Liderii din zona euro fac apel la austeritate

Liderii din zona euro au marcat aniversarea a zece ani de la introducerea euro, cea mai amplă preschimbare de monedă din toate timpurile, prin recomandări de austeritate aderesate statelor membre, astfel încât uniunea monetară să reuşească să depăşească criza datoriilor suverane, relatează Mediafax, potrivit RomaniaLibera.

Ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schaeuble, a numit euro “o clară poveste de succes” şi a promis că zona euro va rămâne stabilă, dar a cerut statelor vulnerabile să urmeze un curs de austeritate în acest an, să ia măsuri pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea şi pentru a redobândi încrederea pieţelor financiare, potrivit Reuters.

Intrăm în 2012 cu o perspectivă foarte dificilă pentru zona euro, cu o posibilitate tot mai mare pentru ieşirea din zona euro a unor membri”, a declarat Peter Sands, director general al băncii publicaţiei Sunday Telegraph.

Cancelarul german Angela Merkel a a avertizat că 2012 va fi mai dificil decât 2011, iar Europa are multe de făcut pentru depăşirea crizei.

În Italia, preşedintele ţării, Giorgio Napolitano, a cerut sacrificii.

“Dacă implementăm toate deciziile luate la reuniunea de la Bruxelles vom ieşi din criză mai puternici”, a scris Noayer într-un articol pentru Journal du Dimanche.

În Franţa, preşedintele băncii centrale, Christian Noyer, a apărat uniunea monetară, afirmând că euro poate deveni încă cea mai importantă monedă din lume dacă stratele membre reuşesc să introducă o integrare fiscală mai amplă.

Sursa articol: RomaniaLibera
Sursa foto: lucas2012infos.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.