G7
Japonia și Regatul Unit, prima reuniune “2+2” la nivelul miniștrilor de externe și apărării: Tokyo și Londra își vor întări parteneriatul de securitate în Indo-Pacific ca răspuns la creșterea influenței Chinei
Published
1 year agoon
Japonia şi Marea Britanie s-au angajat marţi să-şi întărească parteneriatul de securitate în regiunea indo-pacifică, exprimându-şi totodată preocuparea faţă de creşterea influenţei militare a Chinei în regiune, relatează Kyodo, potrivit Agerpres.
Miniştrii de externe şi apărării japonezi şi britanici şi-au reafirmat totodată sprijinul faţă de Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse şi au condamnat “atacurile teroriste” ale grupării palestiniene islamiste Hamas asupra Israelului de luna trecută, într-o declaraţie comună făcută publică după convorbiri în format “doi plus doi”.
Potrivit acesteia, cei patru au discutat despre “alinierea” Japoniei şi Marii Britanii “ca răspuns la China”, exprimându-şi “puternica opoziţie faţă de orice încercări unilaterale de a schimba statu-quo-ul prin forţă sau coerciţie” şi “grava preocupare” faţă de situaţia din mările Chinei de est şi de sud.
A fost prima reuniune doi-plus-doi dintre Japonia şi Marea Britanie de după o reuniune virtuală desfăşurată în februarie 2021 şi a avut loc în marja reuniunii miniştrilor de externe ai G7 de marţi şi miercuri de la Tokyo. Japonia deţine în acest an preşedinţia prin rotaţie a grupului celor mai puternice economii.
Din partea Japoniei, la reuniune au luat parte şefa diplomaţiei Yoko Kamikawa şi ministrul apărării Minoru Kihara, iar din partea Regatului Unit omologii lor britanici James Cleverly şi Grant Shapps.
Japonia şi Marea Britanie şi-au confirmat cu acest prilej angajamentul de a coopera pentru a “maximiza oportunităţile” oferite de viitoarea desfăşurare a unui grup de luptă britanic în regiunea indo-pacific în 2025 şi au convenit să-şi extindă exerciţiile militare comune.
Miniştrii celor două ţări au discutat de asemenea despre un proiect trilateral cu Italia pentru dezvoltarea unui avion de luptă ultramodern până în 2035.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”
Ministrul german de externe avertizează că Putin trage Asia în războiul său declanșat în Ucraina și evidențiază responsabilitatea Chinei, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, de a nu alimenta conflictele
Iulian Chifu: Sabotaj ruso-chinez suspectat la cablurile de date și conducte submarine în Baltică
Uniunea Europeană acordă un sprijin financiar în valoare de 18,1 miliarde de euro pentru Ucraina, în cadrul unui angajament al G7
Premierul Marii Britanii va fi invitat în februarie la o reuniune a șefilor de stat sau de guvern din UE pentru discuții pe probleme de securitate
Trump anunță măsuri economice dure: taxe vamale majorate la 25% pentru produsele din China, Mexic și Canada
G7
Uniunea Europeană acordă un sprijin financiar în valoare de 18,1 miliarde de euro pentru Ucraina, în cadrul unui angajament al G7
Published
3 days agoon
November 29, 2024By
Andreea RaduUniunea Europeană a confirmat joi angajamentul său de a acorda Ucrainei un sprijin financiar în valoare de 18,1 miliarde euro, în cadrul unui împrumut acordat de țările G7, ce va fi rambursat din dobânzile aferente activelor ruseşti îngheţate, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a anunţat că a semnat un protocol de acord cu Ucraina pentru o asistenţă macrofinanciară care va servi la „acoperirea nevoilor imediate”.
„Am fost onorat să semnez, în numele UE, un protocol de acord cu Ucraina privind acordarea unei asistențe macrofinanciare în valoare de 18,1 miliarde EUR pentru a ajuta Ucraina să acopere nevoile imediate. Aceasta face parte din inițiativa G7 de a sprijini Ucraina prin utilizarea veniturilor provenite de pe urma activelor ruseşti, garantând astfel că agresorul plăteşte pentru pagubele pe care le-a cauzat”, a scris Dombrovskis pe platforma X.
Honoured to sign MoU with Ukraine on behalf of EU for €18.1 b in macro-financial assistance to help 🇺🇦 cover immediate needs.
It is part of G7 initiative to support Ukraine using revenues from immobilised Russian assets–making sure that aggressor pays for damage it has caused. pic.twitter.com/j1EJDMsCcE
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) November 28, 2024
Premierul ucrainean Denis Şmîhal a salutat „demersul curajos” al Uniunii Europene, subliniind că „nu este doar un ajutor, ci este un precedent pentru a trage Rusia la răspundere pentru crimele sale”.
Aceste 18,1 miliarde euro se adaugă ajutorului de aproximativ 120 miliarde de euro acordat Kievului de către UE şi statele sale membre de la începerea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.
Acest nou sprijin intervine pe fondul incertitudinilor care planează asupra sprijinului american după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
La finalul lunii octombrie, liderii țărilor G7 au finalizat detaliile privind un împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Kievului, susținut de profiturile generate de activele suverane rusești înghețate după invazia Ucrainei. Din totalul de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 45 de miliarde de euro), 20 de miliarde de dolari vor fi asigurate de Statele Unite.
Aproximativ 210 de miliarde de euro în active sunt deținute în UE și blocate în temeiul sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din februarie 2022.
G7
Miniștrii de externe din G7 se reunesc în Italia pentru a discuta despre Orientul Mijlociu, Ucraina și realegerea lui Donald Trump la Casa Albă
Published
1 week agoon
November 25, 2024By
Andreea RaduMiniştrii afacerilor externe din G7 se întâlnesc luni în Italia pentru o conferinţă de două zile care va avea ca principale subiecte de discuţie războaiele din Orientul Mijlociu şi Ucraina, şi implicaţiile la nivel global reprezentate de realegerea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează dpa, potrivit Agerpres.
Conferinţa va avea loc în oraşul Fiuggi, la circa 80 de kilometri de Roma, şi este ultima reuniune a miniştrilor de externe din G7 programată pentru acest an.
Mandatul de arestare emis recent de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război în Fâşia Gaza a provocat o undă de şoc la nivel internaţional.
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat săptămâna trecută că mandatele de arestare emise de CPI împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a fostului său ministru al apărării Yoav Gallant şi a şefului militar al Hamas, Mohammed Deif, trebuie „puse în aplicare”.
De cealaltă parte, președintele american în exercițiu Joe Biden a calificat drept „scandaloase” mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, Rusia a lansat recent o nouă rachetă balistică cu rază medie de acţiune, iar în ultimele zile, Ucraina a lovit ţinte militare din Rusia cu rachete americane ATACMS cu rază de acţiune de până la 300 de kilometri şi cu rachete de croazieră britanice Storm Shadow.
Săptămâna trecută, la inițiativa premierului Italiei, Giorgia Meloni, liderii G7 au adoptat o declarație comună în sprijinul Ucrainei, în contextul apropiatei împliniri a 1.000 de zile de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva acestei țări.
„Reafirmăm sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pentru cât va fi necesar,” au transmis liderii G7, subliniind solidaritatea lor în susținerea luptei Ucrainei pentru suveranitate, libertate, independență și integritate teritorială, precum și pentru reconstrucția sa. De asemenea, aceștia au recunoscut impactul agresiunii Rusiei asupra persoanelor vulnerabile din întreaga lume.
Italia deţine până la sfârşitul anului preşedinţia G7, din care mai fac parte SUA, Canada, Marea Britanie, Japonia, Franţa şi Germania. Anul viitor, Canada va prelua preşedinţia G7.
G7
G7 marchează 1.000 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina cu o declarație de solidaritate: „Vom sprijini Ucraina cât va fi necesar”
Published
2 weeks agoon
November 17, 2024La inițiativa premierului Italiei, Giorgia Meloni, liderii Grupului celor Șapte (G7) au adoptat o declarație comună în sprijinul Ucrainei, în contextul apropiatei împliniri a 1.000 de zile de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva acestei țări.
„Reafirmăm sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pentru cât va fi necesar,” au transmis liderii G7, subliniind solidaritatea lor în susținerea luptei Ucrainei pentru suveranitate, libertate, independență și integritate teritorială, precum și pentru reconstrucția sa. De asemenea, aceștia au recunoscut impactul agresiunii Rusiei asupra persoanelor vulnerabile din întreaga lume.
Declarația subliniază rezistența extraordinară a poporului ucrainean, care, în pofida unor suferințe imense, a demonstrat o determinare de nezdruncinat în apărarea teritoriului, culturii și poporului său.
Rusia, „singurul obstacol” în calea păcii
G7 a reiterat că Rusia rămâne principala piedică în calea unei păci juste și durabile, subliniind angajamentul de a impune costuri severe Moscovei prin sancțiuni, controale la export și alte măsuri eficiente. „Rămânem alături de Ucraina,” au declarat liderii.
Această poziție marchează încă un moment de solidaritate internațională cu Ucraina, în contextul în care țara continuă să reziste agresiunii ruse și să caute sprijin global pentru reconstrucție și stabilitate.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european
Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc
Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor
Lituania, Letonia și Estonia au decis impunerea de sancțiuni asupra liderilor politici georgieni care au reprimat manifestațiile pro-UE
Zelenski i-a prezentat lui Scholz noile sisteme de drone de producție internă ucraineano-germană
În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”
Un acces mai bun la locuri de muncă durabile și de înaltă calitate poate ajuta persoanele cu dizabilități să obțină independență financiară și o mai mare incluziune socială, subliniază Consiliul UE
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Curajul românilor din Timișoara care s-au ridicat în 1989 pentru libertate, evocat la tribuna PE de Ursula von der Leyen: Generația noastră de europeni trebuie să lupte din nou pentru libertate
Trending
- U.E.3 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO