Connect with us

ROMÂNIA DIGITALĂ

Kaspersky: Numărul utilizatorilor de internet afectați de programe care fură informații de securitate s-a dublat în primele șase luni ale lui 2019

Published

on

Numărul utilizatorilor vizaţi de programele maliţioase care fură parole a crescut cu 57% în prima jumătate acestui an, până la peste 940.000, de la aproape 600.000, în aceeaşi perioadă din 2018, relevă o analiză publicată, marţi, de către experţii Kaspersky Lab, informează Agerpres

Potrivit sursei citate, în ultimele şase luni, a fost detectată o activitate intensă a acestor programe, în Europa şi Asia, iar cel mai adesea malware-ul vizează utilizatorii din Rusia, India, Brazilia, Germania şi SUA.

Informaticienii precizează că unul dintre cei mai răspândiţi troieni care fură date legate de activitatea financiară a posesorilor de carduri de credit sau de debit este Azorult, detectat pe computerele a peste 25% dintre toţi utilizatorii care s-au confruntat cu troieni PSW în perioada studiată.

Având în vedere că în prezent mare parte din activitatea noastră se desfășoară online, posibilitatea ca informații sensibile să fie accesate în computere cu sisteme de securitate compromise este tot mai mare. În acest caz, utilizatorii de internet să recurgă la prevenție pentru protejarea sistemelor computerizate pe care le utilizează cu ajutorul unor soluții de securitate. De asemenea, aceștia recomandă utilizatorilor să nu dezvăluie parolele și datele de autentificare sau informaţiile personale nici măcar prietenilor sau familiei, să instaleze de fiecare dată actualizările disponibile şi să utilizeze soluţii eficiente de securitate pentru păstrarea în siguranţă a parolelor şi a informaţiilor personale, inclusiv a paşapoartelor, a permiselor de conducere sau a cardurilor bancare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA DIGITALĂ

Antreprenorii români și francezi își conectează ecosistemele de inovație în cadrul unui eveniment găzduit de Ambasada României la Paris

Published

on

© Ambasada României în Franța

La Palatul Béhague, sediul Ambasadei României în Franța, a avut un eveniment dedicat inovației, noilor tehnologii și cooperării franco-române în domeniul transformării digitale. Evenimentul a fost organizat în ajunul deschiderii celui mai important salon european de profil – Viva Technology 2025 – care a debutat miercuri la Paris.

În prezența a peste 350 de invitați – oficiali români și francezi, parlamentari, antreprenori, reprezentanți ai start-up-urilor, specialiști în inovație, actori din mediul bancar și financiar, investitori și membri ai comunității românești – s-au purtat discuții despre impactul inteligenței artificiale, dezvoltarea noilor tehnologii și consolidarea ecosistemelor inovatoare în România și Franța.

Evenimentul a fost organizat împreună cu French Tech Bucharest și a subliniat angajamentul Ambasadei României în Franța de a sprijini interconectarea ecosistemelor de inovare din cele două țări.

Există un mare interes al antreprenorilor pentru conectare și dezvoltare în aceste domenii ale viitorului, iar Ambasada va continua să îi sprijine”, a fost mesajul transmis de ambasadoarea României la Paris, Ioana Bivolaru.

 

Un moment central al evenimentului a fost recunoașterea câștigătorilor ediției din acest an, personalități și start-up-uri care s-au remarcat prin contribuții semnificative în domeniul tehnologiei și al inovației:

  • Gabriel Cian, fondator Ikare A.I. – start-up dedicat medicinei preventive, și președinte al Fundației 2060, care are ca scop combaterea îmbătrânirii umane;
  • Jerome FranceEMI GROUP;
  • Andrei PitișGenezio, companie care dezvoltă instrumente pentru crearea de aplicații cu ajutorul inteligenței artificiale;
  • Guillaume Merlini și Sébastien NajiGamers Origin;
  • Monica JimanPentalog;
  • Bogdan HereaConcentrix;
  • François CosteGroupama;
  • Ioan IacobFLOWX.AI, platformă pentru digitalizarea serviciilor bancare și financiare;
  • Miruna SenciucBNP Paribas;
  • Cyprien, formator de opinie.

Continue Reading

ROMÂNIA

Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală

Published

on

© Administrația Prezidențială

Mai multe organizații ale societății civile și ale mediului de afaceri au transmis joi Administrației Prezidențiale un “apel pentru transformarea digitală a României”, solicitând implicarea directă a președintelui Nicușor Dan în accelerarea digitalizării statului.

Semnatarii – Edge Institute, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO), Confederația Patronală Concordia, Leaders in Tech (LiT) și Romanian Business Leaders (RBL) – își exprimă disponibilitatea de a contribui activ, cu expertiza echipelor proprii, la punerea în aplicare a obiectivelor strategice și la reconstruirea încrederii cetățenilor în instituțiile publice.

Organizațiile solicită o direcție strategică clară, leadership prezidențial și colaborare interinstituțională reală pentru ca transformarea digitală să devină o prioritate națională autentică, nu doar un angajament declarativ.

Documentul, structurat ca un apel la acțiune, include o serie de propuneri concrete, precum: numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale, crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală, formarea unei Rețele Diplomatice pentru Transformare Digitală și inițierea unui Pact Național pentru Digitalizarea României.

Semnatarii atrag atenția că digitalizarea nu mai este o opțiune, ci o necesitate urgentă pentru o administrație eficientă, transparentă și apropiată de cetățeni. Ei subliniază că începutul mandatului prezidențial 2025–2030 este un moment oportun pentru a transforma digitalizarea într-un nou „contract social digital”, în beneficiul tuturor românilor, inclusiv al celor din diaspora.

Apelul reiterează angajamentele incluse în programul prezidențial România Onestă și solicită un mecanism public de monitorizare a progresului în digitalizare.

“Este un test de viziune și de guvernanță pentru România anului 2030”, afirmă semnatarii, care își oferă sprijinul concret pentru ca digitalizarea să nu rămână doar o promisiune, ci să devină realitate – “câte un e-serviciu pe rând”.

Documentul integral transmis președintelui României poate fi consultat aici.

Continue Reading

BUSINESS

eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat

Published

on

Grupul eMAG continuă expansiunea puternică, raportând o cifră de afaceri de 11,4 miliarde de lei în anul fiscal 2024-2025, cu 12% mai mare decât în perioada precedentă, compania anunțând investiții semnificative de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul viitor, susținute de performanțe solide în România și de creșterea exporturilor realizate prin platforma Marketplace, de peste 552 milioane de lei, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Grupul eMAG a realizat în anul fiscal pe care l-a încheiat în martie 2025 o cifră de afaceri consolidată de 11,2 miliarde de lei, în creștere cu 12% față de anul anterior. În această perioadă, Grupul eMAG a plătit către stat taxe în valoare de 900 de milioane de lei. Compania anunță un nou plan de investiții de peste 1,2 miliarde de lei pentru următoarele 12 luni, direcționat către tehnologie, logistică și susținerea antreprenoriatului, iar prin acesta va continua să susțină dezvoltarea economiei digitale.

„Investițiile strategice pe care le-am realizat ne-au ajutat să dezvoltăm infrastructura regională prin care stimulăm creșterea comerțului online, generând beneficii reale pentru clienți, selleri și economie. Acest sector va avea în continuare o evoluție accelerată, determinată de evoluția tehnologiei, dar și de nevoile actuale ale oamenilor. Prin integrarea inteligenței artificiale experiența de shopping va deveni mai personală, iar procesul de listare a produselor și, implicit de dezvoltare a gamei de produse disponibile online, va fi accelerat. Astfel, clienții câștigă și mai mult timp, iar antreprenorii au acces la o platformă pe care o pot pune să lucreze și mai smart pentru dezvoltarea businessului lor la nivel național sau internațional. Anul acesta am prevăzut un buget de investiții de 1,2 miliarde de lei, cu 30% mai mare decât în anul fiscal încheiat, și ne propunem să continuăm să punem la lucru tehnologia românească pentru dezvoltarea antreprenoriatului românesc”, a declarat Tudor Manea, CEO eMAG Grup.

În România, veniturile realizate de eMAG în 2024 au atins 7,3 miliarde de lei, o creștere de 17% comparativ cu anul precedent. Dante International SA, compania care include eMAG România, Fashion Days România, vânzările eMAG Bulgaria și o parte din vânzările eMAG Ungaria, a realizat o cifră de afaceri de 9 miliarde de lei, în creștere cu 16% față de 2023.

Antreprenorii români au exportat produse de peste 552 milioane de lei prin eMAG Marketplace

În 2024, peste 10.000 de antreprenori români au vândut produse în afara țării prin eMAG Marketplace, în Bulgaria și Ungaria, marcând o creștere de 38% a numărului de selleri romani activi în programul cross-border. Valoarea totală a vânzărilor generate de aceștia s-a ridicat la 552 milioane de lei, în creștere cu peste 40% față de anul precedent.

În total, comunitatea eMAG Marketplace a ajuns la peste 64.000 de selleri în 2024, contribuind la un total de peste 28 milioane de oferte disponibile în România, 15 milioane în Bulgaria și 17 milioane în Ungaria.

Ce rol a avut AI pentru îmbunătățirea experienței clienților și sellerilor

Inteligența artificială a transformat experiența pe care o au clienții online, iar câteva dintre aplicațiile sale sunt:

