CONSILIUL EUROPEAN
Liderii europeni se întrunesc într-un summit al apărării UE – NATO – Regatul Unit: Klaus Iohannis va pleda pentru o responsabilitate crescută a UE în domeniul apărării
Published
1 month agoon

Președintele Klaus Iohannis, va participa luni la reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene pe teme de apărare, care se va desfășura la Bruxelles, la invitația președintelui Consiliului European, António Costa, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Programul reuniunii cuprinde, pe lângă consultările în formatul liderilor statelor membre, schimbul uzual de opinii cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, o reuniune cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și o întâlnire cu prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Keir Starmer.
Discuțiile liderilor UE se vor axa pe aspecte privind modalitățile concrete de consolidare a capacităților de apărare la nivel european, pregătind și fundamentând deciziile formale care urmează să fie luate în perioada următoare. Vor fi abordate și aspecte privind importanța relației transatlantice și Parteneriatul Strategic dintre UE și SUA, relația dintre UE și Regatul Unit, parteneriatele Uniunii Europene în domeniul apărării, precum și complementaritatea dintre UE și NATO în materie de securitate și apărare.
Dezbaterile vizează și identificarea unor principii de bază necesare pentru elaborarea și adoptarea unui document programatic a viitorului apărării europene – „Carta Albă”, care urmează să fie elaborat în prima parte a anului 2025 de către Comisia Europeană. Documentul va aborda inclusiv prioritățile privind capacitățile de apărare ale UE, ținând cont și de sprijinul necesar pentru Ucraina, inițiativele comune de apărare și resursele necesare pentru dezvoltarea acestora.
Președintele Klaus Iohannis va susține, în cadrul discuției, necesitatea ca Uniunea Europeană să își asume o responsabilitate crescută pentru propria apărare, în mod eficient, credibil, responsabil și în complementaritate cu NATO, care rămâne fundamentul securității euroatlantice.
De asemenea, șeful statului va evidenția importanța aprofundării cooperării la nivelul Uniunii Europene pe teme de apărare, dimensiunea economică a apărării, utilizarea eficientă a mecanismelor și a opțiunilor de finanțare, nevoia de a dezvolta baza industrială și tehnologică de apărare europeană, precum și conexiunea acestui domeniu cu competitivitatea și coeziunea de ansamblu a Uniunii Europene. Președintele va sublinia, totodată, rolul cheie al relației transatlantice și al parteneriatelor globale pentru creșterea rezilienței Uniunii Europene pe acest palier.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale
Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA
Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni
Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici
Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina
“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE
CONSILIUL EUROPEAN
Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung
Published
2 days agoon
March 14, 2025
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a prezentat vineri agenda viitoarei reuniuni a Consiliului European, subliniind competitivitatea ca temă centrală și abordând, de asemenea, apărarea, Ucraina și prioritățile economice. Într-o scrisoare adresată liderilor UE, Costa a subliniat necesitatea unei “Uniuni mai competitive” ca o condiție prealabilă pentru consolidarea poziției Europei pe plan mondial și asigurarea securității pentru cetățenii săi.
“Sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, necesitatea de a investi în apărare și competitivitatea noastră sunt strâns legate. O Uniune mai competitivă va fi o Uniune mai puternică, mai capabilă să îmenține securitatea cetățenilor săi și să-și apere valorile pe scena globală”, a scris Costa în scrisoarea adresată liderilor europeni.
Reuniunea, programată să înceapă la 20 martie, va urma Consiliului European special desfășurat la începutul acestei luni, în special în ceea ce privește Ucraina și strategia de apărare. Liderii vor discuta următorii pași în politica europeană de securitate în lumina Cărții albe privind viitorul apărării europene, pe care Comisia Europeană o va prezenta în ajunul summitului. Discuțiile vor avea loc în contextul agresiunii continue a Rusiei și al presiunii tot mai mari ca Europa să își consolideze capacitățile de apărare independent de Statele Unite.
Competitivitatea ca piatră de temelie
Costa a subliniat trei domenii prioritare pentru competitivitate: simplificarea, energia și uniunea economiilor și investițiilor. Acestea, a susținut el, ar trebui să servească drept bază pentru consolidarea rezilienței economice a UE. În timp ce competitivitatea va fi în centrul atenției, vor fi abordate și alte aspecte structurale, cum ar fi politica industrială, piața unică și dezvoltarea talentelor. Liderii se vor concentra asupra planurilor de acțiune pentru sectoarele automobilelor, oțelului și metalurgiei, care se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea concurenților mondiali.
Summitul euro, care va avea loc într-un format incluziv, va include discuții cu președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, și cu președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe. Stabilitatea economică, controlul inflației și politicile de investiții se vor afla probabil pe primele locuri pe ordinea de zi.
O primă dezbatere privind bugetul pe termen lung al UE
Un aspect esențial va fi următorul cadru financiar multianual (CFM), bugetul pe termen lung al UE, pe marginea căruia liderii europeni vor dezbate pentru prima dată în perspectiva pregătirii de către Comisia Europeană a propunerii sale de buget.
Costa a îndemnat liderii să adopte o abordare “deschisă”, avertizând că UE trebuie să asigure resurse financiare suficiente pentru a-și îndeplini ambițiile. Un aspect-cheie al dezbaterii va fi rolul noilor resurse proprii, în special în contextul viitoarei rambursări a Next Generation EU, fondul de redresare din perioada pandemiei.
Costa a adresat liderilor două întrebări orientative: Cum poate fi finanțat bugetul UE în mod adecvat pentru a-și atinge obiectivele? Și cum ar trebui structurate noile fluxuri de venituri în cadrul următorului CFM?
Ucraina, migrația și tensiunile din Orientul Mijlociu
Consiliul European își va reafirma sprijinul continuu pentru Ucraina, președintele Volodimir Zelenski fiind așteptat să se adreseze liderilor. Dezbaterea se va extinde, de asemenea, la chestiuni de securitate mai largi, în special pe măsură ce capitalele europene sporesc cheltuielile pentru apărare și colaborarea industrială.
Migrația rămâne o prioritate-cheie, liderii urmând să evalueze progresele înregistrate în ceea ce privește returnările și gestionarea frontierelor pe baza unei informări din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În plus, rolul UE în gestionarea tensiunilor din Orientul Mijlociu va fi pe ordinea de zi, în special pe fondul eforturilor diplomatice recente de stabilizare a regiunii.
Un calendar imprevizibil
Summitul va începe cu tradiționalul schimb de opinii cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Deși Costa își propune să încheie discuțiile într-o singură zi, el a recunoscut că evoluțiile geopolitice în curs ar putea necesita prelungirea reuniunii până vineri dimineața.
Cu o agendă încărcată care cuprinde reforma economică, securitatea și provocările geopolitice, Consiliul European din martie este pregătit să fie un moment definitoriu în conturarea direcției strategice a UE pentru următorii ani.
CONSILIUL EUROPEAN
Bolojan se va consulta cu Guvernul înainte de summitul Consiliului European: Vor fi două categorii de fonduri pentru apărare, unele gestionate la nivel național și altele integrat european
Published
2 days agoon
March 14, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat că se va întâlni luni cu reprezentanții Guvernului pentru a se pune de acord pe tema subiectelor care vor fi dezbătute la următoarea reuniune a Consiliului European.
“Cred că este o chestiune de principiu ca atunci când urmează o ședință a unui Consiliu European, în care temele de pe ordinea de zi angajează România pe termen lung sau țin, în principal, de componenta guvernamentală – Consiliul European de săptămâna viitoare are atât teme de apărare, dar și teme care țin de partea economică, de competitivitate, de preț al energiei, este obligatorie o consultare între Președinție și Guvern, în așa fel încât țara noastră să aibă poziții convergente. Iar, dacă reprezentantul țării noastre, în cazul de față președintele României, își asumă niște răspunderi, acele lucruri să fie apoi puse în practică de către Guvern”, a afirmat Bolojan, într-o conferință de presă susținută vineri la Palatul Cotroceni cu prilejul anunțării deschiderii Complexului Palat Cotroceni pentru a fi vizitat de către cetățeni.
El a anticipat că demersurile pentru consolidarea apărării europene se vor baza pe două categorii de fonduri: fonduri gestionate de către fiecare țară în parte și fonduri gestionate integrat la nivelul UE.
“În ceea ce privește sumele legate de partea de consolidare a apărării europene, aici lucrurile urmează să fie tranșate în perioada următoare. Anticipez că ar putea fi două categorii de fonduri: cele care sunt gestionate de fiecare țară în parte, pentru a-și întări structura de apărare, pentru proiecte care țin de buna funcționare a armatei. A doua componentă – cele care trebuie gestionate integrat, însemnând capabilități de tip european, deci de tip mare, unde se vor lua deciziile în perioada următoare vizavi de modul de abordare. Este evident că aici e vorba de tehnologii complicate care au fost asigurate până în momentul de față în principal de SUA. Deci, deciziile trebuie luate la nivelul NATO și vom primi cel puțin mai multe date și vom putea comunica pe această temă în lunile următoare, până la summitul care va avea loc în luna iunie”, a explicat Ilie Bolojan.
Într-o scrisoare transmisă vineri liderilor celor 27 de state membre prin care îi invită la summitul european din 20-21 martie, președintele Consiliului European Antonio Costa a precizat că punctul central al agendei acestei reuniuni va fi competitivitatea, urmat de abordarea evoluțiilor recente în legătură cu Ucraina și a următoarelor etape în domeniul apărării în urma prezentării Cărții albe privind viitorul apărării europene, înainte de Consiliul European din iunie. De asemenea, liderii europeni vor avea un prim schimb de opinii privind următorul cadru financiar multianual 2028-2034 (CFM) și noile resurse proprii.
Totodată, în conferința de la Cotroceni, președintele interimar a punctat că o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va fi convocată probabil în ultima săptămână din luna martie.
“Din discuția pe care am avut-o cu colegii care gestionează această problemă, CSAT va fi foarte probabil convocat în ultima săptămână din luna martie și cu câteva zile înainte de ședință veți avea ordinea de zi și veți putea vedea dacă pe ordinea de zi sunt și acest tip de subiecte. În principal – sunt chestiuni care țin de partea militară și pe partea de apărare”, a spus Bolojan.
CONSILIUL EUROPEAN
Președintele Consiliului European, săgeți către SUA: Avem nevoie de mai multe acorduri comerciale, nu de mai multe tarife
Published
4 days agoon
March 12, 2025By
Diana Zaim
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a efectuat o vizită de lucru în Germania, context în care a subliniat importanța acordurilor comerciale între UE și partenerii săi, în locul impunerilor de taxe, care doar cresc inflația.
„Europa este o putere comercială. Prin urmare, trebuie să aprofundăm și să multiplicăm parteneriatele noastre comerciale. De fapt, lumea privește Europa ca pe un partener de încredere și previzibil. Trebuie să profităm de această oportunitate. Avem nevoie de mai multe acorduri comerciale, nu de mai multe tarife. Tarifele sunt taxe pentru companii și cetățeni. Tarifele nu fac decât să crească inflația”, a transmis Antonio Costa, la scurt timp după ce SUA au impus taxe Uniunii Europene pentru oțel și aluminiu.
Potrivit acestuia, „Europa are nevoie de o economie puternică și competitivă pentru a-și apăra interesele într-un context global dificil”: „Prosperitatea și securitatea sunt două fețe ale aceleiași monede.”
Săptămâna viitoare, liderii statelor membre se vor reuni într-un nou Consiliu European, pentru a discuta pașii de urmat privind consolidarea competitivității Europei. Așadar, pe agenda liderilor se vor regăsi costurile energiei, reducerea birocrației și a suprareglementării și mobilizarea economiilor private.
„Unitate europeană este mai importantă ca niciodată. Fără ea, presiunile cu care ne confruntăm ne-ar putea face mai slabi. (…) Germania este extrem de importantă. Cu investițiile sale hotărâte în apărarea noastră comună. Cu potențialul său economic și inovator uriaș. Prin angajamentul său față de extinderea globală a Europei. Și, mai presus de toate, cu capacitatea forțelor sale politice democratice de a lucra împreună pentru un bine comun. Într-un spirit european. Germania și Uniunea Europeană ies întotdeauna mai puternice din criză. Știu că o vom face din nou”, a conchis președintele Consiliului European.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA

”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club

Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile

Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- NATO1 week ago
Giorgia Meloni propune extinderea articolului 5 din Tratatul NATO la Ucraina, fără aderarea oficială a Kievului la Alianță
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Undă verde pentru “Europa Apărării”: Liderii europeni au aprobat înarmarea UE și capacitățile militare necesare în complementaritate cu NATO, prioritizând apărarea frontierei estice în fața “provocării existențiale” dinspre Rusia
- NATO4 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA6 days ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova