Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis a cerut din nou Comisiei Europene să includă energia nucleară și gazele pe lista investiţiilor “verzi”, în timp ce liderii UE au eșuat în a ajunge la un răspuns comun privind criza energiei

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat joi, în cadrul Consiliului European, preocuparea faţă de nivelul ridicat al preţurilor la energie, solicitând Comisiei Europene să finalizeze evaluarea privind cauzele creşterii preţurilor și să includă cât mai curând posibil energia nucleară și gazul natural în legislația privind regulile de finanțare sustenabilă. Șeful statului a făcut aceste pledoarii în cadrul unor dezbateri care nu au fost reliefate în concluziile finale ale summitului liderilor europeni, aceștia eșuând să ajungă la un acord cu privire la modul în care trebuie răspuns la o criză a gazelor naturale fără precedent care a dus preţurile la electricitate la un nivel record.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, liderii europeni au discutat situaţia preţurilor la energie şi diversele aspecte legate de funcţionarea pieţei în acestor sector, luând notă de rapoartele preliminare pregătite de Agenţia UE pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) şi de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) asupra funcţionării pieţelor europene de electricitate, gaz şi certificate de emisii. A fost abordată şi viitoarea propunere a Comisiei Europene (CE) privind regulile de finanţare sustenabilă (taxonomia). CE şi Consiliul UE urmează să monitorizeze cu atenţie evoluţiile pe piaţa energiei, iar Consiliul European va reveni asupra acestora.

În acest context, preşedintele Iohannis şi-a exprimat preocuparea faţă de nivelul ridicat al preţurilor la energie şi a evidenţiat impactul semnificativ al acestora asupra consumatorilor vulnerabili şi a mediului de afaceri, mai ales în contextul redresării economice, dar şi al sezonului rece. Şeful statului a solicitat Comisiei Europene să finalizeze evaluarea privind cauzele creşterii preţurilor la energie, arătând, în plus, că, pe termen mediu, este nevoie de o analiză atentă a modului de îmbunătăţire a cadrului legislativ al pieţei de energie, astfel încât consumatorii să plătească un preţ corect pentru energie.

Asemenea solicitărilor transmise și la Consiliul European precedent, preşedintele Iohannis a reamintit importanţa vitală a gazului şi a energiei nucleare pentru România în asigurarea securităţii energetice, a accesului la energie la preţuri accesibile şi a unei tranziţii energetice echitabile.

El a reiterat necesitatea publicării de către Comisia Europeană, cât mai curând posibil, a Actului Delegat privind regulile de finanţare sustenabilă (taxonomia), care să includă energia nucleară şi gazul natural pentru a facilita realizarea unei tranziţii energetice fezabile.

Şeful statului a salutat noul pachet legislativ al Comisiei Europene în domeniul gazelor naturale, adoptat miercuri, prin care se propune un mecanism voluntar de achiziţie în comun a unor stocuri strategice de gaze naturale, care să fie utilizate în caz de urgenţă, ca răspuns la creşterea preţurilor la energie.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat în favoarea unei analize aprofundate a modului de stabilire şi funcţionare a unui asemenea sistem la nivel european, inclusiv din perspectiva impactului asupra preţurilor.

După două runde de discuţii intense care au avut loc joi la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern au renunţat la planurile care vizau adoptarea unui comunicat cu privire la criza energetică la finalul summitului. Diferenţele în evaluările lor cu privire la creşterea preţurilor la electricitate, gaze naturale şi costul emisiilor s-au dovedit a fi insurmontabile, au declarat pentru Bloomberg doi diplomaţi din apropierea discuţiilor, informează Agerpres. Un alt punct de dispută l-a constituit un proiect de regulament al executivul european cu privire la clasificarea energiei nucleare şi gazelor naturale în taxonomia investiţiilor “verzi”.

Majoritatea celor 27 de state membre UE au adoptat deja măsuri la nivel naţional pentru a-şi proteja consumatorii şi firmele de impactul creşterii preţurilor la energie, fie prin reducerea taxelor sau prin subvenţii directe către gospodăriile vulnerabile. În condiţiile în care creşterea preţurilor nu dă semne de încetinire, există îngrijorări cu privire la efectele asupra inflaţiei şi riscurile la adresa revenirii economice.

În paralel, preţul pentru certificatele de poluare, emise în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), a atins săptămâna trecută un nivel record de 90,75 euro pentru o tonă şi se tranzacţionează la aproape 150% peste nivelul din urmă cu un an.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis, consultări cu lideri europeni înainte de prima reuniune a Comunității Politice Europene și de summitul UE de la Praga

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a participat marți, în format videoconferință, la o reuniune de consultări cu trei lideri europeni în pregătirea primului summit al Comunității Politice Europene și a reuniunii informale a Consiliului European care vor avea loc la Praga, joi și vineri.

În pregătirea viitoarelor reuniuni la nivel înalt de la Praga, am avut astăzi un schimb de opinii cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Xavier Bettel și Sanna Marin cu privire la Comunitatea Politică Europeană și la principalele subiecte ale Consiliului European informal: Ucraina, energie, securitate și situația economică“, a scris Iohannis, pe Twitter.

Prima reuniune a Comunității Politice Europene, care îi va întruni pe cei 27 de șefi de state sau de guverne din UE și pe omologii lor din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, precum și Marea Britanie sau Turcia, va avea loc joi, la Praga, după cum a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, în tradiționala sa scrisoare către liderii UE, demers care precedă summiturile europene. 

Acest proiect al unei platforme de dialog politic şi de cooperare a fost lansat de preşedintele francez Emmanuel Macron la 9 mai, de Ziua Europei şi a primit sprijinul Consiliului European la summitul din luna iunie, când liderii europeni au asigurat că această comunitate “nu va înlocui politica de extindere a Uniunii”.

Prima reuniune a Comunității Politice Europene va fi urmată, vineri, de o reuniune informală a Consiliului European care se va concentra pe războiul Rusiei în Ucraina, energia și situația economică.

La Consiliul European, liderii europeni sunt așteptați să reafirme că UE va rămâne solidară cu Ucraina, va consolida măsurile restrictive la adresa Rusiei, în timp ce vor examina cea mai bună modalitate de a proteja propria sa infrastructură critică, inclusiv garantarea securității aprovizionării cu energie și vor analiza cea mai bună modalitate de a aborda aceste provocări pentru economia europeană.

De altfel, șeful Consiliului European a acuzat Rusia că a lansat o “rachetă energetică” asupra Europei, vizând inima sistemului nostru economic și social.

Pentru a reduce presiunea sporită pe care prețurile la energie o exercită asupra gospodăriilor și întreprinderilor europene, Comisia Europeană a propus măsuri excepționale de reducere a cererii de energie electrică, care ar trebui să contribuie la reducerea costului energiei electrice pentru consumatori, precum și măsuri de redistribuire a excedentului de venituri din sectorul energetic către consumatorii finali.

Luni, când a participat la o recepție ocazionată de Ziua Unității Germane, președintele Klaus Iohannis a subliniat că  “ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei”, un moment în care proiectul de pace european “este în pericol”.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

De Ziua Unității Germane, Emmanuel Macron s-a aflat la Berlin alături de Olaf Scholz: Lumea are nevoie de unitate mai mult ca niciodată

Published

on

© Emmanuel Macron/ Twitter

Președintele francez Emmanuel Macron s-a aflat luni, la Berlin, cu ocazia Zilei Unității Germane, unde a fost primit de cancelarul Olaf Scholz, într-o mostră continuă a unității franco-germane în ceea ce privește cooperarea la nivel european. Cei doi lideri s-au întâlnit în contextul pregătirii summit-urilor de la finalul săptămânii, de la Praga, unde liderii UE se vor întruni în premieră cu omologii lor din Europa sub forma Comunității Politice Europene, iar apoi vor participa la o reuniune informală a Consiliului European.

“La mulți ani de Ziua Unității Germane, dragi prieteni din Germania! Lumea are nevoie de unitate mai mult ca niciodată. În această seară, la Berlin, pentru a consolida și mai mult prietenia dintre țările noastre și pentru a pregăti următoarele reuniuni ale Uniunii Europene”, a scris Macron, pe Twitter, postare în care a distribuit și o fotografie alături de Olaf Scholz.

Prima reuniune a Comunității Politice Europene, care îi va întruni pe cei 27 de șefi de state sau de guverne din UE și pe omologii lor din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, precum și Marea Britanie sau Turcia, va avea loc joi, la Praga, după cum a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, în tradiționala sa scrisoare către liderii UE, demers care precedă summiturile europene. 

Acest proiect al unei platforme de dialog politic şi de cooperare a fost lansat de preşedintele francez Emmanuel Macron la 9 mai, de Ziua Europei şi a primit sprijinul Consiliului European la summitul din luna iunie, când liderii europeni au asigurat că această comunitate “nu va înlocui politica de extindere a Uniunii”. De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat la sfârşitul lui august că susţine iniţiativa, evocând ”o Uniune a 36 de țări”, care cuprinde Balcanii de Vest, Ucraina, R. Moldova și Georgia.

Prima reuniune a Comunității Politice Europene va fi urmată, vineri, de o reuniune informală a Consiliului European care se va concentra pe războiul Rusiei în Ucraina, energia și situația economică.

La Consiliul European, liderii europeni sunt așteptați să reafirme că UE va rămâne solidară cu Ucraina, va consolida măsurile restrictive la adresa Rusiei, în timp ce vor examina cea mai bună modalitate de a proteja propria sa infrastructură critică, inclusiv garantarea securității aprovizionării cu energie și vor analiza cea mai bună modalitate de a aborda aceste provocări pentru economia europeană.

De altfel, șeful Consiliului European a acuzat Rusia că a lansat o “rachetă energetică” asupra Europei, vizând inima sistemului nostru economic și social.

Pentru a reduce presiunea sporită pe care prețurile la energie o exercită asupra gospodăriilor și întreprinderilor europene, Comisia Europeană a propus măsuri excepționale de reducere a cererii de energie electrică, care ar trebui să contribuie la reducerea costului energiei electrice pentru consumatori, precum și măsuri de redistribuire a excedentului de venituri din sectorul energetic către consumatorii finali.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel convoacă prima reuniune a Comunității Politice Europene: Consecințele războiului Rusiei afectează UE și partenerii din Europa. Ambiția este să reunim liderii pe picior de egalitate

Published

on

© European Union 2022

Prima reuniune a Comunității Politice Europene, care îi va întruni pe cei 27 de șefi de state sau de guverne din UE și pe omologii lor din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, precum și Marea Britanie sau Turcia, va avea loc joi, la Praga, după cum a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, în tradiționala sa scrisoare către liderii UE, demers care precedă summiturile europene. Prima reuniune a Comunității Politice Europene va fi urmată, vineri, de o reuniune informală a Consiliului European care se va concentra pe războiul Rusiei în Ucraina, energia și situația economică.

“În cadrul Consiliului European din iunie, am purtat o discuție strategică privind relațiile Uniunii Europene cu partenerii săi din Europa. În contextul în care consecințele dramatice ale războiului Rusiei afectează țările europene pe mai multe fronturi, am convenit să lansăm Comunitatea politică europeană cu scopul de a reuni țările de pe continentul european și de a oferi o platformă de coordonare politică. Ambiția este de a reuni liderii pe picior de egalitate și de a încuraja dialogul politic și cooperarea în chestiuni de interes comun, astfel încât, împreună, să lucrăm la consolidarea securității, stabilității și prosperității Europei în ansamblu”, a spus Michel, în scrisoarea sa.

El a subliniat că temele de discuție cu partenerii din afara UE vor viza pacea și securitatea, situația economică, energia și clima, precum și migrația și mobilitatea, dar a precizat că nu se are în vedere elaborarea unor concluzii sau a unui document oficial scris al Comunității Politice Europene.

Acest proiect al unei platforme de dialog politic şi de cooperare a fost lansat de preşedintele francez Emmanuel Macron la 9 mai, de Ziua Europei şi a primit sprijinul Consiliului European la summitul din luna iunie, când liderii europeni au asigurat că această comunitate “nu va înlocui politica de extindere a Uniunii”.

Potrivit Politico Europe, care citează responsabil european, la prima reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) au fost invitate 44 de ţări.

Pe lângă cele 27 de state membre ale Uniunii, au fost invitaţi liderii celor şase ţări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia), din Regatul Unit, Norvegia, Elveţia, Ucraina, Moldova, Islanda, Georgia, Turcia, Armenia, Azerbaidjan şi Liechtenstein. Politico Europe notează că Marea Britanie și Republica Moldova s-a oferit să găzduiască viitorul summit al Comunității.

Prima reuniune a Comunității Politice Europene va fi succedată, vineri, de reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern din UE.

“Vom discuta despre cele trei probleme cele mai presante – și interconectate – pentru noi toți, și anume războiul Rusiei în Ucraina, energia și situația economică. Războiul din Ucraina continuă să facă ravagii. Din păcate, Kremlinul a luat măsuri iresponsabile de escaladare”, a spus Michel, referindu-se la faptul că Vladimir Putin a organizat o campanie de mobilizare națională, simulând “referendumuri” coercitive și anexarea ilegală a teritoriilor Ucrainei, și își continuă retorica amenințătoare.

Șeful Consiliului European a subliniat că UE va rămâne solidară cu Ucraina, va consolida măsurile restrictive la adresa Rusiei, va examina cea mai bună modalitate de a proteja propria sa infrastructură critică, inclusiv garantarea securității aprovizionării cu energie și va analiza cea mai bună modalitate de a aborda aceste provocări pentru economia europeană.

“Mai mult ca oricând, cheia va fi capacitatea noastră de a fi uniți și de a ne coordona răspunsul politic, într-un spirit de solidaritate și în apărarea intereselor noastre comune”, a conchis el.

Continue Reading

Facebook

U.E.3 hours ago

Șefa diplomației germane, la Varșovia: Vom obține securitatea doar fără Rusia lui Putin. Germania nu a ascultat vocile din Europa Centrală și de Est care spuneau că Nord Stream 2 este o armă politică

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Biden l-a anunțat pe Zelenski că SUA trimit Ucrainei un nou ajutor militar de 625 de milioane de dolari care include și rachete HIMARS

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Zelenski a avut prima discuție telefonică cu Giorgia Meloni, viitorul premier italian: Italia va sprijini ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Anul european al tineretului: UE adoptă primul Plan de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE pentru a consolida cooperarea cu tinerii din întreaga lume

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Țările și regiunile UE vor beneficia de sprijin suplimentar pentru a atenua consecințele războiului rus împotriva Ucrainei, după ce Parlamentul European a adoptat o nouă legislație în acest sens

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

Siegfried Mureșan solicită creșterea sancțiunilor UE pentru a-l constrânge pe Putin să se retragă din Ucraina și așteaptă măsuri de sprijin energetic din partea UE pentru R. Moldova

CONSILIUL UE11 hours ago

REPowerEU: România a obținut aproape 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice, după ce Consiliul UE a convenit asupra poziției sale, anunță Adrian Câciu

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Războiul Rusiei în Ucraina: Volodimir Zelenski a adoptat un decret prin care exclude negocieri de pace cu Vladimir Putin

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

PE: Până la sfârșitul anului 2024, cetățenii UE își vor încărca telefonalele și tabletele cu un încărcător comun

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

UE va avea o nouă legislație care îi va consolida capacitatea de a preveni și gestiona epidemiile de boli transmisibile

INTERVIURI2 days ago

VIDEO INTERVIU Ambasadorul Germaniei: România se află la “linia de sosire” privind aderarea la Schengen; Lecția care trebuie învățată pe calea cea grea este că nu putem avea încredere în Rusia

NATO4 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.2 weeks ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

Team2Share

Trending