Connect with us

U.E.

Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell pledează pentru o ”autonomie strategică” a Uniunii Europene în sectoare-cheie precum producția de medicamente: Europa trebuie să-și învețe lecțiile din criza de COVID-19

Published

on

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a subliniat nevoia ca Europa să-și fi învățat lecțiile din această criză sanitară provocată de SARS-CoV-2, asigurându-și ”autonomia strategică” în sectoare-cheie precum producția de alimente, lucru care ar duce la relocarea producției și, implicit, formarea de stocuri, informează AFP, citat de Agerpres.

”Odată ce sentimentul de șoc va fi trecut, trebuie să evaluăm consecințele acestui eveniment, evitând două capcane. În primul rând, având în vedere incertitudinea în ceea ce privește această criză, nu trebuie să tragem concluzii pripite. În al doilea rând, nu trebuie să le lăsăm copleșiti de situație, concluzionând prea devreme că totul se va schimba. (…) Crizele majore au un efect accelerator asupra trendurilor. Acesta este motivul pentru care ar avea mai mult sens să privim consecințele pandemiei de COVID-19 din perspectiva modului în care această criză ar putea augmenta dinamica care este deja în desfășurare”, a precizat Borrell, potrivit ECFR

Oficialul european a identificat în acest sens trei dinamici care vor redesena lumea post-coronavirus, care, din punctul său de vedere, ”este deja aici”: viitorul globalizării și neoliberalismului, evoluția guvernanței globale și reziliența Uniunii Europene și a democrațiilor europene atunci când se confruntă cu riscuri grave, neprevăzute.

Viitorul globalizării și neoliberalismului

Înaltul Reprezentant al UE consideră că această pandemia nu va reprezenta sfârșitul globalizării, ci, mai degrabă, ”va ridica semne de întrebare cu privire la o serie de modalități și asumpții ideologice, inclusiv în ceea ce privește faimoasa mantră neoliberală: piețe libere, reducerea intervenției statutul în anumite domenii, privatizare.”

”În ultimul deceniu, globalizarea s-a accentuat ca urmare a dezvoltării lanțurilor de aprovizionare, aflate în plină dezvoltare. Digitalizarea economiei a accentuat această tendință,  de pe urma acesteia beneficiind multe state emergente – în special China, care a atras o mare parte din producția textilă și electronică de consum, dar și India. Această extendere a lanțurilor de aprovizionare și ușurința cu care ar putea fi înființate au alimentat în mod natural ideea că nu mai există o problemă în ceea ce privește oferta. Drept urmare, livrarea la termen a luat locul asigurării stocurilor. Stocarea a devenit o practică nerentabilă din punct de vedere economic. (…) Lanțurile de aprovizionare nu vor dispărea odată cu criza, pentru că prezintă un interes economic considerabil. Cu toate acestea, există trei moduri în care această dinamică se va schimba, într-o anumită măsură”, a explicat Borrell.

Primul mod identificat de oficialul european implica nevoia de diversificare a surselor de aprovizionare în domeniul sanitar. ”Nu este normal ca Europa să nu producă niciun gram de paracetamol şi ca China să concentreze 80% din producţia mondială de antibiotice”, a justificat Înaltul Reprezentant al UE.

A doua cale presupune relocarea unor serii de activități, ”aducându-le cât mai aproape posibil de zona de consum. Posibil să ne îndreptăm către lanțuri de aprovizionare mai scurte, care ar putea să vină în întâmpinarea cerințelor privind combaterea schimbărilor climatice, Probabil că acest lucru va duce la creșterea costului produselor, dar trebuie să acceptăm un compromis între nevoile de securitate și asigurarea unor costuri cât mai reduse posibil pentru consumatori”, a argumentat oficialul european.

Al treilea mod presupune implicarea tehnologiei alternative, ”utilizarea imprimantelor 3D sau a roboților”.

”Există câteva momente în istorie când societățile au oportunitatea de a privi către ele însele, având în vedere că, de cele mai multe ori, acestea sunt prinse în agitația cotidiană. Avem șasa de a lua o pauză: acest lucru ar trebui să ne determine să reflectăm asupra viitorului nostru”, a mai spus Borrell, care pledează, în acest context pentru o ”autonomie strategică” a Europei, care să nu fie limitată ”doar la sfera militară”, axată pe șase piloni principali:

”- reducerea dependenței noastre, nu numai în sectorul sănătății, ci și în domeniul tehnologiilor viitoare, cum ar fi bateriile și inteligența artificială;

– împiedicarea jucătorilor de pe piața din afara Europei să preia controlul asupra activităților noastre strategice, ceea ce necesită identificarea clară a acestor activități;

– protejarea infrastructurii noastre critice împotriva atacurilor cibernetice;

– să ne asigurăm că autonomia noastră de luare a deciziilor nu va fi niciodată subminată de externalizarea anumitor activități economice și de dependența implicită;

– extinderea puterilor de reglementare ale Europei pentru a acoperi viitoarele tehnologii, pentru a împiedica alte reglemetări care sunt în detrimentul nostru;

– manifestând leadership în toate domeniile în care lipsa guvernanței globale are un efect distrugător asupra sistemului multilateral”, a detaliat Înaltul Reprezentant al UE.

Restaurarea guvernanței globale

Josep Borrell a atras atenția asupra unui ”blame game” înte Statele Unite și China care erodează ”learshipul global”. ”Pentru prima dată de la crearea ONU, a fost imposibil să se ajungă la un consens în timpul pandemiei. (…) Această situație reprezintă rezultatul dezacordurilor dintre țări și lipsa de interes în rândul multora dintre ele în ceea ce privește leadership-ul global”, a punctat oficialul european, arătându-și îngrijorarea, subliniind că o cooperare internațională solidă poate fi revoluționară.

În acest context, Borrell consideră că Uniunea Europeană ar trebui să se asigure că ”efectele acestei rivalități nu au repercusiuni negative în anumite regiuni ale lumii – în special Africa – care vor avea nevoie de sprijin financiar real pentru a face față pandemiei. G20 și Fondul Monetar Internațional au anunțat un moratoriu al datoriilor pentru cele mai sărace țări”, dar, ”în mod clar, acest lucru nu este suficient”.

Acesta a semnalat că modelul european va privit unul drept de urmat doar dacă UE reușește să ”practice acasă ceea ce predică la nivel internațional”, și anume solidaritatea. 

”Având în vedere această situație, dacă vrem să dăm un exemplu și, mai ales, să fim credibili, trebuie să dovedim mai întâi cetățenilor noștri că practicăm acasă ceea ce predicăm la nivel internațional – mă refer la solidaritate. Țările europene au luat o serie de măsuri pentru a preveni colapsul economiilor. Au fost lansate planuri de recuperare. Acesta este un pas în direcția corectă. Dar suntem încă departe de a realiza o abordare bazată pe solidaritatea europeană”, a spus Borrell, semnalând că încă există o falie nord-sud, ”care exista și înainte de criză, dar care riscă să se accentueze după COVID-19”. 

Josep Borrell a pledat, de asemenea, pentru o Uniune Europeană independentă, focusată pe nevoile urgente. ”Pentru ca această solidaritate să devină realitate, s-a vorbit mult despre un <<Plan Marshall>>, un punct de referință pozitiv pentru europeni. În afară de faptul că nu ne mai putem aștepta să apară un nou George Marshall din partea cealaltă a Atlanticului, Planul Marshall a fost conceput la vremea respectivă pentru a reconstrui un continent care a fost complet distrus. (…) În urma unui cutremur, trebuie reconstruită infrastructura și capacitatea de producție. Dar nu aceasta este provocarea cu care ne confruntăm astăzi. Acum trebuie să ne concentrăm pe satisfacerea nevoilor imediate ale sistemelor de asistență medicală, asigurarea unui venit pentru persoanele care nu pot lucra, oferindu-le întreprinderilor garanții și permițându-le să amâne plățile pentru a preveni colapsul sistemului de producție. Aceasta este ceea ce este nevoie urgentă astăzi”, a explicat Înaltul Reprezentant al UE. 

Reziliența democrațiilor 

Oficilalul european a semnalat că ”această criză, va fi, de asemenea, un test politic pentru sistemele democratice europene. Crizele scot societăților la iveală punctele tari și punctele slabe”, existând, din punctul său de vedere, ”trei abordări aflate în competiție: populistă, autoritară (în multe privințe asemănătoare cu prima) și democratică”. 

”Modul în care vor răspunde va avea urmări asupra societăților noastre, asupra stabilității sistemelor noastre politice și viitorului intregării europene. Este momentul să vindecăm rănile crizelor trecute, nu să le redeschidem. Pentru a realiza acest lucru, instituțiile și politicile UE trebuie să cucerească inimile și mințile cetățenilor europeni. Și, din acestă perspectivă, mai este mult de făcut”, a conchis Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu solicită Comisiei Europene printr-un demers susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice să sprijine cu fonduri UE copiii români cu părinți plecați în afara țării

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Victor Negrescu a trimis astăzi o solicitare Comisiei Europene, semnată de eurodeputați din mai multe grupuri politice, prin care atrage atenția instituțiilor europene asupra problemelor complexe, psihologice, educaționale, economice sau de sănătate, cu care se confruntă copiii rămași în urmă după plecarea părinților în afara țării.

”Un studiu recent, realizat de organizațiile neguvernamentale, arată că aproape 1 milion de copii din România au avut cel puțin un părinte plecat pentru mai mult timp în afara țării și că acest lucru a generat consecințe asupra dezvoltării și situației acestor copii. România nu este singura țară care se confruntă cu astfel de provocări”, a precizat Negrescu într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acesta consideră că ”problemele evidențiate pot să își găsească rezolvarea printr-o colaborare mai bună la nivel european”, astfel că a inițiat acest demers ”prin care solicităm Comisiei Europene să creeze un grup de lucru activ la care să participe statele membre, autoritățile competente și partenerii neguvernamentali reprezentativi, să aloce fonduri europene suplimentare și să coordoneze măsurile luate cu scopul maximizării exemplelor de bună practică”.

Victor Negrescu și-a exprimat mulțumirea că această inițiativă ”a avut un ecou atât de bun și că mai mulți colegi eurodeputați, cu viziuni politice diferite, susțin demersul nostru”.

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European, Victor Negrescu, este inițiatorul mai multor acțiuni pentru sprijinirea copiilor români, precum campaniile Zâmbetul de Sărbători, Culori de Primăvară, PESte tot la Școală sau a programelor prin care invită la Parlamentul European copii și tineri, inclusiv din diaspora, ultima vizită desfășurându-se chiar de Ziua Copilului.

Continue Reading

U.E.

Oficiali de rang înalt din Europa în frunte cu Josep Borrell participă la cel mai important forum de securitate din Asia, încercând să-i convingă pe partenerii din regiune să sprijine mai mult Ucraina

Published

on

© European Union 2022

Europa este neliniștită că țările din Asia nu depun suficiente eforturi pentru a condamna Rusia pentru că a încălcat dreptul internațional prin invadarea Ucrainei, care ar trebui sprijinită, astfel că își intensifică eforturile de a a-i convinge pe oficialii asiatici în persoană, informează Politico Europe.

Vineri, o delegație europeană formată din membri de rang înalt se va reuni în Singapore, la Dialogul Shangri-La, cel mai important forum de securitate din Asia.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas va fi prezent, la fel ca și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, însoțit de ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, este, de asemenea, așteptat să participe în persoană, la fel ca și Boris Pistorius, Kajsa Ollongren și Pål Jonson, miniștrii apărării din Germania, Olanda și Suedia.

Scopul comun al acestor oficiali este acela de a convinge mai multe țări asiatice să ajute Kievul.

Chiar dacă multe națiuni din această parte a globului au făcut front comun cu UE și SUA în condamnarea invaziei ruse din Ucraina în cadrul acțiunile întreprinse la Națiunile Unite, țări precum India și Vietnam continuă să se bazeze pe livrările militare sau energetice rusești, în timp ce aliații occidentali, Japonia și Coreea de Sud, din cauza legilor interne, nu pot livra arme letale Ucrainei. Până acum, Singapore, un mic oraș-stat, se numără printre cele câteva țări asiatice care s-au alăturat Occidentului în sancționarea Rusiei.

”Trebuie să apărăm principiile fundamentale de securitate ori de câte ori și oriunde sunt amenințate, din Ucraina până în Marea Chinei de Sud. UE s-a angajat să facă exact acest lucru și contează pe partenerii săi să facă același lucru”, este unul dintre mesajele centrale pe care Borrell le va susține în cadrul forumului, conform unor destăinuiri ale personalului său făcute pentru Politico.

”Forțele navale ale statelor noastre membre sunt angajate în exerciții navale” în regiunea Asia-Pacific, va mai spune Borrell, care dorește ca ”cooperarea noastră este cât se poate de operațională și că este un drum cu dublu sens”.

Borrell va prezenta, de asemenea, UE ca fiind ”un partener de securitate de încredere”, unul diferit de ”o alianță militară clasică” sau ”o mare putere care își exercită puterea”, referiri voalate la SUA și China.

”Războiul împotriva Ucrainei schimbă Europa (în ceea ce privește) antrenamentul, muniția, capacitățile”, le va spune Borrell omologilor săi asiatici. ”(Acesta) spulberă tabuuri și accelerează rolul și capacitățile (UE) în materie de securitate și apărare. Această transformare strategică a (UE) ne face, de asemenea, un partener mai capabil pentru Asia”, va mai spune oficialul european.

O absență notabilă în delegația europeană este cea a ministrului francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, care a renunțat în ultimul moment.

Un alt punct cheie de pe agenda europenilor din Singapore va fi, de asemenea, implicarea Chinei – în special a ministrului chinez al apărării, Li Shangfu.

Li se află pe lista neagră a sancțiunilor americane pentru rolul său în gestionarea livrărilor militare chineze către Rusia. Prin urmare, nu sunt așteptări mari privind o posibilă întâlnire între acesta și omologul american, Lloyd Austin, fapt ce reprezintă o întrerupe a tradiției ca cei mai importanți oficiali din domeniul apărării din cele două mari superputeri ale lumii să se întâlnească în timpul forumului de la Singapore.

Cu toate acestea, se așteaptă ca oficialul chinez să se întâlnească cu nii dintre omologii săi europeni. Borrell, care este, de asemenea, responsabil cu politicile de securitate, a confirmat o întâlnire cu Li, potrivit unor diplomați familiarizați cu planificarea evenimentului.

Germania și Olanda, care au organizat mai multe întâlniri cu oficiali chinezi în ultimele săptămâni, analizează, de asemenea, o întâlnire cu Li, au declarat diplomații.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență din Bulboaca

Summitul Comunității Politice Europene găzduit de Republica Moldova este o dovadă relevantă a capacității acestei țări de a adera la Uniunea Europeană, iar România și celelalte state europene îi sunt alături, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, la finalul participării sale la cel mai important eveniment internațional găzduit de Republica Moldova în istoria sa.

Șeful statului a susținut declarații de presă în urma participării la summit, a participării sale la grupul de lucru privind securitatea și întrevederilor sale cu premierul Belgiei, președintele Muntenegrului și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu acesta din urmă adoptând și o declarație comună privind susținerea integrării euro-atlantice a Ucrainei.

Este o dovadă a capacității administrative a Republicii Moldova, atât de relevantă și pentru obiectivul strategic al acestui stat, și anume, de aderare la Uniunea Europeană. (…) Din punctul nostru de vedere, al României, dincolo de subiectele sectoriale, un obiectiv principal al reuniunii a fost lansarea mai multor semnale politice clare. Acest obiectiv a fost atins, aș zice, de o manieră categorică“, a spus Iohannis.

 

Potrivit acestuia, un prim semnal a fost cel privind importanța Republicii Moldova pentru întregul continent european și privind sprijinul pe care acest stat îl primește pentru asigurarea securității și stabilității sale, precum și pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor cărora trebuie să le facă față. România îi este alături, așa cum am arătat, prin fapte concrete, cu fiecare ocazie și acest lucru l-am spus și în deschiderea Summitului când am luat cuvântul, Moldova nu este singură. Și, așa cum s-a arătat aici, practic în unanimitate, și celelalte state europene îi sunt alături. Sunt convins că sprijinul statelor democratice va continua pentru Republica Moldova, pentru Ucraina și pentru regiune, creșterea securității, a rezilienței însemnând creșterea securității și a rezilienței pentru noi toți, inclusiv pentru România și pentru români”, a detaliat președintele.

Șeful statului a punctat că un al doilea semnal, de asemenea de importanță crucială, a fost reiterarea, după primul summit al Comunității, cel de la Praga, a sprijinului pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean, în lupta lor pentru a câștiga războiul de agresiune declanșat de Rusia.

“Un sprijin care, așa cum am mai spus, va fi acordat atât timp cât este necesar, pentru a ajuta Ucraina să-și asigure independența, suveranitatea și integritatea teritorială”, a explicat el.

“Un al treilea semnal a fost adresat regiunii în ansamblul său. Europa de Est și regiunea extinsă a Mării Negre sunt regiuni a căror importanță strategică a devenit în ultima vreme evidentă pentru tot mapamondul. Iar discuțiile noastre de astăzi confirmă atenția care este acordată regiunii, la nivelul pe care, trebuie să o spun așa, îl merită”, a conchis Klaus Iohannis.


Citiți și

Summitul Comunității Politice Europene: Maia Sandu i-a întâmpinat la Bulboaca pe liderii europeni cu “îndemnul inițierii negocierilor de aderare la UE cât mai curând posibil”

Maia Sandu a deschis summitul Comunității Politice Europene: Avem dreptul de a ne modela propriile destine. Pentru Moldova, asta înseamnă să fie parte a lumii libere și să adere la UE

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor


Republica Moldova a găzduit joi, 1 iunie 2023, cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE), unde aproape 50 de lideri s-au reunit la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău.

Summitul a avut loc la aproape un an de zile de când Republica Moldova, alături de Ucraina, a obținut statutul de țară candidată la UE, Chișinăul sperând să primească până la finele lui 2023 și decizia de începere a negocierilor de aderare.

Summitul de joi a fost precedat de adoptarea sau anunțarea unor decizii importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Pe lângă lansarea MPUE și furnizarea de echipamente pentru apărare, UE a decis să suplimenteze cu 145 de milioane de euro sprijinul său macro-financiar pentru R. Moldova, a inclus primele șapte persoane pe lista de sancțiuni în cadrul regimului de măsuri restrictive creat la propunerea României pentru a sancționa pe cei care încearcă să destabilizeze ordinea democratică din R. Moldova și a încheiat cu autoritățile de la Chișinău un acord pentru reducerea tarifelor de roaming începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Maia Sandu, “recunoscătoare sprijinului din partea României și Franței”, predă Spaniei ștafeta summitului CPE care a făcut R. Moldova mai vizibilă pe harta Europei

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Zelenski, recunoscător pentru că “România ajută Ucraina”: Relațiile s-au schimbat când “Iohannis și alți lideri au susținut candidatura Ucrainei la UE”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI11 hours ago

Victor Negrescu solicită Comisiei Europene printr-un demers susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice să sprijine cu fonduri UE copiii români cu părinți plecați în afara țării

U.E.11 hours ago

Oficiali de rang înalt din Europa în frunte cu Josep Borrell participă la cel mai important forum de securitate din Asia, încercând să-i convingă pe partenerii din regiune să sprijine mai mult Ucraina

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO11 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Polonia livrează arme și muniții cu șase avioane de transport pentru poliția din Republica Moldova

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA12 hours ago

Declarație comună Iohannis – Zelenski adoptată în R. Moldova: România și Ucraina vor organiza consultări privind garanțiile de securitate acordate Ucrainei înaintea aderării la NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Parlamentul European solicită o strategie coordonată pentru a mări reziliența UE la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO11 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA14 hours ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Team2Share

Trending