Connect with us

Daniel Buda

INTERVIU. Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE): Manfred Weber este un om cu viziune, care știe de ce are nevoie Uniunea Europeană

Published

on

Faptul că se conștientizează astăzi o escaladare a populismului și extremismului la nivelul Uniunii Europene este un lucru foarte important pentru că Europa are nevoie de unitate, de oameni cu viziune, de oameni care au soluții pentru combaterea acestui populism. Cred că cel mai importat lucru pe care trebuie să-l facem în acest context este acela de a spune oamenilor care sunt avantajele apartenenței la Uniunea Europeană, a declarat europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), în cadrul unui interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro la Helsinki, unde zilele acestea se desfășoară Congresul PPE în urma căruia se va decide cine va fi candidatul popularilor europeni pentru cursa pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Eurodeputatul român l-a calificat pe Manfred Weber, cel care este favorit în cursa internă a Partidului Popular European, drept un ”om cu viziune, care știe de ce are nevoie Uniunea Europeană, care are o experință foarte mare în ceea ce înseamnă instituții europene, iar faptul că ocupă funcția de lider a Grupului PPE îi conferă experiența necesară pentru a gestiona în mod eficient și problemele la nivelul Comisiei.”

”Această structură a UE a reușit să mențină interesele statelor și să le pună să lucreze împreună pentru că astăzi avem de-a face cu tot felul de provocări din partea spațiului public unde statele nu pot să lucreze de unele singure. Dacă discutăm de încălzirile climatice, de combaterea terorismului, apărare frontierelor, sunt aspecte asupra cărora statele, singure, nu au posibilitatea de a lupta. De aceea este nevoie de o Europă unită în care toți să se regăsească într-o formă sau alta”, a mai spus Daniel Buda.

Făcând trimitere la discuțiile pe care le-a avut cu Manfred Weber în cadrul întâlnirii membrilor PNL cu acesta, europarlamentarul român a spus că liderul grupului PPE ”este conștient că România are nevoie să intre în Spațiul Schegen, ceea ce este foarte important, că se discută foarte mult despre calitatea duală a alimentelor și că acest lucru trebuie să înceteze, că este nevoie de o echilibrare a plăților pentru fermieri. Am discutat despre procedurile extrem de stufoase care sunt puse în legislația națională care îngreunează accesul la fondurilor europene.”

”România este o delegație foarte importantă în economia discuțiilor la nivelul Parlamentului European. Din păcate, nu avem un guvern care să fie foarte aplecat asupra nevoilor României și vedem ce se întâmplă astăzi dacă fac sau nu acele spitale regionale din fonduri europene. Este o chestiune la limita infracționalității ca tu să ai bani europeni și să refuzi acei bani europeni. Atrag atenția că vor răspunde, inclusiv din punct de vedere penal, să ai bani europeni care îți vin aproape gratis și tu refuzi cheltuirea acestor bani în ceea ce înseamnă dezvoltarea unui sistem care este în suferință, mă refer la sistemul medical”, a mai spus Daniel Buda.

Rezoluția Parlamentului European privind situația din România

Referindu-se la rezoluția Parlamentului European, pe care legislativul european este așteptat să o voteze săptămâna viitoare în plen ca urmare a dezbaterii cu premierul Viorica Dăncilă din data de 3 octombrie, eurodeputatul român a menționat că, ”din păcate, faptul că doamna Viorica Dăncilă a fost în Parlamentul European, a participat la discuții și nu a înțeles nimic din aceste discuții. A mers acasă și s-a comportat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Faptul că ei au trecut la revocarea procurorului general, în condițiile în care domnia sa mai avea câteva luni de mandat și nu se putea imputa domniei sale nimic care să ducă la revocarea sa, demonstrează un dispreț profund față de valorile europene și față de toate discuțiile care sunt purtate aici.”

”Putem să ne așteptăm ca această chestiune să fie prinsă în rezoluție. Sunt chestiuni cu care nici eu nu sunt de acord, dar pe care o să mă exprim la momentul potrivit pentru că încă încercăm să le scoatem afară de acolo. Până la urmă, este o vorbă în popor: ”cum îți așterni, așa dormi”. Cum a așternut acest guvern PSD-ALDE, din păcate trebuie să doarmă toți românii. Trebuie să se înțeleagă că această rezoluție, dacă va veni într-o formă sau alta, nu va fi împotriva românilor, ci pentru români pentru că este nevoie ca românii să aibă posibilitatea să trăiască într-un spațiu al valorilor europene, în care să se simtă bine acasă, în care ei să nu mai fie nevoiți să apuce calea pribegiei pentru a trăi o viață mai bună”, a conchis eurodeputatul Daniel Buda.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Pogramul „InvestEU” reprezintă dovada concretă că una dintre principalele priorități ale UE este promovarea ocupării forței de muncă

Published

on

Foto: European Parliament

Corespondență din Strasbourg

În această săptămână are loc la Strasbourg ultima sesiune plenară din legislatura 2014-2019, iar europarlamentarii și înalții oficiali ai Parlamentului European se întâlnesc pentru ultima dată în perioada 15-18 aprilie, înaite de noile alegeri europene din 23-26 mai.

Ieri seară, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, a avut loc dezbaterea pe marginea programului InvestEU în cadrul căreia a intervenit și eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) și a subliniat faptul că acest program reprezintă dovada concretă că una dintre principalele priorități ale UE este promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice și a bunăstării cetățenilor. De asemenea, am transmis faptul că selectarea proiectelor finanțate prin InvestEU trebuie să țină cont de o repartizare geografică cât mai uniformă la nivelul tuturor statelor membre, tocmai pentru a evita riscul accentuării discrepanțelor de dezvoltare dintre regiuni. Nu în ultimul rând, se impune simplificarea procedurilor pentru finanțare în vederea încurajării competitivității.”

InvestEU reprezintă una dintre politicile principale ale UE, având ca scop, printre altele, atragerea investițiilor private ce vor fi garantate la nivel Uniunii, astfel încât să fie conferită o siguranță sporită investitorilor, care vor derula proiecte de interes pentru UE. Consecința firească a unei astfel de abordări o reprezintă un lucru simplu și anume o viață mai bună pentru toți cetățenii europeni, realizată prin atingerea obiectivelor de convergență economică și socială, creșterea competitivității, încurajarea inovării și digitalizării și utilizarea responsabilă a resurselor.

Daniel Buda consideră că „pornind de la experiența actuală, care ne arată că investițiile s-au concentrat doar în anumite state membre, selectarea proiectelor finanțate prin InvestEU trebuie să țină cont de o repartizare geografică cât mai uniformă la nivelul tuturor statelor membre, pentru a evita riscul accentuării discrepanțelor de dezvoltare dintre regiuni.”

Totodată, acesta subliniază că „IMM-urile au o valoare economică importantă la nivelul Uniunii, însă acestea se confruntă cu proceduri complicate privind accesul la finanțare pentru investiții. InvestEU trebuie să le ofere sprijin prin simplificarea procedurilor pentru finanțare, evitând birocrația excesivă atât la nivel European, cât și la nivel national, în vederea încurajării competitivității.”

„În același timp, este nevoie de creșterea atractivității proiectelor mai mici sau a celor de la nivel local care au ca obiectiv maximizarea resurselor pe teren, prin crearea și sprijinirea extinderii clusterelor pentru inovare și dezvoltarea de produse inovative, competitive pe piețele internaționale.
Autoritățile publice trebuie să aibă acces facil la soluții de finanțare pentru programe de încurajare a industrilor creative, a transportului alternativ nepoluant sau facilitarea spațiilor de lucru comune.”, menționează eurodeputatul liberul.

Elżbieta BIEŃKOWSKA, Comisarul european responsabil pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a transmis următoarele idei: „Acordul la care s-a ajuns va permite o implementare rapidă în prima zi cu noul CFM. Vom continua să simplificăm instrumentele de investiții existente sub un manual unic. Digitalizarea, locuințe sociale, transport urban, sunt unele dintre domenii care nu sunt suficient finanțate. Garanția InvestEU va sprijni finanțarea acestor domenii. Salutăm accentul pus pe deschiderea către garanția bugetară europeană. Implementarea InvestEU va aduce împreună toți actorii tocmai pentru atingerea obiectivelor. Încercăm să atragem investitori pe termen lung. Îmi exprim aprecierea pentru enormul efort depus de raportori, membri pentru a ajunge la un rezultat într-un timp atât de scurt.”

Euroaprlamentarul Daniel Buda (PNL&PPE) este membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, în Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Muntenegru. Totodată este membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională, în Comisia pentru afaceri juridice, în Delegația pentru relațiile cu Israel și în Delegația la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana.

Întreaga activitate a europarlamentarului aici.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) vorbește despre rolul său și al colegilor din PNL în adoptarea celor mai importante măsuri din actuala legislatură a PE în interesul agricultorilor din România

Published

on

,,Fermierii bistrițeni și toți fermierii români vor avea un viitor mai sigur și mai bun”, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), după o dezbatere cu agricultori din județul Bistrița-Năsăud, pe care i-a asigurat că ,,din 2021 se vor bucura de plăți directe mai mari, dar și de o serie de măsuri menite să le asigure un viitor mai prosper și mai sigur”, se arată într-o postare pe Facebook.

Daniel Buda vorbește despre cele mai mari reușite personale, dar și ale grupului de eurodeputați din partea PNL, în domeniul agriculturii, în actualul mandat al Parlamentul European.

Plăți directe mai mari pentru fermierii din România după 2020

,,În calitate de membru al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am reușit să obțin majorarea subvențiilor la hectar pentru fermierii români. Fermierii din România vor beneficia după 2020 de plăți directe mai mari comparativ cu această perioadă, cu toate că avem de-a face cu o tăiere bugetară semnificativă pe fondul Brexitului. Prin eforturile pe care le-am depus împreună cu colegii mei europarlamentari PNL din Grupul PPE, interesele fermierilor români sunt mai bine reprezentate. Mai mult, printr-un amendament pe care l-am formulat, tinerii fermieri (până la 40 de ani) care au fost înființați pentru prima dată ca șefi ai exploatației vor primi un sprijin complementar pentru o perioadă de 7 ani în loc de 5 ani cât era prevăzut și cu un cuantum majorat de la 70.000 de euro la 100.00 de euro!”, scrie Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Persoanele de peste 40 ani pot începe o afacere în agricultură cu sprijin de la UE

,,De asemenea, am reușit printr-un amendament pe care l-am depus la raportul privind Politica Agricolă Comună, ca persoanele care au peste 40 de ani și nu se mai încadrează în categoria Tineri Fermieri, să aibă posibilitatea de a accesa fonduri europene în limita la 100.000 de euro pentru a-și demara afaceri în agricultură. Mărturisesc că am avut în vedere, în primul rând cetățenii români stabiliți în străinătate, dar precizez că această măsură se va aplica în toate statele membre. Sunt peste 4,5 milioane de români în Diaspora, iar mulți dintre cei cu care am stat de vorbă mi-au mărturisit că ar dori să se întoarcă în țară să investească în agricultură, dar nu suficiente resurse materiale. Iată că prin eforturile pe care le-am depus, românii stabiliți în afara granițelor României, se pot întoarce acasă”, a precizat eurodeputatul român.

Servicii de consultanță obligatorii pentru fermieri și plăți compensatorii pentru practicanții agriculturii ecologice

,,Mai mult, în noua PAC, am introdus obligativitatea statelor membre să folosească fondurile europene pentru dezvoltarea serviciilor de consultanță pentru fermierii europeni. Este extrem de important ca fermierii să aibă acces la servicii de consultanță de calitate pentru ca ei să știe care sunt tendințele pe piață, care sunt soiurile de plante, rasele de animale care se pretează cel mai bine și care sunt sursele de finanțare. De asemenea, un alt aspect extrem de important este dat de faptul că statele membre pot să aloce suma de până la 450 de euro pe hectar pentru zonele montane. Tocmai pentru a suplini dificultățile aferente acestor zone. În ceea ce privește zona ecologică, fermierii vor primi plăți compensatorii pentru cei care practică agricultura ecologică. Mai mult, cei care practică agricultura extensive, să primească până la 500 de euro pe animal tocmai pentru a asigura bunăstarea animalelor”, a mai spus Daniel Buda.

Eliminarea condiționalităților suplimentare în atragerea de fonduri europene și compensații pentru întârzieri la alocarea subvențiilor

,,Una dintre cele mai mari reușite pe care le-am avut în calitate de membru în Parlamentul European, a fost să le limităm statelor membre posibilitatea de a veni cu noi condiționalități suplimentare peste regulementele europene tocmai pentru a încuraja accesare fondurilor europene. De exemplu, dacă de la Bruxelles, existau 2 sau 3 condiționalități, guvernanții mai adăugau încă 20-30 de condiționalități care făceau aproape imposibilă atragerea acestor fonduri. Iată, deci, că în viitorul exercițiu financiar, acest lucru nu va mai fi posibil astfel încât acești bani să aibă un impact major asupra vieții noastre de zi cu zi. De asemenea, am reușit să obțin compensanții financiare pentru fermierii care sunt afectați de întârzierile Agențiilor de Plăți în alocarea subvențiilor. Astfel, atunci când o agenție de plăți întârzie plata ajutorului către fermieri din motive administrative, tehnice sau de altă natură, fermierii primesc compensații pentru fiecare zi de întârziere”, anunță eurodeputatul liberal.

Daniel Buda îi asigură pe fermierii bistrițeni și toți românii  că ,,se pot bucura în continuare de sprijinul meu și îi asigur că le voi reprezenta interesele cu succes la nivel european!”.

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) este membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, în Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Muntenegru. Totodată este membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională, în Comisia pentru afaceri juridice, în Delegația pentru relațiile cu Israel și în Delegația la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana.

Întreaga activitate a europarlamentarului, aici.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) oferă românilor 10 motive pentru care trebuie să participe la alegerile europene din 26 mai

Published

on

©️ Daniel Buda/ Facebook

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) îndeamnă cetățenii români să iasă la vot pentru alegerile europene din 26 mai, spunând ca aceasta este singura cale prin care își pot modela viitorul și așeza România pe un loc mai bun printre statele membre ale Uniunii Europene.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, politicianul român enumeră mai mult de 10 motive pentru care este important să participăm la vot.

Mesajul integral al lui Daniel Buda se regăsește mai jos:

,,România va fi adusă în primul rând în Europa doar prin participarea la vot!

De data asta, viitorul va fi mai bun doar dacă fiecare din noi își asumă responsabilitatea prin participarea la vot în 26 mai 2019!
Iată câteva motive pentru care trebuie să mergi la vot:

De data asta votez pentru că:

 vreau să am dreptul să trăiesc, să studiez și să lucrez oriunde voi alege
 vreau să am dreptul de a trăi în pace
 solidaritatea trebuie să se traducă în fapte
 prea mulți tineri nu au încă un loc de muncă
 vreau șanse egale pentru toți
 votul dă parlamentului nostru forța să exercite controlul democratic
 trebuie să investim pentru a ajuta economiile noastre să crească
 vreau apeluri mai ieftine și contracte mai clare
 pentru că știrile false ne fac rău tuturor
 o utilizare mai inteligentă a antibioticelor în ferme aduce beneficii tuturor
 pentru că trebuie să consumăm mai puțin și să reciclăm mai mult
 trebuie să luptăm împotriva schimbărilor climatice acum
 trebuie să colaborăm pentru a ne securiza frontierele
 trebuie să colaborăm pentru a gestiona migrația
 pentru a înfrânge terorismul, trebuie să colaborăm cu toții
 pentru că, dacă mașinile sunt mai ecologice, aerul este mai curat

De data asta votăm pentru că mai degrabă ne asumăm răspunderea pentru viitor decât să dăm vina pe alții pentru prezent! E timpul României!”, conchide acesta îndemnul adresat cetățenilor români.

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) este membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, în Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Muntenegru. Totodată este membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională, în Comisia pentru afaceri juridice, în Delegația pentru relațiile cu Israel și în Delegația la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana.

Întreaga activitate a europarlamentarului, aici.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending