Connect with us

G20

Liderii G20 se reunesc în Indonezia pentru un summit influențat de războiul Rusiei în Ucraina și prima întâlnire Biden – Xi. Cu Putin absent, Moscova este pregătită de confruntare diplomatică cu Occidentul

Published

on

© Joe Biden/ Twitter

Cele mai mari economii ale planetei se reunesc marți și miercuri în Bali, Indonezia, pentru summitul G20 într-un moment dificil pe arena internațională, cauzat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică și economică globală, perturbarea post-pandemică a lanțurilor de aprovizionarea și situația alimentară. Atenția principală este îndreptată către prima întâlnire bilaterală dintre președinții SUA și Chinei, Joe Biden și Xi Jinping, în timp ce liderul rus Vladimir Putin este marele absent al întrunirii, iar occidentalii se vor opune Rusiei şi vor face presiuni ca India şi China să pună la rândul lor presiuni pe Moscova pentru încetarea conflictului. În premieră la summitul G20 vor participa și noii premieri ai Marii Britanii și Italiei, Rishi Sunak și Giorgia Meloni, dar și cancelarul german Olaf Scholz, cel care la summitul G20 de la Roma din 2021 era ministrul de finanțe al guvernului Angelei Merkel.

Liderii G20 se întâlnesc în circumstanțe foarte diferite de cele pe care gazda, Indonezia, le-a imaginat atunci când a început să planifice summitul anul trecut, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina va influența lucrările summitului chiar și în absența liderului rus, delegația Moscovei fiind reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov.

Indonezia, a patra cea mai populată țară din lume și cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a preluat președinția G20 în decembrie 2021 de la Italia cu planuri de a se concentra pe redresarea după pandemia de coronavirus și pe stimularea intereselor națiunilor în curs de dezvoltare, notează Reuters. La finalul summitului, Indonezia va preda Indiei președinția G20.

“Sperăm că summitul G20 poate oferi parteneriate concrete care pot ajuta lumea în procesul de redresare economică”, a declarat președintele indonezian Joko Widodo la începutul unei întâlniri bilaterale cu președintele american Joe Biden de pe insula Bali, unde summitul are loc în această săptămână.

Din formatul G20, care reprezintă aproape două treimi din populația lumii și mai bine de 80% din producția economică globală, fac parte 19 țări industrializate și emergente: Argentina, Australia, Brazilia, China, Germania, Franța, Marea Britanie, India, Indonezia, Italia, Japonia, Canada, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, SUA – și în postura de al 20-lea membru, Uniunea Europeană.

Prima întâlnire bilaterală dintre Joe Biden și Xi Jinping în calitate de lideri ai SUA și Chinei

Tonul summitului va fi dat în avanpremiera sa de Joe Biden și Xi Jinping. Cei doi lideri urmează să aibă o întrevedere pentru prima dată de când deţin funcţia de şefi de stat în ajunul summitului G20 care reuneşte cele mai mari economii ale lumii.

Potrivit Casei Albe, Biden doreşte să redeschidă dialogul în cursul întrevederii pe care o va avea cu Xi Jinping, dar şi să stabilească “garanţii” într-un context de tensiuni tot mai mari între Washington şi Beijing, informează Agerpres.

Administrația de la Washington a mai punctat că liderul american dorește să discute cu omologul chinez despre “liniile roșii” ale SUA și Chinei, precum și despre construirea unui “palier” pentru relațiile bilaterale. Însă, la summitul ASEAN din Cambodgia, Joe Biden le-a transmis liderilor din Asia de Sud-Est că SUA vor “concura viguros” cu China, dar fără a transforma competiția în conflict.

Preşedintele SUA are sprijinul “aliaţilor şi partenerilor” săi pentru această politică a competiției strategice cu China, a declarat jurnaliştilor un oficial american.”Există un sprijin larg pentru intenţiile noastre de a construi un teren fertil pentru relaţia noastră şi de a dezvolta în mod responsabil comunicarea”, a adăugat el.

Mize mari cântăresc în întrevederea celor doi lideri pentru a stabiliza relaţia dintre Beijing şi Washington, dar aşteptările sunt relativ scăzute, notează AFP.

Cei doi lideri au vorbit la telefon sau prin videoconferinţă de cinci ori de când Joe Biden a venit la Casa Albă, în 2021, dar s-au întâlnit în perioada în care liderul de la Casa Albă era vicepreședinte în administrația Obama.

Pe lângă refuzul Chinei de a condamna invazia rusă, Washingtonul şi Beijingul se află în conflict în privinţa unor chestiuni care variază de la comerţ la drepturile omului în regiunea Xinjiang din China şi la statutul Taiwanului.

Președintele Franței va căuta inițierea unei abordări a încetării războiului din Ucraina

Un alt lider occidental, preşedintele francez Emmanuel Macron, va căuta la summitul G20 din Bali iniţierea ”unei logici a dezescaladării” în războiul din Ucraina, care să împace abordarea ţărilor dezvoltate cu cea a ţărilor din emisfera sudică, cele din urmă dorind încetarea acestui război, au semnalat surse de la Palatul Elysee citate duminică de agenţia EFE, relatează Agerpres.

Obiectivul este de a discuta la nivel global ”o logică a dezescaladării” printr-un fel de ”angajament politic”, au declarat aceste surse unui grup de jurnalişti.

Conform surselor de la Elysee, Macron doreşte ”menţinerea spaţiului de cooperare” cu ţări precum China, Brazilia, India, Argentina, Mexic sau Africa de Sud, toate prezente la summit. Parisul speră că acest summit va ocaziona şi o discuţie asupra consecinţelor conflictului din Ucraina, care au fost mai dure pentru ţările în dezvoltare la capitolele financiar, energetic şi alimentar.

Macron va avea în insula indoneziană întrevederi cu preşedintele chinez Xi Jinping, cu premierul indian Narendra Modi, cu gazda reuniunii, preşedintele indonezian Joko Widodo, posibil şi cu alţi lideri.

Preşedintele francez este unul dintre puţinii lideri occidentali care menţine deschisă comunicarea cu omologul său rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, nu este prevăzută o întrevedere a lui Macron la summitul din Bali cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, care conduce delegaţia rusă după ce Putin a decis să nu ia parte la summit.

Rusia, prin Serghei Lavrov, se pregătește pentru confruntarea diplomatică cu Occidentul

La summitul ASEAN din Cambodgia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că “militarizează” sud-estul Asiei pentru a contracara intersele Rusiei şi Chinei, poziție prin care Reuters semnalează că şeful diplomaţiei ruse a pregătit confruntarea cu liderii lumii la summitul G20.

Reuniunea din Bali, spre care se îndreaptă Lavrov, este prima la acest nivel după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. 

Potrivit ministrului rus, strategia preşedintelui american Joe Biden în regiunea indo-pacifică reprezintă o încercare de a ocoli “structurile cuprinzătoare” de cooperare regională şi implică “militarizarea acestei regiuni, cu o concentrare evidentă asupra îngrădirii Chinei şi îngrădirii intereselor ruseşti în Asia-Pacific”.

Putin prezintă Rusia şi China ca lideri ai unei revolte globale împotriva dominaţiei mondiale a SUA în era post-sovietică, în timp ce americanii consideră că din partea ruşilor şi a chinezilor vin cele mai mari ameninţări la nivel internaţional.

O atenția specială va fi acordată și prezenței președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, aliat NATO care s-a poziționat ca mediator între Rusia și Ucraina și a reușit să faciliteze împreună cu ONU un acord pentru exporturile de cereale la Marea Neagră. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European și președinta Comisiei Europene.

În premieră la summitul G20 vor participa și noii premieri ai Marii Britanii și Italiei, Rishi Sunak și Giorgia Meloni, dar și cancelarul german Olaf Scholz, cel care la summitul G20 de la Roma din 2021 era ministrul de finanțe al guvernului Angelei Merkel.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G20

O invitare a lui Vladimir Putin la summitul G20 din Brazilia trebuie să fie rezultatul unui consens, consideră Emmanuel Macron

Published

on

© Elysee

Președintele francez Emmanuel Macron a susținut joi că o invitare a lui Vladimir Putin la summitul G20 din Brazilia, care va avea loc în noiembrie, ar trebui să fie rezultatul unui consens în cadrul clubului celo mai industrializate țări, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Semnificaţia acestui club este că trebuie să fie un acord cu ceilalţi 19, aceasta va fi opera diplomaţiei braziliene”, a spus preşedintele francez în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său Luiz Inacio Lula da Silva la Brasilia. Dacă o astfel de întâlnire poate fi ”utilă, trebuie făcută”, ”dacă provoacă diviziune, probabil că nu”, a menţionat el.

În luna noiembrie a anului 2023, Putin a participat pentru prima dată, ce-i drept, virtual, la reuniunea G20 de când a declanșat cel mai sângeros conflict de pe teritoriul european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. La summiturile precedente, acesta l-a delegat pe ministrul de externe Serghei Lavrov să reprezinte Rusia, conform Deutsche Welle

Liderul de la Kremlin a justificat lansarea invaziei ilegale și neprovocate împotriva Ucrainei spunând că încearcă să ”demilitarizeze” și să ”denazifice” țara vecină condusă de președintele cu origini evreiești Volodimir Zelenski. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a profitat de ocazie pentru a-l confrunta pe Putin, acuzându-l că încearcă ”să anihileze națiunea ucraineană suverană și să provoace instabilitate regională”, făcând astfel lumea un loc mai nesigur.

Sperând la un război-fulger, Putin a fost luat prin surprindere de reziliența ucrainenilor și de sprijinul fără precedent al Occidentului față de Kievul care luptă de mai bine de doi ani pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării, dar și pentru valorile democratice.

Continue Reading

G20

La summitul virtual al G20, Olaf Scholz și Giorgia Meloni i-au cerut lui Putin ”să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru ca acest război să se termine în sfârşit”

Published

on

© Governo Italiano

Cancelarul german Olaf Scholz a menționat miercuri că i-a solicitat președintelui rus Vladimir Putin să pună capăt agresiunii împotriva Ucrainei, în cadrul primei reuniuni online a G20 la care a participat și liderul de la Kremlin, de la începutul războiului, anunță AFP, citat de Agerpres.

”I-am cerut să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru ca acest război să se termine în sfârşit”, a anunțat cancelarul german într-o conferință de presă comună cu premierul italian Giorgia Meloni, desfășurată la Berlin.

Scholz a descris participarea lui Putin la summitul G20 drept ”o ocazie bună” pentru a reafirma clar că pacea în Ucraina poate fi restabilită cu ușurință doar dacă Rusia își retrage trupele, deoarece Rusia este cea care a atacat Ucraina.

La rândul său, Meloni, care a participat și ea la summitul online al G20, i-a dat dreptate cancelarului german, spunând că ”cel mai simplu lucru ar fi o retragere a trupelor” ruse.

Putin a participat pentru prima dată la reuniunea G20 de când a declanșat cel mai sângeros conflict de pe teritoriul european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. La summiturile precedente, acesta l-a delegat pe ministrul de externe Serghei Lavrov să reprezinte Rusia, conform Deutsche Welle. 

Liderul de la Kremlin a justificat lansarea invaziei ilegale și neprovocate împotriva Ucrainei spunând că încearcă să ”demilitarizeze” și să ”denazifice” țara vecină condusă de președintele cu origini evreiești Volodimir Zelenski. 

Sperând la un război-fulger, Putin a fost luat prin surprindere de reziliența ucrainenilor și de sprijinul fără precedent al Occidentului față de Kievul care luptă de aproape doi ani pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării, dar și pentru valorile democratice.

Continue Reading

G20

Antony Blinken apără declarația G20 cu privire la Ucraina, în contextul criticilor privind un limbaj blând la adresa Rusiei: Poate că este vorba de G19, dar toate țările au susținut importanța integrității teritoriale

Published

on

© State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a apărat duminică decizia Statelor Unite de a accepta declarația comună a liderilor G20 cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care nu a reluat poziția anterioară a grupului, când Rusia a fost condamnată pentru invadarea vecinului său, informează Politico.

”În această declarație, toate țările G20 au susținut importanța integrității teritoriale, a suveranității – și asta este foarte clar”, a declarat Blinken în timpul unui interviu în cadrul emisiunii ”State of the Union” de la CNN.

În declarația din acest an, G20 nu a făcut referire explicită la Rusia, dar a introdus mențiunea conform căreia toate țările trebuie ”să se abțină de la acțiuni împotriva integrității teritoriale și împotriva suveranității sau împotriva independenței politice a oricărui stat”.

Formularea, pe care țările occidentale au cerut-o pentru a semnala o condamnare continuă a invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, ar putea, de asemenea, să liniștească lamentările Moscovei că atacurile din interiorul Rusiei s-au intensificat de la începutul contraofensivei ucrainene. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost profund implicat în săptămânile de negocieri care au dus la versiunea finală.

”Am fost în sală când toți liderii au vorbit astăzi cu președintele Biden și din tot ceea ce au spus a reieșit foarte clar că nu numai că vor să vadă că acest război se termină, dar vor să se termine în termeni drepți și durabili și a fost, de asemenea, foarte clar că efectele agresiunii Rusiei sunt resimțite în toate țările G20 și în întreaga lume în curs de dezvoltare”, a declarat Blinken duminică.

”Cred că este foarte important că G20 a vorbit pe o singură voce”, a adăugat Blinken. ”Într-o anumită măsură, poate că este vorba de G19, pentru că, evident, Rusia este și ea aici ca parte a G20”, a completat oficialul american.

Ministerul ucrainean de Externe a criticat sâmbătă comunicatul, calificând declarația drept ”nimic de care să fim mândri”.

În ciuda limbajului mai blând din comunicatul comun din acest an, liderii G20 au remarcat impactul pe care războiul îl are asupra securității alimentare la nivel internațional, a spus Blinken.

”Ucraina a fost coșul cu pâine al lumii timp de atâția ani. Rusia i-a blocat porturile după invazie. A fost negociată o înțelegere pentru a permite exportul cerealelor. Recent, Rusia l-a rupt”, a declarat Blinken, referindu-se la decizia Rusiei din această vară de a se retrage din Inițiativa privind exportul de cerealele prin Marea Neagră, un acord mediat de ONU care anterior a făcut posibil ca Ucraina să exporte în siguranță zeci de milioane de tone de cereale în timp ce războiul făcea ravagii.

Blinken a călătorit în Ucraina săptămâna trecută pentru a se întâlni cu Zelenski cu prim-ministrul Denys Shmyhal și cu ministrul de externe Dmitro Kuleba pentru a-și arăta ”angajamentul de neclintit față de suveranitatea, integritatea teritorială și democrația Ucrainei”, în timp ce contraofensiva acesteia împotriva trupelor rusești continuă, a declarat Departamentul de Stat într-o declarație la momentul deplasării.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO2 hours ago

Germania și Polonia nu mai pot furniza Ucrainei sisteme Patriot suplimentare. Pistorius: Alţi aliaţi pot face mai mult

ROMÂNIA2 hours ago

România, partener al Coaliției Globale pentru Justiție Socială. Ministrul Simona Bucura-Oprescu: Luăm măsuri active pentru a avea locuri de muncă decente, mai bine plătite, precum și o societate incluzivă

U.E.2 hours ago

Extrema-dreaptă poate fi “izolată” în Germania, susține Martin Schulz, în timp ce admite o “divizare între germanii din vest și cei din fosta Germanie de Est”

U.E.3 hours ago

Prima lege europeană privind combaterea violenței împotriva femeilor a intrat în vigoare

CONSILIUL UE4 hours ago

Călător în UE și dincolo de ea. Consiliul UE dă undă verde finală noului regulament care asigură o conectivitate mai bună și durabilă în Europa și care extinde rețeaua TEN-T către Ucraina și R. Moldova

U.E.4 hours ago

Martin Schulz o consideră pe Ursula von der Leyen un “candidat artificial” la șefia Comisiei Europene: Consiliul European și-a recăpătat puterea pe care Parlamentul i-o luase în 2014

CONSILIUL UE4 hours ago

Țările UE aprobă un sprijin de 9 milioane de euro pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană ale Republicii Moldova

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Eroilor: Libertatea și democrația par a fi garantate de la sine. Realitățile ne dovedesc că oricând pot apărea pericole

U.E.5 hours ago

CJUE amendează Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru că a încălcat legislația UE privind azilul. Budapesta trebuie să plătească penalități de 1 milion de euro pe zi până la respectarea prevederilor

ROMÂNIA5 hours ago

România și alte șapte țări membre solicită limitarea circulației diplomaților ruși în interiorul UE pentru a zădărnici ”activitățile maligne”: Circulația lor ar trebui să fie redusă la statele în care sunt acreditați

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL1 day ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20242 days ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

NATO2 days ago

Klaus Iohannis: Războiul este în zona Mării Negre, capacitatea de apărare NATO trebuie să fie totală; R. Moldova, un partener pe care îl dorim de partea noastră

NATO2 days ago

De la summitul B9, Klaus Iohannis anunță convocarea CSAT pentru a analiza posibilitatea transferului unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 mld. de euro din Mecanismul pentru Ucraina

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Adrian Câciu, după ieșirea de la urne: Am votat pentru ”o echipă puternică în PE, care să fie întotdeauna la masa deciziilor și care să ne netezească drumul către aderarea la Schengen terestru”

PPE4 days ago

Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

ROMÂNIA4 days ago

Sebastian Burduja: Am votat pentru schimbare. Speranța din inimile bucureștenilor va fi victoria acestei zile

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Siegfried Mureșan a votat pentru ”o Românie puternică într-o Europă puternică” și pentru dezvoltarea țării ”cu fonduri europene”

Trending