Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ion Jinga, ambasadorul României la ONU: Din 1991, România a contribuit cu peste 12.500 de  militari, polițiști, jandarmi și ofițeri de pază şi protecţie în misiunile ONU de menţinere a păcii

Published

on

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a susținut marţi, 7 mai 2019, o intervenție în Consiliul de Securitate, în cadrul dezbaterii deschise pe tema “Investind în pace: Îmbunătăţirea siguranţei şi a performanţei personalului de menţinere a păcii”. Reuniunea a fost prezidată de către doamna Retno L.P. Marsudi, ministrul afacerilor externe al Indoneziei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU în luna mai 2019, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro

În intervenția sa, ambasadorul României a reiterat importanţa misiunilor de menţinerea păcii, ca instrument eficient în implementarea principalului mandat al multilateralismului, şi ca simbol al solidarităţii internaţionale în promovarea păcii  şi securităţii în lume.

În context, diplomatul român a subliniat importanța recunoașterii interdependenței dintre pace, justiție și dezvoltare, și a precizat că aceasta se regăsește în motto-ul campaniei naționale pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021: “Romania for the UN Security Council: A Long-Term Commitment to Peace, Justice and Development”.

Prezentând importanţa acordată de România operațiilor ONU de menținere a păcii, Ion Jinga a arătat că:

Începând cu anul 1991 și până în prezent, România a contribuit cu peste 12.500 de  militari, polițiști, jandarmi și ofițeri de pază şi protecţie, care au servit sub drapelul ONU în 25 de misiuni de menţinere a păcii din întreaga lume”.

A evocat expertiza naţională în domeniu, arătând că personalul român urmează, în perioada de predislocare, un curs pentru dezvoltarea competenţelor lingvistice şi de comunicare în engleză sau franceză, a abilităţilor de îndeplinire a unor sarcini conexe în conformitate cu mandatul misiunii şi a abilităţilor de acordare a măsurilor de prim ajutor.

Ambasadorul Ion I. Jinga a precizat că România a întreprins măsuri concrete pe linia pregătirii unor ofiţeri străini. A menţionat în acest sens Cursul Internaţional Superior al Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române, predat în limba franceză, care respectă standardele ONU şi versiunea recentă a materialelor de pregătire efectuată înaintea dislocării, şi care a pregătit peste 240 de ofiţeri francofoni din 28 de state europene, africane şi asiatice.

De asemenea, Serviciul de Pază şi Protecţie din România este singura structură de acest tip care furnizează unităţi de protecţie apropiată compuse din ofiţeri ce au ca sarcină protejarea oficialilor ONU de rang înalt. Prin intermediul Centrului Naţional de Pregătire al SPP, ofiţeri de protecţie din alte state membre ONU urmează Cursul Ofiţerilor de Protecţie Apropiată înainte de plecarea în misiune, graţie bunei colaborări dintre SPP şi Divizia ONU pentru Siguranţă şi Protecţie. De la înfiinţarea cursului în urmă cu 10 ani, aproximativ 300 de ofiţeri ONU au urmat acest curs.

Exprimând sprijinul pentru Rezoluţia Consiliului de Securitate 2436/2018 şi aprecierea pentru eforturile Secretariatului ONU de generare şi operaţionalizare a mecanismului de coordonare în sprijinul statelor contributoare cu trupe şi poliţişti, a amintit contribuţia României la nivel regional, prin crearea unei echipe mobile de instruire specializată în problematica de gen în misiunile de menţinere a păcii.

Diplomatul român a exprimat, de asemenea, susținerea față de inițiativa Secretarului-General ONU, Antonio Guterres, intitulată “Acţiunea pentru menținerea păcii”, care stabileşte complementaritatea, sinergiile şi coerenţa pentru îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii personalului de menţinerea păcii, arătând că în evoluţia cadrului intitulat „Strategic Guidance Framework for International Police Peacekeeping” (SGF), România a contribuit cu experţi naţionali pentru dezvoltarea doctrinei:

,,Personalul român certificat ONU, specializat în evaluare, în prezent dislocat în misiunile ONU din R.D. Congo şi Sudanul de Sud, este pregătit să participe la selecţia ofiţerilor din statele contributoare cu efective de poliţie pentru a alinia cerinţele misiunilor din teren cu competenţele profesionale specifice. De asemenea, România furnizează experţi militari în aviaţie şi geniu pentru care participă la grupurile de lucru on-line coordonate de Biroul ONU pentru Afaceri Militare, în vederea revizuirii şi optimizării manualelor şi ghidurilor de pregătire a capabilităţilor de menţinere a păcii şi instruire pre-dislocare” – Ion Jinga, reprezentatul permanent al României la ONU.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski pledează în prima sa vizită oficială în Germania pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO: Este cea mai mare dorință a poporului nostru

Published

on

©www.president.gov.ua

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit marți la Berlin, după ce acesta a fost prezent luni la Paris, a pledat pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO în cadrul unor declarații făcute presei germane înaintea întrevederii sale cu cancelarul Angela Merkel, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Ucraina face deja parte din familia europeană. Ucraina şi-ar dori integrarea europeană, aceasta fiind cea mai mare dorinţă a poporului nostru”, a declarat Zelenski, într-un interviu apărut marţi în ziarul Bild.

”Dar realizăm că trebuie să obţinem rezultate convingătoare pentru a ne alătura spaţiului european pe plan economic, juridic, vamal şi digital”, a completat acesta.

Președintele Ucrainei are programate o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel și o întâlnire cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier cu ocazia primei sale vizite oficiale în Germania, după preluarea mandatului de la începutul lunii mai.

Dincolo de aspirațiile europene ale Ucrainei, situația din estul țării, dominat de un conflict între armata Kievului și rebelii separatiști proruși, se află, de asemenea, pe agenda discuțiilor pe care Zelenski le va purta în capitala germană.

Potrivit portalului ucrainean, LB, în interviul pentru Bild, liderul de la Kiev a declarat că, în cazul unei eventuale întâlniri cu șeful statului rus, Vladimir Putin, va aborda în primul rând problema Donbasului și Crimeei, anexată de Moscova în martie 2014.

”Voi începe cu faptul că Donbasul şi Crimeea sunt parte a Ucrainei”, a subliniat Zelenski, exprimându-şi speranţa în revenirea peninsulei Crimeea la Ucraina.

”Iubesc foarte mult Crimeea.Am fost acolo de foarte multe ori. Acesta este un loc unicat din Ucraina, prin natura şi istorie sa. Pentru mine, Crimeea a fost întotdeauna şi rămâne parte a Ucrainei”, a insistat preşedintele ucrainean, în timp ce Kremlinul a reiterat recent, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, că problema Crimeii este închisă: peninsula este astăzi regiune a Federaţiei Ruse, conform publicaţiei menţionate.

Problema conflictului din estul Ucrainei a fost discutată de Volodimir Zelenski și cu președintele Franței, Emmanuel Macron, care a salutat luni ”curajul” și ”determinarea” noului său omolog ”de a face să tacă armele” în estul Ucrainei, liderul de la Elysee evocând un posibil summit la Paris dacă Moscova și Kievul vor realiza ”gesturi” concrete.

Liderul de la Kiev a declarat la începutul lunii iunie, după întrevedea cu secretarul general al NATO, că Ucraina va adera la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, însă doar în urma unui referendum.

”Aderarea NATO va oferi securitate ţării noastre (…) Trebuie să le spunem ucrainenilor ce este NATO şi că nu este ceva rău”, a spus Zelenski într-un interviu televizat. ”Atunci când ucrainenii vor fi pregătiţi, în mod cert vom pune această problemă în cadrul unui referendum şi Ucraina va adera la NATO”, şi-a exprimat el convingerea.

În timpul unei conferinţe de presă care a avut loc la Bruxelles, împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Zelenski a subliniat că aderarea la NATO şi UE constituie o prioritate a politicii externe a Ucrainei.

Continue Reading

IT&C

Facebook își lansează propria criptomonedă. Se numește Libra și va putea fi folosită începând cu 2020

Published

on

© Facebook

Facebook, rețeaua cu peste două miliarde de utilizatori, a anunțat intrarea în domeniul criptomonedelor prin intermediul Libra, o monedă care va putea fi folosită din 2020 în aplicații precum Messenger și WhatsApp, dar și ca aplicație de sine stătătoare, informează Hotnews.ro.

Compania spune că Libra va putea fi folosită pentru a cumpăra diverse lucruri, dar și pentru a trimite bani la fel de ușor precum trimiterea unui mesaj. 

Libra ar trebui să ofere din primul trimestru al loui 2020 un nou mijloc de plată ce va fi o alternativă la circuitele bancare tradiționale și se vrea a fi ”piatra de temelie” a unui nou sistem financiar care să nu fie îngreunat de diverse monede naționale.

Utilizatorii vor avea pe smartphone-uri un ”portofel electronic” numit Calibra care va fi integrat direct în aplicțiile Messenger și WhatsApp pentru a putea face diverse cumpărături și a putea trimite sau primi bani.

© Facebook

Facebook spune că în timp oamenii ar putea folosi Calibra pentru a plăti facturi, pentru a cumpăra o cafea sau pentru a scana un cod și a folosi apoi transportul în comun fără a avea nevoie de cartela de la operatorul de transport.

Facebook promite că moneda va fi cât se poate de sigură fiindcă va fi sub aceleași criterii de verificare și anti-fraudă folosite de bănci și de emitenții de carduri.

Compania spune că vor fi utilizate sisteme automatizate ce vor depista activitățile dubioase, dar că va exista și suport tehnic, în caz că cineva își pierde telefonul sau își uită parola.

Facebook promite că dacă cineva va pierde Libra din cauza unui acces fraudulos pe contul unui user, aceea persoană va fi despăgubită.

Libra se vrea a fi un sistem open-source și codul sursă este deci pus la dispoziția dezvoltatorilor sau instituțiilor care vor să-l integreze.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE semnează un acord cu Organizația Mondială a Sănătății pentru o contribuție de 102 milioane de euro pentru investiții în sistemele de sănătate din peste 80 de țări la nivel global

Published

on

UE va semna astăzi un acord cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privind o contribuție de 102 milioane euro , la Zilele europene ale dezvoltării de la Bruxelles. UE va investi în construirea sistemelor de sănătate pentru a oferi servicii de calitate în mai mult de 80 de țări din Africa, Caraibe, Pacific și Asia, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Programul ,,Consolidarea sistemelor de sănătate pentru programul de parteneriat privind acoperirea universală a sănătății” lansat astăzi va beneficia pe termen mai lung de o contribuție globală a UE de 118 milioane de euro dintr-un buget total de 123 milioane de euro. Contribuția UE va consolida cooperarea OMS cu guvernele și părțile interesate pentru a construi sisteme de sănătate care să ofere tuturor servicii calitative de sănătate. 

,,Prin această contribuție de 102 de milioane de euro, dorim să oferim un impuls real obiectivului ambițios al Acoperirii universale a sănătății pentru toți până în 2030. Această inițiativă confirmă rolul de lider al Uniunii Europene în punerea în practică a acestor principii universale și consolidarea parteneriatului cu Organizația Mondială a Sănătății “, a declarat comisarul pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională, Neven Mimica.

La rândul său, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat:

,,OMS nu are o prioritate mai mare decat acoperirea universală a sănătății. Nu numai că îmbunătățește sănătatea, ci ajută la reducerea sărăciei, la creșterea economică incluzivă și la promovarea egalității de gen. Mulțumesc Uniunii Europene pentru sprijinul său financiar generos pentru promovarea Acoperirii universale a sănătății în întreaga lume prin Parteneriatul privind acoperirea universală a sănătății (UHC), UE-OMS”. 

Contribuția financiară a UE va:

  • ajuta OMS să consolideze capacitățile naționale și regionale în ceea ce privește componentele principale ale sistemului de sănătate, precum și guvernanța, planificarea strategică și dialogul politic în acest domeniu;
  • facilita accesul la medicamente și produse de sănătate;
  • îmbunătățiți forța de muncă în domeniul sănătății, finanțarea pentru sănătate, informațiile despre sănătate și stil de viață sănătos și furnizarea de servicii.

În plus, acest program va acorda o atenție deosebită abordării bolilor netransmisibile, care reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sănătate și o preocupare majoră la nivel mondial.

Noul program lansat astăzi se bazează pe actualul program de succes al UE cu OMS, “Parteneriatul UHC”, lansat în 2011 și care s-au alăturat și au contribuit financiar Luxemburg, Irlanda, Franța, Japonia și recent Regatul Unit și Coreea de Sud.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending