Connect with us

SUA

Joe Biden a primit asigurări din partea lui Zelenski că avioanele F-16 nu vor fi folosite pe teritoriul Rusiei

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele american Joe Biden a declarat duminică că a primit asigurări personale din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că avioanele F-16 pe care SUA le-au aprobat pentru a fi utilizate în război nu vor fi utilizate pe teritoriul Rusiei, informează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Biden  a avut reticențe să aprobe livrarea avioanelor militare de luptă către Ucraina prin intermediul țărilor europene, pentru a nu contribui la o escaladare a conflictului. SUA trebuie să aprobe orice vânzare către terți a avioanelor F-16 care sunt dotate cu tehnologie de spionaj avansată. Însă, sub presiunea aliaților europeni care vor să pună capăt invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina, acesta a aprobat transferul.

„Am primit o asigurare categorică din partea lui Zelenski că nu le vor folosi pentru a merge mai departe și pentru a se deplasa pe teritoriul geografic al Rusiei, dar oriunde ar fi trupe rusești în Ucraina, în zonă, ar putea face acest lucru”, a declarat Biden într-o conferință de presă la finalul summitului G7 de la Hiroshima.

Liderul de la Casa Albă a mai spus că nu se așteaptă ca avioanele F-16 să ia parte la contraofensiva de primăvară pe care Zelenski a planificat-o, din cauza timpului necesar pentru a-i antrena pe militarii ucraineni în vederea pilotării avioanelor militare avansate. Personalul american va face antrenamentul.

Ulterior, Zelenski a declarat la o conferință de presă de duminică seara că este încrezător că Ucraina va primi avioanele – chiar dacă unele detalii nu au fost încă stabilite – dar nu a putut da o cifră.

„Nu vă pot spune câte”, a declarat președintele ucrainean. „Rusia va simți când vom avea o contraofensivă’, a adăugat acesta.

Zelenski a călătorit la summit-ul G7 de la Hiroshoma pentru a se întâlni cu liderii celor mai mari democrații din lume pentru a-și susține argumentele în vederea obținerii de ajutor militar și diplomatic pentru planurile sale de a respinge forțele lui Putin.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei

Published

on

© Volodimir Zelenski / X

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins vineri încă o dată cererea Ucrainei de a putea să folosească armele americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra unor ţinte situate pe teritoriul Rusiei, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres.

„Nu cred că există o anumită capabilitate care să poată fi decisivă în acest război”, a explicat Austin la încheierea unei noi întâlniri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care a reunit baza aeriană Ramstein din Germania ţările ce oferă Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia.

Situaţia prezentă de pe câmpul de luptă arată că Rusia deja şi-a mutat la baze din afara razei de acţiune (de 300 de kilometri) a rachetelor americane ATACMS unele dintre avioanele folosite în lansarea bombelor ghidate cu planare, o armă cu mare putere distructivă folosită de armata rusă împotriva poziţiilor ucrainene pe frontul din interiorul Ucrainei.

Cât despre argumentul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căruia există în Rusia multe ţinte strategice pe care Ucraina le-ar putea lovi dacă ar primi rachete cu rază mai lungă de acţiune, Lloyd Austin a spus că există şi alte modalităţi de atac asupra unor asemenea ţinte, cum ar fi de pildă dronele, pe care Ucraina de altfel chiar le foloseşte pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus, îndeosebi asupra rafinăriilor, depozitelor petroliere şi bazelor aeriene.

„Cred că în viitorul previzibil ne vom asigura că ne concentrăm în continuare pe ajutorul prin care Ucraina să-şi poată apăra în mod eficient teritoriul”, a indicat secretarul american al apărării, care a anunţat un nou pachet de ajutor militar al SUA destinat Ucrainei, în valoare de 250 de milioane de dolari.

Volodimir Zelenski s-a declarat recunoscător pentru pentru poziția clară a SUA privind continuarea furnizării sprijinului militar necesar. 

„Am discutat cu Lloyd Austin conținutul pachetului de sprijin pentru apărare de 250 de milioane de dolari, recent anunțat, și alte nevoi de apărare pentru Ucraina”, a scris Zelenski pe platforma X.

 

Citiți și: Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”

Președintele Zelenski a solicitat la reuniunea de la Ramstein „mai multe arme” de la aliații Ucrainei pentru a sprijini forțele ucrainene în lupta împotriva invaziei ruse, în special în regiunea Donețk din estul țării.

„Lumea dispune de suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a garanta că teroarea rusă nu va avea rezultat și eu vă îndemn să fiți mai activi în această muncă alături de noi asupra apărării aeriene”, a declarat liderul ucrainean. El a solicitat, de asemenea, permisiunea pentru utilizarea armelor cu rază de acțiune lungă „nu doar pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci și pe teritoriul rus”.

Continue Reading

SUA

SUA impun noi sancțiuni pentru încercările de operaționalizare a proiectului rus Arctic LNG 2

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Ca răspuns la războiul continuu de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite impun costuri suplimentare celor care sprijină efortul de război al Rusiei și încearcă să extindă influența energetică globală a Rusiei, a anunțat, joi, Departamentul de Stat.

Departamentul de Stat vizează două entități și două nave legate de încercările de a exporta gaze naturale lichefiate (GNL) din proiectul Arctic LNG 2, sancționat de SUA. Departamentul sancționează Gotik Energy Shipping Co (Gotik) și Plio Energy Cargo Shipping OPC PVT LTD (Plio Energy). Gotik și Plio Energy sunt proprietarul înregistrat și, respectiv, administratorul comercial al transportatorului de GNL (LNG/C) New Energy.

LNG/C New Energy a utilizat practici înșelătoare de transport maritim, inclusiv închiderea sistemului său de identificare automată, pentru a încărca încărcături din proiectul Arctic LNG 2 sancționat de SUA printr-un transfer de la navă la navă la 25 august 2024, cu LNG/C Pioneer, o navă blocată de Statele Unite la 23 august 2024. De asemenea, a fost identificată o navă suplimentară gestionată și operată de Plio Energy, LNG/C Mulan, ca proprietate asupra căreia Plio Energy are un interes.

Guvernul Statelor Unite va continua să răspundă rapid încercărilor de a operaționaliza proiectul Arctic LNG 2 sancționat sau de a extinde în alt mod capacitățile energetice ale Rusiei.

„Lucrând alături de partenerii noștri din G7 și de alți aliați, vom rămâne fermi în contracararea exploatării de către Rusia a resurselor sale energetice pentru câștig politic”, mai transmite Departamentul de Stat.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadoarea SUA la București: ”În faţa greutăţilor de neimaginat îndurate de vecinii din Ucraina, România a arătat lumii adevăratul sens al solidarităţii”

Published

on

© Guvernul României

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, a lăudat România pentru dovada de care a dat dovadă în contextul războiului ilegal și neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, informează Agerpres.

”Ca parteneri strategici şi ca aliaţi în NATO, suntem uniţi în faţa agresiunii neprovocate şi ilegale a Rusiei, pentru a sprijini Ucraina şi a consolida apărarea colectivă în cadrul Alianţei. În tot acest timp, în faţa greutăţilor de neimaginat îndurate de vecinii din Ucraina, România a arătat lumii adevăratul sens al solidarităţii. Mobilizarea şi empatia din partea oamenilor din Galaţi pentru vecinii lor au fost de-a dreptul extraordinare”, a transmis Kavalec, aflată joi într-o vizită la Galați, unde a participat la vernisajul expoziţiei fotografice itinerante ”Noi, Poporul/ We the People”, realizată de Ambasada SUA la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României, cu Agerpres şi în colaborare cu Universitatea din Craiova, care celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România.

Aceasta s-a arătat impresionată de ”felul în care poporul şi Guvernul României s-au îndreptat spre frontieră când a început războiul, pentru a-i ajuta pe cei în nevoie, oferind ceai şi cozonac, alături de sprijin material”.

Ea a ținut să mulțumească public românilor pentru ajutorul oferit ucrainenilor și a dat asigurări că SUA vor fi întotdeauna un partener de încredere.

Potrivit celui mai recent Eurostat, la sfârșitul lunii iunie 2024, aproximativ 4,3 milioane de ucraineni care au fugit din calea războiului de agresiune al Rusiei se bucurau de protecție temporară în UE, România găzduind peste 160.000 de persoane.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”

U.E.10 hours ago

Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor

ROMÂNIA1 day ago

România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%

POLITICĂ2 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA2 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.3 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat, la Chișinău, Declarația Comună pentru reziliența Republicii Moldova, recunoscând pașii importanți ai Chișinăului “pe calea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Definind un final de deceniu de “mare risc”, Ursula von der Leyen asigură că va numi un comisar european pentru apărare: Trebuie să ne gândim la UE ca fiind un “proiect de securitate”

POLITICĂ1 week ago

Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL

Trending