MAREA BRITANIE
La cinci ani după Brexit, Regatul Unit este conștient că este ”în interesul național să aibă o relație mai cooperantă cu UE”
Published
4 months agoon
By
Teodora Ion
Premierul britanic Keir Starmer a apărat vineri nevoia dezvoltării unei ”relații mai cooperante” cu UE, cu câteva zile înainte de a participa la o reuniune informală a șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, prima de acest fel după ani de tensiuni legate de Brexit, produs în urmă cu cinci ani, anunță AFP, citat de Agerpres.
Potrivit declarațiilor susținute vineri de un purtător de cuvânt al premierului laburit care a votat în 2016 pentru rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, Londra se ”uită spre viitor și știm că putem face mai bine pentru ca poporul britanic să profite de Brexit”.
”Este în interesul național al Regatului Unit să aibă o relație mai cooperantă cu UE”, a adăugat el.
Ziua de 24 iunie 2016 a fost emisarul a două vești neașteptate: cetățenii britanici au decis, în proporție de 51.89%, ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană, iar țara a rămas fără prim-ministru în urma deciziei artizanului Brexitului, David Cameron, de a-și da demisia din fruntea Guvernului.
Britanicii fuseseză astfel invitați, pentru a doua oară în mai puțin de 50 de ani, să se pronunțe cu privire la problema aderării/rămânerii la/în Uniunea Europeană.
Prima consultare a cetățenilor a avut loc în 1975, când labursitul Harold Wilson, din dorința a scăpa de opoziția anti-europeană din propriul partid, a hotărât convocarea unui referendum privind apartenența țării la un club în care tocmai intrase după un decediu de negocieri.
La 5 iunie 1975, cetățenii britanici s-au pronunțat printr-un ”Da” răsunător pentru Europa. 17.378.581 (67.23%) au votat pentru rămânerea în Comunitatea Europeană, strămoșul Uniunii Europene, comparativ cu 8.470.073 (32.77%), cei care s-au pronunțat împotrivă.
După un travaliu al negocierilor care a durat ani, ieșirea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană s-a produs la 31 ianuarie 2020, după ora Bruxelles-ului, 1 februarie 2020, după ora Londrei, cu addendumul că a existat o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie 2020, care a permis acestei țări să se bucure de piața unică și uniunea vamală.
Mai mult, cel mai recent sondaj YouGov arată că sprijinul britanicilor pentru ieșirea Regatului Unit din UE a scăzut la un minim post-referendum de 30%, fapt ce l-a determinat pe premierul polonez Donald Tusk, președinte al Consiliului European în perioada negocierilor, să transmită că ”încă ne ne dor de voi”, o declarație ce trădează speranța că Londra se va răzgândi.
În prezent, Marea Britanie depune eforturi pentru a-și consolida cooperarea strategică cu Uniunea Europeană, semnând o declarație comună în acest sens.
Astfel, Keir Starmer va participa peste câteva zile la o reuniune a șefilor de stat sau de guvern din UE pentru discuții pe probleme de securitate, fiind prima astfel de întâlnire dintre un premier britanic și liderii europeni, după tensiuni generate de Brexit.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse
Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian
“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump
România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului
Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel
Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă
INTERNAȚIONAL
„Un moment cu adevărat istoric”. UE și Regatul Unit au semnat un acord post-Brexit de liberă circulație între Spania și Gibraltar
Published
4 days agoon
June 12, 2025By
Andreea Radu
Regatul Unit și Uniunea Europeană au semnat miercuri un acord privind libera circulație a persoanelor și bunurilor între enclava britanică Gibraltar și Spania – o chestiune rămasă nerezolvată în urma Brexitului.
Potrivit comunicatului oficial, pe baza progreselor semnificative realizate în cadrul reuniunilor politice anterioare din 2024 și a eforturilor intense depuse de echipele de negociere de atunci pentru a soluționa problemele restante, discuțiile de miercuri au condus la un acord politic definitiv cu privire la aspectele esențiale ale viitorului acord între UE și Regatul Unit în ceea ce privește Gibraltarul.
„Viitorul acord nu aduce atingere pozițiilor juridice respective ale Spaniei și Regatului Unit în ceea ce privește suveranitatea și jurisdicția”, se menționează în comunicat.
Obiectivul principal al viitorului acord este de a asigura prosperitatea viitoare a întregii regiuni. Acest lucru se va realiza prin eliminarea tuturor barierelor fizice, a verificărilor și a controalelor asupra persoanelor și mărfurilor care circulă între Spania și Gibraltar, păstrând în același timp spațiul Schengen, piața unică a UE și uniunea vamală.
„Un moment cu adevărat istoric: un acord politic între UE și Regatul Unit privind relația viitoare în ceea ce privește Gibraltarul. Acest acord aduce beneficii pentru toată lumea și marchează începutul unui nou capitol în relația dintre UE și Regatul Unit”, a scris comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic pe X.
A truly historic milestone: an EU-UK political agreement on the future relationship concerning Gibraltar.
This benefits everyone and reinforces a new chapter in the 🇪🇺🇬🇧 relationship.
Our joint statement with @jmalbares @DavidLammy @FabianPicardo 👉📝 https://t.co/0rV6xLv0r2. pic.twitter.com/z3oIt0CMYO
— Maroš Šefčovič🇪🇺 (@MarosSefcovic) June 11, 2025
Potrivit comunicatului citat, acest lucru va aduce încredere și securitate juridică în viața și bunăstarea populației din întreaga regiune, promovând prosperitatea comună și relații strânse și constructive între autoritățile din Gibraltar și cele spaniole.
În domeniul circulației persoanelor, părțile au convenit să instituie controale duble la frontieră pentru Gibraltar și spațiul Schengen, la portul și aeroportul din Gibraltar – care vor fi efectuate în deplină cooperare între autoritățile UE și cele din Regatul Unit/Gibraltar, eliminând toate controalele la punctul de trecere dintre Gibraltar și La Línea pentru miile de persoane care traversează zilnic în ambele sensuri.
Pentru UE, controalele Schengen complete vor fi efectuate de Spania. Pentru Regatul Unit, controalele complete ale Gibraltarului vor continua să fie efectuate ca și până acum.
De asemenea, s-au convenit aranjamente privind vizele și permisele, precum și o cooperare strânsă între poliție și autoritățile de aplicare a legii.
În domeniul mărfurilor, părțile au convenit asupra principiilor care stau la baza viitoarei uniuni vamale între UE și Gibraltar, prevăzând o cooperare strânsă între autoritățile vamale respective și eliminarea controalelor asupra mărfurilor. De asemenea, s-a ajuns la un acord cu privire la principiile impozitării indirecte care vor fi aplicate în Gibraltar, inclusiv în ceea ce privește tutunul, ceea ce va evita denaturarea concurenței și va contribui la prosperitatea întregii regiuni.
Alte domenii importante ale viitorului Acord UE-Regatul Unit includ angajamente privind condiții echitabile de concurență în materie de ajutoare de stat, fiscalitate, muncă, mediu, comerț și dezvoltare durabilă, combaterea spălării banilor și transport – inclusiv aeroportul; drepturile lucrătorilor transfrontalieri și coordonarea sistemelor de securitate socială.
De asemenea, va fi prevăzută o cooperare specifică în domeniul protecției mediului. S-a convenit și crearea unui mecanism financiar adecvat pentru a promova coeziunea și a sprijini formarea profesională și ocuparea forței de muncă în regiune.
Spania a cedat Gibraltarul coroanei britanice în 1713 în cadrul Tratatului de la Utrecht, însă de atunci ea nu a încetat niciodată să revendice suveranitatea asupra acestui teritoriu, ceea ce generează tensiuni regulate între Madrid și Londra, scrie Agerpres.
Împreună cu protocolul asupra Irlandei de Nord convenit de Londra și Bruxelles în 2023, Gibraltar era ultimul teritoriu britanic fără un acord care să clarifice viitoarea sa relație cu UE.
INTERNAȚIONAL
Keir Starmer avertizează Israelul cu „noi acțiuni concrete” ca răspuns la continuarea ofensivei în Gaza și restricțiile privind ajutorul umanitar
Published
1 week agoon
June 6, 2025By
Andreea Radu
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a avertizat joi Israelul cu „noi acțiuni concrete ca răspuns” la continuarea ofensivei în Gaza și restricțiile impuse privind ajutorul umanitar, declarație făcută după o întrevedere la Londra cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Prim-ministrul a reafirmat că dacă Israelul nu încetează ofensiva militară și nu ridică restricțiile privind ajutorul umanitar, Regatul Unit și partenerii săi vor recurge la noi acțiuni concrete ca răspuns”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street într-un comunicat.
Conflictul din Fâșia Gaza a fost declanșat de atacul terorist fără precedent comis de Hamas în 7 octombrie 2023 în sudul Israelului și soldat cu moartea a 1.218 de persoane, în majoritate civili. Alte 251 au fost luate ostatice și duse în enclava palestiniană. Dintre acestea, 57 încă se află în Fâșia Gaza, dar armata israeliană deține informații că doar 23 dintre ele mai sunt în viață.
Armata israeliană a ripostat cu o operațiune militară dură asupra pozițiilor Hamas din Fâșia Gaza. Această campanie militară s-a soldat până luni la prânz cu 54.470 de morți (dintre care 52 în precedentele 24 de ore) și 124.693 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, date considerate fiabile de către ONU.
MAREA BRITANIE
Marea Britanie va investi 5 miliarde de lire sterline în dotarea forțelor armate cu drone și lasere militare pentru a ”răspunde provocărilor unei lumi în schimbare rapidă”
Published
2 weeks agoon
June 3, 2025By
Teodora Ion
Guvernul de la Londra a anunțat investiții de 5 miliarde de lire sterline pentru dotarea forțelor armate britanice cu drone și lasere militare, anunță DPA, citat de Agerpres.
Ministrul britanic al Apărării, John Healey, a detaliat că suma de 4 miliarde de lire sterline va merge către drone și sisteme autonome, în vreme ce diferența de sumă va fi direcționată către sisteme laser pentru protejarea navelor și a soldaților britanici.
Investiția ”va furniza cel mai semnificativ avans în tehnologiile de apărare în Regatul Unit în ultimele decenii și va garanta că forțele noastre dispun de capabilitățile revoluționare de care au nevoie pentru a răspunde provocărilor unei lumi în schimbare rapidă”, a detaliat Healey.
Marea Britanie a declarat luni că își va schimba radical abordarea în materie de apărare pentru a face față amenințărilor din partea Rusiei, riscurilor nucleare și atacurilor cibernetice, investind în drone și în războiul digital, în loc să se bazeze pe o armată mult mai mare pentru a se angaja în lupte moderne, informează Reuters.
Răspunzând insistenței președintelui american Donald Trump ca Europa să își asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate, prim-ministrul Keir Starmer a promis cea mai mare creștere susținută a cheltuielilor britanice pentru apărare de la sfârșitul Războiului Rece.
SDR, o lucrare majoră care prezintă cele mai mari amenințări cu care se confruntă Regatul Unit și modul de a le face față, a stabilit peste 60 de noi măsuri menite să consolideze capacitatea țării de a lupta și de a ajuta la protejarea aliaților săi, conform Politico Europe.
Documentul sugerează ca Marea Britanie să își extindă programul de submarine, ceea ce ar trebui să creeze 30 000 de noi locuri de muncă; să cheltuiască 1,5 miliarde de lire sterline pe tehnologie pentru a accelera deciziile pe câmpul de luptă; și să dezvolte Royal Navy ca o forță ”hibridă”, combinând dronele cu navele de război, submarinele și aeronavele.
În raport se afirmă că Regatul Unit ar trebui să se concentreze pe răspunsul la amenințările comune cu care se confruntă aliații europeni, descrisă ca o ”abordare NATO în primul rând ”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse

Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel

Participarea României la reconstrucția Ucrainei va defini poziția țării noastre în Europa următorilor 20 de ani, subliniază ministrul Marcel Boloș

Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și-a desemnat noua echipă de conducere pentru 2025–2026. Gilles Ballot, CEO Carrefour România, ales Președinte

Papa Leon al XIV-lea pledează pentru o lume ”liberă de amenințarea nucleară” și îndeamnă Israelul și Iranul la ”responsabilitate și rațiune”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- NATO6 days ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA5 days ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ENERGIE1 week ago
Secretarul de stat, Cristian Bușoi, discurs la Conferința Gas Infrastructure Europe: România sprijină dezvoltarea infrastructurii europene de gaze
- ROMÂNIA1 week ago
FMI recomandă României un pachet de reforme fiscale care ar putea aduce 1,2% din PIB la buget în 2025. Creșterea TVA, a impozitului pe dividende, impozitare progresivă a veniturilor din muncă, printre măsuri
- INTERNAȚIONAL1 week ago
În perspectiva summitului NATO de la Haga, ministrul Apărării a discutat cu omologii din Turcia și Bulgaria despre întărirea posturii de apărare pe Flancul Estic