Connect with us

INDIA

India anunță că va cumpăra avioane de luptă și submarine franceze, în contextul în care premierul Narendra Modi este invitat de onoare de Ziua Națională a Franței

Published

on

© Narendra Modi/ Twitter

India a confirmat joi că va cumpăra 26 de avioane de luptă Rafale Marine și 3 submarine militare Scorpene de la grupul francez Dassault și Naval Group, în contextul în care premierul indian, Narendra Modi, este invitat de onoare la Ziua Națională a Franței, într-o încercare a președintelui Emmanuel Macron de a consolida parteneriatul strategic dintre cele două țări, aflat la cea de-a 25-a aniversare, informează Politico Europe și Deutsche Welle.

Acordul militar vine în contextul demersurilor Parisului de a-și intensifica legăturile politice și comerciale cu India, urmărind, în egală măsură, să scoată această putere asiatică de pe orbita Rusiei, principalul său furnizor de arme.

Modi se află la Paris, unde s-a întâlnit deja cu prim-ministrul francez, Elisabeth Borne. El a luat cina cu președintele francez, Emmanuel Macron, joi seară, și  participă vineri la parada organizată anual de Ziua Franței.  

Vizita are loc într-un moment important, deoarece cele două țări sărbătoresc 25 de ani de parteneriat strategic, marcat de cooperarea în domeniul nuclear civil, spațial și al apărării.

În ultimii ani, parteneriatul s-a extins la domenii precum energia și combaterea terorismului cibernetic. Biroul președintelui francez Emmanuel Macron a declarat că prezența lui Modi și participarea forțelor indiene la parada de Ziua Bastiliei  marchează o ”nouă etapă în relația strategică”.

”India și Franța au fost în mod constant parteneri puternici. Este o relație istorică care se întinde pe parcursul a zeci de ani, îl precede pe Modi și este mult mai profundă decât legăturile de afaceri”, a declarat Jean-Luc Racine, cercetător în cadrul Centrului pentru Studii Sud-Asiatice din Paris. ”Are dimensiuni de apărare și de securitate extrem de importante”, a completat acesta.

Aceasta se referă la aprofundarea cooperării navale și de securitate între Paris și New Delhi în Indo-Pacific, unde Franța are un număr de insule și o vastă zonă economică exclusivă maritimă. Relația este determinată în principal de preocupările comune legate de influența ascendentă a Chinei în regiune.

Franța este, de asemenea, al doilea cel mai mare furnizor de arme al Indiei, după Rusia, iar războiul din Ucraina a determinat New Delhi să își accelereze eforturile de a-și diversifica sursele de echipament militar.

India prezidează anul acesta G20 – un club al principalelor economii avansate și emergente din lume – iar Modi, care a reușit să echilibreze abil legăturile atât cu Occidentul, cât și cu Rusia, este curtat de toate părțile, în ciuda faptului că nu a condamnat invazia rusă în Ucraina și a sporit importurile de petrol de la Moscova.

În multe privințe, Franța vede în India aliatul perfect pentru a reduce diviziunile evidențiate și amplificate de agresiunea militară rusă.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INDIA

Emmanuel Macron efectuează o vizită în India pentru a ”consolida relațiile economice și diplomatice” dintre cele două țări

Published

on

© Narendra Modi - Twitter

Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns în joi în India, în cadrul unei vizite de două zile care prevede discuțiile referitoare la potențiale acorduri în domeniile apărării și comerțului, într-un moment în care India celebrează Ziua Republicii, anunță Deutsche Welle.

Prima oprire a lui Macron a fost în orașul Jaipur, unde a fost întâmpinat cu covor roșu și o paradă cu elefanți. Ulterior, Macron va participa la un dineu de stat unde va fi întâmpinat de premierul indian Narendra Modi.

În timpul șederii sale în Jaipur, se așteaptă ca Macron să viziteze mai multe monumente culturale și istorice, a relatat site-ul de știri indian Mint.

Vineri, Macron va fi invitatul de onoare al premierului Modi pentru a marca împreună cea de-a 75-a Zi a Republicii din India, la New Delhi, premierul indian întorcând astfel gestul. Ne amintim că acesta a fost invitatul de onoare al lui Macron la festivitățile de Ziua Franței.

Citiți și: India anunță că va cumpăra avioane de luptă și submarine franceze, în contextul în care premierul Narendra Modi este invitat de onoare de Ziua Națională a Franței

Vizita liderului francez în India vine în contextul unor perspective solide privind viitoare negocieri pentru un acord referitor la avioane franceze ”Rafale”.

Franța este, de asemenea, al doilea cel mai mare furnizor de arme al Indiei, după Rusia, iar războiul din Ucraina a determinat New Delhi să își accelereze eforturile de a-și diversifica sursele de echipament militar. Președinția franceză a explicat că această vizită ”va consolida și va fortifica relațiile economico-diplomatice”.

De cealaltă parte, Ministerul indian de Externe a subliniat că Parisul și New Delhi sunt ”parteneri strategici”.

Înaintea vizitei, președinția franceză a declarat că India este ”un partener-cheie în contribuția la pacea și securitatea internațională”.

Experții din India spun că deplasarea lui Macron este, de asemenea, de natură să dea un impuls discuțiilor în curs de desfășurare privind un acord comercial între India și Uniunea Europeană .

Cu toate acestea, oficialii francezi au declarat că această călătorie contribuie la consolidarea parteneriatului dintre cele două țări, dar nu se așteaptă niciun acord în sectorul apărării.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE și India au semnat un acord privind cipurile pentru a construi lanțuri de aprovizionare robuste cu semiconductori

Published

on

© European Union 2023 - Source: EC

Uniunea Europeană și India au semnat vineri un memorandum de înțelegere privind semiconductorii, un acord care stabilește modul în care UE și India vor coopera pentru a construi lanțuri de aprovizionare robuste cu semiconductori și pentru a colabora în domeniul inovării.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, co-președinții Consiliului UE-India pentru comerț și tehnologie (TTC), vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis și vicepreședintele Věra Jourová, au avut vineri o convorbire de bilanț cu omologii lor indieni – ministrul afacerilor externe, Subrahmanyam Jaishankar, ministrul căilor ferate, comunicațiilor, electronicii și tehnologiei informației, Ashwini Vaishnaw, și ministrul comerțului, Piyush Goyal – pentru a evalua activitatea desfășurată până în prezent în cadrul TTC UE-India și pentru a pregăti terenul pentru următoarea reuniune ministerială.

Aceștia au salutat acordul dintre UE și India cu privire la un memorandum de înțelegere privind semiconductorii. Acesta a fost semnat de Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, și Ashwini Vaishnaw, ministrul căilor ferate, comunicațiilor, electronicii și tehnologiei informației din guvernul indian. 

În cadrul acestui memorandum, UE și India intenționează:

– să facă schimb de experiențe, de bune practici și de informații privind ecosistemele noastre respective de semiconductori;

 – să identifice domenii de colaborare în materie de cercetare, dezvoltare și inovare între universități, organizații de cercetare și întreprinderi;

– să promoveze dezvoltarea competențelor, a talentelor și a forței de muncă pentru industria semiconductoarelor și să faciliteze colaborarea prin organizarea de ateliere de lucru, parteneriate și promovarea investițiilor directe;

– să asigure condiții de concurență echitabile în acest sector, inclusiv prin schimbul de informații privind subvențiile publice acordate.

Etapele următoare

Ambii parteneri vor continua să se întâlnească în mod regulat și să raporteze în cadrul TTC. Următoarea reuniune ministerială TTC este planificată pentru începutul anului 2024 în India.

Context

Parteneriatul cu India este una dintre cele mai importante relații pentru UE, iar consolidarea acestui parteneriat, prin inițiative precum TTC, este o prioritate.

Prima reuniune ministerială TTC a avut loc la 16 mai 2023 la Bruxelles și urmează lansării la 6 februarie 2023 și anunțului făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, la 25 aprilie 2022 la New Delhi.

TTC UE-India este al doilea forum bilateral de acest tip pentru UE și primul creat cu orice partener pentru India. UE și SUA au lansat un TTC în iunie 2021. Acesta completează parteneriatele digitale deja lansate cu partenerii asiatici în cadrul Strategiei UE de cooperare în zona Indo-Pacific.

Continue Reading

G20

Acord “istoric” la G20: SUA, UE, India, Arabia Saudită și EAU au lansat “coridorul economic India – Orientul Mijlociu – Europa”. Cele trei regiuni vor fi conectate feroviar și prin cabluri electrice și de date

Published

on

Uniunea Europeană, Statele Unite, India, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au semnat sâmbătă, la summitul G20 de la New Delhi, un acord care oficializează crearea coridorului economic India – Orientul Mijlociu – Europa, un proiect strategic creat sub auspiciile Parteneriatului pentru infrastructură și investiții globale lansat de președintele american Joe Biden și liderii G7 menit, între altele, să rivalizeze cu proiectul “Noile Drumuri ale Mătăsii” promovat intens de China.

La un eveniment al PGII găzduit de premierul indian Narendra Modi și președintele american Joe Biden, cele cinci părți au lansat Coridorul economic India – Orientul Mijlociu – Europa, care va lega cele trei regiuni “prin intermediul unei infrastructuri de conectivitate de ultimă generație, contribuind la ridicarea relațiilor economice dintre ele la un nou nivel și oferind cetățenilor și întreprinderilor un acces îmbunătățit la bunuri, energie și date”.

“Au trecut doi ani de când am lansat PGII, o viziune comună a principalelor economii ale lumii de a investi în infrastructura de care au nevoie țările cu venituri mici și mijlocii. Și, după doi ani, tot mai multe proiecte la scară largă văd lumina tiparului. Astăzi prezentăm două dintre acestea”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referindu-se la acest coridor și la o declarație comună UE-SUA, prin care cele două mari puteri transatlantice vor moderniza un coridor trans-african crucial pentru infrastructura critică din Africa Subsahariană.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, coridorul economic India – Orientul Mijlociu – Europa va integra liniile de cale ferată și conexiunile portuare din India către Europa, prin EAU, Arabia Saudită, Iordania și Israel, ceea ce va duce la un tranzit mai ușor și mai rapid al mărfurilor, va dezvolta infrastructura energetică și va permite producerea și transportul de hidrogen verde către toți partenerii; și va consolida telecomunicațiile și a transferurile de date datorită unui nou cablu submarin care va conecta regiunile.

“Acesta nu este nimic mai puțin decât istoric. Va fi cea mai directă conexiune de până acum între India, Golful Arabiei și Europa: cu o legătură feroviară care va accelera cu 40 % schimburile comerciale dintre India și Europa; cu un cablu de electricitate și o conductă de hidrogen nepoluant pentru a promova comerțul cu energie curată între Asia, Orientul Mijlociu și Europa; cu un cablu de date de mare viteză pentru a lega unele dintre cele mai inovatoare ecosisteme digitale din lume și pentru a crea oportunități de afaceri pe tot parcursul traseului. Acestea sunt conexiuni de ultimă generație pentru lumea de mâine – mai rapide, mai scurte, mai curate. Acest coridor este mult mai mult decât “doar” o cale ferată sau un cablu, este o punte ecologică și digitală care traversează continente și civilizații”, a declarat Ursula von der Leyen, în cadrul evenimentului.

PGII reprezintă inițiativa emblematică a președintelui Joe Biden și a G7 în domeniul infrastructurii pentru a contracara proiectul strategic cu “Noile Drumuri ale Mătăsii” promovat de China, iar anunțul acestei implicării a Statelor Unite și Uniunii Europene vine pe fondul absenței președintelui chinez Xi Jinping la summitul din India.

UE este un actor cheie în PGII prin programul său emblematic Global Gateway. Global Gateway va activa 300 de miliarde de investiții în proiecte critice de conectivitate în perioada 2021-2027, dintre care jumătate sunt destinate Africii. Au fost identificate peste 90 de proiecte în Africa, America Latină și Caraibe, Asia și Pacific și în Balcanii de Vest.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA2 mins ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030, principalele subiecte

ROMÂNIA31 mins ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

CONSILIUL UE2 hours ago

Miniștrii de externe din UE se pregătesc boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască

SUA2 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO22 hours ago

Jens Stoltenberg, „șocat” de tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: Aliații NATO sunt uniți pentru a ne apăra libertatea și valorile

ROMÂNIA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: România și Franța împărtășesc aceleași valori democratice, bazate pe ideile de libertate, egalitate, fraternitate

ROMÂNIA23 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump este șocantă. Violența motivată politic trebuie condamnată întotdeauna

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua națională a Franței: Franța ne-a fost întotdeauna prieten și aliat, dar și un izvor de civilizație europeană autentică

POLITICĂ1 day ago

Nicolae Ciucă: Ura și violența nu își au loc într-o democrație. Atacul asupra lui Donald Trump este un atac la adresa libertății de exprimare

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, “îngrozit” de tentativa de asasinat asupra lui Trump: Violența și agresivitatea nu sunt atribute ale niciunei democrații

SUA2 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO3 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO4 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending