Connect with us

Daniel Buda

INTERVIU. Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE): Manfred Weber este un om cu viziune, care știe de ce are nevoie Uniunea Europeană

Published

on

Faptul că se conștientizează astăzi o escaladare a populismului și extremismului la nivelul Uniunii Europene este un lucru foarte important pentru că Europa are nevoie de unitate, de oameni cu viziune, de oameni care au soluții pentru combaterea acestui populism. Cred că cel mai importat lucru pe care trebuie să-l facem în acest context este acela de a spune oamenilor care sunt avantajele apartenenței la Uniunea Europeană, a declarat europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), în cadrul unui interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro la Helsinki, unde zilele acestea se desfășoară Congresul PPE în urma căruia se va decide cine va fi candidatul popularilor europeni pentru cursa pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Eurodeputatul român l-a calificat pe Manfred Weber, cel care este favorit în cursa internă a Partidului Popular European, drept un ”om cu viziune, care știe de ce are nevoie Uniunea Europeană, care are o experință foarte mare în ceea ce înseamnă instituții europene, iar faptul că ocupă funcția de lider a Grupului PPE îi conferă experiența necesară pentru a gestiona în mod eficient și problemele la nivelul Comisiei.”

”Această structură a UE a reușit să mențină interesele statelor și să le pună să lucreze împreună pentru că astăzi avem de-a face cu tot felul de provocări din partea spațiului public unde statele nu pot să lucreze de unele singure. Dacă discutăm de încălzirile climatice, de combaterea terorismului, apărare frontierelor, sunt aspecte asupra cărora statele, singure, nu au posibilitatea de a lupta. De aceea este nevoie de o Europă unită în care toți să se regăsească într-o formă sau alta”, a mai spus Daniel Buda.

Făcând trimitere la discuțiile pe care le-a avut cu Manfred Weber în cadrul întâlnirii membrilor PNL cu acesta, europarlamentarul român a spus că liderul grupului PPE ”este conștient că România are nevoie să intre în Spațiul Schegen, ceea ce este foarte important, că se discută foarte mult despre calitatea duală a alimentelor și că acest lucru trebuie să înceteze, că este nevoie de o echilibrare a plăților pentru fermieri. Am discutat despre procedurile extrem de stufoase care sunt puse în legislația națională care îngreunează accesul la fondurilor europene.”

”România este o delegație foarte importantă în economia discuțiilor la nivelul Parlamentului European. Din păcate, nu avem un guvern care să fie foarte aplecat asupra nevoilor României și vedem ce se întâmplă astăzi dacă fac sau nu acele spitale regionale din fonduri europene. Este o chestiune la limita infracționalității ca tu să ai bani europeni și să refuzi acei bani europeni. Atrag atenția că vor răspunde, inclusiv din punct de vedere penal, să ai bani europeni care îți vin aproape gratis și tu refuzi cheltuirea acestor bani în ceea ce înseamnă dezvoltarea unui sistem care este în suferință, mă refer la sistemul medical”, a mai spus Daniel Buda.

Rezoluția Parlamentului European privind situația din România

Referindu-se la rezoluția Parlamentului European, pe care legislativul european este așteptat să o voteze săptămâna viitoare în plen ca urmare a dezbaterii cu premierul Viorica Dăncilă din data de 3 octombrie, eurodeputatul român a menționat că, ”din păcate, faptul că doamna Viorica Dăncilă a fost în Parlamentul European, a participat la discuții și nu a înțeles nimic din aceste discuții. A mers acasă și s-a comportat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Faptul că ei au trecut la revocarea procurorului general, în condițiile în care domnia sa mai avea câteva luni de mandat și nu se putea imputa domniei sale nimic care să ducă la revocarea sa, demonstrează un dispreț profund față de valorile europene și față de toate discuțiile care sunt purtate aici.”

”Putem să ne așteptăm ca această chestiune să fie prinsă în rezoluție. Sunt chestiuni cu care nici eu nu sunt de acord, dar pe care o să mă exprim la momentul potrivit pentru că încă încercăm să le scoatem afară de acolo. Până la urmă, este o vorbă în popor: ”cum îți așterni, așa dormi”. Cum a așternut acest guvern PSD-ALDE, din păcate trebuie să doarmă toți românii. Trebuie să se înțeleagă că această rezoluție, dacă va veni într-o formă sau alta, nu va fi împotriva românilor, ci pentru români pentru că este nevoie ca românii să aibă posibilitatea să trăiască într-un spațiu al valorilor europene, în care să se simtă bine acasă, în care ei să nu mai fie nevoiți să apuce calea pribegiei pentru a trăi o viață mai bună”, a conchis eurodeputatul Daniel Buda.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, despre decizia luată de Guvernul României care pune în pericol copiii cu dezabilități

Published

on

Eurodeputatul Daniel Buda informează că primăriile din România  au început să concedieze îngrijitorii persoanelor cu dizabilităţi deoarece nu dețin bani la buget pentru a le plăti salariile: „acest lucru era cumva previzibil, după ce guvernanții au alocat 0 lei în bugetul pe 2019 pentru persoanele cu dizabilităţi, acordarea indemnizaţiilor pentru acestea şi a salariilor primite de îngrijitorii lor fiind trecută acum în sarcina autorităţilor locale.”

”Potrivit Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, în România, în lipsa personalului calificat şi a centrelor speciale, unul dintre părinţii unui copil cu dizabilităţi trebuie să renunţe la locul de muncă pentru a putea avea grijă de el, iar în schimbul acestui serviciu părintele primeşte suma de 1200 de lei.”, a mai adăugat acesta.

În mesajul postat pe pagina sa oficială de Facebook, Daniel Buda a explicat că aceşti bani nu reprezintă un beneficiu pentru părinte, ci o formă de protecţie pentru persoanele cu dizabilităţi. Dacă primăriile marilor oraşe au fonduri pentru aceste plăţi, în mediul rural, sute de asistenţi din mai multe județe au fost deja înştiinţaţi că au fost concediaţi.

În contextul în care, Daniel Buda, eurodeputat la al doilea mandat din partea Partidului Național Liberal, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care răspund, să îi comunice cum vede instituția această situație în care o decizie arbitrară luată de Guvern, pune efectiv în pericol supraviețuirea unei categorii sociale dintre cele mai defavorizate, copiii cu dizabilități. 

Daniel Buda a subliniat că va reda răspunsul Comisiei  Europene de îndată ce îl va primi.

 

 

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Aderarea României la spațiul Schengen, obiectiv prioritar al echipei de europarlamentari PNL în noul mandat

Published

on

©️ Daniel Buda/ Facebook

Obiectivul prioritar al europarlamentarilor PNL în actualul mandat al Parlamentului European este aderarea României la Spațiul Schengen, transmite Daniel Buda, eurodeputat liberal și vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, într-o postare pe Facebook.

Acesta atrage atenția că slăbirea statului de drept în România în timpul actualei guvernări este motivul pentru care România nu este acceptată în Schengen, deși îndeplinește toate criteriile tehnice prevăzute.

,,Prin acțiunile de slăbire a independenței justiției, guvernul PSD-ALDE nu doar că anulează toate progresele de consolidare a justiției, ci pune piedici majore în aderarea României la spațiul Schengen. Frontierele României îndeplinesc toate condiţiile tehnice asumate, lucru recunoscut de toţi responsabilii de resort, fiind în acelaşi timp un furnizor de securitate şi stabilitate, atât pentru regiune, cât şi pentru întreaga Uniune. Cu toate acestea, ne este refuzat accesul în spațiul Schengen din cauza problemelor majore legate de corupție și statul de drept”, scrie Daniel Buda.

Potrivit acestuia, ,,prețul fiecărei zi de întârziere a integrării în spațiul Schengen este plătit de fiecare român în parte, atunci când cumpără diverse produse. Cozile interminabile de la vamă le cauzează transportatorilor pierderi materiale uriașe, care sunt achitate din banii românilor”.

În acest context, scrie eurodeputatul român, pentru PNL, aderarea la Zona Euro și la Spațiul Schengen sunt obiective fundamentale în mandatul 2019- 2024 al Parlamentului European.

,,Noi, europarlamentarii PNL vom acționa pentru o mai mare integrare a României în Uniunea Europeană. PNL dorește ca România să participe la toți viitorii pași de integrare europeană și va depune toate eforturile pentru ca România să fie parte a tuturor mecanismelor europene”

De asemenea, Daniel Buda mai precizează că, în următoarea perioadă, europarlamentarii Partidului Național Liberal vor transforma chestiunea aderării României la Spațiul Schengen într-o prioritate zero.

,,Vom folosi forurile Parlamentului European pentru a genera dezbateri concrete și oneste despre avantajele aderării României la Spațiul Schengen, atât pentru țara noastră cât și pentru restul Uniunii Europene. România este Uniunea Europeană, iar Uniunea Europeană este România, iar sub acest aspect, România trebuie să se bucure de avantajele aderării la spațiul Schengen!”, este mesajul transmis de acesta.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) va fi vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European

Published

on

©️ Daniel Buda/ Facebook

Eurodeputatul Daniel Buda va fi vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, a anunțat marți seară, pe pagina sa de Facebook, președintele PNL Ludovic Orban.

”Grupul PNL din Parlamentul European a reușit să câștige poziții importante la nivelul comisiilor parlamentare. Președinția uneia dintre cele mai importante comisii, ITRE (comisia pentru industrie, cercetare și energie) va fi exercitată de Adina Vălean, vicepreședinte al comisiei ENVI (pentru mediu, sănătate și siguranță alimentară) va fi Cristian Bușoi și vicepreședinția comisiei AGRI (pentru agricultură și dezvoltare rurală) va fi deținută de Daniel Buda. Negociatorii noștri, Rareș Bogdan, liderul delegației române din PPE și Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE, merită felicitările noastre”, a scris Orban, pe pagina sa de Facebook.

Daniel Buda a fost reales în urma alegerilor din 26 mai pentru un nou mandat în Parlamentul European, el fiind pe lista PNL, partidul care a câștigat alegerile europene în România și care face parte din grupul PPE din Parlamentul European, fiind a treia cea mai mare delegație națională din cel mai mare grup politic.

Daniel Buda este membru al Parlamentului European din anul 2014, unde a activat în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Acesta a depus o serie de amendamente menite să ducă la simplificarea procedurilor de absorbție a fondurilor europene alocate prin Politica Agricolă Comună. De asemenea, a reușit ca în noul exercițiu financiar să obțină o creștere a subvențiilor respectiv a cuantumului plăților directe la hectar pentru fermierii români. Această creștere a subvențiilor îi va ajuta să devină competitivi pe piața europeană și să obțină performanțe în agricultură.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending