Connect with us

ONU

Klaus Iohannis a prezentat la ONU angajamentele României pentru menținerea păcii: 120 de militari români şi patru elicoptere îşi vor începe misiunea în Mali la mijlocul lunii octombrie

Published

on

© Klaus Iohannis/ Twitter

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că la mijlocul lunii octombrie 120 de militari şi patru elicoptere vor începe misiunea în Mali în sprijinul efortului ONU de a ajuta guvernul malian.

“România a participat şi participă la operaţiuni ONU de menţinere a păcii din întreaga lume, din Afganistan şi Sudan, până în Georgia şi Haiti, şi acum în Mali. La mijlocul lunii octombrie, 120 de militari români şi patru elicoptere îşi vor începe misiunea în Mali, o zonă critică, în sprijinul efortului ONU de a ajuta guvernul malian pentru a obţine stabilitatea şi pentru a construi un viitor mai sigur pentru poporul său, prin promovarea dezvoltării durabile, a păcii şi a securităţii“, a spus şeful statului, în cadrul intervenţiei naţionale de la dezbaterile generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU care se desfăşoară la New York.

Trimiterea unui detașament de elicoptere în cadrul misiunii ONU din Mali a fost avizată pozitiv de Consiliul Suprem de Apărare a Țării la finalul anului trecut.

Un detașament de elicoptere militare va participa, pentru prima dată, la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente, precum și asigurarea suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară”, era arătat în comunicatul CSAT din 28 decembrie 2018.

Ulterior, la 1 februarie 2019, guvernul canadian a informat că România va înlocui Canada în furnizarea de elicoptere de transport în cadrul unei misiuni ONU de menţinere a păcii în statul african Mali.

Urmăriți și VIDEO Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Cortina de Fier a fost înlocuită de hotărârea României de a se alătura familiei de valori occidentale

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut miercuri, în calitate de şef al delegaţiei României, intervenţia naţională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite care se desfăşoară la New York. Președintele Klaus Iohannis este prezent pentru a patra oară la lucrările celui mai mare for politic la nivel global, iar discursul de miercuri a fost cel de-al patrulea susținut de șeful statului în plenul Adunării Generale a ONU. 

Marți, în prima zi a participării la ONU, Klaus Iohannis a fost prezent la deschiderea segmentului la nivel înalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, la recepția oferită de secretarul general Antonio Guterres, la recepţia oferită de Uniunea Europeană în onoarea şefilor de delegaţii şi la recepţia tradiţională oferită de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, şi prima doamnă în onoarea şefilor de delegaţii.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ONU

România preia la 1 iulie președinția Grupului Regional European din cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU

Published

on

© Ambasada Romaniei in Italia/ Facebook

România preia începând cu 1 iulie, pentru următoarele șase luni, președinția Grupului Regional European (ERG) din cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), cu sediul la Roma, a anunțat luni, într-o postare pe Facebook, Ambasada României în Italia.

Acest grup reprezintă principalul instrument prin intermediul căruia cele 47 de state membre din Europa conlucrează și se coordonează în cadrul organizației, precizează misiunea diplomatică.

România preia acest mandat de la președinția asigurată în primele șase luni ale anului 2020 de către Luxemburg.

Printre prioritățile mandatului României se numără organizarea Conferinței Regionale FAO pentru Europa și Asia Centrală și participarea statelor europene la Consiliul FAO și la alte reuniuni din cadrul organizației.

Provocarea majoră o reprezintă organizarea pentru prima dată a acestor reuniuni într-un format virtual, ca urmare a restricțiilor aferente pandemiei COVID-19.

Pentru a asigura reușita acestui mandat, Ambasada intenționează să folosească experiența și succesul dobândit cu ocazia exercitării în cadrul FAO a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din 2019.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la Roma, al cărei scop principal este eliminarea foametei pe scară mondială, îmbunătățirea alimentației, prin coordonarea activităților guvernelor în domeniul agriculturii, silviculturii și în industria piscicolă. De asemenea FAO vine în sprijinul țărilor prin programe de cercetare, specializare, dezvoltare și aplicații practice și acordă ajutor în cazuri de dezastru.

Continue Reading

ONU

Bogdan Aurescu, la videoconferința Alianței pentru Multilateralism găzduită de omologii francez și german: România sprijină ferm multilateralismul, singura soluție viabilă în gestionarea COVID-19

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri la reuniunea ministerială a Alianței pentru Multilateralism, desfășurată în sistem video-conferință, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la semnarea Cartei Organizației Națiunilor Unite, și găzduită de Jean-Yves Le Drian, ministrul afacerilor externe al Franței, și de Heiko Maas, ministrul afacerilor externe al Germaniei, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul reuniunii, participanții au evaluat modul în care a acționat sistemul internațional în contextul crizei declanșate de pandemia de COVID-19 și au analizat modalitățile de consolidare a arhitecturii multilaterale, în special cea din domeniul sanitar. Participanții au prezentat, de asemenea, abordările naționale privind mecanismele la dispoziția comunității internaționale pentru prevenirea unor crize viitoare. Demnitarii au examinat și lupta împotriva infodemiei – fenomen informațional complex cu elemente diverse între care informațiile false, zvonuri, informații inexacte, incomplete și narative care subminează stabilitatea societăților, credibilitatea instituțiilor, inducând adesea panică sau anxietate în rândul cetățenilor. Acest fenomen a apărut pregnant în contextul pandemiei de COVID-19 și a reliefat importanța crucială pe care o are accesul la informații din surse de încredere, rolul esențial al unei mass-media libere și independente, precum și al informării cetățenilor și rezilienței acestora în raport cu fenomenul știrilor false (fake news).

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a salutat marcarea celor 75 de ani de la semnarea Cartei ONU, moment de referință al sistemului internațional construit după cel de-Al Doilea Război Mondial. A exprimat sprijinul ferm al României pentru multilateralism și a subliniat importanța protejării și consolidării sale în raport cu provocările evidențiate de pandemie, inclusiv așa-numita „infodemie”.

Ministrul Aurescu a subliniat nevoia consolidării multilateralismului și a valorilor care stau la baza sistemului internațional bazat pe reguli. Înaltul demnitar a salutat inițiativa franco-germană ca parte a demersurilor internaționale de reafirmare a nevoii de cooperare și coordonare, ca singura soluție viabilă în gestionarea pandemiei de COVID-19 și a consecințelor ei. În acest context, a amintit eforturile României pe linia cooperării internaționale în combaterea crizei, cu accent pe rolul său în cadrul mecanismelor europene de reacție la criză și pe demersurile țării noastre de sprijin medical pentru parteneri externi. A prezentat modul responsabil și predictibil în care a acționat România în ultimele luni, atât la nivel multilateral, cât și bilateral. A subliniat că țara noastră a fost prima care a găzduit, la nivelul Uniunii Europene, o rezervă comună a materiale medicale (rescEU), necesare în situațiile de urgență, materialele fiind distribuite țărilor din vecinătate și nu numai. A arătat că România a oferit și sprijin bilateral, constând în trimiterea de echipe medicale și echipamente de protecție către mai multe țări partenere.

Citiți și Bogdan Aurescu, la reuniunea aniversară a Comunității Democrațiilor prezidată de România: Democraţia nu este întotdeauna un marş triumfal, ci un maraton pe care trebuie să-l câștigăm împreună

Ministrul român de externe a făcut referire și la reuniunea ministerială aniversară a Comunității Democrațiilor, prezidată, în aceeași zi, de către șeful diplomației române, în contextul deținerii Președinției acestei platforme multilaterale de către țara noastră. Șeful diplomației române a evidențiat semnificația adoptării astăzi, sub Președinția României, a Declarației de la București a Comunității Democrațiilor și a pus accent pe activitatea țării noastre în cadrul Comunității, în sprijinul principiilor democratice, manifestată și prin proiectele axate pe contracararea intervențiilor străine maligne asupra democrațiilor.

Ministrul Aurescu a transmis sprijinul României pentru dezvoltarea și implementarea narativelor și a instrumentelor comune, necesare pentru combaterea „infodemiilor”. Acestea trebuie să fie în serviciul valorilor, drepturilor fundamentale și al principiilor democratice comune, împărtășite de partenerii țării noastre de pe scena internațională, și trebuie să respecte libertăți fundamentale precum organizarea alegerilor libere și juste, libertatea presei, libertatea de expresie și opinie.

Ministrul a salutat, în acest context, lansarea în cadrul reuniunii a unui grup de lucru ad hoc anti-infodemii, sub egida Forumului privind Informarea și Democrația.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Secretarul general al ONU Antonio Guterres pledează pentru mai mult multilateralism: Sărbătorirea celei de-a 75-a aniversări a Națiunilor Unite, o oportunitate ”de a reinventa împreună lumea” afectată de criza COVID-19

Published

on

©Evan Schneider/ www.un.org

Sărbătorirea celei de-a 75-a aniversări a ONU trebuie să fie o oportunitate ”de a reinventa împreună lumea pe care o împărțim”, afectată de pandemia de COVID-19, a precizat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care și-a exprimat speranța organizării unui summit cu participarea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate în septembrie, care să atenueze actuaele disensiuni, anunță AFP și DPA, citate de Agerpres.

Pentru aceasta ”avem nevoie de un multilateralism eficient care să funcţioneze ca un instrument de guvernare globală acolo unde este nevoie”.

”Sper în continuare că un summit P5 va fi posibil înaintea Adunării Generale a ONU”, a declarat presei Antonio Guterres în ajunul celei de-a 75-a aniversări a adoptării, în iunie 1945, a Cartei Naţiunilor Unite.

”Diplomaţia înseamnă contacte, prezenţă. Nimic nu înlocuieşte contactele personale, diplomaţia personală (…) care pot genera empatie, consens, sentimentul comun de a lucra împreună pentru a face faţă provocărilor dramatice cu care ne confruntăm”, a secretarul general al ONU.

Din martie, din cauza pandemiei de COVID-19, reuniunile ONU s-au mutat în mare parte în online, iar diviziunile în Consiliul de Securitate s-au accentuat, cu precădere între Statele Unite și China, cei doi din cinci membri permanenți.

Secretarul general al Națiunilor Unite a subliniat, de asemenea, nevoia inovării. ”Nu putem să ne întoarcem la situaţia anterioară şi să recreăm pur şi simplu sistemele care au înrăutăţit criza. Trebuie să reconstruim mai bine societăţi şi economii mai durabile, mai inclusive şi mai echitabile între sexe”, a precizat Guterres, prezentând o broșură intitulată ”Salvare de vieți, protejare a societăților, recuperare mai bună”, care prezintă acțiunile întreprinse împotriva pandemiei și trasează o foaie de parcurs pentru viitor.

Priorităţile pentru viitor sunt clare: ”acces universal la sănătate, consolidarea solidarităţii între popoare şi naţiuni, regândirea economiei globale împotriva inegalităţii”. La 75 de ani de la adoptarea Cartei ONU, ”trebuie să reimaginăm modul în care naţiunile cooperează”, a insistat secretarul general al organizaţiei.

La 26 iunie 1945, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când ţările erau în ruină şi omenirea năzuia la pace, reprezentanţi din 51 de state s-au reunit la San Francisco pentru a semna un document, Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, cuprinzând principiile fundamentale pe care urmau să se bazeze relaţiile internaţionale din acel punct înainte, de la egalitatea suverană a statelor la interzicerea folosirii forţei în aceste relaţii.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending