INTERVIU Franz Schausberger, vicepreședintele grupului PPE în Comitetul European al Regiunilor (CoR): Am apreciat că politicienii români comunică despre UE și beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană

Franz Schausberger, vicepreședintele grupului PPE în Comitetul European al Regiunilor (CoR), a declarat într-un interviu pentru Calea Europeană că este important ca dialogul european să înceapă, în primul rând, de la nivel local și regional.

Foto: Calea Europeană

Despre dialogul din Arad ce face parte din seia de evenimente #EPPLocalDialogue – Dialoguri Locale PPE ca parte a angajamentului PPE la nivel local și regional lansat în luna martie la Sofia:

“Pentru mine a fost important să ascult opiniile oamenilor, în special a celor tineri, astăzi aflându-se mulți tineri aici. Am avut impresia că politicienii de aici au vorbit despre UE și despre beneficiile apartenenței la UE, mai mult decât o fac politicenii austrieci la nivel local sau regional.

Politicienii trebuie să se implice în întrebările și frămânările europene deoarece sunt aproape de oameni și am fost plăcut surprins  de acest lucru. Primarul și președintele consiliului Judeean Arad întotdeauna vorbesc despre ce proiecte au primit finanțare în regiuni, dând exemple concrete.”

Despre viitoarele alegeri europene:

Putem doar să le spunem oamenilor: Vă rugăm, mergeți să votați la alegeri pentru partidele pro-europene. În caz contrar, vor câștiga forțele al căror scop este să distrugă Uniunea. Știm că nu totul este perfect în UE, dar pe de altă parte nu avem alternativă și trebuie să facem parte competiției globale cu SUA, Rusia, China, India. Nicio țară, singură, nu poate face față acestei competiții.

Citiți și 

Franz Schausberger, vicepreședintele grupului PPE în Comitetul European al Regiunilor: Dacă libertatea este fără margini, apare haosul

Seria dialogurilor locale PPE ajunge în România. Dialogul cu cetățenii “Europa începe la Arad”, LIVE pe Calea Europeană (5 octombrie, ora 12:00)

Primarul Gheorghe Falcă în cadrul dezbaterii “Europa începe la Arad”: Trebuie să ne simțim în continuare europeni în decizii

Despre președinția austriacă a Consiliului UE care este acum în desfășurare:

Prioritățile președinției austriece sunt de a gestiona problemele și provocările: migrația, lupta împotriva terorismului, criminalității internaționale. Cea de-a doua întrebare este în ce direcție se va îndrepta Uniunea Europeană, va fi către una centralizată sau descentralizată? Principiul subsidiarității ar trebui să fie întărit. Luptăm împotriva unei europe centralizate. Anumite competențe ar trebui să fie la nivel european, dar altele, cele de detaliu, ar trebui lăsate la nivel loca sau regional.

Cea de-a treia preocupare este legată de lărgirea UE. Ar trebui ca statele din Balcanii de Ves să aibă o perspectivă europeană sau nu? Desigur, după președinția austriacă, multe dintre aceste întrebări nu vor fi rezolvate și vor continua să fie preluate de președinția română. Aceste probleme vor fi rezolvate în mulți ani.

Despre nevoia de dialog la nivel european:

Dialogul European ar trebui să aibă loc, în primul rând, la nivel local și regional. Asta înseamnă că nu numai membrii parlamentelor să aibă aceste dialoguri, ci și primarii, liderii locali.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.