  • Căutarea pe eMAG a devenit mai relevantă și mai ușor de folosit, inclusiv prin opțiuni vizuale precum eMAG Snap, care permite identificarea produselor dintr-o simplă fotografie. Faptul că utilizatorii găsesc rapid ceea ce caută se reflectă direct în comportamentul de cumpărare: în 2024, un client a achiziționat, în medie, 7 produse găsite prin metodele inteligente de căutare disponibile în platformă.
  • Algoritmii AI îi ajută pe clienți să descopere mai ușor produsele dorite și prin recomandările personalizate, care au generat 16,6% din totalul comenzilor plasate pe eMAG.
  • Interacțiunea cu clienții este acum mai rapidă și mai clară: 65% dintre solicitările clienților sunt gestionate de chatbotul Dana cu ajutorul AI, într-un limbaj simplu și personalizat, iar satisfacția clienților a crescut semnificativ, depasind 85%.
  • Simplificarea procesului de listare îi ajută pe antreprenorii din eMAG Marketplace, să adauge mai rapid și mai ușor produse în platformă. Astfel, clienții pot găsi într-o singură destinație online o gamă diversificată de oferte pentru orice nevoie. În 2024, peste 20 de milioane de produse au fost listate cu ajutorul AI, de cinci ori mai multe decât în urmă cu 2 ani.
  • Cu ajutorul algoritmilor AI, numărul clienților care beneficiază de o limită de credit în check-out a crescut cu 50% în 2024. 7 din 10 clienți eMAG pot opta pentru opțiunile de plată flexibilă disponibile în MyWallet, iar serviciul a înregistrat un scor de satisfacție de 92%, unul dintre cele mai mari din domeniul serviciilor financiare digitale.

Performanțe la nivelul companiilor din grup

  • Freshful a livrat 1,2 milioane de comenzi și a realizat o creștere cu 28% a vânzărilor, până la 357 milioane lei. În noiembrie 2024, a fost lansat programul Verde cu Freshful prin care, până în prezent, a colectat opt milioane de ambalaje SGR direct de la ușa clienților.
  • Flip a înregistrat o cifră de afaceri de 408 milioane de lei în anul fiscal încheiat în martie 2025, cu o creștere de 46% față de anul anterior și a depășit 660.000 de clienți unici. Începând cu luna iunie a acestui an, Flip devine a cincea aplicație disponibilă în Genius, alături de eMAG, Fashion Days, Freshful și Wolt.
  • Fashion Days a generat 58% din volumul vânzărilor prin utilizatorii Genius, 20% dintre comenzi au fost achitate prin MyWallet, iar 76% dintre comenzile din România au fost livrate la easybox.

Grupul eMAG are în portofoliu brandul eMAG, magazinul online Fashion Days, hipermarketul 100% online din România Freshful, magazinul specializat în produse IT şi electronice PC Garage, compania românească de curierat rapid, național și internațional Sameday, atelierul de reparații Depanero, cea mai relevantă platformă de recommerce din Europa de SE Flip și compania de servicii financiare HeyBlu.

Despre eMAG

Înființată în 2001, eMAG este un pionier al sectorului de comerţ online care s-a dezvoltat în România, Ungaria și Bulgaria cu obiectivul de a ajuta clienții din întreaga regiune să economisească timp și bani. Cu o gamă de produse în continuă creștere pe care le pune la dispoziția clienților împreună cu partenerii din Marketplace, eMAG este locul unde oricine poate căuta și comanda orice, oricând și oriunde. Clienții din România ai platformei beneficiază de servicii cu valoare adăugată, cum ar fi aplicația mobilă, livrare rapidă la easybox, 30 de zile timp de retur, rambursare rapidă prin Instant Money Back, servicii flexibile de plată din contul eMAG/MyWallet, și abonamentul cu livrare gratuită Genius în patru aplicații de comerț electronic (eMAG, Wolt, Fashion Days, Freshful și Flip). Cu ajutorul eMAG Marketplace, antreprenorii români care vând pe platformă au la dispoziție o serie de programe și instrumente care îi ajută să își scaleze business-ul în Europa Centrală și de Est: Fulfilment by eMAG, Genius easybox, eMAG Ads sau campaniile desfășurate pe platformă sunt doar câteva dintre acestea. Pentru mai multe informații despre eMAG, accesați about.emag.ro. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA3 minutes ago

Cătălin Predoiu, la 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”: Lupta pentru democrație și apartenență occidentală continuă

NATO5 minutes ago

„O pace justă și durabilă trebuie să includă garanții de securitate adecvate pentru Ucraina”, afirmă aliații Kievului, care pledează pentru „o abordare 360° a securității euro-atlantice”

NATO29 minutes ago

Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Mark Rutte, apel la aliații NATO să colaboreze pentru a reduce tensiunile în Orientul Mijlociu

ROMÂNIA1 hour ago

35 de ani de la Mineriada din 1990. Nicușor Dan subliniază că “justiția are datoria de a face lumină”: Lipsește un verdict care ar închide atâtea traume și suferințe

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Occidentul face apel la ”reținere” și ”întoarcere la diplomație” după atacurile israeliene asupra Iranului: ”Îndemnăm toate părțile să reducă tensiunile de urgență”

U.E.1 hour ago

40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Ce angajamente își asumă Consiliul UE

EDITORIALE2 hours ago

Iulian Chifu: Serghei Karaganov și esența gândirii ideologice ruse. Agresiunea ca mod de viață și Teoria războiului bun

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară (16-19 iunie). Progresele R. Moldova în vederea aderării la UE, evaluate

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA1 week ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.2 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.3 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending