Connect with us

ROMÂNIA DIGITALĂ

ICI București se concentrează pe crearea de soluții avansate de comunicație care să asigure reziliența și interoperabilitatea în fața provocărilor actuale

Published

on

© ICI București

Institutul de Cercetare și Inovare (ICI) București se axează pe crearea de soluții avansate de comunicație care să asigure reziliența și interoperabilitatea în fața provocărilor actuale, prin proiectul „Sisteme de comunicație reziliente și interoperabile bazate pe tehnologii distribuite și identitate digitală auto-suverană – RoDiD”. Proiectul face parte din PROGRAMUL NUCLEU FUTURE TECH și se desfășoară în perioada 2023-2026.

Proiectul, coordonat de Dr. ing. Adrian Victor Vevera, are ca obiectiv principal dezvoltarea unui nou standard de interoperabilitate și comunicație bazat pe tehnologie Blockchain și a unui sistem de identitate digitală auto-suverană. Acesta urmărește să asigure un mediu digital securizat, conferind confidențialitate și integritate, și să promoveze încrederea reciprocă.

Obiectivele proiectului includ:
– Dezvoltarea unei rețele distribuite de tip Blockchain pentru accesul, operarea și trasabilitatea datelor în schimburi de informații.
– Crearea unui protocol de comunicație securizată pentru îmbunătățirea interoperabilității inter-instituționale și facilitarea oferirii serviciilor digitale către cetățeni.
– Implementarea unui registru electronic al emitenților de acreditări digitale verificabile.
– Pilotarea unui scenariu de verificare a identității și oferirea de servicii guvernamentale în mediul digital.

Rezultate estimate ale proiectului:
– Studiu privind evoluția tehnologiei Blockchain și soluțiile existente.
– Raport de proiectare și produs pilot al rețelei de Blockchain.
– Produs pilot al registrului digital pentru emitenții de acreditări verificabile.
– Studiu privind aspectele de securitate ale sistemelor de comunicație distribuite.
– Tehnologie de comunicație Peer-To-Peer bazată pe identități descentralizate.
– Raport de testare și listă de vulnerabilități identificate.
– Organizarea unui eveniment de tip workshop pentru pilotarea tehnologiei dezvoltate.
– Publicarea a minim două articole științifice pe an și participarea la conferințe.
– Evenimente dedicate prezentării rezultatelor obținute în cadrul proiectului.

Proiectul RoDiD reprezintă un pas important către modernizarea și securizarea sistemelor de comunicație din România, prin integrarea tehnologiilor avansate și a conceptelor de identitate digitală auto-suverană.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA DIGITALĂ

ICI București și Asociația ProPrevenire, acord de parteneriat dedicat promovării unui ecosistem digital sigur pentru cetățeni

Published

on

© ICI București - Facebook

ICI București a semnat astăzi, 23 ianuarie 2025, un acord de parteneriat cu Asociația ProPrevenire, o organizație dedicată educației cibernetice și siguranței digitale pentru toate generațiile. Parteneriatul își propune să contribuie activ la crearea unui mediu digital sigur, accesibil și responsabil pentru toți utilizatorii de tehnologie, indiferent de vârstă.

„ICI București este dedicat promovării unui ecosistem digital care să răspundă nevoilor cetățenilor și să asigure un nivel ridicat de protecție a datelor și siguranță online. Colaborarea cu Asociația ProPrevenire ne oferă ocazia de a sprijini demersuri educative care au un impact real asupra utilizatorilor de tehnologie, de la copii și adolescenți, până la seniori,” a declarat Adrian-Victor Vevera, director general ICI București.


Prin acest parteneriat, vor fi dezvoltate programe și resurse de educație cibernetică care să acopere subiecte precum navigarea sigură pe internet, protecția datelor personale și confidențialitatea online, recunoașterea amenințărilor cibernetice și prevenirea fraudei digitale.

„Asociația ProPrevenire are misiunea de a transforma tehnologia într-un spațiu sigur și accesibil pentru toată lumea. Ne bucurăm să colaborăm cu ICI București pentru a extinde impactul inițiativelor noastre și pentru a aduce mai aproape de comunitate soluții inovatoare și eficiente în domeniul educației digitale” a declarat Eliza Negoi, președintele Asociației ProPrevenire.

Acest acord a fost semnat în contextul în care tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important în viața de zi cu zi, iar educația cibernetică devine un pilon fundamental pentru dezvoltarea unei societăți reziliente și responsabile. ICI București și Asociația ProPrevenire vor colabora pentru a dezvolta proiecte pilot, workshop-uri și campanii de informare care să sprijine comunitățile din întreaga țară.

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană

Published

on

© ICI București - Facebook

ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories, parte a primei generații de Fabrici de Inteligență Artificială (IA) europene, coordonată de Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), informează Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică din București. 

Această colaborare, sprijinită de EuroHPC Joint Undertaking (EuroHPC JU) și finanțată prin fonduri europene și naționale, confirmă angajamentul ICI București de a contribui la dezvoltarea tehnologică europeană și la consolidarea ecosistemului de inteligență artificială din Europa.

„Ca partener esențial în cadrul proiectului, ICI București sprijină dezvoltarea unei platforme experimentale de vârf, destinată testării și implementării tehnologiilor inovatoare AI și oferă acces la resurse de calcul de înaltă performanță (HPC) pentru start-up-uri, IMM-uri și cercetători din diverse domenii: administrație publică, sănătate, biotehnologie, agricultură, energie și media. Implicarea ICI București subliniază dorința României de a juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană”, transmite ICI București într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Prin contribuția sa, ICI facilitează accesul echitabil la resurse avansate de calcul pentru actorii economici și de cercetare din România și Europa. Totodată, se propune dezvoltarea unor soluții AI inovatoare care vor accelera tranziția către o economie digitală competitivă și sustenabilă.

Participarea ICI București în proiectul AI Factories poziționează România ca un actor relevant în cadrul rețelei europene de Fabrici de IA, care integrează șapte locații cheie din Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Spania și Suedia.

Această inițiativă strategică promovează colaborarea și inovația, sprijinind transformarea digitală a Europei și punând în valoare expertiza și resursele tehnologice ale ICI București în beneficiul întregii comunități europene.

Continue Reading

ROMÂNIA

Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat interconectarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, jalon din PNRR

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat Jalonul 437 din Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C14- Buna guvernanță, ce vizează interconectarea şi interoperabilitatea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, consolidând astfel eficienţa şi transparenţa procesului de achiziţii publice din România, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ADR, remis luni AGERPRES, această realizare a fost posibilă graţie integrării tehnologiilor digitale şi a conceptului de interconectare care au permis consolidarea capacităţii administrative a autorităţilor şi entităţilor contractante.

”Prin această reformă, se contribuie la modernizarea sistemului naţional de achiziţii publice”, subliniază ADR.

În cadrul acestui proiect, SEAP a fost integrat cu următoarele instituţii şi sisteme:

  • Agenţia Naţională de Integritate (ANI) – alinierea Formularului de integritate ANI la cerinţele de flexibilitate în utilizare;
  • Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) – publicarea informaţiilor relevante privind contestaţiile şi deciziile aferente acestora la nivelul procedurilor de atribuire;
  • Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – obţinerea cazierului judiciar pentru fluidizarea şi debirocratizarea procesului de achiziţie publică;
  • Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) – accesarea cazierului fiscal pentru simplificarea procedurilor de achiziţie publică;
  • Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului (ONRC) – interconectare realizată pentru acces rapid la datele de înregistrare ale companiilor;
  • Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) – colaborare eficientă prin integrarea sistemelor informatice în procesul de control ex-ante al procedurilor de atribuire;
  • Ministerul Justiţiei (MJ) – publicarea informaţiilor relevante în procesul de soluţionare a plângerilor formulate în legătură cu procedurile de achiziţie publică.

Beneficiile reformei sunt:

  • digitalizare – implementarea soluţiilor digitale pentru a simplifica şi a îmbunătăţi procesele de achiziţie publică;
  • interconectare – crearea unor legături eficiente între diferitele entităţi şi autorităţi pentru a asigura transparenţă şi eficienţă;
  • fonduri europene – utilizarea fondurilor europene pentru a sprijini această transformare şi modernizare;
  • eficienţă – consolidarea capacităţii administrative şi reducerea costurilor asociate procesului de achiziţie publică.

Planul Național de Redresare și Reziliență cuprinde investiții de peste 6 miliarde de euro, care vor contribui la transformarea digitală a țării, aducându-ne astfel mai aproape de un alt deziderat, acela de a adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

De altfel, la sfârșitul anului 2023, OCDE și Autoritatea pentru Digitalizarea României au publicat un document intitulat ”Analiza guvernării digitale a României: Către o guvernare matură din punct de vedere digital”, cuprinde o serie de recomandări în patru domenii-cheie: guvernanța guvernării digitale, capacități digitale în sectorul public, un sector public bazat pe date, proiectarea și furnizarea de servicii în era digitală.

În document sunt amintite ”acțiunile concrete pentru a promova transformarea digitală a sectorului public”, printre acestea numărându-se ”stabilirea unui cloud guvernamental și a unei platforme naționale de interoperabilitate”, fapt ce face ca ”tranziția către guvernarea digitală în România” să ”se desfășoare pe o cale similară cu cea a țărilor membre OCDE”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
Victor Negrescu8 hours ago

Ziua Internațională a Educației: Intergrupul PE privind educația a propus crearea unui Cadru de Investiții al UE destinat educației și competențelor finanțat prioritar în viitorul buget european pe termen lung

NATO15 hours ago

Secretarul general al NATO Mark Rutte se întâlnește săptămâna viitoare la sediul Alianței cu noul ministru de externe al României Emil Hurezeanu

ROMÂNIA15 hours ago

Eurostat: În 2022, România se afla în top trei la nivel UE în ceea ce privește ponderea medicilor stomatologi în raport cu populația

U.E.16 hours ago

Bulgaria amână aderarea la zona euro pentru 2026, invocând criteriul stabilității prețurilor

EDITORIALE16 hours ago

Iulian Chifu: Lumea lui Trump – deconstrucție și reconstrucție pe baza oligarhiei conservatoare globalizante

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Parlamentul European organizează o sesiune plenară specială pentru a comemora Victimele Holocaustului

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Cooperarea între universitățile europene are potențialul de a transforma învățământul superior, este concluzia unui raport prezentat de vicepreședinta CE Roxana Mînzatu

EDITORIALE17 hours ago

Calea Europeană lansează rubrica “România suverană în NATO și UE”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI17 hours ago

Vicepreședintele PE Victor Negrescu, mesaj de Ziua Unirii Principatelor: Doar în cadrul UE putem construi o națiune puternică și unită. Solidaritatea europeană, fondurile disponibile sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră

U.E.17 hours ago

Franța cere amânarea regulilor UE pentru companii privind raportarea impactului de mediu și verificarea lanțurilor de aprovizionare

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Donald Trump se angajează la Davos să reducă prețul petrolului pentru “a încheia imediat războiul Rusia-Ucraina”

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

INTERNAȚIONAL3 days ago

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

CHINA4 days ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA4 days ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA5 days ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA1 week ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA1 week ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA1 week ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

Trending