ROMÂNIA DIGITALĂ
Kaspersky: Numărul utilizatorilor de internet afectați de programe care fură informații de securitate s-a dublat în primele șase luni ale lui 2019
Published
5 years agoon
Numărul utilizatorilor vizaţi de programele maliţioase care fură parole a crescut cu 57% în prima jumătate acestui an, până la peste 940.000, de la aproape 600.000, în aceeaşi perioadă din 2018, relevă o analiză publicată, marţi, de către experţii Kaspersky Lab, informează Agerpres.
Potrivit sursei citate, în ultimele şase luni, a fost detectată o activitate intensă a acestor programe, în Europa şi Asia, iar cel mai adesea malware-ul vizează utilizatorii din Rusia, India, Brazilia, Germania şi SUA.
Informaticienii precizează că unul dintre cei mai răspândiţi troieni care fură date legate de activitatea financiară a posesorilor de carduri de credit sau de debit este Azorult, detectat pe computerele a peste 25% dintre toţi utilizatorii care s-au confruntat cu troieni PSW în perioada studiată.
Având în vedere că în prezent mare parte din activitatea noastră se desfășoară online, posibilitatea ca informații sensibile să fie accesate în computere cu sisteme de securitate compromise este tot mai mare. În acest caz, utilizatorii de internet să recurgă la prevenție pentru protejarea sistemelor computerizate pe care le utilizează cu ajutorul unor soluții de securitate. De asemenea, aceștia recomandă utilizatorilor să nu dezvăluie parolele și datele de autentificare sau informaţiile personale nici măcar prietenilor sau familiei, să instaleze de fiecare dată actualizările disponibile şi să utilizeze soluţii eficiente de securitate pentru păstrarea în siguranţă a parolelor şi a informaţiilor personale, inclusiv a paşapoartelor, a permiselor de conducere sau a cardurilor bancare.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Ministrul Apărării remarcă solidaritatea în cadrul NATO: Înțelegem problemele sudului, iar Portugalia înțelege că ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne doar în Marea Neagră
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Mark Rutte a preluat mandatul de secretar general NATO de la Stoltenberg, având ca priorități apărarea Alianței și sprijinul pentru Ucraina: Legătura transatlantică este fundația NATO
SUA își sporesc prezența militară în Orientul Mijlociu după uciderea liderului Hezbollah de către Israel
Premierul Dorin Recean, discurs la ONU: Locul Moldovei este alături de țări care respectă democrația și promovează pacea
Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace, de la care Armata cumpără 54 de obuziere K9, va construi în România o fabrică de blindate
ROMÂNIA DIGITALĂ
Participarea ICI București la GCF 2024 subliniază angajamentul României de a juca un rol activ în eforturile internaționale de protejare a ecosistemului digital global
Published
4 days agoon
October 2, 2024By
REDACTIAInstitutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București participă la Global Cybersecurity Forum 2024 (GCF), unul dintre cele mai importante evenimente mondiale dedicate securității cibernetice. Forumul se desfășoară în perioada 2-3 octombrie 2024, în Riyadh, Arabia Saudită, informează un comunicat al ICI București.
Participarea ICI București la GCF 2024 subliniază angajamentul României de a juca un rol activ în eforturile internaționale de protejare a ecosistemului digital global, prin colaborare și inovație. În cadrul forumului, delegația ICI participă la discuții strategice și sesiuni de networking, având oportunitatea de a crea parteneriate cu alte organizații de prestigiu din întreaga lume.
Evenimentul reunește lideri din domeniul securității cibernetice, factori de decizie și experți din diverse sectoare, pentru a discuta despre provocările și soluțiile de viitor în acest domeniu. Cu tema “Advancing Collective Action in Cyberspace”, forumul își propune să aprofundeze cooperarea internațională și să mobilizeze acțiuni comune în jurul celor mai presante priorități strategice din domeniul securității cibernetice.
Reprezentanții institutului se vor implica, de asemenea, în discuțiile legate de incluziunea socială în spațiul cibernetic, promovând soluții menite să asigure acces echitabil și dezvoltare pentru toți utilizatorii, într-o lume tot mai interconectată și digitalizată.
ROMÂNIA
Eurostat: România este codașă în UE când vine vorba de interacțiunea online dintre cetățeni și autoritățile publice
Published
2 weeks agoon
September 25, 2024By
Teodora IonÎn 2023, 69% dintre cetățenii europeni cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au utilizat un site web sau o aplicație a unei autorități publice în ultimele 12 luni, relevă cel mai recent Eurostat.
Ponderea a variat foarte mult între țările UE, cu cele mai mari cote înregistrate în Danemarca (98%), Finlanda, Țările de Jos și Suedia (toate 95%). În schimb, cele mai scăzute procente au fost înregistrate în România (23%), Bulgaria (30%) și Germania (58%).
O analiză mai detaliată a diferitelor activități de e-guvernare arată că, în 2023, 42% dintre persoane au utilizat serviciile de e-guvernare în ultimele 12 luni pentru a obține informații despre servicii, beneficii, legi, ore de funcționare sau altele similare.
Acestea au fost urmate de descărcarea sau tipărirea de formulare oficiale (40%), accesarea de informații personale (39%) și stabilirea unei întâlniri sau rezervări și primirea de comunicări sau documente oficiale (37%).
Conform obiectivelor UE privind deceniul digital, toate serviciile publice esențiale pentru întreprinderi și cetățeni ar trebui să fie complet online până în 2030, iar minimum 80% din populație să dețină competențe digitale de bază.
Doar că același Eurostat relevă că țara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de persoane cu competențe digitale de bază.
Pentru a aduce instituțiile publice mai aproape de cetățeni și pentru a facilita interacțiunea acestora cu statul, autoritățile au lansat DigiLocal, primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale.
Gestionat și finanțat integral de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, are 4 beneficii majore pentru administrațiile locale și pentru cetățeni:
- interconectarea sistemelor informatice ale primăriilor și consiliilor județene cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român, pentru plata simplă, rapidă și sigură a serviciilor publice digitale, a taxelor și a impozitelor;
- dezvoltarea de interfețe standardizate pentru comunicarea cu cetățenii, site-uri care să fie accesibile prin câteva clickuri, astfel încât românii să utilizeze ușor și sigur serviciile publice electronice;
- consolidarea securității cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni;
- achiziția echipamentelor IT pentru creșterea capacității administrative și asigurarea interoperabilității, astfel încât românii să nu mai facă drumuri inutile și să nu mai stea la cozi.
ROMÂNIA DIGITALĂ
Președintele ADR: Servicii publice digitale, intuitive, ușor de accesat, toate în același loc. Acestea sunt obiectivele Cloud-ului Guvernamental
Published
2 weeks agoon
September 19, 2024Serviciile publice digitale, intuitive, ușor de accesat, toate în același loc, reprezintă obiectivele Cloud-ului Guvernamental, a susținut președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Dragoș Vlad, la workshop-ul “Digital Marketplace for Cloud Services in Romania”, unde a fost prezent la invitația Băncii Mondiale.
„România face progrese semnificative în privința digitalizării serviciilor oferite de instituțiile publice cetățenilor și firmelor, iar semnarea contractului pentru Cloud-ul dedicat este o reconfirmare a faptului că digitalizarea este un proces ce nu mai poate fi oprit”, a afirmat președintele ADR, Dragoș Vlad.
În schimb, digitalizarea pentru țara noastră trebuie să țină cont de experiența celorlalte state europene, a continuat acesta. „Modelul britanic pentru serviciile digitale oferite de instituțiile publice cetățenilor, sub forma unui marketplace funcțional, a constituit un punct central al discuției dintre reprezentanții Autorității pentru Digitalizarea României și experții Băncii Mondiale”, a precizat Dragoș Vlad.
Șeful ADR a discutat despre avantajele digitalizării și ale dezvoltării sistemelor digitale pentru instituțiile din România cu David Kershaw, Warren Smith și Kseniya Shuturminska, experți internaționali în achiziții pentru piețe digitale și tehnologie, managementul lanțului de aprovizionare atât în sectorul privat, cât și în cel public, managementul contractelor și managementul categoriilor. Ei au jucat un rol esențial în dezvoltarea Digital Marketplace din Marea Britanie.
În context, Dragoș Vlad a reiterat munca ultimilor doi ani, faptul că România are astăzi un sistem care asigură identitatea electronică a persoanei și finanțare pentru cel mai ambițios proiect de reformă a relației dintre stat și cetățean.
„Cloudul Guvernamental este esențial pentru creșterea competitivității României și pentru normalizarea relației pe care instituțiile publice o au cu cetățenii și cu firmele. Procesul pe care l-am început are nevoie de sprijinul și de know-how-ul experților de prim rang existenți la nivel european. Trebuie să învățăm din experiența altor țări pentru a putea oferi românilor o soluție complexă, completă și ușor de utilizat”, a concluzionat președintele ADR.
Concrete & Design Solutions
Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”
Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Fâșia Gaza: „Prioritatea este să revenim la o soluție politică”
Lucian Bode salută decizia CJUE de a anula din Pachetul Mobilitate I obligația întoarcerii vehiculului la centrul operațional la fiecare 8 săptămâni: „A fost o muncă de echipă”
Contactele din tinerețe cu KGB, regretele față de Ucraina și dejucarea blufului lui Putin. Primul interviu al lui Stoltenberg după zece ani la NATO: “Rusia știe că Europa este în urma ei” în termeni militari
Klaus Iohannis, la Sommet-ul Francofoniei: În calitate de șefi de stat sau de guvern, avem responsabilitatea de a ne asigura că tinerii noștri beneficiază de condiții optime pentru a studia
Volodimir Zelenski va prezenta „planul pentru victorie” al Ucrainei la reuniunea de la Ramstein din 12 octombrie
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Faptul că transportatorii români nu vor mai fi obligați să întoarcă vehiculele în țară o dată la 8 săptămâni este o realizare importantă pentru industrie
Polonia va începe să consolideze apărarea la granițele sale cu Rusia și Belarus până la sfârșitul anului
Marcel Ciolacu și-a depus candidatura pentru Cotroceni: „Am un crez politic, acela de a uni. Planul pentru România nu poate fi realizat decât împărțind puterea”
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Educației: A te dedica formării unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- U.E.6 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- EDITORIALE6 days ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
- EDITORIALE2 days ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
- ROMÂNIA4 days ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta