Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

INTERVIU cu eurodeputatul Traian Băsescu: Aventurierii vor să înlocuiască ceva care funcționează. Fără NATO și SUA suntem fără un picior. Eu nu am văzut vreun soldat francez la frontiera estică

Published

on

© European Parliament

Fostul președinte al României, eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), a afirmat din nou că respinge teza președintelui francez Emmanuel Macron privind ”moartea cerebrală a NATO” și a precizat că a depus, în Parlamentul European, mai multe amendamente are vizează consolidarea relației transatlantice ca soluție pentru securitatea Europei.

Vorbind într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro la Congresul PPE de la Zagreb, Băsescu a salutat alegerea lui Donald Tusk în funcția de președinte al Consiliului European, a pledat pentru importanța NATO ca garant al securității europene și a cerut o poziție fermă din partea României în privința armatei europene.

Referindu-se la faptul că Donald Tusk a devenit primul președinte PPE din Europa de Est, fostul președinte al României a spus că ”este semnalul că dacă vom furniza oameni politici valoroși au drumul deschis către funcțiile înalte din Uniunea Europeană”.

”Este un semnal că drumul oamenilor politici din Est este deschis, mai ales pentru cei care sunt în funcții participă la aceste discuții. Poate fi oricând un drum de succes în cariera europeană, cu toate că domnul Tusk stă foarte prost în țară la el din punct de vedere al voturilor primite la ultimele alegeri. Însă, a confirmat ca președinte al Consiliului European și PPE-ul l-a ales ieri președinte”, a spus fostul șef al statului, poziție din care a colaborat cu Donald Tusk în Consiliul European când acesta din urmă era prim-ministrul Poloniei.

Băsescu a readus în discuție solicitările sale de reformare a politicii externe europene, după ce depus, la începutul acestei săptămni, 72 de amendamente la raportul pentru implementarea politicii externe și de securitate comune.

”Am respins categoric în plenul Parlamentului European poziția lui Macron. Mai mult decât atât, în proiectul de raport pentru politică externă și de securitate am introdus foarte multe amendamente care vizează consolidarea relației transatlantice ca soluție pentru securitatea noastră. (…) Aventurierii vor să înlocuiască ceva care funcționează. NATO, de 70 de ani, este garantul securității Europei în ansamblul ei și al Uniunii Europene. Nu a avut niciun eșec și nimeni nu a îndrăznit să violeze teritoriul unui stat membru NATO de la înființarea Alianței, ceea ce arată că NATO este o organizație credibilă și capabilă să descurajeze pe oricine. Un NATO care este construit pe scheletul capacităților militare ale Statelor Unite. (…) Fără ei suntem fără un picior”, a susținut Traian Băsescu, făcând referire la faptul că Europa nu are capacitatea strategică nucleară de descurajare.

”România nu e orice țară. (…) România trebuie să fie fermă în ce privește armata europeană, nu jumătăți de măsură. Că a spus Macron, că a spus Merkel. România trebuie să spună clar: nu merg în acest joc. Este un joc pierzător. În momentul de față eu nu am văzut un soldat francez la frontiera estică a Uniunii Europene și a NATO, dar văd americani, britanici și canadieni. N-am văzut avioane franceze sau vreo urmă de militar francez”, a mai completat eurodeputatul român.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE): Două proiecte vitale pentru județul Ilfov, apă-canal și colectarea-valorificarea deșeurilor, în valoare de 360 de milioane de euro, vor fi finanțate cu bani europeni datorită administrației liberale a Consiliului Județean Ilfov

Published

on

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) a anunțat într-o postare pe Facebook că două proiecte vitale pentru județul Ilfov, și anume apă-canal și colectarea-valorificarea deșeurilor, în valoare de 360 de milioane de euro, vor fi finanțate cu bani europeni datorită administrației liberale a Consiliului Județean Ilfov.

În cadrul aceleiași postări, eurodeputatul român a mai spus că șeful Unității de dezvoltare pentru România din cadrul DB Regio, Carsten Rasmussen, a transmis că sprijină și construirea Parcului Științific Măgurele, un hub pentru inovare pe 50 de hectare, care va face transferul de la cel mai puternic Laser din lume către cercetare și mediul de business.

”Banii europeni vor fi folosiți și pentru rețeaua smart de stații de autobuz din Ilfov, cu display-uri care vor afișa programul autobuzelor, prize pentru telefoane, trotinete sau mașini electrice și senzori de măsurare a calității aerului, dar și pentru Nodul Intermodal de la Moara Vlăsiei, care va interconecta transportul pe calea rutieră și calea ferată spre portul Constanța și aeroportul Otopeni.”, a explicat europarlamentarul român.

”PNL este singurul partid din România care are cele mai puternice și solide relații din UE. Acest lucru se vede în performanțele administrațiilor locale PNL, unde absorbția și folosirea banilor europeni au dus la dezvoltare și la creșterea calității vieții românilor.”, a mai scris Dan Motreanu.

Amintim că săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marius Petrache, anunța de la Bruxelles că Șeful Unității de Dezvoltare pentru România, Carsten Rasmussen, că proiectele pentru Măgurele Science Park vor avea parte de susținere financiară europeană.

”I-am arătat lui Carsten Rasmussen că ele sunt într-o viziune integrată și că fără apă, canal, plan de gestionare a deșeurilor și mobilitate urbană nu se poate. E pentru prima oară când a înțeles exact ce vrem noi să facem și a fost total de acord. Odată am văzut că se destinde!”, se arată în mesajul Consiliului Județean Ilfov.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, după vizita în diaspora: Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe și investiții

Published

on

© Eugen Tomac/Facebook

Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă, este mesajul transmis pe Facebook, duminică seara, de eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) după vizita în diaspora, unde s-a întâlnit cu românii din Roma.

„Majoritatea românilor cu vârsta de peste 40 de ani aflați la munca peste hotare își doresc să revină acasă. Cetățenii cu vârste cuprinse intre 30 și 40 de ani încă nu au o opțiune definită, aceasta și pentru că au copii in sistemul de învățământ italian. Tinerii de până in 30 de ani se integrează, își întemeiază o familie in Italia și cel mai probabil vor rămâne defintiv in această țară.Peste 50% din românii aflați in Europa își doresc sa revină acasa, nu sunt însă deciși când sa o facă și așteaptă schimbări reale, nu guvernări fragile cu agende înguste, fără viziune, așa cum a guvernat PSD timp de 8 ani”, transmite Eugen Tomac. 

În viziunea sa, eurodeputatul PPE consideră că „criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă”. 

De asemenea, precizează Tomac, „trebuie să ne reformăm profund instituțiile prin inovare, dezvoltare și adaptare la nevoile reale ale pieței”. 

„Eu le-am promis că noi, cei din PMP, ne vom bate pentru a face cât mai transparentă și eficientă administrația din România, pentru că doar așa putem reclădi încrederea între stat și cetățenii români, indiferent de unde se află acum”, mai scrie eurodeputatul român. 

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a transmis un mesaj în onoarea victimelor Holocaustului, cu prilejul aniversării pe 27 ianuarie a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau.

„În ziua de 27 ianuarie 1945, lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și astfel lumea avea în fața ochilor întreaga oroare a ‘soluției finale’, tratamentul aplicat de naziști populației de origine evreiască din teritoriile ocupate de Germania hitleristă și din cele ale aliaților ei. Circa șase milioane de evrei au pierit în acei ani, din simpla vină de a fi aparținut unui anumit grup etnic. Tragedia evreilor este unică și sper că am învățat lecțiile istoriei, pentru a nu mai repeta niciodată acele orori”, scrie eurodeputatul român pe pagina sa de Facebook. 

 

Corina Crețu mai transmite că „de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni”. 

„Să ne aducem aminte de toți cei care au pierit în lagăre de muncă sau de exterminare: evrei, români, polonezi, romi, italieni, etc.
Dumnezeu să îi odihnească!”, a adăugat aceasta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending