Connect with us

ROMÂNIA

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, a afirmat, cu ocazia discursului susținut de Ziua Marinei, că bugetul Apărării va crește din 2023 cu 0,5%, de la 2% din PIB la 2,5%, urmând ca fondurile să fie folosite pentru înzestrarea înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor la standarde NATO.

„Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii, este necesar un nivel superior de ambiție, inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor multiple în actualul context extrem de complicat. De aceea, începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%. Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor noștri, astfel încât să dispunem de o structură de forțe interoperabilă cu cele aliate și mai eficientă, capabilă să asigure apărarea națională și să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliații noștri din NATO”, a afirmat președintele României.

Klaus Iohannis a amintit că Marea Neagră a devenit o „zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică”, fapt recunoscut în noul Concept Strategic al NATO, recent adoptat la Madrid, iar România a devenit un „simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică” în contextul războiului ilegal desfășurat de Rusia în Ucraina. De asemenea, vizibilitatea fără precedent a acestei zone este dată și de „prezența celor peste 5.000 de militari aliați în România”, precum și de găzduirea unei „palete largi de structuri ale Alianței, de la Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune-cadru, la Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu”.

Astfel, șeful statului a dat asigurări că țara noastră „va continua să își îndeplinească cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional și rămânem ferm și deplin implicați în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice”.

În context, președintele României a adus un omagiu „eroilor mărilor și oceanelor care și-au dedicat viața apărării României și s-au jertfit sub pavilionul național”, încurajându-i totodată pe marinarii aflați în serviciu activ. 

„Forțele Navale contribuie semnificativ la securitatea națională, regională și la cea euroatlantică. Prin misiunile dificile pe care le desfășurați alături de aliații și partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană, faceți ca apele teritoriale ale României, dar și mările lumii să fie mai sigure. Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii și vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță! Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire!”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Ministrul Finanțelor, întâlniri cu oficiali din cadrul Băncii Mondiale cu prilejul vizitei la Washington: România va continua să își mențină echilibrul macroeconomic și angajamentul ferm să continue reformele

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, efectuează zilele acestea o vizită la Washington, la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale, fapt ce i-a oferit prilejul să se întâlnească cu oficiali ai acestor instituții financiare internaționale.

Vizita i-a oferit prilejul să se întâlnească cu înalți oficiali de ”al căror sprijin avem nevoie pentru ca toate oportunitățile pe care le avem prin PNRR (29 miliarde euro) și Politica de coeziune (46 miliarde euro) să fie valorificate”.

”<<Guvernele din regiune ar trebui să fie invidioase pe dumneavoastră>> ne-a transmis Eugene Ruggenaath, Director Executiv Constituenta Olandeză a Băncii Mondiale, într-o discuție despre investițiile istorice pe care le avem anul acesta în domeniul educației”, a dezvăluit Boloș într-un mesaj publicat pe Facebook.

Separat de întâlnirea cu Ruggenaath, ministrul Finanțelor a discutat și cu Antonella Bassani, vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală, din cadrul Băncii Mondiale, însoțită de echipa sa tehnică.

În acest sens, Boloș a anunțat că ”reprezentanții Băncii Mondiale au oferit asigurări că vor accelera procesul de contractare pentru împrumuturi de aproximativ 1 miliard de euro pentru”: 

  • politici de dezvoltare care vizează creștere verde și incluzivă (Development Policy Financing/Loan – DPF/DPL);
  • managementul riscurilor în caz de catastrofe (Catastrophic Deferred Drawdown Option- CAT-DDO).

”Dată fiind importanța împrumuturilor pentru politica de dezvoltare în promovarea măsurilor de reformă, suntem recunoscători pentru sprijinul remarcabil în implementarea și finalizarea cu succes a celor două operațiuni pentru creștere verde și favorabilă incluziunii în 2022 și 2023”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Partea română a subliniat că România va continua să își mențină echilibrul  macroeconomic și angajamentul ferm să continue reformele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, fonduri europene substanțiale care vor contribui la investiții cu efecte multiplicatoare semnificative. Oficialii români au precizat că este nevoie de sprijinul continuu al Băncii, pentru finanțare complementară, pentru ca toate aceste oportunități să fie valorificate.

Ministrul român de finanțe a transmis oficialilor Băncii Mondiale că se bazează în continuare pe sprijinul International Finance Corporation pentru investițiile private în România, prin identificarea de noi oportunități de finanțare, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură din România la nivelul transporturilor, energiei regenerabile, deșeurilor și tratării apei. În acest sens, a invitat echipele tehnice ale Băncii Mondiale în România să colaboreze că echipa MF.

”Ne menținem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și suntem ferm angajați într-un amplu proces de reforme, care au ca rezultat creșterea economiei românești și susținerea unui nou cadru de dezvoltare durabilă, justă și incluzivă”, a conchis Marcel Boloș.

De asemenea, IFC dorește să se implice activ în sprijinirea implementării proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul sănătății (Timișoara, Ploiești) sau managementul deșeurilor/economie circulară (Brașov, Constanța).

Reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupului Băncii Mondiale (BM) se desfășoară între 15-20 aprilie 2024. Printre temele abordate în cadrul Reuniunilor se numără perspectivele economice mondiale, eradicarea sărăciei, dezvoltarea economică.

Raportat la dimensiunea expunerii IFC în regiune, România este prima țară ca portofoliu IFC și în primele 10 state din lume, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, reprezentând a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiţi în diverse sectoare din 1991.

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu: România continuă să atragă investitori din Emiratele Arabe Unite în infrastructura aeriană, digitalizare, energie și agricultură

Published

on

© Guvernul României

România continuă să atragă investitori din Emiratele Arabe Unite în infrastructura aeriană, digitalizare, energie și agricultură, a declarat premierul Marcel Ciolacu, înaintea vizitei de lucru în statul din Golf, care începe joi, 18 aprilie, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, consolidarea componentei economice, cu accent pe atragerea investițiilor emirateze, este un obiectiv important al vizitei de lucru a premierului în Emiratele Arabe Unite, în perioada 18-19 aprilie.

Prim-ministrul are programată o întrevedere cu Alteța Sa Șeicul Mohammed bin Zayed al Nahyan, președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi, cu alți înalți oficiali emiratezi, cu reprezentanți ai unor companii relevante din Emiratele Arabe Unite, precum și cu membri ai comunității de români.

Agenda vizitei include, de asemenea, o întâlnire în plen a delegațiilor, prilej cu care va avea loc un schimb de documente bilaterale în domenii de interes comun.

„Ne dorim să întărim relațiile de colaborare cu Emiratele Arabe Unite, din perspectivă politică și economică. România continuă să atragă investitori emiratezi în infrastructura aeriană, modernizarea și extinderea Aeroportului Otopeni fiind un proiect viabil al colaborării noastre. Proiectele în domeniile digitalizării, energiei și agriculturii corespund, de asemenea, intereselor  noastre”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, referindu-se la obiectivele pe care delegația română și le-a propus pentru această vizită.

Prim-ministrul României va fi însoțit de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, președinte ANCOM, Valeriu Zgonea, președinte ANSVSA, Alexandru Bociu, președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, directorul Portului Constanța, Mihai Teodorescu. Miniștrii care fac parte din delegație vor avea întrevederi oficiale cu omologii din Emiratele Arabe Unite.

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

Ministrul Adrian Câciu, la DISB-CIP Forum: România beneficiază de 7.5 mld. euro fonduri europene pentru digitalizare, până în 2029

Published

on

© Adrian Câciu - Facebook

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a participat la cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), parte a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024, prilej cu care a subliniat importanța fondurilor europene destinate digitalizării.

„Din perspectiva de finanţare, nu trebuie să omitem faptul că România beneficiază pentru digitalizare, până în 2029 de 7,5 miliarde de euro din fonduri europene, dincolo de fonduri naţionale, dincolo de integrarea sistemelor, dincolo de servicii publice de calitate oferite cetăţenilor, prin integrarea unor softuri care să aducă un beneficiu net şi o simplificare a serviciilor”, a subliniat oficialul MIPE în discursul său.

Potrivit înaltului oficial guvernamental, la nivel de reformă IT la nivel mondial, România devine un „producător, un investitor în partea de tehnologie şi trebuie în continuare să atragem alături de noi companii puternice, dar de ce nu împreună cu institutele pe care le avem, să creăm propriile noastre produse acum.”

De asemenea, acesta a subliniat că „este relevant de fiecare dată să ne aducem aminte care este avantajul net de care poate beneficia o economie, un mediu socio-economic, o ţară şi o regiune sau un continent din această revoluţie digitală, care trebuie înţeleasă cu riscurile transformaţionale pe care le aduce. Orice revoluţie aduce şi parte pozitivă, dar şi adaptare.”

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA10 mins ago

Ministrul Finanțelor, întâlniri cu oficiali din cadrul Băncii Mondiale cu prilejul vizitei la Washington: România va continua să își mențină echilibrul macroeconomic și angajamentul ferm să continue reformele

ROMÂNIA40 mins ago

Marcel Ciolacu: România continuă să atragă investitori din Emiratele Arabe Unite în infrastructura aeriană, digitalizare, energie și agricultură

ROMÂNIA DIGITALĂ49 mins ago

Ministrul Adrian Câciu, la DISB-CIP Forum: România beneficiază de 7.5 mld. euro fonduri europene pentru digitalizare, până în 2029

POLITICĂ1 hour ago

Deputatul Ionuț Stroe, mesaj din Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Am reușit o radiografie obiectivă și clară a situației din Albania. Procesul de monitorizare, încheiat

ALEGERI EUROPENE 20243 hours ago

La ultimul summit UE înaintea alegerilor europene, liderii Belgiei și Cehiei cer noi sancțiuni pentru a contracara influența Rusiei în procesele electorale europene

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

O relație reciproc avantajoasă cu Turcia este în interesul strategic al UE, au stabilit liderii. Klaus Iohannis: Toată lumea trebuie să înțeleagă că relația cu Turcia este importantă

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Orientul Mijlociu: Liderii UE au decis să impună sancțiuni Iranului după primul atac direct cu rachete al Teheranului împotriva Israelului

U.E.4 hours ago

Consiliul European: Scholz, Macron, Iohannis, Rutte și ceilalți lideri au decis că este necesar ca statele UE să furnizeze “urgent apărare antiaeriană Ucrainei”

SCHENGEN15 hours ago

Raportul privind viitorul pieței unice prezentat liderilor UE cere stabilirea în 2024 a unui termen clar pentru intrarea României în Schengen pe cale terestră

CONSILIUL EUROPEAN16 hours ago

Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

ROMÂNIA18 hours ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA19 hours ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA21 hours ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO6 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO1 week ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

Trending