Connect with us

INTERNAȚIONAL

Justin Trudeau, apel pentru unitatea europenilor: ”Toată lumea are de câștigat de pe urma unei Uniuni Europene puternice”

Published

on

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat joi la Strasbourg, în plenul Parlamentului European că întreaga lume are de câștigat de pe urma unei Uniuni Europene puternice și că Europa și Canada trebuie să conducă economia globală în aceste vremuri dificile.

”Relațiile dintre UE și Canada sunt atât de rezistente pentru că se bazează pe valori comune. Suntem mai puternici nu în ciuda diversității noastre, ci datorită acesteia Știm că în aceste vremuri trebuie să alegem să conducem economia globală. Tocmai am demonstrat lumii că împreună prețuim schimburile comerciale și beneficiile aduse de acestea”, a spus Trudeau în discursul din plenul legislativului european, la o zi după adoptarea acordului CETA dintre Uniunea Europeană și Canada.

FOTO: European Parliament

Trudeau a arătat că Uniunea Europeană este o realizare remarcabilă și un proiect al păcii, subliniind dosarele comune în care Europa și Canada colaborează.

Canada știe că o voce puternică europeană este esențială, dincolo de a fi preferabilă. Sunteți un actor important pentru provocările pe care le întâmpinăm, iar toată lumea are de câștigat de pe urma unei Uniuni Europene puternice”, a mai spus premierul Canadei.

Urmăriți și VIDEO&TEXT Justin Trudeau, în plenul Parlamentului European: Dacă CETA va funcționa pentru cetățeni, atunci va fi un model. Dacă nu, va reprezenta unul dintre ultimele acorduri comerciale

Justin Trudeau a devenit joi primul lider canadian care s-a adresat Parlamentului European, la o zi distanță după ce eurodeputații au adoptat acordul comercial dintre UE și Canada.

Parlamentul European a aprobat miercuri Acordul CETA, cu 408 voturi în favoarea tratatului comercial, 254 împotrivă și 33 de abțineri.

Negociat timp de șapte ani, acordul CETA a fost semnat în octombrie 2016 de UE și Canada, după ce parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia se opusese inițial semnării.

CETA va retrage peste 99% din tarifele ce sunt impuse în prezent asupra comerțului dintre UE și Canada și va aduce o creștere a comerțului în valoare de aproximativ 10,9 miliarde de euro anual. Acesta oferă standarde înalte pentru consumator, inclusiv protecție a mediului și a dreptului de muncă.

Acordul include prevederi asupra accesului pe piață a bunurilor, serviciilor, investițiilor și a achizițiilor publice. Alte prevederi fac referire la drepturile proprietății intelectuale, măsuri sanitare, dezvoltare sustenabilă, cooperare în domeniul reglementării, facilități comerciale, cooperare în materii neprelucrate, soluționare a litigiilor și a barierelor tehnice.

În contextul CETA, dar ca acord distinct, a fost negociată și înțelegerea dintre România și Canada privind eliminarea vizelor pentru cetățenii români. Astfel, începând cu 1 decembrie 2017, toți românii pot intra pe teritoriul candian fără vize, în timp ce cei care au mai călătorit în Canada pot beneficia de acest acord de la 1 mai 2017.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Ucraina urmează să primească aproximativ 3,5 miliarde de euro, după ce Consiliul UE a aprobat o a treia plată de granturi și împrumuturi nerambursabile pentru Ucraina în cadrul Facilității pentru Ucraina. Obiectivul principal al Facilității este de a sprijini stabilitatea macrofinanciară a Ucrainei și recuperarea, reconstrucția și modernizarea acesteia.

Cu această a treia plată, Ucraina va primi aproape 20 de miliarde de euro în cadrul Facilității pentru Ucraina, de la intrarea sa în vigoare acum un an, informează un comunicat al Consiliului UE.

Consiliul UE a concluzionat astăzi că Ucraina a îndeplinit condițiile necesare prevăzute în Planul Ucraina pentru a primi o a treia plată din cadrul Facilității Ucraina.

Ucraina a demonstrat cu succes că a pus în aplicare 13 măsuri diferite. Acestea includ, printre altele, adoptarea de reforme pentru a crește utilizarea energiei regenerabile; creșterea autonomiei autorității de reglementare în domeniul energiei; simplificarea procedurilor de trecere a frontierelor în conformitate cu standardele UE; adoptarea unei strategii pentru agricultură și dezvoltare rurală (inclusiv îndepărtarea minelor de teren din zonele agricole); și continuarea activității de întocmire a listei materiilor prime strategice și critice.

Citiți și: UE este la Kiev la trei ani de la debutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei: Nu este în joc doar destinul Ucrainei, ci și destinul Europei; Un nou ajutor de 3,5 miliarde de euro pentru Kiev

Planul pentru Ucraina stabilește intențiile Ucrainei în ceea ce privește redresarea, reconstrucția și modernizarea țării și reformele pe care își propune să le întreprindă în următorii patru ani ca parte a procesului său de aderare la UE.

În mai 2024, Consiliul a concluzionat că Planul pentru Ucraina îndeplinește condițiile prealabile pentru ca Ucraina să primească sprijin în valoare de până la 50 de miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina, iar în august Consiliul a dat undă verde primei plăți periodice.

Mecanismul pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare stabilă de până la 50 de miliarde euro sub formă de granturi și de împrumuturi pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027.

Din acest cuantum, până la 32 de miliarde euro sunt alocate cu titlu indicativ pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul pentru Ucraina, aceasta însemnând că plățile vor fi condiționate de realizarea indicatorilor identificați.

Continue Reading

SUA

SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a informat oficiali europeni că SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, informează The New York Times, preluat de EFE, citat de Agerpres.

Ziarul din New York, care citează surse familiarizate cu acest subiect, indică faptul că decizia de retragere din Centrul Internațional pentru Judecarea Delictelor de Agresiune împotriva Ucrainei, la care administrația președintelui democrat Joe Biden s-a alăturat în 2023, este cel mai recent indiciu că Donald Trump se îndepărtează de angajamentul președintelui anterior de a-l trage personal la răspundere pe Putin pentru crimele comise împotriva Ucrainei.

Decizia – au declarat persoane familiare cu situația – urmează să fie anunțată luni printr-un e-mail adresat personalului și membrilor organizației-mamă a grupului, Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală, cunoscută sub numele de Eurojust.

Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) și-a început activitatea la 3 iulie 2023, la Haga, unde este găzduit de Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust).

Centrul joacă un rol esențial în investigarea crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei și va facilita constituirea dosarelor pentru viitoarele procese.

El oferă o structură pentru sprijinirea și impulsionarea anchetelor în curs și a celor viitoare privind crima de agresiune și contribuie la schimbul de probe colectate de la începutul agresiunii ruse și la analizarea acestora.

Înființat cu sprijinul Comisiei Europene, centrul are în componența sa procurori naționali selectați care fac deja parte din echipa comună de anchetă. Centrul și echipa sunt asociate la nivel operativ. Experții participanți colaborează zilnic, fac schimb rapid de probe și convin asupra unei strategii comune.

Eurojust oferă sprijin operațional, juridic, financiar și logistic, inclusiv pentru conservarea, stocarea și analizarea probelor.

Această activitate este esențială pentru viitoarele procese, care vor avea loc fie în fața instanțelor naționale, fie în fața unor instanțe internaționale – inclusiv a unui eventual tribunal special pentru crima de agresiune sau a Curții Penale Internaționale (CPI), pentru infracțiunile care intră în jurisdicția sa.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”

Published

on

LEFT (© Liberal Party of Canada/ Facebook) & RIGHT (© EC - Audiovisual Service)

Noul premier al Canadei, Mark Carney, a discutat în premieră cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, context în care a fost subliniată importanța cooperări economice dintre Canada și UE. 

„Canada și Europa sunt parteneri puternici, ceea ce este foarte important într-o economie globală în schimbare, și vom profita împreună de oportunitățile comerciale transatlantice”, a transmis într-un mesaj postat pe X, noul premier al Canadei, Mark Carney. 

De asemenea, cei doi oficiali au vorbit despre planul ReArm Europe și despre eforturile depuse de Canada pentru a consolida apărarea în țară și în străinătate: „Canada este pregătită să facă față amenințărilor globale: prin achiziționarea de noi echipamente militare și prin colaborarea cu aliații săi pentru a asigura securitatea tuturor.”

La învestitura prim-ministrului canadian, Ursula von der Leyen a subliniat că parteneriatul UE-Canada este mai important ca niciodată: „Europa și Canada sunt prieteni și parteneri de încredere”, scria Ursula von der Leyen pe 14 martie. 

Mark Carney a fost învestit oficial vineri prim-ministru al Canadei, ceea ce îl pune în poziția de a lupta împotriva taxelor vamale impuse de președintele american Donald Trump care riscă să afecteze puternic economia canadiană, notează Reuters. Canada deține în 2025 și președinția grupului G7.

   Citiți și: Tarifele SUA de 25% pentru Canada și Mexic intră în vigoare. ”Nu mai e loc de negocieri”, susține Donald Trump

Victoria lui Carney marchează prima dată când un outsider fără o experiență politică reală devine prim-ministru canadian. Acesta a declarat că experiența sa ca prima persoană care a ocupat funcția de guvernator a două bănci centrale din G7 – Canada și Anglia – înseamnă că era cel mai bun candidat pentru a face față lui Trump.

În luna februarie, UE și Canada au hotorât să își reînnoiască eforturile de promovare și diversificare a comerțului pentru a îmbunătăți realația strânsă dintre cele două părți, care este deja susținută de un Acord Economic Comercial (CETA). 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.41 minutes ago

Europa de Sud trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare, avertizează ministrul lituanian de externe: „Este timpul să devenim serioși”

ROMÂNIA1 hour ago

2.000 de localități din România vor beneficia de fonduri europene. Ministerul Muncii lansează selecția pentru cel mai amplu program social

CONSILIUL UE1 hour ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

ROMÂNIA1 hour ago

România, între cele cinci state ale UE care „dezmembrează” principiile democratice potrivit unui raport privind statul de drept

CONSILIUL UE2 hours ago

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

SUA2 hours ago

SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Giganții europeni din domeniul tehnologiei solicită Ursulei von der Leyen un fond suveran de infrastructură pentru a consolida autonomia strategică

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Erdogan a discutat cu Trump despre situația din Ucraina și Siria, precum și despre ridicarea sancțiunilor privind achiziția de avioane de luptă americane

CONSILIUL UE1 hour ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE2 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ6 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Trending