Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

INTERVIU Manfred Weber, candidatul PPE la șefia Comisiei Europene. Ce criterii vor trebui să îndeplinească comisarii europeni, inclusiv cel din România, în ”Comisia Weber”

Published

on

©️ Calea Europeană/ Diana Zaim

Europa trebuie reconectată, între nivelul de la Bruxelles și cel al cetățenilor, iar acesta va fi un criteriu important pentru membrii viitoarei Comisii Europene în cazul în care președintele executivului european va deveni Manfred Weber, candidatul PPE la această poziție, a declarat acesta într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro în marja Summitului liderilor locali şi regionali ai Partidului Popular European, care a avut loc sâmbătă la București.

Înaintea discursului său în fața liderilor locali și regionali ai PPE, dar și a președintelui Klaus Iohannis, Weber a explicat pentru CaleaEuropeană.ro ce profil vor trebui să aibă viitori comisari europeni în cadrul unei Comisii Europene conduse de actualul lider al grupului PPE în Parlamentul European și candidatul acestei familii politice la șefia Comisiei.

Robert Lupițu: Domnule Weber, actualul președinte al Comisiei Europene și fostul candidat din partea PPE la șefia acesteia nu au reușit să viziteze România în campania electorală pentru Parlamentul European din 2014. Dar dumneavoastră sunteți aici la București pentru Summitul liderilor locali și regionali din PPE. De ce este importantă România pentru dumneavoastră și pentru proiectul dumneavoastră privind Europa?

Manfred Weber: Pentru mine nu există o Europă a țărilor din est, vest, nord, sud, mici sau mari, sărace sau bogate. Sunt doar europenii cu preocupările lor, cu emoțiile lor și cu speranțele lor pentru viitorul modului nostru european de viață. De aceea, în primul rând vreau să ascult. Primarii mi-au spus despre problemele din regiunile, satele și orașele lor. A asculta este cel mai important lucru pentru un politician european, pentru a putea acționa apoi. Din acest motiv, sunt în favoarea unei politici regionale puternice. Cred că încă mai trebuie să investim foarte mult, în special în România. În infrastructură, în spitale, pentru a face viața mai bună aici în România. Aceasta este ceea ce vreau să fac, inclusiv prin fondurile pentru agricultură. De asta avem nevoie pentru viitor. Și din nou, Europa începe cu a asculta, de aceea politicienii trebuie să asculte.

Robert Lupițu: Lista candidaților PNL la alegerile pentru Parlamentul European pare a fi una solidă – 6 deputați europeni actuali, doi primari importanți, iar pe listă există unul dintre cei mai buni jurnaliști români. De ce cetățenii români ar trebui să voteze pentru candidații PNL și nu pentru alții?

Manfred Weber: În primul rând, este vorba despre programul concret al PNL pentru viitorul României în interiorul Europei. Trebuie să spun că, în ultimii ani sub conducerea socialistă, România a fost percepută ca o țară în care am vorbit despre angajamentul slab în lupta împotriva corupției și a altor evoluții negative. România nu mai era în primul rând al dezvoltării europene și de aceea cred că PNL are șanse bune să demonstreze că Europa trebuie să fie primul rând. România este o țară europeană puternică și dorim să vedem o voce puternică românească la nivel european. Și al doilea este despre listă. Cred că este un amestec bun, cu profesioniști care au o experiență foarte bună la nivel european, șase dintre ei sunt membri actuali activi ai Parlamentului European și, de asemenea, aer proaspăt: primari care sunt foarte profesioniști și știu ce să facă la nivel local și alții, cum ar fi jurnaliști. Cred că este un amestec bun și este bine să vedem că PNL urcă în sondaje. Avem un impuls bun. Toată lumea trebuie să știe: când votați pentru PNL, veți face parte din cea mai mare familie politică din Europa, ceea care are un impact semnificativ asupra procesului de luare a deciziilor.

Robert Lupițu: O ultimă întrebare. Ați menționat despre programul dumneavoastră pentru Europa. Cum va arăta Comisia Weber și ce tip de profil ar trebui să aibă următorul comisar român pentru Comisia dumneavoastră și pentru programul dumneavoastră pentru Europa?

Manfred Weber: Nu vreau să propun nimic. Avem nevoie de un echilibru bun în următoarea Comisie Europeană între bărbați și femei. Cred că trebuie să respectăm echilibrul de gen în cadrul Comisiei Europene și trebuie să ne gândim la impactul practic. Este acel om capabil să livreze ceea ce trebuie să facă? Așadar, următoarea Comisie Europeană trebuie să fie, înainte de toate, o Comisie legitimată din punct de vedere democratic și trebuie să fie o Comisie care ascultă foarte mult. Nu suntem o himeră de la Bruxelles, nu suntem elite în Bruxelles. Ar trebui să fim aproape de oameni și de aceea toți comisarii și eu însumi ca președinte al Comisiei trebuie să fim aproape de oameni. Și tot proiectul trebuie să fie legat de preocupările oamenilor. Aceasta este ceea ce profund cred. Trebuie să reconectăm Europa, Bruxelles-ul cu cetățenii.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ALEGERI EUROPENE 2019

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar

Published

on

©️ HC Strache Facebook

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres

Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia. 

Citiți și:Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Partidul lui Emmanuel Macron, ALDE și Alianța USR PLUS au decis: Grupul lor din Parlamentul European a fost denumit Renew Europe

Published

on

©️ Dacian Cioloș/ Facebook

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron și liberalii europeni au ales denumirea pentru noul lor grup în Parlamentul European, al treilea cel mai puternic din hemiciclu și din care face parte și Alianța 2020 USR PLUS, numele noii grupări politice fiind Renew Europe.

Grupul reunește membri ai Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), ai partidului La République En Marche, ai Alianței 2020 USR PLUS și alții.

”Am decis, astăzi, ca numele noului grup din Parlamentul European pe care l-am fondat alături de partenerii noștri din ALDE  și En Marche să fie Renew Europe (Reînnoim Europa). Numele grupului reflectă exact intențiile noastre: vrem să construim o Europă modernă, mai puternică, mai aproape de cetățeni. Deviza noastră este: Hotărâți să construim împreună o Europă liberă și echitabilă”, a scris Dacian Cioloș, președintele PLUS și viitor eurodeputat din partea Alianței 2020 USR PLUS.

Potrivit Politico Europe, partidul lui Macron a dorit cu insistență să evite cuvântul “liberal”, care este adesea folosit negativ în Franța ca o reprezentare a ultra-capitalismului.

“Grupul ALDE din Parlamentul European a fost redenumit Renew Europe”, a scris pe Twitter Chris Davies, membru al liberalilor și democraților din Marea Britanie.

Renew Europe a fost printre cele patru nume luate în calcul, alături de The Europeans, Europe Forward și ceva care implică cuvântul “Europa”.

Grupul are un număr total provizoriu de 110 de locuri în noul Parlament – cu 41 mai mult decât vechiul grup ALDE, în mare parte datorită partidului lui Macron, a liberal-democraților din Regatul Unit și a Alianței USR PLUS din România.

Delegația franceză este cea mai mare din noul grup. În cadrul noului grup format în Parlamentul European delegația Alianței 2020 USR PLUS, cu opt eurodeputați, va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii, iar după retragerea Regatului Unit din UE va deveni a doua cea mai importantă forță politică din grupul Renew Europe.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Uniunea Salvați România a validat afilierea la grupul ALDE – Renaissance – USR PLUS din Parlamentul European, unde Alianța 2020 va fi a treia cea mai mare delegație

Published

on

© Guy Verhofstadt/ Facebook

Comitetul Politic al Uniunii Salvați România, reunit sâmbătă la Brăila, a validat afilierea europeană la grupul ALDE+Renaissance+USR PLUS din Parlamentul European, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Decizia de validare a afilierii europene a întrunit 84 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și trei abțineri.

„Avem o datorie uriașă față de cei peste 2 milioane de români care au votat Alianța 2020 USR PLUS la alegerile din 26 mai și care au făcut din Alianță un jucător pe scena politică la egalitate cu PSD și PNL. Îi vom reprezenta pe români cu fruntea sus în Europa și vom încerca să reparăm tot răul pe care l-au făcut PSD și ALDE în ultimii doi ani și jumătate în ceea ce privește imaginea și credibilitatea României. Europarlamentarii Alianței 2020 USR PLUS vor demonstra că locul României este în Europa și că Europa poate însemna o sursă de progres și de prosperitate pentru toți românii”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

În cadrul noului grup format în Parlamentul European, al cărui nume definitiv va fi stabilit în curând, delegația Alianței 2020 USR PLUS va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii.

Citiți și
Au fost publicate rezultatele finale la europarlamentare: PNL – 10 mandate, PSD – 8+1, Alianța USR PLUS – 8 mandate. Toți eurodeputații români, așteptați să facă parte din cele mai puternice 3 grupuri politice din Parlamentul European
Cine sunt cei 32 de eurodeputați care vor reprezenta România în Parlamentul European

Alianța 2020 USR PLUS a dobândit opt mandate în Parlamentul European în urma alegerilor europene pentru legislatura 2019-2024, obținând un scor de 22,4%, cu 0,1% mai puțin decât PSD.

Potrivit listei Alianței, cei opt eurodeputați din partea USR PLUS vor fi: Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță, Vlad Botoș și Ramona Strugariu.

Grupul ALDE + Renaissance + USR PLUS va avea 106 mandate în noul Parlament European, fiind al treilea cel mai mare grup politic din noul hemiciclu.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending