Connect with us

ROMÂNIA DIGITALĂ

ICI București participă la conferința Critical Infrastructure Protection & Resilience (CIPRE) de la Madrid

Published

on

© ICI București

ICI București, prin Dr. ing. Adrian-Victor Vevera, director general, participă la conferința Critical Infrastructure Protection & Resilience (CIPRE), desfășurată la Madrid, Spania, în perioada 12-14 noiembrie 2024. Evenimentul, parte din seria CIP Week in Europe, reunește lideri din industrie, operatori, agenții și reprezentanți ai guvernelor, care și-au unit forțele pentru a adresa provocările actuale și viitoare în domeniul securității infrastructurilor critice ale Europei.

În cadrul acestei conferințe, Dr. ing. Adrian-Victor Vevera a fost speaker în panelul „Cyber Regulations, Standards and Best Practice”, desfășurat miercuri, 13 noiembrie 2024. Panelul a abordat teme de actualitate, cum ar fi directivele CER și NIS2 și impactul lor asupra organizațiilor europene. Directorul general al ICI București a subliniat nevoia stringentă de standarde clare și reglementări puternice pentru combaterea atacurilor cibernetice tot mai frecvente, venite atât din partea actorilor statali, cât și a grupărilor infracționale.

În contextul creșterii numărului de atacuri asupra infrastructurilor critice – de la centrale electrice și uzine chimice la centrale nucleare – este imperativă dezvoltarea unui cadru de bune practici și a unor metode standardizate de apărare. Dr. ing. Adrian-Victor Vevera a subliniat că „atacurile cibernetice asupra infrastructurilor critice nu mai sunt doar amenințări ipotetice, ci realități care pot provoca pierderi umane, distrugerea infrastructurii, perturbări economice și costuri uriașe”. „Este esențial să ne asigurăm că măsurile de apărare cibernetică sunt consolidate prin reglementări clare și prin implementarea unor practici de securitate unitare.”

“>

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

POLITICĂ

Alegeri prezidențiale 2024. Nicolae Ciucă a votat cu “speranța că democrația și libertatea vor învinge”: Pentru “prosperitate, securitate și democrație”

Published

on

© PNL

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa “pentru securitate, prosperitate şi democraţie”.

“Este într-adevăr o zi importantă pentru România, este o zi în care eu, personal, am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Este o zi în care îmi pun speranţa că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decenţa şi pregătirea necesară să poată să gestioneze tot ceea ce ţine de responsabilităţile acestei funcţii. Am votat util pentru acel candidat care poate să reprezinte toate aceste valori ale democraţiei româneşti. Sper ca astăzi să vină la vot cât mai mulţi români, pentru că este vorba despre viitorul nostru, despre viitorul copiilor noştri”, a declarat Nicolae Ciucă.

“Îmi pun speranța că democrația și libertatea vor învinge!”, a adăugat el.

Liderul PNL a venit la vot împreună cu soţia sa. El şi-a exercitat dreptul constituţional la o secţie de votare organizată la Grădiniţa nr. 3 din satul Dumbrăveni, judeţul Ilfov.

Citiți și LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024: Românii sunt chemați la urne pentru a alege al șaselea președinte din istoria republicii. La ce premiere am putea asista

Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la urne pentru primul tur al scrutinului prezidențial la capătul căruia vor decide, cel mai probabil, care vor fi cei doi candidați ce se vor confrunta pe 8 decembrie în turul al doilea pentru a alege președintele țării în următorii cinci ani. 

Ziua votului pentru românii din țară a început duminică la ora 7:00, în timp ce în străinătate continuă a treia zi la urne pentru românii din diaspora, fiind pentru a doua oară când cetățenii români de peste hotare pot vota pe parcursul a mai multor zile la alegerile prezidențiale.

Principalii candidați la funcția supremă în stat și care au cele mai mari șanse să îi succeadă președintelui în funcție Klaus Iohannis sunt prim-ministrul Marcel Ciolacu (PSD), fostul premier și actual președinte al Senatului Nicolae Ciucă (PNL), primarul municipiului Câmpulung Elena Lasconi (USR), deputatul George Simion (AUR) și fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană (candidat independent).

Desfășurate sub semnul unei campanii prezidențiale tensionate și pline de acuzații între candidați, rezultatele alegerilor prezidențiale din 2024 ar putea marca o serie de premiere. O victorie a liderului PSD Marcel Ciolacu ar marca revenirea social-democraților la Cotroceni după o pauză de două decenii, de la Ion Iliescu încoace. În cazul în care liderul PNL Nicolae Ciucă ar câștiga funcția supremă în stat ar fi pentru prima dată când un general de armată ar deveni președinte. Totodată, România ar putea avea prima femeie președinte dacă Elena Lasconi din partea USR ar câștiga scrutinul prezidențial, în vreme ce o victorie a lui George Simion ar confirma o ascensiune a curentului suveranist în România la cea mai înaltă treaptă de decizie politică, iar un triumf al lui Mircea Geoană ar însemna prima victorie prezidențială a unui candidat înscris ca independent în cursă.

Până în prezent, România a avut cinci președinți: dictatorul Nicolae Ceaușescu (1974-1989), Ion Iliescu (1990-1996 și 2000-2004), Emil Constantinescu (1996-2000), Traian Băsescu (2004-2014) și Klaus Iohannis (2014-2024). Constituția în vigoare a României, cea din 2003, reglementează o limită de două mandate pentru un președinte.

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

Adrian Vevera: ”ICI București contribuie la transformarea digitală a României prin promovarea soluțiilor care îmbină inovația cu sustenabilitatea” 

Published

on

© ICI București - Facebook

ICI București a fost prezent ieri, 21 noiembrie 2024, la 1st Summit of Intelligent Systems for Intensive Infrastructure Organizations, organizat de GIV Solutions și Asociația Română pentru Smart City.

Adrian-Victor Vevera, Director General al ICI București, a evidențiat rolul esențial al colaborării și al inovării pentru construirea organizațiilor viitorului în cadrul panelului „Dezvoltarea organizațiilor inteligente: provocări, politici și strategii”.

„Digitalizarea și adoptarea tehnologiilor inteligente nu sunt doar trenduri, ci piloni ai progresului. La ICI București, contribuim la transformarea digitală a României, prin promovarea soluțiilor care îmbină inovația cu sustenabilitatea. Este esențial să cultivăm parteneriate interdisciplinare care să răspundă provocărilor complexe ale societății moderne,” a declarat Adrian-Victor Vevera.

Summitul a adus în prim-plan tehnologii avansate, inclusiv platforma inovatoare HxGN EAM de la Hexagon, destinată managementului infrastructurii și activelor în domenii precum orașele inteligente, transportul, sănătatea, energia, imobiliarele și educația. Într-o zi plină de prezentări și sesiuni interactive, participanții au avut ocazia să exploreze noi strategii, să se conecteze cu experți din industrie și să învețe din experiența altor organizații.

Continue Reading

ROMÂNIA

Programul DigiLocal, pus în mișcare. Ministrul Bogdan Ivan: Începând de astăzi, vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare pentru primăriile eligibile

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - România/ Facebook

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că, începând de joi, va semna primele 1000 de contracte de finanțare pentru primăriile eligibile pentru Programul de digitalizare a administrației publice locale, informează Agerpres.

Oficialul român a detaliat că, până în prezent, peste 2.300 de unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv Primăria Capitalei, au aplicat pentru acest program.

”În urma aprobării prin Hotărârea Guvernului a programului de digitalizare a administraţiei publice locale, pentru a acoperi acele nevoi care nu au fost prinse în finanţările europene, în momentul de faţă avem peste 2.300 de UAT-uri care au aplicat prin acest program, dintre care 2.048 de primării de comune, 152 de primării de oraşe, 99 de primării de municipii, 25 de consilii judeţene, Primăria Capitalei şi toate primăriile de sector, iar începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare pentru primele 1.000 de UAT-uri care sunt eligibile în acest proiect”, a precizat Ivan, după şedinţa de Guvern.

Potrivit ministrului, valoarea totală a programului este 200 de milioane de euro.

Programul DigiLocal, gestionat și finanțat integral de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, are 4 beneficii majore pentru administrațiile locale și pentru cetățeni:

  1. interconectarea sistemelor informatice ale primăriilor și consiliilor județene cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român, pentru plata simplă, rapidă și sigură a serviciilor publice digitale, a taxelor și a impozitelor;
  2. dezvoltarea de interfețe standardizate pentru comunicarea cu cetățenii, site-uri care să fie accesibile prin câteva clickuri, astfel încât românii să utilizeze ușor și sigur serviciile publice electronice;
  3. consolidarea securității cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni;
  4. achiziția echipamentelor IT pentru creșterea capacității administrative și asigurarea interoperabilității, astfel încât românii să nu mai facă drumuri inutile și să nu mai stea la cozi.

Finanțarea se va acorda diferențiat, în funcție de tipul autorității publice beneficiare, respectiv:

  • finanțare în cuantum de maxim 75.000 lei pentru primăriile de comune;
  • finanțare în cuantum de maxim 125.000 lei pentru primăriile de orașe;
  • finanțare în cuantum de maxim 175.000 lei pentru primăriile de municipiu și primăriile de sector din București;
  • finanțare în cuantum de maxim 250.000 lei pentru consiliile județene și primăria Capitalei.

DigiLocal va îmbunătăți interacțiunea dintre cetățeni, mediul de afaceri și sectorul public prin digitalizarea serviciilor publice. De asemenea, programul va sprijini direct autoritățile locale pentru creșterea eficienței și transparenței administrative.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
MAREA BRITANIE21 minutes ago

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

INTERNAȚIONAL30 minutes ago

SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari

ROMÂNIA2 hours ago

“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ13 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

POLITICĂ14 hours ago

Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european

POLITICĂ15 hours ago

Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie

POLITICĂ16 hours ago

Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc

U.E.16 hours ago

Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ2 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

Trending