Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Klaus Iohannis salută decizia Parlamentului European de a nu se opune energiei nucleare și gazului în tranziția verde: Eforturile României s-au reflectat în decizia finală

Published

on

© Dragoș Asaftei/ Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis apreciază rezultatele pozitive din Parlamentul European privind acceptarea energiei nucleare şi a gazului în tranziţia către o economie verde.

Salutăm rezultatele pozitive de astăzi din Parlamentul European privind Taxonomia. Mă bucur că eforturile constante ale României de a lua în considerare gazele şi energia nucleară ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE“, a scris Iohannis, miercuri, pe Twitter.

Parlamentul European nu s-a opus Actului delegat al Comisiei privind taxonomia. Acesta propune includerea, în anumite condiții, a unor activități specifice din sectorul gazelor naturale și cel al energiei nucleare în lista activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului care fac obiectul așa-numitei taxonomii a Uniunii Europene.

Comisia consideră că investițiile private în activitățile din sectorul gazelor naturale și din sectorul nuclear pot juca un rol în tranziția verde. Astfel, a propus clasificarea anumitor activități din cele două sectoare ca activități de tranziție care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice. Includerea anumitor activități nucleare și gaziere este limitată în timp și depinde de anumite condiții specifice și cerințe de transparență.

278 deputați europeni au votat în favoarea rezoluției, 328 împotrivă și 33 s-au abținut. Ar fi fost necesară întrunirea unei majorități absolute de 353 de deputați europeni pentru a introduce un veto împotriva propunerii Comisiei. Dacă nici Parlamentul, nici Consiliul nu formulează obiecții cu privire la propunere până pe 11 iulie 2022, Actul delegat privind taxonomia va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Amendamentele eurodeputatului Dan Motrenu, destinate dezvoltării satului românesc cu fonduri UE, aprobate în Comisia Regi din PE

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Amendamentele eurodeputatului Dan Motreanu, depuse la rezoluția privind Consolidarea zonelor rurale din UE prin intermediul politicii de coeziune, au fost aprobate astăzi de Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European. „Susțin dezvoltarea satului românesc cu ajutorul banilor europeni, printr-o alocare adaptată nevoilor reale din teren”, a declarat europarlamentarul liberal. 

Deputatul european a cerut Comisiei Europene și statelor membre să acorde o prioritate reală Planulului de Acțiune Rurală al UE: „Acesta conține măsuri precum promovarea satelor inteligente, îmbunătățirea accesului la servicii publice, sprijinirea tinerilor fermieri, dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare, atragerea profesioniștilor în mediul rural și combaterea sărăciei.”

De asemenea, Dan Motreanu a atras atenția că zonele rurale sunt în continuare subfinanțate și tratate secundar în politicile europene: „Am susținut sprijinirea dezvoltării satelor prin digitalizare, inițiative sociale și economice, spații de lucru moderne și atragerea de tineri și profesioniști.”

Acesta a mai solicitat o strategie europeană rurală clară, cu resurse dedicate pentru modernizarea agriculturii, sprijinirea IMM-urilor rurale, diversificare economică și lanțuri scurte de aprovizionare.

A fost propus un plan de acțiune împotriva exodului creierelor și măsuri pentru acces la terenuri agricole, locuințe, educație și finanțare.

Reducerea birocrației pentru accesarea fondurilor europene s-a regăsit printre amendamentele depuse. Totodată, Dan Motreanu a propus noi instrumente financiare pentru tinerii fermieri, femei și actorii din lanțul agroalimentar: „Am subliniat nevoia de a moderniza transportul rutier, feroviar și maritim, pentru a reduce izolarea satelor și a facilita accesul la servicii de bază.”

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European solicită accelerarea procesului de aderare a R. Moldova la UE, anunță Siegfried Mureșan

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Europarlamentarii din Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European evidențiază, în urma unui amendament depus de eurodeputatul Siegfried Mureșan împreună cu colegii din Partidul Național Liberal și din Grupul PPE, progresul constant al Republicii Moldovei de a finaliza procesul de screening al legislației în contextul aderării la UE și de a deschide primele capitole efective de negociere în următoarele luni, în ciuda provocărilor interne și externe semnificative.

Comisia AFET din legislativul european a votat raportul anual privind Republica Moldova cu 52 de voturi pentru, 11 împotrivă și 3 abțineri, salutând angajamentul exemplar al acestei țări de a avansa pe calea integrării în UE și recunoaște că relațiile UE-Moldova au intrat într-o nouă etapă.

Cooperarea s-a intensificat alături de eforturile susținute ale Chișinăului de a alinia legislația Republicii Moldova la așa-numitul acquis comunitar, conform unui comunicat al comisiei parlamentare.

În ciuda provocărilor interne și externe semnificative, cum ar fi efectele războiului continuu al Rusiei împotriva Ucrainei vecine și interferența Moscovei în procesele democratice ale țării, eurodeputații salută progresele înregistrate de guvernul moldovean în ceea ce privește agenda de extindere, inclusiv în cadrul procesului de examinare bilaterală și ambiția de a deschide negocieri privind mai multe capitole.

Eurodeputații solicită Comisiei Europene să ofere un sprijin mai consistent autorităților de la Chișinău pentru ca aceste obiective să fie atinse, iar procesul de aderare să fie accelerat.

Interferența Rusiei în procesele democratice din Republica Moldova

Eurodeputații remarcă faptul că atât referendumul constituțional privind integrarea europeană, cât și ultimele alegeri prezidențiale din Moldova, desfășurate la sfârșitul anului 2024, au confirmat sprijinul majorității moldovenilor pentru aderarea la UE și reformele pro-europene.

În ciuda faptului că au fost supuse unei campanii hibride masive din partea Rusiei și a apropiaților săi, eurodeputații spun că atât referendumul, cât și alegerile s-au desfășurat în mod profesionist și „cu un extraordinar simț al datoriei și al dedicării”.

De asemenea, aceștia remarcă faptul că alegerile parlamentare din toamna anului 2025 vor fi cruciale pentru continuarea traiectoriei pro-europene a Republicii Moldova și avertizează cu privire la intensificarea probabilă a interferențelor străine, în special rusești, și a atacurilor hibride.

Reforma justiției rămâne esențială

În raport, eurodeputații salută recentul Plan de creștere pentru Moldova, care vizează sprijinirea reformelor socio-economice și fundamentale ale țării, precum și Facilitatea de reformă și creștere, în valoare de 2,02 miliarde de euro, care constituie cel mai mare pachet de sprijin financiar al UE pentru Republica Moldova de la independența țării. Ei solicită Comisiei Europene să sprijine autoritățile moldovene în punerea în aplicare a agendei de reformă necesare pentru absorbția eficientă a fondurilor din această facilitate.

Având în vedere că o reformă cuprinzătoare a justiției este esențială pentru succesul reformelor democratice și legate de aderarea Moldovei la UE, deputații europeni doresc ca UE să continue să sprijine în mod activ reforma justiției în țară. De asemenea, aceștia subliniază necesitatea ca autoritățile moldovene să continue să abordeze probleme fundamentale precum spălarea banilor și corupția.

Alinierea Republicii Moldova la UE în materie de politică externă

În contextul extinderii UE, raportul salută cooperarea constantă și în creștere a Republicii Moldova cu UE pe probleme de politică externă, alinierea cu UE crescând de la 54 % în 2022 la 86 % în 2024. Eurodeputații doresc ca țara să continue această evoluție, inclusiv atunci când vine vorba de prevenirea eludării sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului.

Eurodeputații subliniază rolul Moldovei de contributor-cheie la securitatea regională și europeană, inclusiv prin sprijinul neclintit al țării pentru Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, inclusiv prin primirea refugiaților ucraineni.

Etapele următoare

Raportul va fi supus votului Parlamentului European în cadrul sesiunii plenare din luna iunie.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: ”Orice asociere cu extremismul e o linie roșie care nu trebuie trecută”

Published

on

© European Union 2025 Source: EP

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, atenționează că „orice asociere cu extremismul e o linie roșie care nu trebuie trecută”.

„Orice asociere cu extremismul e o linie roșie care nu trebuie trecută, pentru că ar anula tot ce am construit și toate speranțele pe care le mai putem avea. Am încredere că putem merge mai departe cu fruntea sus, fideli valorilor noastre social-democrate, și că putem construi, împreună, o Românie europeană, dreaptă și respectată”, a transmis europarlamentarul social-democrat într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Partidul Socialiștilor Europeni și grupul S&D din Parlamentul European, din care face parte și Partidul Social-Democrat, și-au reafirmat luni poziția fermă și neclintită împotriva naționalismului de extremă dreapta, a populismului și extremismului în contextul în care “cetățenii români se îndreaptă spre un moment electoral crucial odată cu alegerile prezidențiale din 18 mai”.

Înaintea acestui moment decisiv pentru România și pentru Europa, liderii PES și S&D sunt convinși că “partidul membru român, PSD, alături de membrii și susținătorii săi, își vor demonstra angajamentul activ față de alternativa pro-europeană”, se arată într-un comunicat comun al socialiștilor europeni.

Liderul partidului naționalist AUR, George Simion, și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, din postura de candidat pro-european independent, se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai, un scrutin echivalent cu orientarea strategică a României în cadrul Uniunii Europene și al NATO. Pentru calificarea în finala prezidențială, Nicușor Dan l-a devansat pe Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR.

PNL și UDMR, partide afiliate la Partidul Popular European, și-au manifestat imediat susținerea pentru Nicușor Dan, însă Partidul Social-Democrat, care a decis ieșirea de la guvernare, nu și-a asumat sprijinul pentru candidatul pro-european.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
POLITICĂ4 hours ago

“Nu mă trimiteți la Putin după bani, că nu mă duc”. Emil Boc îi îndeamnă pe clujeni să voteze cu Europa și cu “primarul matematician” pentru a nu pierde fondurile UE

POLITICĂ6 hours ago

Simion îi răspunde lui Tusk cu o fotografie cu Putin din anul 2010: “În această fotografie este omul lui Putin în Polonia”

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

“Europa are nevoie de noi în România”: Maia Sandu, mesaj video de mobilizare a moldovenilor cu cetățenie română în favoarea lui Nicușor Dan

U.E.7 hours ago

“Rusia jubilează”, afirmă Donald Tusk: Nawrocki și “pro-rusul” George Simion, pe aceeași scenă cu cinci zile înainte de prezidențialele din Polonia și România

ROMÂNIA8 hours ago

Inițiativa deputatului Ovidiu Cîmpean privind vaccinarea gratuită anti-HPV pentru tineri până la 26 de ani, în linie dreaptă pentru adoptare: Ne aliniem strategiilor europene

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Amendamentele eurodeputatului Dan Motrenu, destinate dezvoltării satului românesc cu fonduri UE, aprobate în Comisia Regi din PE

U.E.11 hours ago

Cu o contracție economică pentru al treilea an consecutiv în 2025, Germania riscă să intre în cea mai lungă fază de stagnare din perioada postbelică

ROMÂNIA12 hours ago

Ministrul Finanțelor, vești bune de la Bruxelles: România va încasa pe 10 iunie 1,3 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR

CONSILIUL UE12 hours ago

Statele membre susțin simplificarea colectării TVA pentru bunurile importate

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Friedrich Merz, ultimatum pentru Moscova: Fără progrese reale pentru pace săptămâna aceasta, UE va înăspri sancțiunile

ROMÂNIA12 hours ago

Ministrul Finanțelor, vești bune de la Bruxelles: România va încasa pe 10 iunie 1,3 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR

U.E.5 days ago

„Stare de urgență în gândire și acțiune”: Von der Leyen și noul cancelar german susțin mobilizarea rapidă privind competitivitatea UE, sprijinirea Ucrainei și gestionarea migrației

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș confirmă riscul de suspendare a fondurilor europene dacă reforma fiscală nu este implementată

ROMÂNIA6 days ago

Boloș: România pregătește cererea de plată nr. 4 din PNRR de 5.7 mld. de euro. La finalul lunii mai, vor fi încasate 1,3 mld. de euro din cererea de plată nr. 3

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Am ales ordinea, nu haosul. România are nevoie de un președinte cu majoritate parlamentară

ROMÂNIA1 week ago

Elena Lasconi: Am votat cu gândul și credința că sistemul poate fi resetat și că în sfârșit se va face dreptate pentru România

ROMÂNIA3 weeks ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO3 weeks ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA4 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA1 month ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

Trending