Connect with us

ROMÂNIA

Guvernul a adoptat Bugetul pentru 2025. Ministrul Tánczos Barna: Prin acest buget, punem bazele unei noi viziuni prin care rezolvăm probleme structurale și consolidăm creșterea economică cu ajutorul fondurilor UE

Published

on

© Guvernul României

Guvernul României a aprobat sâmbătă proiectul de buget pe anul 2025, construit pe o creștere economică de 2,5% și pe un deficit de 7% din PIB-ul a cărui valoare în acest an este estimată la 1.912,6 miliarde de lei, urmând ca acest sa fie dezbătut și aprobat de Parlament, informează Agerpres.

Conform declarațiilor susținute de ministrul Finanțelor, veniturile totale sunt estimate la 667,5 miliarde de lei, o creştere de 2,3 puncte procentuale. Veniturile din economie sunt estimate la 579,8 miliarde de lei şi ajung la 30,3% din PIB, o creștere de două puncte procentuale faţă de anul trecut.

”Am adoptat astăzi acest buget la care am lucrat aproape 4 săptămâni. (…) Este un buget cumpătat, care se bazează pe o prognoză prudentă. Este un buget echilibrat, pentru că nu lăsăm pe nimeni în urmă și, pe lângă investiții, avem fonduri suficiente și pentru a plăti salariile și pensiile și ajutoarele sociale care sunt astăzi aprobate de legislația în vigoare. Ne bazăm încă o dată pe un volum record de investiții, iar pe lângă investiții avem fonduri suficiente să plătim salarii și pensii. Prin acest buget, punem fundamentele unei noi viziuni prin care să rezolvăm o serie de probleme structurale și să restabilim echilibrul bugetar și să consolidăm creșterea economică. Alocările record de 150 de miliarde de lei pentru investiții reprezintă un motor pentru creșterea economică și reducerea deficitului de la 8,6% la 7%”, a anunțat ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, în conferința de presă care a succedat ședința de Guvern.

Acesta a subliniat că bugetul din acest an acoperă ambele capitole, ”și investițiile, și salariile și pensiile”, punctând în egală măsură importanța menținerii investițiilor și în anii următori, care vor fi ”motorul de creștere pentru economie”.

”Aici ajutorul cel mai mare vine din partea apartenenței noastre la Uniunea Europeană și vine din partea Comisiei, prin fondurile europene, care contribuie în mod semnificativ la investițiile care sunt prinse în acest buget. Cel mai important este să păstrăm acest echilibru și în viitor și în cei 7 ani, care sunt practic planul de revenire pe deficitul de 3% să nu abandonăm niciodată ideea de a susține investițiile. În continuare investițiile vor fi de motorul de creștere pentru economie”, a explicat ministrul.

Potrivit detaliilor oferite de ministru, bugetul pentru 2025 este construit pe trei piloni:

A. Un stat mai suplu, care să reducă povara cheltuielilor ca procent din PIB, ajungând la 8,9% în acest an, față de 9,3%, valoare înregistrată anul trecut. În acest sens, Tanczos Barna, a anunțat o reducere a cheltuielilor de personal cu 5% la ministere, excepție făcând Ministerele Sănătății, Educației, Apărării și de Interne. O reducere de cheltuieli va fi și în cazul Camerei Deputaților, Senatului, Administrației Prezidențiale.

B. Investiții masive. ”Pot să vă spun că avem un 7,8% procent din PIB pentru investiții în 2025. În primul și în primul rând pentru dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii la nivel național, infrastructura de transport. Ministerul Transporturilor va avea cu 20% mai mulți bani pentru infrastructură. Ministerul Sănătății, de asemenea, un buget mai mare cu 35%, Ministerul Mediului, o creștere de 51%. Aceste creșteri vin în primul și în primul rând pe baza fondurilor europene care sunt preconizate a fi atrase în anul 2025 de către aceste ministere. (…) Programul Angel Saligny primește de asemenea peste 11 miliarde de lei. Avem asigurată finanțare și pentru creșe, finanțare pentru școli, finanțare pentru infrastructura de învățământ”, sunt detaliile oferite de ministru.

C. Crearea unui fond de solidaritate naţională pentru unităţile administrativ-teritoriale.

Scopul creării acestui fond este acela de a-i ajuta pe cei care nu-și pot acoperi cheltuielile de funcționare din venituri proprii, potrivit detaliilor ministrului.

”Se discută deja de ceva timp şi reforma administrativ-teritorială. Prin această măsură, practic, începem să pregătim o astfel de decizie. Trebuie să vedem exact care sunt unităţile administrativ-teritoriale care an de an sunt pe creştere de venit în urma creşterii economice, de exemplu, pentru că vin din sumele din impozitul pe venit şi dacă avem creştere economică, companii noi, parcuri industriale noi în anumite zone, acolo impozitul pe venit rămânând pe plan local asigură o finanţare sigură pentru unitatea administrativ-teritorială. Avem, de asemenea, celelalte comune, sate, oraşe, chiar şi judeţe unde ţara trebuie să vină şi să sprijine, pentru că dezechilibrele trebuie eliminate. Nu putem să dezvoltăm doar Bucureştiul şi să lăsăm restul ţării să se descurce. Nu putem dezvolta doar câte un pol de creştere: Timişoara, Cluj, Iaşi, Constanţa, de exemplu şi să nu ne intereseze restul ţării. Acest Fond Naţional de Solidaritate creează baza unei dezvoltări echitabile, echilibrate şi implementarea principiului: pe nimeni nu lăsăm în urmă. Nu avem aceleaşi avantaje geografice, economice, infrastructurale pentru fiecare unitate administrativ-teritorială şi trebuie să găsim soluţii şi pentru echilibrări”, a mai spus Tánczos Barna.

Bugetul din acest an se subordonează planului bugetar-structural național pe termen mediu pentru perioada 2025-2031 care prevede măsuri de ajustare a deficitului bugetar pe parcursul a șapte ani pentru a se alinia astfel la cerințele stipulate în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene: deficitul public al țărilor membre nu trebuie să depășească 3% din PIB, iar datoria publică nu trebuie să fie mai mare de 60% din PIB.

Planul fiscal pe termen mediu a primit undă verde din partea țărilor membre UE la 21 ianuarie, după ce, anul trecut, la finalul lunii noiembrie, și Comisia Europeană a aprobat acest document.

El este în conformitate cu normele bugetare stabilite de statele membre la finalul lunii aprilie 2024 conform cărora țările UE au posibilitatea de a implementa planul buget structural pe parcursul a 4 ani, cu opțiunea  de prelungire de până la șapte ani, cum este cazul României, dacă țara care solicită această prelungire se angajează să efectueze anumite reforme și investiții care îmbunătățesc reziliența și potențialul de creștere, sprijină sustenabilitatea finanțelor publice și abordează prioritățile comune ale UE.

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu, discuții cu președinta BERD: Avem un parteneriat solid, care se reflectă în investițiile semnificative pe care această instituție financiară le derulează în România

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o discuție, la Palatul Victoria, cu o delegație condusă de președinta Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Odile Renaud Basso, care efectuează o vizită la București în contextul pregătirii următoarei Strategii de țară BERD pentru România.

Exprimând întreaga disponibilitate a părții române în perspectiva consultărilor care vor urma în cadrul acestui proces, premierul Marcel Ciolacu a apreciat disponibilitatea BERD de a sprijini implementarea unor reforme structurale, din perspectiva expertizei de care dispune în materie de parteneriat public-privat și a rolului esențial pe care îl joacă în implementarea programelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, prin asistență tehnică, împrumuturi sau alte instrumente financiare pentru implementarea proiectelor majore de infrastructură, mediu, energie, transport sau digitalizare pe care România și le-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, se arată într-un comunicat al Guvernului. 

”România contează în continuare pe sprijinul BERD, inclusiv din punct de vedere al rolului esențial pe care îl joacă în implementarea programelor finanțate din fonduri europene nerambursabile. Avem un parteneriat solid, care se reflectă în investițiile semnificative pe care această instituție financiară le derulează în România și care au însumat în 2024 mai mult de 700 de milioane de euro, în cadrul unui număr record de 44 de proiecte”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În cursul întrevederii, au fost abordate și o serie de aspecte privind eforturile României pentru dezvoltarea unui sector energetic sustenabil, prin creșterea eficienței energetice în întreprinderile mici și mijlocii și în întreprinderile mari, proiecte în domeniul energiei verzi (eoliană offshore și solară fotovoltaică), consolidarea infrastructurii de transport pe coridorul vertical (cu Republica Moldova și Bulgaria), construcția de infrastructură apă-canal în parteneriat cu autoritățile locale, precum și susținerea proiectelor de infrastructură municipală cu beneficii socio-economice semnificative.

La discuțiile de astăzi de la Palatul Victoria, alături de premierul Marcel Ciolacu, au participat, de asemenea, vicepremierul Marian Neacșu, vicepremierul Tánczos Barna, ministru al Finanțelor, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Ștefan-Radu Oprea, șeful Cancelariei Prim-ministrului.

Din delegația BERD au mai făcut parte Charlotte Ruhe, director general pentru Europa Centrală și de Sud-Est, Victoria Zinchuk, director pentru Romania, și Mihaela Mihăilescu, director adjunct pentru România.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

Published

on

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se află într-o vizită în Coreea de Sud, unde a participat la deschiderea celei de-a 15-a Conferințe Globale privind asistența medicală, alături de Jung Yoon-soon, ministrul adjunct al Sănătății din Coreea de Sud.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, tema evenimentului a fost ”Medicina personalizată propulsată de inteligența artificială: integrarea în viața noastră de zi cu zi”, de mare actualitate și pentru România.

”Colaborarea dintre țara noastră și Republica Coreea aduce noi perspective pentru sistemul medical românesc”, precizează comunicatul.

În intervenția sa, ministrul Rafila a menționat că domeniile de colaborare între România și Coreea de Sud includ: bunele practici în digitalizarea spitalelor, oportunități de investiții în domeniul farmaceutic și echipamente medicale, telemedicină, precum și îmbunătățirea expertizei medicale prin colaborări academice.

În contextul vizitei, oficialul român a avut o o întâlnire bilaterală cu Cho KyooHong, ministrul Sănătății și Bunăstării al Republicii Coreea și cu domnul Jung Yoon-soon, ministrul adjunct, în cadrul căreia au fost discutate subiecte pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre România și Republica Coreea in domeniul medical.

În cadrul vizitei, ministrul Sănătății a asistat la semnarea Memorandumului de colaborare între UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș și Korea University Guro Hospital, de către rectorul universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei și omologii săi coreeni. Acest memorandum stabilește principiile  pentru dezvoltarea primului spital SMART  la Târgu Mureș, un proiect inovator în domeniul sănătății digitale.

Delegația României  a vizitat Spitalul Severance, complet digitalizat si robotizat cu care vor exista în curând schimburi de specialiști și activități de training.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului / Facebook

Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, împreună cu Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru aderarea României la OCDE, au participat, pe 20 martie, la o reuniune dedicată României în cadrul Grupului de Lucru al OCDE privind întreprinderile cu capital de stat și practici de privatizare (Working Party on State Ownership and Privatisation Practices – WPSOPP), format subsidiar al Comitetului OCDE privind Guvernanța Corporativă.

Potrivit comunicatului oficial, în cadrul reuniunii, secretarul general adjunct a prezentat eforturile autorităților române în vederea alinierii la standardele și cele mai bune practici în domeniul guvernanței corporative a întreprinderilor de stat, cu accent pe implementarea  cadrului legislativ revizuit pentru exercitarea funcției de proprietate a statului, elaborat cu sprijinul experților OCDE.

 

Prezentarea a avut loc în contextul evaluării României în cadrul Grupului WPSOPP, iar dezbaterile s-au axat pe progresele părții române în implementarea recomandărilor formulate în Raportul OCDE pe tema întreprinderilor de stat.

Reprezentanții OCDE au apreciat progresele notabile și eforturile constante ale autorităților române pentru îmbunătățirea sistemului de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice.

Din delegația României au facut parte și reprezentanți ai AMEPIP și ai Consiliului Concurenței.

În marja participării la reuniunea WPSOPP, secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, a avut o întrevedere bilaterală cu reprezentanți ai Secretariatului OCDE pe tema reformei guvernanței corporative și pașilor următori în vederea îmbunătățirii alinierii la standardele OCDE.

Citiți și: „România, pe drumul cel bun către OCDE. Obiectivul aderării în 2026 poate fi atins”, subliniază secretarul de stat Luca Niculescu

Stadiul procesului de aderare a României la OCDE

Până la 19 martie 2025, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 12 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit. „România urmărește finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026”, potrivit Secretariatului General al Guvernului.


Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL44 minutes ago

Trump dezvăluie F-47, avionul de luptă de generația a șasea: Un semnal clar către aliați că nu plecăm niciunde și către inamici că proiectăm putere pe tot globul

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, discuții cu președinta BERD: Avem un parteneriat solid, care se reflectă în investițiile semnificative pe care această instituție financiară le derulează în România

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE5 hours ago

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

ONU5 hours ago

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

U.E.6 hours ago

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

ROMÂNIA6 hours ago

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

POLITICĂ1 day ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL4 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE4 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE6 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending