Investitiile chineze in Europa – pragmatism sau angajare politica?

Companiile de consultanta din intreaga lume afiseaza un interes intens pentru a superviza si analiza expansiunea investitionala a Republicii Populare Chineze. Un raport recent, din 6 iunie a.c., publicat de firma de consultanta Rhodium Group, sustine ca investitiile in Europa a companiilor chineze s-au triplat, ajungand la 10 miliarde de dolari, cu un potential de 500 miliarde de dolari pana in 2020.

Contextul  economic din spatiul european a favorizat extinderea companiilor chineze care gasesc in societatile europene competente, tehnologii noi si portita de intrare spre noi piete. Nivelul investitiilor chineze  genereaza 45.000 de locuri de munca in Uniunea Europeana, practic o cifra semnificativa in conditiile unei rate a somajului foarte ridicata.

Rhodium  a declarat: „Europa se confruntă cu începutul unei creşteri structurale a investiţiilor străine directe în economiile avansate ale firmelor chineze … Chiar dacă ieşirile din China sunt subperformante şi Europa încetează să atragă o parte la fel de mare, o medie anuală de 20-30 miliarde dolari este aşteptată pentru deceniul următor”.

Preferintele chinezilor se indreapta cu precadere catre acorduri privind resursele si energia ( 92% din investitii), iar zona cea mai privilegiata este Africa de Sud (43% din investitiile straine directe chineze).

Forum de investitii – Implicarea Chinei in dezvoltarea “Regiunii Dunarii”

Forumul de investitii – Implicarea Chinei in dezvoltarea “Regiunii Dunarii” organizat cu scopul de a promova obiectivele Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, a reprezentat o reuniune la care au participat companiile chineze si reprezentanti ai unor institutii de decizie precum Beijing Investment Promotion Bureau, Organization Departament of Beijing Municipal Commitee, Investment Promotion Office of Fangshan District, dar si institutii din statele membre ale Asociatiei Camerelor de Comert Dunarene – Romania, Austria, Croatia, Ungaria, Serbia si Bulgaria.

Prin acest forum s-a mai deschis o cale catre pietele europene pentru chinezi, cale pe care o vor fructifica cu atat mai mult abordarea comunitara a programului incurajeaza parteneriatele strategice si cofinantarile din investitii straine. Astfel ca, in contextul economic actual, China poate fi un astfel de partener, avand resursele financiare cat si interesul de a intra pe pietele europene.

Drumul Dunarii traverseaza intreaga Europa si leaga puncte strategice si de interes pentru comertul european si international, ceea ce face ca aceasta strategie comunitara sa fie extrem de atractiva. Programul european vizeaza in mod prioritar investitii in infrastructura, turism, energie, mediu.

Cat despre interesul Chinei in Africa tocmai a fost reafirmat de catre Presedintele chinez, Hu Jintao, care a declarat in cursul zilei de ieri, 19 iunie, ca va dubla creditele pentru continentul african, ajungand la 20 miliarde de dolari.

Rezumatul studiului il puteti citi AICI.

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.