Uniunea Europeană este îngrijorată de preocupările exprimate de secretarul de stat american, Antony Blinken, conform cărora China ar urma să ofere Rusiei arme, a declarat Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, care a completat că comunitatea europeană ar fi ”o linie roșie”, potrivit Agerpres.
”Am avut o lungă conversație – și eu – cu consilierul de stat (chinez) Wang Yi – fostul ministru de externe [al Chinei], care a fost nominalizat acum (pentru a fi) – să spunem – responsabil al Comitetului Central al Partidului Comunist pentru relațiile externe. Am avut o conversație cu el și i-am exprimat îngrijorarea noastră puternică cu privire la faptul că China furnizează arme Rusiei și i-am cerut să nu facă acest lucru – și i-am exprimat nu numai îngrijorarea noastră, ci și faptul că pentru noi ar fi o linie roșie în relația noastră. Mi-a spus că nu au de gând să facă acest lucru, că nu intenționează să facă acest lucru – dar că vom rămâne vigilenți”, a precizat Borrell în declarațiile susținute înainte de reuniunea miniștrilor de externe din UE, desfășurată cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de când Rusia a invadat Ucraina.
Pe agendă se va afla și cel de-al zecelea pachet de sancțiuni europene contra Rusiei, despre care oficialul a spus că ”nu știe dacă va fi obținut un acord astăzi”.
Josep Borrell a anunțat, de asemenea, că mâine va avea o vizită la cartierul general al NATO împreună cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, unde va fi abordată chestiunea accelerării livrării de arme Ucrainei.
Ulterior, Înaltul Reprezentat al UE va merge la New York pentru a lua parte la Adunarea Generală a ONU, care organizează o reuniune specială pentru a marca un an de la agresiunea rusă, întâlnire în urma căreia va fi supusă la vot o rezoluție coordonată de ambasadorul UE la Națiunile Unite.
”Este un vot foarte important la Națiunile Unite. Amintiți-vă, 143 de voturi. Să vedem care este nivelul de susținere din partea întregii lumi pentru Ucraina și în condamnarea agresiunii Rusiei”, și-a exprimat curiozitatea Borrell.
În cadrul unor declarații pentru CBS, susținute în urma unei întrevederi cu Wang Yi, secretarul de stat american, Antony Blinken, a susținut că Beijingul ia în considerare furnizarea de ”arme” Rusiei pentru a sprijini ofensiva acesteia în Ucraina, informează Agerpres.
Cei doi oficiali s-au întâlnit sâmbătă seara la Munchen, în marja Conferinţei de Securitate, având un dialog pe care diplomaţia americană l-a descris ca fiind ”sincer şi direct”.
Secretarul de stat a avertizat cu privire la ”implicaţiile şi consecinţele” pentru China dacă se va constata că oferă ”sprijin material” Rusiei în războiul său din Ucraina sau că o ajută să evite sancţiunile occidentale, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price, care a relatat despre interviu.
În contextul aceluiași eveniment desfășurat în Germania, diplomatul chinez de rang înalt, Wang Yi, l-a asigurat pe Dmitro Kuleba că Beijingul ”a fost întotdeauna de partea păcii şi a dialogului”, potrivit aceleiași surse.
De la invazia rusă în Ucraina, China a menţinut o poziţie ambiguă, pe de o parte făcând apel la respectarea ”integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”, inclusiv a Ucrainei, pe de alta cerând să se acorde atenţie ”preocupărilor legitime ale tuturor ţărilor”, referindu-se la Rusia.
Comunitatea occidentală a lansat numeroase apeluri la adresa Chinei, cerându-i acesteia să folosească bunele sale relații pe care le are cu Moscova pentru a o convinge să renunțe la război.