-a arătat încă o dată atașamentul față de dezvoltarea României, promovarea păcii și parcursul euro-atlantic al țării noastre. Am fost mereu încrezător că aceasta este opțiunea corectă pentru români și că istoria ne-ar fi judecat aspru dacă nu făceam această alegere. Atacurile din ultimele zile nu au schimbat încrederea mea și a colegilor mei într-o Românie modernă, puternică, democratică și europeană”, a scris deputatul european, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, decizia exprimată de Marcel Ciolacu de a o susține pe Elena Lasconi este „o respingere fermă a extremismului, a celor care încalcă legea pentru a-și atinge obiectivele, a interferențelor rusești în România care au viciat rezultatul alegerilor, a retoricii naziste, a celor care confundă credința noastră sinceră cu un misticism anti-creștin, a liderilor mesianici și a grupărilor lor infracționale”.
Totodată, Victor Negrescu a precizat că decizia Partidului Social Democrat oferă României o guvernare responsabilă, iar prezența partidului în actul guvernamental asigură echilibrul necesar și protejarea valorilor naționale.
„Facem toate aceste lucruri fără ca cineva să ne impună măsuri antidemocratice, premieri sau decizii aberante. Susținerea Partidului Social Democrat pentru găsirea unei soluții de echilibru nu este un cec în alb dat Elenei Lasconi și nu șterge cu buretele atacurile și agresivitatea la care am fost supuși în ultimii ani de către partidele de dreapta. Cunosc foarte bine aceste lucruri și cât de adânci sunt rănile lăsate de anumite manifestări greu de catalogat”, a adăugat Negrescu.
El a transmis că, de această dată, nu este însă despre partide, nu este despre calcule politice sau pragmatism, subliniind că miza este una uriașă iar riscul la care este expusă România este inimaginabil mai mare.
„Partidul Social Democrat a făcut o alegere responsabilă într-un context politic și economic dificil. Nu a fost o decizie ușoară, dar prin susținerea acordată candidatului democrat sunt absolut sigur că, fără să folosesc cuvinte mari, putem salva România de la un dezastru. Elena Lasconi are multe carențe. Noi, social-democrații am avut un alt candidat pe care l-am susținut, dezavantajat direct de elementele prezentate în raportul CSAT. Însă doamna Lasconi este evident răul cel mai mic și este, astăzi, singura soluție pentru România, democrație, parcursul nostru euroatlantic și păstrarea valorilor creștine. Vă invit să votați pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană, sigură pe identitatea sa”, a conchis Victor Negrescu.
„Contraspionajul românesc a obținut date certe care relevă intențiile unor persoane (…) de pe teritoriul României, (…) să afecteze suveranitatea României. În concret (….), stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului independent Călin Georgescu de a accede pe funcția de Președinte al României”, se arată în anexa desecretizată și furnizată de Ministerul Afacerilor Interne.
PARLAMENTUL EUROPEAN
PE, apel către statele UE să impună sancțiuni împotriva liderilor politici pro-ruși din Georgia pentru îndepărtarea dramatică a țării de calea sa europeană
Published
1 day agoon
December 5, 2024By
Diana ZaimParlamentul European condamnă escaladarea represiunilor din partea autorităților georgiene împotriva opoziției democratice și utilizarea excesivă a forței împotriva protestatarilor pașnici. Legislativul European solicită statelor membre UE să introducă sancțiuni împotriva liderilor politici ai partidului Visului Georgian, partid populist pro-rus aflat la putere în Georgia.
„Visul Georgian este direct responsabil pentru regresul democratic continuu și pentru îndepărtarea dramatică a țării de calea sa europeană, contrar voinței marii majorități a poporului. Protestele actuale din întreaga țară sunt o expresie legitimă a îngrijorării larg răspândite cu privire la viitorul Georgiei sub conducerea actuală. Facem apel la UE și la statele sale membre să introducă sancțiuni personale împotriva tuturor liderilor politici ai Visului georgian care sunt responsabili pentru neregulile electorale raportate și represiunile ulterioare împotriva cetățenilor georgieni care protestează pe străzi. În plus, reamintim solicitarea noastră de a introduce sancțiuni specifice împotriva Bidzinei Ivanishvili (fost premier al Georgiei), care este persoana responsabilă politic în ultimă instanță pentru valul de represiuni și suspendarea procesului de integrare europeană”, se arată în declarația comună a președintelui Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, David McAllister, a președintelui Delegației la Comitetul de asociere parlamentară UE-Georgia, Nils Ušakovs, a președintelui Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest, Sergey Lagodinsky, și a raportorului permanent pentru Georgia al Comisiei pentru afaceri externe, Rasa Juknevičienė.
Potrivit declarației Parlamentului European, Georgia are nevoie de o repetare a alegerilor fraudate, care să se desfășoare într-un mediu electoral îmbunătățit, de către o administrație electorală independentă și imparțială, sub observație internațională diligentă, asigurând un proces cu adevărat corect și transparent.
„Parlamentul European este alături de poporul curajos al Georgiei și de alegerea sa pentru un viitor european”, concluzionează eurodeputații.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Metsola: Rusia încearcă să ne destabilizeze democrațiile. Polonia va prelua președinția Consiliului UE într-un moment foarte critic
Published
1 day agoon
December 5, 2024By
Diana ZaimPreședinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a efectuat o vizită de lucru la Varșovia, în contextul în care Polonia va prelua președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie, într-un „moment critic, cu Rusia care ne amenință frontierele și încearcă să destabilizeze democrațiile.”
„Intrăm într-o perioadă foarte intensă în activitatea de la nivel european. Polonia este în pole-position pentru a conduce Uniunea noastră în timpul viitoarei noastre președinții a Consiliului. În acest moment foarte critic, ne confruntăm cu provocări enorme, cu Rusia care ne amenință frontierele și încearcă să destabilizeze democrațiile, cu companiile noastre care sunt în urma rivalilor americani și chinezi și cu noile realități transatlantice”, a transmis președinta Parlamentului European în timpul conferinței de presă comună cu premierul Poloniei, Donald Tusk.
Poland’s Presidency of the EU Council comes at a critical juncture for Europe.
Prime Minister @donaldtusk, I count on your experience and bridge building skills to lead a Union that acts efficiently and effectively 🇪🇺🇵🇱 https://t.co/7IOUzBrgsz
— Roberta Metsola (@EP_President) December 5, 2024
Metsola susține că premierul Poloniei are experiența necesară pentru a construi punți și pentru a găsi abordări comune: „Europa chiar are nevoie de acest lucru.”
Referitor la Ucraina, președinta Parlamentului European a menționat că UE trebuie să dea în continuare dovadă de unitate și să nu obosească în sprijinirea ei: „Polonia înțelege că nivelul nostru de pregătire trebuie să corespundă nivelului amenințării cu care ne confruntăm.”
La 1 ianuarie 2025, Polonia va prelua președinția semestrială a Consiliului UE. Ca parte a președinției, Polonia va găzdui aproape 400 de consilii, reuniuni și conferințe cu participarea reprezentanților din cele 27 de țări membre UE.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, salută decizia Curții Constituționale de anulare a procesului electoral privind alegerea președintelui României
PNL cere respectarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de ingerință: PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării
Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan
Sebastian Burduja: Decizia CCR, ”singura posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente”
Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”
Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a alegerilor, reafirmându-și angajamentul de a ajunge președinte: Voi lupta pentru români și democrația noastră
Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România
UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi
Marcel Ciolacu după decizia CCR de anulare a scrutinului prezidențial: Rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile trebuie reluate
Oficial: Curtea Constituțională anulează, în unanimitate, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.7 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ4 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI2 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- NATO1 week ago
În contextul electoral actual, Asociația Română pentru Clubul de la Roma își reafirmă angajamentul ferm pentru valorile euroatlantice
- NATO2 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității