Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ion Jinga, ambasadorul României la ONU: Din 1991, România a contribuit cu peste 12.500 de  militari, polițiști, jandarmi și ofițeri de pază şi protecţie în misiunile ONU de menţinere a păcii

Published

on

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a susținut marţi, 7 mai 2019, o intervenție în Consiliul de Securitate, în cadrul dezbaterii deschise pe tema “Investind în pace: Îmbunătăţirea siguranţei şi a performanţei personalului de menţinere a păcii”. Reuniunea a fost prezidată de către doamna Retno L.P. Marsudi, ministrul afacerilor externe al Indoneziei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU în luna mai 2019, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro

În intervenția sa, ambasadorul României a reiterat importanţa misiunilor de menţinerea păcii, ca instrument eficient în implementarea principalului mandat al multilateralismului, şi ca simbol al solidarităţii internaţionale în promovarea păcii  şi securităţii în lume.

În context, diplomatul român a subliniat importanța recunoașterii interdependenței dintre pace, justiție și dezvoltare, și a precizat că aceasta se regăsește în motto-ul campaniei naționale pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021: “Romania for the UN Security Council: A Long-Term Commitment to Peace, Justice and Development”.

Prezentând importanţa acordată de România operațiilor ONU de menținere a păcii, Ion Jinga a arătat că:

Începând cu anul 1991 și până în prezent, România a contribuit cu peste 12.500 de  militari, polițiști, jandarmi și ofițeri de pază şi protecţie, care au servit sub drapelul ONU în 25 de misiuni de menţinere a păcii din întreaga lume”.

A evocat expertiza naţională în domeniu, arătând că personalul român urmează, în perioada de predislocare, un curs pentru dezvoltarea competenţelor lingvistice şi de comunicare în engleză sau franceză, a abilităţilor de îndeplinire a unor sarcini conexe în conformitate cu mandatul misiunii şi a abilităţilor de acordare a măsurilor de prim ajutor.

Ambasadorul Ion I. Jinga a precizat că România a întreprins măsuri concrete pe linia pregătirii unor ofiţeri străini. A menţionat în acest sens Cursul Internaţional Superior al Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române, predat în limba franceză, care respectă standardele ONU şi versiunea recentă a materialelor de pregătire efectuată înaintea dislocării, şi care a pregătit peste 240 de ofiţeri francofoni din 28 de state europene, africane şi asiatice.

De asemenea, Serviciul de Pază şi Protecţie din România este singura structură de acest tip care furnizează unităţi de protecţie apropiată compuse din ofiţeri ce au ca sarcină protejarea oficialilor ONU de rang înalt. Prin intermediul Centrului Naţional de Pregătire al SPP, ofiţeri de protecţie din alte state membre ONU urmează Cursul Ofiţerilor de Protecţie Apropiată înainte de plecarea în misiune, graţie bunei colaborări dintre SPP şi Divizia ONU pentru Siguranţă şi Protecţie. De la înfiinţarea cursului în urmă cu 10 ani, aproximativ 300 de ofiţeri ONU au urmat acest curs.

Exprimând sprijinul pentru Rezoluţia Consiliului de Securitate 2436/2018 şi aprecierea pentru eforturile Secretariatului ONU de generare şi operaţionalizare a mecanismului de coordonare în sprijinul statelor contributoare cu trupe şi poliţişti, a amintit contribuţia României la nivel regional, prin crearea unei echipe mobile de instruire specializată în problematica de gen în misiunile de menţinere a păcii.

Diplomatul român a exprimat, de asemenea, susținerea față de inițiativa Secretarului-General ONU, Antonio Guterres, intitulată “Acţiunea pentru menținerea păcii”, care stabileşte complementaritatea, sinergiile şi coerenţa pentru îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii personalului de menţinerea păcii, arătând că în evoluţia cadrului intitulat „Strategic Guidance Framework for International Police Peacekeeping” (SGF), România a contribuit cu experţi naţionali pentru dezvoltarea doctrinei:

,,Personalul român certificat ONU, specializat în evaluare, în prezent dislocat în misiunile ONU din R.D. Congo şi Sudanul de Sud, este pregătit să participe la selecţia ofiţerilor din statele contributoare cu efective de poliţie pentru a alinia cerinţele misiunilor din teren cu competenţele profesionale specifice. De asemenea, România furnizează experţi militari în aviaţie şi geniu pentru care participă la grupurile de lucru on-line coordonate de Biroul ONU pentru Afaceri Militare, în vederea revizuirii şi optimizării manualelor şi ghidurilor de pregătire a capabilităţilor de menţinere a păcii şi instruire pre-dislocare” – Ion Jinga, reprezentatul permanent al României la ONU.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NEWS

Ministerul Sănătății va reorganiza activitatea de transplant cu fonduri europene

Published

on

Ministerul Sănătății a informat că activitatea de transplant va fi reorganizată cu fonduri de la Uniunea Europeană, urmând să fie utilizate peste 15.6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului naţional în domeniu, actualizarea ghidurilor şi protocoalelor, dar şi pentru sistematizarea şi simplificarea legislaţiei, anunță un comunicat al Ministerului Sănătății, citat de Agerpres.

Proiectul ”Îmbunătăţirea procesului de reglementare în domeni ul transplantului”, unul dintre cele şapte depuse în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), a primit săptămâna aceasta aprobare pentru finanţare.

”În urma acestui proiect, tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care să ducă la îmbunătăţirea activităţii de transplant, dar şi la asigurarea transparenţei în acest domeniu. Vom începe printr-o analiză care vizează restructurarea tuturor actelor normative care guvernează activitatea de transplant din România, astfel încât să eliminăm redundanţele legislative, elementele din legislaţie care nu mai au legătură cu situaţia existentă. Vom transpune în legislaţia noastră corect şi complet toate directivele europene şi vom reaşeza actele normative prin eliminarea elementelor care conţin contradicţii”, a declarat ministrul Sorina Pintea, citată în comunicat.

În cadrul proiectului va fi dezvoltat Registrul Național de Transplant sub forma unui sistem informatic unic integrat de înregistrare și colectare date cu caracter personal și medical a potențialilor donatori, a donatorilor în moarte cerebrală, a bolnavilor ce au ca indicație procedura de transplant, precum și a celor care au beneficiat de o procedură de transplant.

Tot în cadrul proiectului va fi inventariată fiecare activitate și va fi elaborată o metodologie de calcul a costurilor generate de aceasta.

Vor fi actualizate protocoalele și ghidurile de practică medicală în transplant, pentru fiecare tip de activitate (testare, coordonare, transport, prelevare, transplant, evaluare post transplant, stocare) și pentru fiecare tip de transplant (rinichi, ficat, cord, piele, cornee, os-tendon, pulmonar, pancreas, celule stem, celule reproducătoare umane).

Registrul Național de Transplant care va fi dezvoltat se va interconecta cu toți actorii implicați în activitatea de transplant și va fi elaborat și aprobat Codul transplantului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump l-a numit consilier pentru securitate națională pe Robert O’Brien, actual negociator al Departamentului de Stat pentru eliberarea de ostatici

Published

on

© Wikimedia

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că îl va numi pe negociatorul său pentru eliberarea de ostatici, Robert O’Brien, în postul strategic de consilier pentru securitate naţională de la Casa Albă, după demiterea lui John Bolton.

Sunt bucuros să anunţ că îl voi numi pe Robert O’Brien, care în cadrul Departamentului de Stat a obţinut numeroase succes în calitate de trimis special al preşedintelui pentru eliberarea de ostatici, în postul de consilier pentru securitate naţională“, a scris Trump pe contul său de Twitter.

“Am lucrat mult şi din plin cu Robert. Va face o treabă bună!”, a adăugat preşedintele american despre O’Brien care are o lungă experienţă în cercurile de politică externă republicane.

Președintele american Donald Trump l-a demis săptămâna trecută pe John Bolton din funcția de consilier pentru securitate națională.

John Bolton a fost numit în funcția de consilier pentru securitate națională în martie 2018, după ce preşedintele Donald Trump l-a demis din această funcție pe generalul Herbert McMaster.

Bolton a fost treilea consilier în domeniul securităţii naţionale în administrația lui Donald Trump.

Relația lui Donald Trump cu John Bolton părea una solidă, date fiind poziţiile ferme ale celor doi în ceea ce priveşte oprirea programului nuclear al Phenianului și retragerea SUA din acordul nuclear iranian semnat în 2015.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Franța trimite experți pentru a ajuta la investigarea atacurilor cu dronă asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită

Published

on

©️ Calea Europeană/ Diana Zaim

Franța trimite experți pentru a ajuta la investigarea atacurilor cu dronă asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale franceze. 

Biroul președintelui francez Emmanuel Macron a anunțat această decizie după ce liderul francez a vorbit cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, care ar fi cerut asistența tehnică a Franței pentru a ajuta „să aducă la lumină originea și metoda” atacurilor din 14 septembrie.

De asemenea, Macron l-a asigurat pe Mohammed bin Salman de solidaritatea Franței cu Arabia Saudită și cu poporul său în fața acestor atacuri și a reafirmat totodată angajamentul Franței față de securitatea Arabiei Saudite și stabilitatea regiunii. 

Atacul de sâmbătă a vizat cea mai mare instalație de procesare a petrolului din lume și un câmp important de petrol din Arabia Saudită. Atacul a fost revendicat de rebelii yemeniți Houthi, principalul adversar al coaliției condusă de Arabia Saudită în  războiul civil din Yemen care a izbucnit în 2015. Cu toate acestea, SUA și Arabia Saudită acuză Iranul că ar fi fost în spatele atacului. Iranul neagă orice implicare. 

Preţurile petrolului au crescut cu peste 15% duminică ca urmare a îngrijorării legate de aprovizionarea globală cu petrol şi a creşterii tensiunilor în Orientul Mijlociu, scrie Agerpres.

Citiți și Donald Trump a autorizat utilizarea petrolului din rezerva strategică națională după atacurile cu drone asupra infrastructurilor de petrol ale Arabiei Saudite

Gigantul petrolier de stat saudit Aramco a anunţat că atacul de sâmbătă a redus producţia cu 5.7 milioane de barili pe zi.

Biroul președintelui francez a declarat marți că Franța continuă eforturile diplomatice pentru a reduce tensiunile din zona Golfului Persic.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending