Connect with us

POLITICĂ

Klaus Iohannis solicită Parlamentului ratificarea acordului de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind sectorul sanitar din România

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de împrumut între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la New York, la 23 septembrie 2019, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acordul a fost amendat și actualizat prin Scrisoarea de amendament semnată între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare la București la 31 iulie 2020 și la 26 august 2020.

Acordul vizează programul de bază de rezultate în sectorul sanitar din România.

De asemenea, acordul de împrumut este în valoare de 500 de milioane de euro, data limită de tragere a sumelor fiind 31 decembrie 2023.

Schimbările care erau preconizate în baza aplicării Programului pe bază de rezultate în sectorul sanitar sunt:

– diversificarea serviciilor medicale asigurate prin medicina de familie şi implicit o creştere a ponderii fondurilor alocate asistenţei medicale primare;

– asigurarea accesului persoanelor neasigurate la pachetul de servicii de bază în asistenţa medicală primară (atât pentru degrevarea serviciilor de urgenţă la care persoanele neasigurate apelează cel mai adesea chiar şi pentru probleme care nu reprezintă urgenţă medicală, dar şi pentru depistarea în stadii incipiente a unor boli ale căror costuri de tratament ar fi foarte mari dacă depistarea ar fi în stadii avansate de boală);

– implementarea unei scheme de ajutor de minimis pentru medicii de familie, în vederea asigurării unor condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii medicale şi furnizarea de servicii medicale de calitate;

– întărirea asistenţei medicale comunitare, în special în zonele slab deservite de servicii medicale;

– întărirea sistemului de achiziţii centralizate în sectorul sanitar, inclusiv realizarea acestor achiziţii de către Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate;

– îmbunătăţirea sistemelor informatice din sistemul de sănătate, pentru a permite interoperabilitatea acestora, în vederea asigurării unei utilizări mai eficiente a informaţiilor în elaborarea politicilor de sănătate;

– măsuri în domeniul politicilor farmaceutice, inclusiv implementarea noii metodologii de evaluare a tehnologiilor medicale.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Marcel Ciolacu, discuții consultative cu reprezentanții mai multor ONG-uri: Vor fi evitate situațiile în care activitatea societății civile să fie afectată de modificările fiscal-bugetare

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, a avut discuții consultative, miercuri, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai mai multor organizații nonguvernamentale, în contextul noilor măsuri fiscal-bugetare avute în vedere de guvern și publicate ieri pe site-ul Ministerului Finanțelor, potrivit legislației privind transparența decizională.

Principala temă de dialog a fost constituită de continuarea, în condiții optime, a parteneriatului dintre stat și societatea civilă în misiunea socială pe care o au, cu accent pe soluții în ceea ce privește sponsorizarea corectă și transparentă a asociațiilor și fundațiilor din partea entităților comerciale.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea reformelor în ceea ce privește buna administrare a banilor publici, necesare atât implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și menținerii unui calendar predictibil în ceea ce privește aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). A ținut, de asemenea, să precizeze că aceste reforme vor ține cont de interesul public servit de organizațiile nonguvernamentale în toate domeniile și că vor fi evitate situațiile în care activitatea societății civile să fie afectată de modificările fiscal-bugetare aflate în dezbatere publică la acest moment.

Prim-ministrul a reconfirmat deschiderea Guvernului spre dialog și a invitat organizațiile nonguvernamentale prezente la discuții să identifice soluții, în colaborare cu reprezentanți ai Executivului, astfel încât fondurile asociațiilor și fundațiilor provenite din sponsorizări să fie utilizate în beneficiul societății și să fie prevenite abuzurile.

La rândul lor, reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale au salutat ideea, conturată în cadrul dialogului, de a fi introdusă obligația auditării financiare în cazul asociațiilor și fundațiilor, subliniind că abuzurile în ceea ce privește destinația fondurilor provenite din sponsorizări pot decredibiliza și activitatea ONG-urilor cu aport social confirmat. De asemenea, au mulțumit șefului Guvernului pentru disponibilitatea la dialog și au confirmat că vor ține legătura cu reprezentanții Executivului până la găsirea celor mai bune soluții la provocările din zona fondurilor din sponsorizări pentru organizațiile nonguvernamentale.

Reuniunea de astăzi a fost organizată de Cancelaria Prim-Ministrului prin consilierul de stat Victoria Stoiciu și a avut loc la solicitarea societății civile, reprezentată de Asociația Parcul Delta Văcărești, Asociația pentru Relații Comunitare, Asociația Valori în Educație, Dăruiește Viață, Federația Organizațiilor pentru Protecția Copilului, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația Principesa Margareta, Hospice Casa Speranței, Platforma Socială din România și Salvați Copiii.

Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu au mai participat la discuții viceprim-ministrul Marian Neacșu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Continue Reading

ENERGIE

Marcel Ciolacu, întâlnire cu CEO-ul OMV: Premierul speră că opoziția Austriei privind aderarea României la Schengen nu va afecta imaginea OMV în România

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut luni o întrevedere cu o delegație a OMV Petrom condusă de Alfred Stern, CEO al grupului OMV, în cadrul căreia s-a discutat despre perspectivele proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep, context în care șeful Guvernului a adus în discuție și blocajul aderării României la spațiul Schengen generat de veto-ul Austriei, informează Palatul Victoria într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a arătat că statul român susține cu toată determinarea acest proiect strategic în care OMV Petrom este asociată cu compania de stat Romgaz, proiect care va aduce țării noastre independența energetică.

“Este cel mai important proiect energetic, o investiție de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situația de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe aproape 10 ani”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului și-a manifestat speranța că atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer, de a continua să se opună complet nejustificat aderării României la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom în România, susținând că o asemenea situație ar fi de nedorit pentru ambele părți.

“Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a precizat premierul Ciolacu.

La discuţii, au mai participat președintele PNL, Nicolae-Ionel Ciucă, vicepremierul Marian Neacșu și președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Alexandru Petrescu.

Continue Reading

POLITICĂ

Marcel Ciolacu afirmă că pragul de 9,4% din PIB privind pensiile a fost eliminat din PNRR ca urmare a discuțiilor pe care le-a avut cu Ursula von der Leyen

Published

on

© European Union, 2023

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că îşi doreşte ca noua lege a pensiilor să fie finalizată anul acesta şi a adăugat că plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile a fost eliminat din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Premierul a fost întrebat dacă plafonul de 9,4% din Produsul Intern Brut privind cheltuielile cu pensiile a fost eliminat din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

“Ştiţi foarte bine că a fost eliminat în urma discuţiilor avute şi cu doamna preşedinte a Comisiei Europene. Urmează şi noi să finalizăm legea pensiilor, fiindcă avem un parteneriat şi este corect. Cum a fost trimis PNRR la Comisie este fără 9,4%. Oricum el nu ar fi fost atins, problema este că nu putem condamna viitorul. Până în 2030 nu se ducea la 9,4 % din PIB, PIB-ul creşte, e normal, se raportează la un nominal mai mare, dar de datoria mea este să negociez, să avem această discuţie cu Comisia”, a spus Ciolacu, citat de Agerpres.

El a adăugat că îşi doreşte ca noua lege a pensiilor să fie finalizată anul acesta.

 

România a transmis, vineri, Comisiei Europene o cerere de modificare a planului său de redresare și reziliență, la care dorește, de asemenea, să adauge un capitol dedicat planului REPowerEU, a cărui valoare a întregului plan modificat se va ridica la o anvelopă de 28,5 miliarde de euro.

Modificarea planului propusă de România și transmisă la o săptămâna după vizita premierului Marcel Ciolacu la Bruxelles prevede eliminarea a patru investiții din planul inițial și modificarea a aproximativ 70 de măsuri.

Cererea României de modificare a planului său se fundamentează pe necesitatea de a ține seama de inflația ridicată înregistrată în 2022, de perturbările lanțului de aprovizionare și de revizuirea în sens descrescător a alocării sale maxime de granturi prin Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), de la 14,2 miliarde EUR la 12,1 miliarde EUR.

Această revizuire face parte din actualizarea din iunie 2022 a cheii de alocare a granturilor prin MRR și reflectă rezultatul economic comparativ mai bun înregistrat de România în 2020 și în 2021 față de previziunile inițiale, a transmis Comisia Europeană.

Comisia va evalua acum dacă planul modificat îndeplinește în continuare toate criteriile de evaluare prevăzute în Regulamentul privind MRR. Dacă evaluarea Comisiei este pozitivă, Comisia va prezenta o propunere de modificare a deciziei de punere în aplicare a Consiliului pentru a ține seama de modificările aduse planului României. Statele membre vor avea apoi la dispoziție patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.1 hour ago

Comisarul european pentru Transporturi subliniază avantajele unei cooperări și mai strânse între România, Ucraina și R. Moldova: Va crește capacitatea rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

U.E.3 hours ago

UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, atrage atenția comisarul european pentru afaceri interne

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

U.E.3 hours ago

Olaf Scholz sugerează că Germania ar putea introduce controale la frontiera cu Polonia ca urmare a acuzațiilor de mită în schimbul vizelor cu care se confruntă guvernul de la Varșovia

ROMÂNIA4 hours ago

Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de peste 590 milioane de euro, va fi supus ratificării Parlamentului

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

”Un pact al solului pentru Europa”: România participă la patru din cele 17 proiecte noi care vizează sprijinirea sănătății solurilor, finanțate cu 90 de milioane de euro

ROMÂNIA5 hours ago

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore ar putea fi adoptat de Parlament în luna decembrie, anunță Sebastian Burduja: Avem tot interesul să fim pe harta marilor investitori

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

U.E.6 hours ago

Ministrul german de externe critică propunerea intempestivă de modificare a legislației UE cu privire la migrație, motivând că ar încuraja redirecționarea unui număr mai mare de migranți către Germania

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA1 day ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA3 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU3 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE5 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

Trending